Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Tanja Starič

Dodaj v

Lahko mnenja vplivnih posameznikov prinesejo drugi krog volitev?

Kolumna Tanje Starič
16. oktober 2017 ob 07:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vstopamo v zadnji, odločilni teden kampanje za volitve predsednika države. Zvrstila se bodo zaključna soočenja v osrednjih medijih, v četrtek v terminu Studia ob 17h tudi na Radiu Slovenija. Volilne napovedi še vedno kažejo, da bi zdajšnji predsednik države Borut Pahor lahko zmagal že v prvem krogu.

Volilna kampanja doslej ni ponudila večjih presenečenj - prav vsi kandidati, ki se resno potegujejo za mesto predsednika države, so v minulih tednih moči usmerili v neposreden stik z volivci na terenu. Medsebojnih spopadov skorajda ni bilo, ta taktika pa je očitno koristila glavnemu favoritu. Umirjena volilna kampanja, v kateri tekmujejo vsi proti vsem, je namreč prikrila dejstvo, da je Pahor zaradi dolge politične zgodovine ranljiv.

Toda zdaj gre zares. Včeraj se je oglasil prvak SDS-a Janez Janša in volivce pozval, naj ne dajo svojih glasov aktualnemu predsedniku, ki da iz vrste razlogov - podal je seznam osmih - ni več primeren za ta položaj. Spomnimo, da je na prejšnjih volitvah Pahorju pomagala prav desnica. Po podatkih Episcentra bi tudi tokrat za štiri odstotne točke več volivcev SDS podprlo Pahorja kot pa kandidatko svoje stranke Romano Tomc. Janšev poziv to razmerje lahko spremeni. Ali to pomeni, da se Pahorju v zadnjih dneh lahko odreče pomembno število volivcev? Ne nujno. Ohladitev odnosov s prvakom SDS-a mu namreč na drugi strani lahko prinese več glasov z doslej skeptične levice.

Zanimivo bo, kako se bodo v prihodnjih dneh opredelili drugi vplivni posamezniki, ne samo politiki. Katerega kandidata, če sploh katerega, bosta podprla nekdanja predsednika? Se bodo oglasili gospodarstveniki, športniki, umetniki? Če štabi kandidatov še skrivajo adute, jih bodo morali razkriti zelo hitro, sicer bo bitka za drugi krog v resnici izgubljena.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Hijena
# 16.10.2017 ob 08:45
Predsedniško funkcijo bi lahko kar ukinili, ker predsednik okrog afne gunca in ima plačo ter privilegije, svojih nalog pa ne opravlja.
Yanez
# 16.10.2017 ob 08:04
Janezu je dosegljiv cilj v tej kampanji, da Tomčeva prehiti Ljudmilo, pa četudi na predzadnjem mestu. Gre za stvar prestiža na desnici, kar je naša žalostna realnost. JJ je dovolj pameten, da tudi ve, da desnica na teh predsedniških volitvah ne more uspeti, kot ni še na nobenih do zdaj. Če pa bi slučajno bil drugi krog, bo pa posredno dal vedeti, da je Pahor sprejemljivejši od Šarca...
Ne toliko levica, kot kanibalizem na desnici je že kakšno desetletje kriv, da Slovenija zaostaja za Avstrijo. Leve vlade lahko vodijo solidno socialno politiko, niso pa sposobne odločnih gospodarskih prebojev, ki jih čakamo že dvajset let...
ogledalce
# 16.10.2017 ob 08:18
Kar je najbolj zanimivo je, da se tudi levica najbrž strinja z večino pointov, ki jih je napisal Janša.
TOZD
# 16.10.2017 ob 08:36
Lahko mnenja vplivnih posameznikov prinesejo drugi krog volitev?

Lahko morda pričakujemo reprizo procesije na Magistrat iz 2011? V glavni vlogi pa namesto velikega "humanista" velikega humorista? Ker gre za bolj ali manj protokolarno funkcijo verjetno ne; tovariši maškarado hranijo za parlamentarne volitve.
danimmc
# 16.10.2017 ob 09:56
3. Borut Pahor je vseskozi glasno zagovarjal človekove pravice in vladavino prava. Hkrati pa je mirno dopustil, da so se te drastično kršile in da se je slovensko pravosodje v času njegove vlade dokončno spremenilo v farso. Kljub nespornim dokazom, da je Branko Masleša že kot sodnik drastično kršil človekove pravice ter sovražno deloval do slovenske osamosvojitve, sta ga vlada in koalicija Boruta Pahorja ustoličili za predsednika Vrhovnega sodišča RS. V istem mandatu je ista vlada na mesto generalnega državnega tožilca nastavila Zvonka Fišerja, ki je prav tako drastično kršil človekove pravice, saj je med drugim preganjal ljudi, ki so žalovali za umorjenimi civilnimi žrtvami revolucije.
Krimsky
# 16.10.2017 ob 07:58
Če JJ poziva, ne glasujte za XY …
~
… bo ta zmagal še z večjo razliko kot bi sicer ...
danimmc
# 16.10.2017 ob 09:55
6. Borut Pahor se je v besedah vedno znal zavzeti za enake vatle za vse ter za spoštovanje demokratičnih norm in principov. Ko pa so se julija 2014 v Sloveniji zgodile predčasne državnozborske volitve v pogojih, ko je bila opoziciji z zlorabo pravosodja resna predvolilna kampanja onemogočena, je predsednik republike Borut Pahor najprej molčal kot grob, po razglasitvi rezultatov pa je pohitel z izjavo, da so bile volitve absolutno legitimne.
Miham
# 16.10.2017 ob 09:10
Lahko mnenja vplivnih posameznikov prinesejo drugi krog volitev?

Sem upal, da smo ze prešli obdobje, kjer so mnenja določenih, častitljivih, priznanih, ljubljenih itd pomenila več kot mnenja vseh drugih skupaj...
danimmc
# 16.10.2017 ob 09:57
5. Medtem ko se je Borut Pahor doma in v Bruslju zavzemal za spoštovanje mednarodnega prava in mednarodnih pogodb, so v največji državni banki NLB leta 2009 in 2010 nezakonito oprali 1000 (tisoč) milijonov oziroma celo milijardo evrov iranskega denarja, s katerim je ta država kljub trojnim mednarodnim sankcijam nabavljala sredstva za izdelavo jedrskega in kemičnega orožje ter plačevala svoje agente in vohune, ki so pri teh »podvigih« sodelovali. Urad za preprečevanje pranja denarja, policija, KPK, Banka Slovenija in Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Boruta Pahorja kljub več kot 400 intervencijam iz tujine kriminala niso preprečili, ampak so to pranje denarja neposredno omogočili ter prikrivali. Ko je SOVA začela preiskovati zadevo, je Borut Pahor osebno zamenjal njenega direktorja. Tudi potem, ko sta bila skupaj s predsednikom RS Danilom Türkom uradno in celovito obveščena o nezakonitem početju neslutenih razsežnosti, Borut Pahor ni ukrenil ničesar. Iranci so denar mirno prali še nekaj tednov, dokler cela milijarda evrov ni končala razpršena na več kot 30.000 (trideset tisoč) računih po EU in ZDA. Tudi po 8 letih še nihče zaradi tega ni v zaporu, nihče obsojen, nihče obtožen in nihče niti ovaden. Širi se glas, da policija namesto preiskovanja zločina in zločincev ugotavlja, kako je informacija o tem sploh prišla v javnost. Vlada Boruta Pahorja je s tem kriminalom neslutenih mednarodnih razsežnosti neposredno ogrozila nacionalno varnost Slovenije in vseh naših zaveznikov v EU in NATO. Danes se Borut Pahor izgovarja, da je bil jeseni 2010 sicer obveščen o kriminalu, a so se takrat službe že ukvarjale s tem, zato se za zadevo ni posebej zanimal. To naj bi bilo neprimerno za funkcijo predsednika vlade. Izgovor je slab, da slabši ne more biti. Še posebej, ker je v istem času po ugotovitvah preiskovalne komisije (javno pričanje direktorja NKBM Kovačiča) veselo telefonaril direktorjem državnih bnak, naj Jankoviću odobrijo kredit za Stožice.
danimmc
# 16.10.2017 ob 10:01
7. Borut Pahor je v besedah odločno zavračal korupcijo in presstitucijo. V dejanjih pa so igrale druge note. V času, ko je bil predsednik SD ter poslanec v Evropskem parlamentu, ga je novinarka RTV SLO Tanja Fajon izrazito privilegirala v prispevkih iz Bruslja. Arhiv javne TV hrani na desetine dokazov za to trditev. Za nagrado ji je Borut Pahor namenil izvoljivo mesto na listi svoje stranke za Evropski parlament. Borut Pahor ni pomilostil številnih obsojencev, ki so prosili za pomilostitev zaradi težke družinske situacije. Pomilostil pa je lastnika podjetja, v katerem je dobil vodilno mesto eden od njegovih najbolj ekstremnih sodelavcev Žiga Čebulj.
danimmc
# 16.10.2017 ob 10:00
2. V kampanji za volitve v DZ 2008 in kasneje je Borut Pahor v središče postavljal solidarnost do revnih in odrinjenjenih, hkrati pa je njegova vlada na predlog ministra iz njegove stranke sprejela zakon, s katerim je socialne prejemke pogojevala z zasego bornih nepremičnin, kar je dodatno osiromašilo na deset tisoče ostarelih ljudi na slovenskem podeželju, ki so se raje odpovedali ubornim prejemkom kot pa da bi svoje potomce prikrajšali za staro hišico, njivo v bregu ali parcelo malovrednega gozda. Hkrati pa so kljub finančni in gospodarski krizi prejemki in privilegiji prvorazrednih ostali nespremenjeni, nekateri pa so se celo realno povečali.
jakosol
# 16.10.2017 ob 12:12
SDS v EU parlament pošilja ljudi, ki bi v Sloveniji lahko potencialno ogrozili Janšev primat. V predsedniško kandidaturo so bolj kot ne prisiljeni, saj že vnaprej vedo, da nimajo realnih možnosti (Zver, Tomc). Janša se dobro zaveda, da desnica pod njegovim patronatom v Sloveniji ne bo imela predsednika. Hkrati mu desni predsednik ne bi ustrezal, saj bi lahko ogrozil njegov položaj prvaka desnice. Je pa dejstvo, da bi SDS pod vodstvom Zvera ali Tomčeve lahko dosegla boljši volilni rezultat kot sedaj, ko ima limit, ki pa ne zagotavlja sestave vlade.
seba goričan
# 16.10.2017 ob 10:22
če bo udeležba vsaj 60% zna bit drugi krog, potem pa vsi proti Pahorju...sam osebno v prvem volim št.5
danimmc
# 16.10.2017 ob 10:01
4. Ob izbruhu afere Patria se je Borut Pahor v besedah delal »nevtralnega«, z dejanji pa je nagrajeval njene ključne akterje. Milan Cvikl, ki je od samega začetka sodeloval pri oblikovanju bombastičnih lažnih obtožb, je za nagrado najprej postal generalni sekretar vlade (kar je vedno osebna izbira predsednika vlade), nato pa ga je vlada Boruta Pahorja dodatno nagradila še z dobro plačano, a nezahtevno službo v Bruslju.
danimmc
# 16.10.2017 ob 09:59
1. Ob prevzemu mandata predsednika vlade je Borut Pahor posadil veliko rožic o človekovem dostojanstvu, pravici do groba in spravi. Besede niso še niti odzvenele v prostoru, ko je vlada v resorju ministra Svetlika iz njegove stranke ukinila službo za prikrita morišča in praktično prekinila vsako financiranje »pravice do groba.«
pepar
# 16.10.2017 ob 09:33
Pahor lahko reče le,hvala dragi Janša,sedaj bom pa zagotovo že v prvi turi zmagal.
Lovec
# 16.10.2017 ob 09:29
Vedno dobra in vedno aktivirana Tanja Starič, zdaj na Delu zdaj na RTVSLO, malo tu malo tam.

Mediji so sami naredili medijsko lansirano zgodbo o prvem krogu in postavili Pahorja na zmagovalni pedistal. Tudi sterilan in bedasta soočanja kažejo na dobro utečen medijski stroj in usmerjanje glasovalcev. Ta isti stroj sedaj svari pred zmago Pahorja v prvem krogu.
Shizofreno ali psihopatsko ? Kakor hočete.
magjack
# 16.10.2017 ob 09:17
cakte mal, torej kralj instagrama bo dobil naslednika dramskega igralca??? Aja, ... eh.
xyxy
# 17.10.2017 ob 11:59
Serpentinšek - Marjan Šarec v elementu :-D
mrki1
# 16.10.2017 ob 14:45
Starička - mal te spomin jebe - pa nič hudega

Spomnimo, da je na prejšnjih volitvah Pahorju pomagala prav desnica.

Ja in ? smo izbirali med PODNOM in PODNOM od PODNA ! Tko da je DESNICA ZJEBALA
drugo razrednega, če bo tko letos , pa sploh ne bom šel volit.
Horst
# 16.10.2017 ob 13:38
34 intelektualcev različnih akademskih profilov (sociologi, filozofi, zgodovinarji, antropologi, pravniki …) je podpisalo pismo in v njem navedlo argumente, zaradi katerih Borut Pahor ni primerna izbira za vnovičnega predsednika republike. (Večer)

Našteti "intelektualci" so že stopili v akcijo. Besdo intelektualci bi bilo bolje izpustiti,ker je večina izmed njih le organizirana navijaška skupina.
Roko_europe
# 16.10.2017 ob 11:21
Zagotovo nepomembna miniatura na robu balkana nima takih "veljakov" in sistema, da bi glas nekaterih "pomembnežev" ( sam ne vem, kdo bi to lahko v slo bil), da bi prevesili tehnico v drugo smer. Zakaj nepomebna "miniatura"? Zato ker vse od samoosvojitve naprej pri nas ni bilo človeka, kateri bi znal državo in narod popeljati NAPREJ neodvisno od ostale svetovne politike. Namesto, da bi mi bili drugim za vzgled, je naša hlapčevska politika z leti še bolj nesuverena in prevečkrat vodena od drugin, ne pa od nas samih. In verjemite...predsedniške volitve so le pesek v oči že tako zaslepljenemu narodu. Predsednik po ustavi nima posebne moči! Je le protokolarna funkcija, pri kateri pa ne Šeško, Angelca ali drugi klovni ne morejo kaj izboljšati; lahko kcečjemu še bolj osmešijo Slovenijo v mednarodni luči. Pahor ni moj adut, pravzaprav nihce od teh klivnov v kampaniji ni, je pa Pahor za nekaj nivojev višji in sposobnejsi od ostalih.
variolog
# 16.10.2017 ob 10:28
Drugi krog bo ne glede kaj govorijo analitiki ali pisci kolumn in prirejevalci anket.
Hijena
# 16.10.2017 ob 10:14
@ povzetek
# 16.10.2017 ob 09:40

Kakšna politična varovalka, če pa ne deluje? V kolikor pripada katerikoli politični stranki je izgubil kredibilnost!
danimmc
# 16.10.2017 ob 10:04
Če pogledamo obdobje 2004-2008 se dolg države poveča za 0,8 milijarde,
če pogledamo obdobje 2008-2015 se dolg države poveča za 23 milijard!
danimmc
# 16.10.2017 ob 09:59
8. Borut Pahor je dan podpisa arbitražnega sporazuma o meji med RS in RH razglasil za bombastičen dan. Volilcem je pred referendumom obljubljal, da bo Slovenija z njim dobila teritorialni dostop v mednarodne vode. Junija letos nam arbitri niso določili teritorialnega stika, ampak služnostno pot preko hrvaških teritorialnih voda, na kateri imamo Slovenci enake pravice kot Avstrijci ali Turki. Borut Pahor kljub temu danes zatrjuje, da je razsodba dobra in da je izpolnila njegova pričakovanja. Razlika med besedami in resničnostjo ne bi mogla biti bolj v nebo vpijoča.
svabo
# 16.10.2017 ob 09:44
Ko se oglasi On. Mi gre vedno na smeh. Romano Tomc pošlje v boj. Ljubljančanko, torej omikano damo, ki ob svojih stališčih preskoči večino stališč svoje stranke haha.
Eh da je kaj deca v njemu bi gospod lepo šel na volitve in kandidiral za predsednika. Pa da vidmo to mighty moč. Tako pa, mehko blato.
Kaj pa je napisal v bistvu On? Nič, takega kar ne bi že milijonkrat rekel. Torej gre za čisto preprosto poskus preusmeritve pozornosti. Skeptične volilce levice, ki nimajo svojega kandidata pripraviti, da obkrožijo Manekena, ker je On rekel, da je dvoličnež. Če bodo volilici si vzeli čas in v miru premislili tale obrat, je očitno, da ob mehkem blatu glede lastne kandidature (haha seveda je cilj, da je On predsednik vlade ne pa predsednik.....?) v bistvu iščejo pot, kako preprečiti spremembo na predsedniškem mestu. Daleč od tega, da je gospod Šarec idealen kandidat. Vendarle pa ne glede na to, da je zelo previden s svojimi stališči resno odstopa od anemičnosti Manekena. Ta anemičnost pa ni naključna. Ves čas se namreč "straši" z neko veliko koalicijo med Njim, in ne vem...trenutno pač s Sinom. Realnost pa je, da ta koalcija že obstaja in vrhusnko funkcionira med Njim in Manekenom. Znotraj te koalcije, je On uspel v času, ko ima Koalicija če se potrudi 2/3 večino. Ustavno večino. Pa ta vlada ni spremenila nobenega od "ideoloških zakonov" (zakon o RTV, Zakon o delovanju protikorupcijske komisije, spremembo ustave glede finaciranja zasebnega šolstva, še za žegnanje šol ne znajo lepo povedati, da je žegnanje lepa navada, ki pa se ima zgoditi v cerkvi ne pa v šoli); ravno nasprotno se jih izogiba. Hkrati pa je uspel On v vsa imenovanja, ki jih predlaga Maneken postaviti svoje ljudi. Pa je Maneken baje kandidat stranke SD?? Hkrati pa je ideološko tako podrejen Njemu, manken namreč, da je največja napaka reči, da Manken nima stališč. Ima jih, so poplnoma zlizana z Njim. Torej koga je napadel s tem dopisom On. Seveda ne tistega s katerim si delita skrivoma posteljo. Spremembo je napadel. Ker se boji spremembe......
veza
# 20.10.2017 ob 23:06
Kdo so strici iz ozadja, sem pogumen, nisem pa neumen, da bi to povedal, se je izvil Borut.
Blaž Babič
# 19.10.2017 ob 12:21
Prihaja čas za streznitve.

Dovolj je bilo partijske cenzure.

Ops, Planet TV pa je medij v večinski javni lasti.
Haso
# 17.10.2017 ob 22:51
Šarec bi se za drugi krog moral dati blagosloviti na Polici, ker samo Bog mu lahko pomaga do drugega kroga.
sistemc.
# 17.10.2017 ob 03:08
Pahor bo naš novi Tito.

Predsednik brez omejitve mandata.
minnaema
# 16.10.2017 ob 19:05
..............naj zmagajo tisti, ki NE bodo gledali le za svoj profit, temveč za dobro tudi njenih državljanov - saj vem da je ta zapis insinuacija a želje se lahko zapiše - ali bo tudi ta takst zbrisan od administratorja ? !
Mirko Tipka
# 16.10.2017 ob 11:53
Realnih moznosti si ni ustvaril noben protikandidat. A naj kar pahorja obkrozim, da bo v prvem krogu konec?

Bomo privarčevali za en krog...
povzetek
# 16.10.2017 ob 11:21
@Hijena
Deluje, deluje. Stanje v Sloveniji je zelo dobro, le nekatere politične opcije poskušajo prikazati kritično.
povzetek
# 16.10.2017 ob 09:40
@Hijena
Predsedniška funkcija je tudi politična varovalka, saj predlaga in imenuje ljudi za pomembne položaje, lahko pomilosti obsojene, je vrhovni poveljnih vojske in ne nazadnje lahko razpusti parlament. Bi ti vse to prepustil prvemu ministru ali še raje raznim (brezimnim) visokim uradnikom?
Zoro27
# 18.10.2017 ob 21:59
Če bi "modrece" kaj zares motilo, bi se lahko oglasili že leto nazaj. Tako gre pa za očiten poskus diskreditacije, ko kandidat z njihovega pola ne izpolnjuje vseh njihovih želja. Še en razlog zanj!
Celine
# 16.10.2017 ob 08:33
Če se pogovarjam s prijatelji ali v službi, jih je večina za Šarca, ker nima nobenega masla na glavi.
Banban
# 16.10.2017 ob 08:14
Realnih moznosti si ni ustvaril noben protikandidat. A naj kar pahorja obkrozim, da bo v prvem krogu konec?
zapravico
# 16.10.2017 ob 08:05
V drugem krogu bo zmagal Marjan Šarec,če seveda ne bodo priredili volitev po svoji volji
Kazalo