Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 14 glasov Ocenite to novico!
George Bush
George Bush je 19. marca svetu oznanil, da je ukazal napad na Irak. Foto: Reuters
Polona Fijavž
Vabljeni k ogledu Globusa. Foto: TV Slovenija

Dodaj v

Krvavo desetletje

Kolumna Polone Fijavž
19. marec 2013 ob 18:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

"ZDA so prijateljice Iračanov. Naše zahteve so uperjene v režim, ki njih zasužnjuje, nas pa ogroža. Ko ga bomo ustavili, bodo najhitrejšo in največjo korist od tega imeli Iračani, Iračanke in njihovi otroci." George W. Bush, 8. 11. 2002

Štiri mesece pozneje, 20. marca 2003 ob 5.34 po krajevnem času, so Američani, brez mandata Varnostnega sveta, ob podpori še 40 držav, napadli Irak. Očitno jih je prepričal govor tedanjega vodje ameriške diplomacije Collina Powella v Varnostnem svetu Združenih narodov, ko je predstavil "dokaze", da Irak ima orožje za množično uničevanje. "Dokazi so neizpodbitni," je ropotal Powell z epruveto v roki. Na dan Powellovega govora v VS-ju OZN-a se je 10 vzhodnoevropskih držav in kandidatk za članstvo v zvezi Nato s podpisom pod vilensko izjavo strinjalo z napadom. Tudi Slovenija. "Slovenska diplomacija je ostala brez obraza. V skupini vzhodnoevropskih držav je podprla ameriško osvajalno vojno v Iraku. Slovenija je klonila pod pritiskom trgovca z orožjem Brucea Jacksona," slovensko potezo v knjigi Čas odraščanja oceni Saša Vidmajer.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Polona Fijavž in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na "prvem". Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Vljudno vabljeni.

Operacija Iraška svoboda
Američani so operacijo Iraška svoboda začeli z 248 tisoč vojaki, Britanci so jih poslali 45 tisoč, Avstralci dva tisoč. Francozi so bili najbolj zadržani. "Prepričani smo, da je vojaško posredovanje najslabša mogoča rešitev," je še dva meseca prej svaril tedanji zunanji minister de Villepin. V treh mesecih je posredovanju v Iraku na skoraj tri tisoč protestih po vsem svetu nasprotovalo 36 milijonov ljudi. Vojna bo hitra in poceni, je napovedoval George W. Bush, največ 50 milijard dolarjev. Kot v knjigi Tritisočmilijardna vojna ocenjuje Joseph Stiglitz, bodo stroški ameriškega posredovanja tri tisoč milijard dolarjev in je zahtevalo že 200 tisoč življenj.

Iz zmage v zmago do državljanske vojne
Posredovanje v Iraku se je prvič končalo 1. maja 2003, ko je Bush napoved potrdil z razglasitvijo "ZDA in njene zaveznice smo uspele". Iraški novinar Karim Amar, ki vse življenje živi v Bagdadu, pravi, da se je takrat krvavo iraško obdobje šele začelo. Leto 2006 je bilo med bolj krvavimi v Iraku. Takrat je bil tam tudi Scott Johnson, pilot ameriškega bojnika F-16, ki trenutno študira v Ljubljani. Tako kot na desettisoče ameriških vojakov, je tudi sam imel težave po vrnitvi v domovino. "Ko imaš za seboj izkušnjo ubijanja, je vse drugače," pove v oddaji Globus. Oktobra 2007 število ameriških vojakov še vedno presega 170 tisoč. Razvnelo se je sektaško nasilje, stopnjevali pritiski na ameriške vojake. Tri leta in ene ameriške volitve pozneje Bushev naslednik, vrhovni poveljnik brezpilotnega letalstva, Barack Obama pove: "Za sabo puščamo suveren, stabilen in samozadosten Irak." Karim Amar pa pravi, da je Irak v popolnem razsulu, korupcija je na vsakem koraku, državne institucije ne delujejo, med suniti in šiiti pa divja državljanska vojna, zaradi katere je bilo lani ubitih 4.500, letos pa že več kot 500 iraških civilistov.

Šiitski blok
Novinar Erik Valenčič, ki je Irak v tem času obiskal trikrat, razloži širše posledice iraške drame: "Na splošnih volitvah decembra 2005 so zmagali šiiti in na območju Bližnjega vzhoda se je oblikoval tako imenovani šiitski blok. Ta vsebuje Iran, Irak, Asadov režim v Siriji in Hezbolah na jugu Libanona. Sunitski kraljevini Savdska Arabija in Katar podpirata upornike v Siriji z namenom, da bi presekali šiitski blok in Sirijo podredili svojemu vplivu." Irak je danes še vedno na robu izbruha nove splošne vojne in kot tak še najbolj spominja na sod smodnika, v katerega je napeljanih veliko vžigalnih vrvic. In vedno je dovolj, da se vname že ena sama.

Polona Fijavž, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Nikec3
# 19.03.2013 ob 18:17
Na dan Powellovega govora v VS OZN se je 10 vzhodnoevropskih držav in kandidatk za članstvo v zvezi Nato s podpisom pod vilensko izjavo strinjalo z napadom. Tudi Slovenija.

Nepopravljiva sramota. Ker se je to zgodilo pod levo vlado, še toliko bolj bolno. Čeprav vem, da ne bi desna ravnala nič drugače.
gesan
# 19.03.2013 ob 18:16
Eh, da bi ljudje zvedeli ve o tem kako je ta celoten sistem pokvarjen, hinavski, zahrbten, morilski, zmešan...
In temu rečejo svetovni red...

Le kdo to verjame? S čim so jim oprali možgane, da so njihovi možgani tako neprehodni za dojemanje resnice?
Hijena
# 19.03.2013 ob 19:13
Slovenija vodi hlapčevsko politiko in nima svojega mišljenja, hkrati pa ropa državo in se brije norce iz državljanov
roxdegabba
# 19.03.2013 ob 19:05
Me prav zanima, kaj si o tem ameriškem prijateljstvu mislijo sorodniki Iračanov, ki so nič hudega sluteči klepetali na ulici, ko je priletel rafal 30mm granat s helikopterja in jih poslal k alahu, ker se je nekemu nintendo pilotu zdelo, da "se sumljivo zbirajo".

Američani so poklali na desettisoče Iračanov, ki so klepetali na ulici, neoboroženi, nenevarni. Iz posnetka z višine 10000m so Američani razbrali, da je njihovo druženje "teroristična aktivnost". Tisoče in tisoče primerov je bilo, ko je nekdo pozdravil znanca na ulici, pa so ga morali sorodniki postrgati z asfalta.

Res me zanima, kaj ti ljudje, ki so morali delčke svojih očetov, sinov, stricev in sosedov pobirati po ulici, da so jih lahko spoštljivo pokopali, mislijo o ameriškem prijateljstvu. Naj Bush njih vpraša, kako veseli so tega ameriškega prijateljstva.
Krimsky
# 19.03.2013 ob 18:52
Podrli so zgradbe, ki so jih videli prvič v življenju, in tudi tiste, ki jih sploh niso videli. Pa bi jih tudi kdo drug še kdaj rad videl.
Pobili so ljudi, ki so jih videli prvič v življenju, in tudi tiste, ki jih sploh niso videli. Pa bi jih tudi kdo drug še kdaj rad videl. Na primer žene, otroci, starši ...
In to v deželi, ki je daleč stran od njihovih domovanj, kjer imajo tudi sami žene, otroke in starše. V daljni deželi, ki jih nikoli ni ogrožala ali jim storila kaj žalega.
~
Mene je sram že samo zato, ker živim v času takšnega brezumja, surovosti in nasilja. Vseh resnično vpletenih v dogajanje – najbrž ni prav nič sram. Ni mi znano, da bi se kdo kdajkoli vsaj opravičil: »Upss, ... sorry!« Povrnil škodo? Hmm ...
~
Vsi, ki smo samo stali ob strani in gledali, kako se dogaja nekaj, kar se ne bi smelo nikoli zgoditi, smo na nek način soudeleženci. Resda smo bili zavedeni, kot so zavedeni vsi, ki sodelujejo v kakršnikoli kolektivni norosti. O krivdi pa lahko govorimo pri tistih, ki so poznali prave razloge za napad – in niso storili nič. Ki so se več čas obnašali, kot da pravi razlogi sploh ne obstajajo. In se tako obnašajo še dandanes.
el CARTEL
# 19.03.2013 ob 19:09
"ZDA so prijateljice Iračanov. Naše zahteve so uperjene v režim, ki njih zasužnjuje, nas pa ogroža. Ko ga bomo ustavili, bodo najhitrejšo in največjo korist od tega imeli Iračani, Iračanke in njihovi otroci."

lepo povedano, sedaj pa v HAAG
komsomolec
# 19.03.2013 ob 18:15
Krvavo desetletje

Doktrina šoka na pohodu!
prim00z
# 19.03.2013 ob 18:14
mi smo imeli srečo, da smo jo odnesli tako poceni.
Anzi23
# 19.03.2013 ob 18:31
Naci globalisti lepo izvršujejo svoj načrt...
gesan
# 19.03.2013 ob 18:19
Nikec3
zakaj spet levi ali desni?
Sramota je. To je dejstvo! Sploh ne nosi nobene večje teže to kdo je to naredil.

In za to bi morali odgovarjat!
Majster_
# 20.03.2013 ob 00:05
Ja tako je žal ane, Zda so agresor, skoraj nihče se ne upa zavrnit njene dikature in tudi Slovenija si ni upala, kar je žalostno. Država, ki bi si upala reči ne, bi bila prisiljena poiskat zavezništvo v kaki Rusiji. Vsekakor bi pa bila ekonomska škoda velika, saj Rusija ekonomsko bolj malo ponudi, trgovanje z zahodnimi državami pa, sam poglejete si Srbijo, na kaki ravni je.
Edina možnost bi bila, da bi država imela nekaj, kar bi vsi želei, kot ima Švica svoj bančni sektor ter lahko ostaja nevtralna.

Če bi politiki imeli "jajca", bi lahko samo upali, da bi tudi v drugih državah dobili "jajca", saj nekdo mora začet in tako je prav.

V Evropi vlada tiha diktatura Zda, tako je, Gadafi se je upiral, pa so ga tako pošastno napadli, velikega človeka.
drek007
# 19.03.2013 ob 21:06
Židovski kriminalci komandirajo svet...
planet1
# 19.03.2013 ob 19:57
ZDA so tipicna imperialisticna drzava. Pri njih se mi gabi samo to, da se pretvarjajo da delajo za dobro clovestva. To pa je za kozlat. Ni nic novega, da najmocnejse drzave na svetu unicujejo, zavzemajo in pobijajo, to se dogaja ze od nekdaj. Me zanima ce so v Rimu tudi vsi prebivalci mislili da delajo svetu uslugo,.
Whitetrasher
# 19.03.2013 ob 18:45
Nagnusno.
naš človek
# 19.03.2013 ob 23:21
V tem primeru je LDS nepomemben, ker bi SDS podpisal isto. O tem sploh ni treba ugibati, ker je bil podpisnik vilenske izjave Dimitrij Rupel - 2 leti kasneje Janšev zunanji minister.
Breathe
# 19.03.2013 ob 18:59
Mislim, da bi bil svet precej boljši kot je trenutno. če ne bi tega debila še enkrat izvolili..oz pogoljufali njegovo izvolitev.
gesan
# 19.03.2013 ob 18:18

prim00z
# 19.03.2013 ob 18:14
mi smo imeli srečo, da smo jo odnesli tako poceni.


Se ne strinjam, da smo jo odnesli tako poceni.
Po mojem je račun katastrofalen, samo se večina tega še ne zaveda.
Reorgart
# 19.03.2013 ob 23:29
Bush je enak terorist, kot verski fanatiki iz muslimaskega sveta. Vera uničuje ljudi, tudi krščanska!
naš človek
# 19.03.2013 ob 23:24
Poleg tega si je takrat zaradi pritiska javnosti vlada premislila in Slovenija za razliko od drugih vzhodnoevropskih palčkov ni napadla Iraka. 4 inštruktorje je tja poslal Janša ...
simevlado
# 19.03.2013 ob 21:24
Ameriška demokracija: Za nafto vse
prim00z
# 19.03.2013 ob 18:20
gesan se strinjam.
govorim pa seveda o smrtnih žrtvah.
heureka
# 20.03.2013 ob 06:09
Savdska Arabija in Katar podpirata upornike v Siriji z namenom, da bi presekali šiitski blok in Sirijo podredili svojemu vplivu
Zakaj bi se prerekali o temu kdo je tedaj podpisal "vilensko deklaracijo",saj smo ze danes lahko povsem na jasnemu,da bi ce bo prisla komanda z Washingtona,da podpisemo deklaracijo o invaziji Sirije ali pa celo o napadu na Iran. da bomo tedaj ta papir parafirali kar tako z zavezanimi ocmi.
V Siriji sovpadajo interesi ZDA ter ostalih bivsih kolonialistov prav tako z interesi Savdijcev ,tako da tudi tu ne bo pomisleka ,katero stran bo Slovenija izbrala,saj to je Erjavec ze povedal,ko je bil na obisku v Turciji. .Ce si v credi med volkovi moras tuliti tako kot oni tulijo!!
luciiferium
# 19.03.2013 ob 22:01
Ostuden govor iz ust ostudnega politika.zda so svetovni strup.
partibrejker
# 19.03.2013 ob 22:56
No, takrat sem bil v ljubljani na protestu
Breathe
# 19.03.2013 ob 21:37
@ janezdolzan
Pusti ti dejstva, ve se kdo je v tej državi kriv za vse.
long island
# 19.03.2013 ob 18:44
Dobr je to povedu, sem prepričan da iskreno, potem ko jih je razfukal seveda - ne pred tem.
Sadama pač mati ni naučila - da deli z drugimi.
janezdolzan
# 19.03.2013 ob 20:02
Nato s podpisom pod vilensko izjavo strinjalo z napadom. Tudi Slovenija. "Slovenska diplomacija je ostala brez obraza. V skupini vzhodnoevropskih držav je podprla ameriško osvajalno vojno v Iraku. Slovenija je klonila pod pritiskom trgovca z orožjem Brucea Jacksona," slovensko potezo v knjigi Čas odraščanja oceni Saša Vidmajer.

Čakaj malo, kdo je bil že leta 2002 in 2003 na oblasti v Sloveniji???

To pa ni tako, kot LDS Kramar, ki je delil tajkunske kredite, potem je pa Janša vsega kriv. Tukaj pa le ni bil Janša na oblasti??


Morda so pa to isti, ljudje, ki so si zamislili, da Slovenija potrebuje 200 novih oklepnikov??
Polona Fijavž
link
Ko želi Nemčija omejiti priseljevanje, Slovenija postavi ograjo
13. november 2015 ob 11:37 V Uradu kanclerke so prejšnji teden hvalili odlično sodelovanje s Slovenijo pri ravnanju z begunci. Da se Merklova in Cerar redno slišita in usklajujeta, so povedali. To je bilo v ponedeljek.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo