Kolumne

Poudarki

  • Stare diktatorje zamenjali novi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 22 glasov Ocenite to novico!
Tahrir
Stare diktatorje so zamenjali novi. Foto: EPA
Helena Milinkovič. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kontrarevolucije v arabskem svetu

Oddaja Globus vsak torek ob 23. uri na TVS 1
3. junij 2014 ob 20:27,
zadnji poseg: 3. junij 2014 ob 21:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bil je začetek leta 2011, ko so v severni Afriki na ulice privrele množice in zahtevale konec kleptomanskih diktatur in vrnitev dostojanstva. Z navdušenjem smo od blizu in daleč spremljati pogum množic v Tuniziji, Egiptu, Libiji, pa v Perzijskem zalivu in na Bližnjem vzhodu, ki so prebile zid strahu ter zahtevale svobodo in demokracijo. A v svetu zarot in političnih igric nič ni tako, kot je videti, še najmanj v arabskem svetu.

80-milijonski Egipt, najpomembnejša država na Bližnjem vzhodu, je prejšnji teden dobil novega predsednika, feldmaršala Abdula Fataha Al Sisija. Pričakovano in predvidljivo. Sploh po lanskih čistkah v vrstah Muslimanske bratovščine, ki so se ji leta 2012 z 52-odstotno podporo volivcev uresničile skoraj 100-letne sanje. A kmalu je prišla nočna mora – lani poleti je vojska na isti trg Tahrir, kjer so leta 2011 množice zahtevale konec vladavine Hosnija Mubaraka, privabila milijon ljudi in jih izrabila kot podporo za prepoved Muslimanske bratovščine. Od takrat je Muslimanska bratovščina v Egiptu prepovedana, razglašena za teroristično organizacijo, več kot tisoč njenih članov – tudi demokratično izvoljeni predsednik Mohamed Morsi – pa za zapahi, večina je obsojenih na smrt. Vojaška hunta je z državnim udarom tako znova prevzela oblast in Al Sisi je moral zmagati, čeprav uradnim izidom številni oporekajo. Kakšna je podpora hunti, priča dejstvo, da so bila volišča prvi dan prazna, volitve so podaljšali na tri dni in volivcem zagotovili brezplačen prevoz na volišča. Uradno je za Al Sisija glasovalo 92 odstotkov od 46 odstotkov volivcev. Egipt je z nasilnim zatrtjem islamističnega gibanja začel krvaveti, konflikt že dolgo več ni omejen samo na Sinajski polotok.

Oddaja Globus je na sporedu ob torkih ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija, že od 21. ure pa jo lahko predpremierno pogledate v MMC-jevem arhivu RTV 4D. Vabljeni!


Predsednik brez države
Na samem vrhu morilskih arabskih tiranov je gotovo Bašar Al Asad, predsednik Sirije. Na pogorišču nekoč oaze miru na Bližnjem vzhodu Asad maršira pokončno. 150 tisoč mrtvih ni pomembnih, prav tako ne kakih 10 milijonov Sircev, ki so morali pred režimskim orožjem in milicami pobegniti iz države, ali pa so ujeti med ognji vojskujočih se strani. Opustošeni Homs, kjer so se marca 2011 začeli mirni protirežimski protesti, je po več kot dveh letih srditih bojev konec maja dokončno padel v roke režimskih sil, a mesto je le še velika ruševina. In takih je v Siriji iz dneva v dan več, Alep na severu Sirije se šibi pod težkimi bombami, Asadu niti kemično orožje ni tuje. Kako brutalno prekanjen je, je dokazal še z uporabo industrijskega klora, ki ni na OZN-ovem seznamu prepovedanega kemičnega orožja, kot je denimo smrtonosni plin sarin. Čeprav vojne še ni konec in bo še trajala, je zmagovalec znan – Bašar Al Asad. In svojo zmago je utrdil še z absurdnimi predsedniškimi volitvami, s katerimi si bo zagotovil še sedem let vladanja. Parodija demokracije, farsa, posmeh državljanom in državi so premile besede za to dejanje - to je eno najbolj perverznih političnih dejanj doslej. Kaj vse so arabski tirani pripravljeni storiti, da bi se obdržali na prestolu? Popolnoma požgati lastno državo.

Hladna vojna v Zalivu
Sirija je tako žrtvovana za bojišče za prevlado na Bližnjem vzhodu. Savdska Arabija na sirska tla izvaža domače džihadiste, Iran finančno in vojaško podpira Asadov režim, na bojiščih Asadu napredovanje omogoča še libanonski Hezbolah, ki ga prav tako podpira Iran. Spopad med Iranom in Savdsko Arabijo ni samo zgodovinski spopad med šiiti in suniti, gre tudi za boj za naklonjenost ZDA. Savdsko-ameriško zavezništvo, utemeljeno na menjavi "nafta za varnost", se je začelo krhati z ameriško neodvisnostjo od zalivske nafte in pa z Obamovo gesto diplomatskih pogajanj o iranskem jedrskem programu. Savdska Arabija bije še eno diplomatsko vojno v regiji, in to s Katarjem, ki že od začetka arabskih vstaj podpira politične islamistične sile, kot je denimo Muslimanska bratovščina. Tako je uradni Riad Katar obtožil, da skuša destabilizirati Zaliv. Poleg Riada so svoje diplomate iz Katarja nedavno umaknili še Bahrajn in Združeni arabski emirati. In to je en blok, ki v političnem islamu vidi nevarno silo, ki jo treba zatreti; drugi blok pa vodita Katar in Turčija, ki menita, da lahko politični islam spremeni regijo. In kdo je v tej zapleteni regionalni bitki zmagovalec in kdo poraženec?

V oddaji Globus 3. junija o vseh teh vprašanjih z Delovim kriznim poročevalcem Boštjanom Videmškom, pa tudi o poteku revolucije v Tuniziji.
Helena Milinković, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Bivši uporabnik
# 03.06.2014 ob 20:44
Helena Milinković, v katerem svetu živite?

Takšne kritike Asada presegajo copypaste sposobnosti vseh prozahodnih trobil skupaj.
10 milijonov Sircev je moralo pred njim pobegniti iz države? Iz države, katere 60 % ozemlja kontrolirajo islamisti ala Al Kajda, ki pobijajo otroke, ki se ne želijo držati šeriatskega prava? Iz države kjer se proti Sircem borijo Savdijci in Katarci?
SF-SN
# 03.06.2014 ob 20:47
Na samem vrhu morilskih arabskih tiranov je gotovo Baša al Asad, predsednik Sirije. Na pogorišču nekoč oaze miru na Bližnjem vzhodu,
Dokler ZDA niso s zaveznicami začele izvajati destabilizacijo režima.
Pa begunci bežijo predvsem pred Islamističnimi skrajneži, ki sekajo glave, kamenjajo in zahtevajo šeriatsko pravo
Bivši uporabnik
# 03.06.2014 ob 21:10
Citiram komentar uporabnika the_Rocket z drugega članka. Sam ne bi znal boljše povedat:

Pa dobro RTV pa kaj je z vami? Slabši ste (in to precej precej slabši) od državnega medija, ki smo ga imeli pred nekaj desetletji... Kako vas ni sram? Kateri urednik dovoljuje objavo takih neumnosti?? Komu vi perete možgane?? Sramota, da večje ni!!! Plačujemo vas pa davkoplačevalci!!!

Zakaj ne objavite, kdo se bori na strani "upornikov"? Združeni narodi so Februarja objavili poročilo o državljanski vojni v Siriji. Že kar 60% "upornikov", ki se po vašem poročanju borijo za "svobodo" je plačancev večinoma iz Čečenije, financirajo pa jih viri blizu Al Kaide. In EU celo sodeluje s temi teroristi. Tudi kemična oroža ni uporabil "režim", tudi te trditve so bile ovržene. Se ne spomnim, da bi tole proameriško trobilo karkoli objavilo...

Sramota ste!
xarmanix
# 03.06.2014 ob 21:24
Helena Milinkovič,zanima me od kje ste črpali te podatke za vaš članek? To na vašem zeljniku ni zrastlo. Sramota!!! Me pa veseli,da ljudje kljub takšnim člankom še vedno znajo razmišljati s svojo glavo in poznajo pravo resnico. Kljub temu vam pa najbrž še vedno uspe zavest kakšno ovčko. In to zato,ker zaupajo nacionalnim medijem,ki bi mogli bit vsaj približno verodostojni.
Žal je Slovenija izgubila svojo osebnost in državljani smo zopet hlapčki. Žalostno.
Izrekam podporo državljanom Sirije,ki so danes ponovno in legitimno izvolili svojega predsednika!
Krimsky
# 03.06.2014 ob 22:31
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Kaj pa kolumne?
~
Ker so predhodniki že vse povedali, predlagam uredništvu, da kolumno umakne.
soci
# 03.06.2014 ob 21:28
Kje si študirala novinarstvo(če si novinarka) draga Helena, upam, da si študirala prevajalstvo in da si odlično prevedla pro pentagovsko »uradno« glasilo. Človek se vpraša kako se kadrira novinarski (prepisovalski) kader . Pa ja ni kadrovska služba daleč stran od ljubljane….. pa sem imel tako zgroženo mnenje o Karmen, sedaj pa to……
SF-SN
# 03.06.2014 ob 21:05
Sedaj je večino beguncev v Evropo iz Sirije in Libije, predn so ZDA šle širt svojo "demokracijo" oz BOMBOkracijo beguncev iz teh dveh držav skor ni bilo, pa čeprav sta vladala nevem kakšna diktatorja
pancho
# 03.06.2014 ob 20:57
Zanimiva ta ugotovitev o zeleni oazi miru. Le kdo ji je predsedoval.
tethys123
# 03.06.2014 ob 22:43
mislm da so ostali vse že povedali. sramota da medij, ki ga financiramo mi vsi širi take laži da gre meni že na bruhanje. mislim da tako hude propagande kot jo danes poznamo ni bilo nikoli v zgodovini.

v glavnem: sirijski narod se ima pravico odločiti kdo bo njihov predsednik. SAMO ONI imajo pravico odločat o tem. pravico se imajo boriti za svojo državo. edina stvar ki me pri siriji razveseli trenutno je, da še obstajajo države in ljudje, ki so pripravljeni dati življenje za svojo samostojnost. da še obstajajo ljudje kot je assad, ki je pripravljen izgubiti vse v zameno za pomoč ljudem.

obama bi se pa tudi lahko držal nasveta, ki mu ga je dal "pošast" assad in sicer je v intervjuju rekel: listen to the common sense of your people...
Sebastjan666
# 03.06.2014 ob 21:41
Asadu niti kemično orožje ni tuje.
Mogoče res.
No, glede na to, da so večino kemičnega orožja zmetali islamski borci za demokracijo, katere podpira tudi zahod, kot tudi zaveznica ZDA, Savdska Arabija, ki je vso to kemično orožje tudi dostavila, ZDA pa so vse to lepo prikrivale, oz. za to obsodile sirske oblasti, se ne splača izgubljati besed zaradi vašega pisanja in kazanja s prstom.
Tako, malo za širitev Vašega obzorja, bi bilo dobro, če bi si prebrali vsaj raziskave Saymourja Hersha o kemičnih napadih v Siriji. Menda ga poznate, je dobitnik raznih visokih novinarskih priznanj in je strokovnjak za vojna področja.

Whose sarin?

Da ne govorimo o tem, da je ta vojna (kot ste delno opisali) samo vojna za nadzor nad tistim delom sveta, ne pa za kao 'demokracijo' v Siriji.

Po podatkih CIA v Siriji deluje okoli 1500 različnih terorističnih skupin, katere so večinoma sestavljene iz borcev, ki prihajajo iz Evrope in ZDA. Če še povzamemo sirske oblasti, naj bi delež tujih borcev predstavljal več kot 80%. Po podatkih direktorja FBI, Jamesa Komija, pa je zaznati, vedno večji pretok borcev iz ZDA in EU-ja. No, eden takšnih francoskih borcev za demokracijo, je pred nekaj dnevi širil demokracijo po Belgiji, pa ga nekako niso sprejeli z odprtimi rokami. Mogoče bi ga pa gospa Helena sprejela v svoj dom.

General Abdullah al-Bashir, iz FSA, je za The Times o borcih za demokracijo iz EU-ja in ZDA povedal:
Vrh vsega, se ne bojujejo proti vladnim silam, ampak prav tako proti drugim upornikom in civilistom.
Nato pa dodal, da ekstremisti iz EU-ja predstavljajo večji del vseh skupin, ki se bojujejo na strani 'al-kajde' - ISILa, kateri se zatekajo k ekstremno krutim metodam v boju.
General Abdullah al-Bashir je še povedal:
Sirski ljudje so pretepeni, pobiti, obglavljeni, križani, z ženskami delajo kot se jim zdi (uporabite domišljijo), ...... Po generalovem mnenju je večina teh, ki izvajajo ta dejanja iz Velike Britanije. Prav tako ti osebki napadajo in ugrabljajo njegove može, namesto, da bi napadali (po njegovem mnenju) sirske vojake.

Dokumentarec PBS-ja, razkriva, kako ameriški vojni inštruktorji trenirajo militante v skrivnih bazah v Katarju, orožje pa dobivajo iz Turčije. Poleg tega pa ZDA veselo dobavlja sodobno protitankovsko orožje militantom preko Savdske Arabije.

Daily Mail piše, da so sirski ekstremisti, torej, borci za demokracijo, že najavili, da so pripravljeni napasti britansko transportno infrastrukturo in finančne centre, kot tudi nimajo nič proti temu, da bi zbombardirali Belo Hišo.
BBC je zapisal:
“Never before has the UK citizens fighting in Syria threatened their own country with such bloody acts”.

No, pa veselo proti demokraciji z islamskimi fundamentalisti.
krank
# 04.06.2014 ob 07:07
Ko nas bodo začeli pošiljati na fronto bomo najprej vsekali po tistih, ki nas pošiljajo in nam servirajo zahodno gnusno propagando.
ALFAinOMEGA
# 03.06.2014 ob 22:52
Do kdaj boste gonili ameriško propagando in širili laži o dogajanju na bližnjem vzhodu.
ZDA so najbolj krive in odgovorne za trenutno stanje v arabskih državah.
Njena hujskaška politika, je z vojnami dosegala svoje koristi, medtem ko je uničevala gospodarstva in infrastrukturo bližnjevzhodnih držav.
Reke beguncev in milijoni mrtvih so izključno njena krivda.
To ve cel svet in propaganda ji ne bo nič pomagala.
Prej ko slej bodo njeni politiki in generali odgovarjali celemu svetu.
SF-SN
# 04.06.2014 ob 02:05
@ALFAinOMEGA
Do kdaj boste gonili ameriško propagando in širili laži o dogajanju na bližnjem vzhodu.
Do takrat ko nas bodo začeli pošiljati na fronto v prve črte, in še takrat je vprašanje če bodo nehali...
Ofinger
# 04.06.2014 ob 14:53
Najemniško novinarstvo.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Glavno, da uredniška politika RTV odraža stališča State Departmenta.
Farmergirl
# 04.06.2014 ob 10:46
Oddaja Globus je na sporedu ob torkih ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija, že od 21. ure pa jo lahko predpremierno pogledate v MMC-jevem arhivu RTV 4D. Vabljeni!

Aha s takšno ameriško propagando ane? rtv izgublja svojo kredibilnost iz dneva v dan....
mikic007
# 09.06.2014 ob 14:11
Helena, zapisal se ti je zanimiv absurd. Sirija je bila prej oaza miru? Pred kom? Al-Asad je na obasti nasledil fotra, skupaj vladata 44 let. Torej, kdo je kriv, da Sirija ni vec oaza miru? Ni pa to edini absurd, v bistvu je kar cela kolumna absurdna, zal. Ni vsak dorasel komentiranju svetovnih politik.
Ruski Voz
# 04.06.2014 ob 11:55
Končno so slovenski geopolitični analitiki postali vredni službe v ameriškem Foxu.
ishgilliath
# 04.06.2014 ob 11:55
Kdor pozna deep web. ve vse - tam so nastajale revolucije.
Govoriš o preprodaji drog, ponarejenih dokumentov ali otroški pornografiji? Ker to večinoma predstavlja deep web...
neutrino
# 04.06.2014 ob 13:04
Tisti, ki so v šoli dejansko poslušali pri zgodovini (in se niso samo na pamet učili letnic), bi lahko že zdavnaj ugotovili, da večina revolucij sledi po podobnem vzorcu, kjer stare diktatorje in tirane zamenjajo novi - tiste idealiste, ki so dejansko hoteli spremeniti stvari na boljše in se jim ni šlo samo za oblast, se pa umakne na vse možne načine. Raja pa tako kot vedno - najebe.

Mene sploh ne preseneča, da je tam takšno sranje kot je.
Mimobeznik
# 03.06.2014 ob 23:59
Kdor pozna deep web. ve vse - tam so nastajale revolucije.
Karl Marx
# 04.06.2014 ob 06:48
Amerika, gaaasa!
Helena Milinković
link
Palestina
6
2. december 2014 ob 18:36 "Evropska unija Palestincem pošilja zelo pomembno sporočilo, da nismo sami, da EU podpira dve državi, da ne smemo obupati. Podporniki dveh držav v Evropi delajo, kar je prav," je v pogovoru za ...
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo