Vrata Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) so v Vitanju odprli pred dobrim letom. Ustanovo so posvetili kulturalizaciji vesolja oziroma sodelovanju znanstvenikov in umetnikov pri raziskovanju možnosti za humano izrabo vesolja. Foto: BoBo
Vrata Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) so v Vitanju odprli pred dobrim letom. Ustanovo so posvetili kulturalizaciji vesolja oziroma sodelovanju znanstvenikov in umetnikov pri raziskovanju možnosti za humano izrabo vesolja. Foto: BoBo

V četrtek ali petek sem naletel na radijski pogovor z našim prvim umetnikom v vesolju. Umetnost, umetniško, umetniki … v pogovoru verjetno ni bilo stavka brez 'umetnosti'.
Predstavljajte si, da svojemu drugemu kar naprej govorite, da ga ljubite. Nonstop ponavljate, da ga ljubite, da ga res ljubite, da ga še bolj ljubite … Kaj si bo torej ta drugi mislil o vsem skupaj?
A: Da gre res za ljubezen.
B: Da ste odvisni, šibki, šašavi.
C: Da lažete.
A lahko kar črtamo, kaj? Ostaneta torej B in C. Obe sta precej slabi možnosti, a?
V pogovoru je Živadinov mimogrede navrgel, da greš v Moderno galerijo gledat Moderno umetnost, v MSUM pa sodobno. Treba ga je dopolniti: v MSUM-u na Metelkovi prikazujejo skoraj izključno trivialno sodobno umetnost (poklon izjemam!). Obstaja tudi kompleksna sodobna umetnost, ki pa je tam ni.
Ko so v Vitanju postavili Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, sem se vzdržal komentarjev. Ves ljubljanski establišment je v en glas tulil (k'o gladni vukovi!) kakšen dosežek da to je, da nas je Živadinov izstrelil v vesolje, da je to dogodek leta, če ne stoletja. Je pa KSEVT lepa arhitektura, meni je všeč. Ampak dajte no, saj je samo nova hiša na vasi. Če se bo tam kaj posebnega dogajalo, bomo še videli. Saj ste tudi vi opazili, kako se vsi vpleteni trudijo, da bi 'umetnost' stlačili zraven, čeprav to nikogar prav posebno ne zanima. Sunita ali Mavretič se ne zdita umetnika. 'Umetnost' pa ju tudi ne zanima preveč.
Živadinov je strašno zabaven in karizmatičen tip, se mi pa zdi KSEVT daleč. Mislim, da bo v igri eden od treh scenarijev:
A: V KSEVTU prikazujejo 'vesoljsko umetnost'. Imajo tudi produkcijo 'vesoljske umetnosti'.
B: V KSEVTU prikazujejo vesoljsko tehnologijo. V goste vabijo 'umetnike' in znanstvenike. Imajo proizvodnjo malih tehnoloških domislic, ki jih uspešno integrirajo v 'vesolje'.
C: Vse skupaj po nekaj letih zamre: zmanjka denarja, čedalje manj se dogaja, Vitanje so pač daleč in tehnologijo razvijajo drugje.
Možnost A lahko kar črtamo, a? Ostaneta torej B ali C. Ampak vesoljska tehnologija je strašno natančna reč. Umetniki so po naravi šlampasti. To pač ne gre skupaj. Si predstavljate rocket scientista Jožefa Beusa, ki reče, da smo vsi rocket scientisti? Bi se pustili takemu Jožefu izstreliti v vesolje?
Je pa 'umetnost v vesolju' nasploh ena taka over-the-top domislica. Zato razglašam KSEVT za zadnjo veliko dadaistično mojstrovino.