Spomenik slavnemu pisatelju v središču Prage. Foto: EPA
Spomenik slavnemu pisatelju v središču Prage. Foto: EPA
Aljoša Curavić
Aljoša Curavić je odgovorni urednik Radia Capodistria. Foto: Osebni arhiv

Nekaj jih sicer združuje, in sicer destruktiven odnos do opusa, ki ga je genialni praški pisatelj pustil za sabo. Proti koncu življenja je Franc Kafka ukazal svojemu prijatelju Maxu Brodu, naj zažge vse knjige, ki jih je napisal. Max Brod ga ni ubogal in ko je leta 1939 pred nacističnim pregonom Judov zbežal v Palestino, je postal njegov glavni biograf in kritik.
Kot piše George Bataille v svojem eseju o Kafki, v knjigi Književnost in zlo, takoj po drugi svetovni vojni je neki francoski komunistični tednik sprožil javno razpravo, ali bi bilo primerno zažgati vse knjige praškega pisatelja.
In kaj pravzaprav loči Kafko od komunistov?
Kafkovska misel in komunistična misel sta si popolnoma nasprotni, čeprav obe obravnavata isto stvar: obljubljeno deželo. Razlika je v tem, da je za komuniste obljubljena dežela nekaj, kar je povsem mogoče doseči z revolucionarnim aktom in s politično prakso, medtem ko je za Kafko obljubljena dežela nedosegljiva.
V svojem dnevniku je napisal: "Mojzes do obljubljene dežele ni prišel, a ne zato, ker je bilo njegovo življenje prekratko, ampak zato, ker je bilo to človeško življenje." Nasprotno, komunistično obnašanje je podobno obnašanju krščanske religije tam, kjer se sprašuje o končnem cilju življenja. V bistvu se komunisti in kristjani ne prenašajo zato, ker sta konkurenčna: tako eni kot drugi obljubljajo nebesa na zemlji, dajo smisel trpljenju, živijo za cilj.
Za Kafko končni cilj ne obstaja, ker je človeško življenje prekratko in nepomembno. Vse se začne in konča tukaj in zdaj, v neskončnem krogu, kjer konec lahko samo vidiš, tako kot njegov Grad, ampak ga nikakor ne moreš doseči, niti s književnostjo. Zato je hotel, da se vsa njegova dela uničijo.
Na našo srečo je Franz Kafka preživel tako komuniste kot lasten avtodestruktiven impulz. Vendar, potem ko so po padcu berlinskega zidu postali turistična atrakcija, ko so že "štancali" kovance s zvezdicami in oponašali angleške barone, so se komunisti odločili, da se vrnejo na igrišče z namenom, da bi vsaj remizirali proti genialnemu praškemu pisatelju.
Vprašanje za spletni forum: Kdo bo zmagal?