Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 29 glasov Ocenite to novico!
Sežiganja ameriške zastave v Pakinstanu
Svetovni policaj ZDA si je domislil in izvedel največje število operacij z "lažnimi zastavami". Ali gre Washingtonu zatorej zaupati, ko svetu razkriva takšne in drugačne zarote proti "svobodnemu svetu"? Foto: EPA
       Operacije pod "lažno zastavo" so zakonite v vojnem stanju, a le na vodi in kopnem, ne pa v zraku, določajo ženevske konvencije o pravilih vojskovanja.       
Johan Tietrich Schoultz: Svensksund
Švedski kralj Gustav III. (1746-1792) je sodobni oče napadov pod lažnimi zastavami, ko je zakuhal švedsko-rusko vojno (1788-1790), ki pa je služila predvsem vzpostavitvi popolne kraljeve oblasti na Švedskem, ne pa ozemeljskim ali kakšnim drugim pridobitvam na račun Rusije. Foto: Johan Tietrich Schoultz: Svensksund
       Kakor jaz vem, je naša mornarica tam streljala na kite.       
 Zasebna pripomba predsednika ZDA Lyndona Johnsona o Tonkinškem zalivu.
Tonkin Gun Boats
V Tonkinškem zalivu 2. avgusta 1964 je rušilec Maddox, ki je v mednarodnih vodah izvajal naloge elektronskega poizvedovanja, prvi streljal na vietnamske torpedne čolne, kar pa so prikrili kongresu. Čez dva dni se je incident domnevno ponovil in kongres je dal zeleno luč za bombardiranje Severnega Vietnama. Same ameriške preiskave so nato ugotovile, da drugega incidenta sploh ni bilo. Foto: US Navy
       Če bi v II. svetovni vojni slavile sile osi, bi bila Mukden in Gleiwitz slovita "Pearl Harbourja" Japonske in Nemčije.       

Dodaj v

"Lažne zastave", ki prebujajo vojaške bobne

Od švedske operete do ameriškega potapljanja ladjic
3. maj 2013 ob 09:20
Puumala - MMC RTV SLO

"Smešno." Prvi odziv na podatek, da naj bi Al Kaida iz Irana stala za načrtovanim terorističnim napadom v Kanadi. Ali je v delu spet kakšna nova operacija pod "lažno zastavo"?

Glede na zgodovino bi bilo naivno pričakovati, da se novi USS Maine, Gleiwitz in Tonkin ne načrtujejo in tudi izvajajo, a po drugi strani je tudi res, da ne gre ravno verjeti vsaki spletni teoriji zarote.

Res je, Iran in Al Kaida imata že veliko let zapleteno razmerje, ki pa zaradi versko-ideološke ločnice šiiti - suniti bolj spominja na vojno. Enako lahko trdimo tudi za Zahod: Kanada se kot članica Nata v Afganistanu bori proti sunitskim skrajnežem, a v primeru Sirije dopušča in posredno pomaga pri oboroževanju Al Kaide, ki si je v sirskem uporu izborila pomembno vlogo v boju za zrušitev režima Bašarja Al Asada, ki mu medtem z orožjem in znanjem najbolj pomaga prav Iran.

Prav ta ilustracija zapletenih razmerij in nenavadnih konfliktov, ko si na eni strani sveta zaveznik, na drugem poldnevniku pa smrtni sovražnik, tudi pojasnjuje potrebo velesil, da si izmišljujejo incidente pod "lažnimi zastavami" (false flag), ki mobilizirajo javnost in politiko ter ju zavedejo, da se zaradi "nedogodka" spustijo v vojno avanturo.

Kako so se začele "lažne zastave"? Leta 1788 je švedski absolutistični kralj Gustav III. razmišljal, kako bi si še bolj podredil preostalo aristokratsko opozicijo in se domislil, da se mu v vojnem stanju nihče več ne bo upal nasprotovati. Krojaču kraljeve opere so naročili, da sešije več ruskih vojaških uniform, ki so nato bile odposlane na tedanjo švedsko-rusko mejo, kjer se je na začetku poletja v finski vasici Puumala začelo topniško obstreljevanje: Rusi so napadli Švede.

Napad je ogorčil Stockholm in do kralja nezaupljivi riksdag (državni stanovi) je dal zeleno luč za "obrambno vojno" proti vzhodnim sosedom. Sicer ne pretirano intenzivna vojna bi se kmalu spremenila v polom, dokler ni švedska mornarica pri Svensksundu 9. julija 1790 dosegla največje zmage v vojaški zgodovini. Gustav je nato s sestrično Katerino II. sklenil mir, ki je ohranil "status quo" med državama, a vmes je švedski kralj dosegel svoj prvotni cilj - ponovna uvedba popolne kraljeve avtokracije na račun svoje najbolj zagrizene opozicije, plemstva. Skratka, kratka dvoletna vojna, nekaj tisoč mrtvih, a cilj dosežen!

Vse od takrat nam moderna zgodovina ponuja obilo primerov "lažnih zastav". 110 let po Puumali je v pristanišču v Havani eksplodirala in potonila ameriška vojna ladja USS Maine. Sum je padel na Španijo, ki je nato hitro izgubila vojno z ZDA in s tem še zadnje kolonije v Ameriki, ki je dokončno postala ameriško dvorišče. Ameriške študije sicer zatrjujejo, da je bila eksplozija nesreča, in ne namerna potopitev ladje, a vseeno je bila Maine katalizator za vstop v vojno, ki je pomenila tudi zmagoslavje "rumenega tiska" in medijskega magnata Williama Randolpha Hearsta. "Remember the Maine, to Hell with Spain!"

Če bi v II. svetovni vojni slavile sile osi, bi bila Mukden in Gleiwitz slovita "Pearl Harbourja" Japonske in Nemčije, tako pa danes vemo, da so poznejši poraženci napadli kar samega sebe. Japonci so leta 1931 vrgli v zrak železnico v Mandžuriji, ki so jo hitro zavzeli, vajo pa so ponovili šest let pozneje, ko so v incidentu na mostu Marko Polo Kitajce obtožili ugrabitve lastnega vojaka, s čimer se je začela invazija na Kitajsko. Na predvečer začetka vojne v Evropi 31. avgusta 1939 so v Poljake preoblečeni nacisti zavzeli obmejni radio, kar je bilo Nemcem predstavljeno kot povod za vkorakanje na Poljsko.

Med hladno vojno so s "false flagom" blesteli predvsem Američani, ki so se v nasprotju s Sovjeti morali ozirati na javno mnenje. Operacija Ajax je leta 1953 privedla do državnega udara v Iranu, ki se od takrat ni več umiril. Operacija Northwoods je dokazala, da ni več omejitev: skupno vrhovno poveljstvo ZDA je leta 1962 že dalo blagoslov za ugrabljanje in strmoglavljenje letal ter potopitev ladje z begunci, krivdo bi pripisali komunističnim Kubancem in sledila bi invazija na sladkorni otok. Nori načrt je dal zaustaviti predsednik John F. Kennedy, ki je bil leto zatem žrtev še vedno nepojasnjenega atentata.

Nedolgo zatem, leta 1964, je sledil incident v Tonkinškem zalivu, kjer je ameriška mornarica najprej prikrila, da je prva streljala na Vietnamce, nato pa so si še izmislili drugi incident, po katerem je predsednik Lyndon Johnson dobil skorajda soglasno podporo kongresa za "povračilne" bombne napade na Severni Vietnam, s čimer se ni bilo več mogoče izogniti vietnamski tragediji.

To so le najbolj znane in dokazane operacije "false flag" iz preteklosti. Potreba po prevarah, ki manipulirajo z javnim mnenjem zaradi vstopanja v vojaške konflikte, zagotovo ostaja, pri čemer so v tem tisočletju priročnejše orožje zavajanja postale obtožbe o nevarnih orožjih, ki naj bi jih posedovali sovragi in z njimi grozili svetu. Tako še vedno čakamo na odkritje orožja za množično uničenje strmoglavljenega Sadama Huseina.

"Tudi za spopad s samo "osjo zla" potrebuješ močan povod," mi odzvanja stavek, slišan pred slabim letom dni, v Katarju delujočega Palestinca.


Slabo je končal tudi oče "lažnih zastav" Gustav III. Dve leti po koncu vojne z Rusijo ga je na polnočnem plesu v maskah smrtno ranil zarotnik, in to v operi, kjer so štiri leta predtem šivali ruske uniforme za lažni napad na Puumalo.

Toni Gruden, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Fernspaher
# 03.05.2013 ob 09:41
btw. pohvala za članek
DrMinistr
# 03.05.2013 ob 09:45
Pod člankom pa mora obvezno z velikimi črkami (po možnosti še v angleščini) pisati, da članek ne odraža mnenja uredništa...ker to je prosto po Musoliniju...pardon, Musomeliju nesramno in arogantno žuganje ZDA.

Sicer pa presenetljivo objektiven članek za MMC
mandan
# 03.05.2013 ob 10:23
ja članek je kar dobr napisan, samo zelo zelo pomankljiv.

ZDA nimajo samo tako malo masla na glavi, celo zadnjič je blo na RTV 2 dokumentarc o CIA-i, koliko južno ameriških držav so na tak način spravl na kolena, začelo pa se je z banana državo Gvatemalo, ker njihov predsednik ki je bil demokratično izvoljen ni hotel prodati posle ameriškim korporacijam z bananami, in so ga v dveh letih z lažnimi napadi lepo spravl v arest.

Pa potem je bila na vrsti Kolumbija, Peru, Čile, Kuba.... iz oddaje menda skoraj 15 držav.

Pa potem še ostali svet, kjer isto izvajajo svoje gnile lažne zastave.

človek kar ne more verjet, da so ZDA z lažnimi akcijami spravle na kolena vsa demokratično izvoljene predsednike in podpirale diktatorje ki so jih sami nastavli, tako da so lahko prevzemali posle.

Ja, pa najbolj znan lažni napad je Pearl Harbor, kjer so dali načrtno pustit svoje ljudi, da so jih Japonci zbombardiral, kar je bil povod v II.sv.vojno, menda so pa porej nekaj čaral s podmornicami v Japonskih vodah.

No pa bil je še Vietnam, kjer so ravno tako napadli lastno ladjo.

Ja, pa vključitev v I. svetovno vojno je tud pravo remek delo lažne zastave, kjer je bila Anglija že kapitulirana, in nemčija zmagovalec, samo podpis popolne predaje je bil potreben, in se vključi ZDA (seveda s pomočjo največjih židovskih majstrov), pa se je vse obrnilo.

Ni kaj, so majstri, samo pogruntani so že.
Fernspaher
# 03.05.2013 ob 09:40
Sirija in kemično orožje....trenutno zadnji false flag na listi USA
lunajko222
# 03.05.2013 ob 12:26
čudovit članek ki pa tudi kaže na veliko poguma s strani uredništva.. kaj takega bi bilo težko natisniti 3 leta nazaj.. bolj ko tonemo ekonomsko večja muda imamo da povemo resnico..

počas bomo občutil zakaj severna koreja kriči nad zahod tako odprto.. večji zločin ki je narejen nad teboj več poguma dobiš da končno odpreš usta..

Slovenija je finančno napadena s strani tako imenovanega zahoda ki je naš "zaveznik" .. izsiljevanje se bo še povečalo.. v bistvu nas hoče zahodna elita "strezniti" da se bomo zavedali da smo kvečjem vazali, služabniki imperija.. in da moramo delati samo za uresničitev zionističnih načrtov popolne prevlade nad planetom Zemlja..

Hvala RTV uredništvu da so pustili članek objaviti..

vsi vemo da bodo za tale pogumen korak sledili "ukrepi in discipliniranje" od zgoraj..
Yeah sure
# 03.05.2013 ob 10:17
Operacije pod "lažno zastavo" so nekaj povsem običajnega že od prazgodovine dalje... Če celo posamezniki to počnejo z namenom lastne koristi (npr. na skrivaj prodajo avto, nato pa prijavijo njegovo krajo, da bi pokasirali od zavarovalnice - to ni nič drugega kot "false flag", pri katerem se pač okrivi neznanega tatu, sam pa se na ta račun okoristiš), potem je pri množicah, kjer zaigraš na patriotsko noto, to le še toliko bolj učinkovito. Praktično vsi večji režimi v zgodovini človeštva so javno mnenje usmerjali s pomočjo false flag operacij, ne vem, zakaj je to tako težko videti oz. razumeti.

"Kakšna sreča za vse na oblasti, da ljudje ne razmišljajo." ~ Adolf Hitler
PONOS
# 03.05.2013 ob 13:23
Najvećji false flag je nedvomno 9.11 kjer so zavedli miliarde ljudi.
Kajti verjeti da se lahko dvojčka podreta navpično v prah je podobno kot verjeti v božička.
Poleg dvojčka je še stavba wtc 7 ki se je ravno tako spremenila v prah na isti način, razlika je le da tam ni bilo niti letala ampak naj bi zagorelo čeprav do zdaj ni še zabeleženo da bi se železna stolpnica sesula zaradi požara,aja mimogrede je bila stavba sedež CIA in FBI.
PONOS
# 03.05.2013 ob 13:27
Mimogrede se je bombnik že leta 1944 zaletel v empire state building .Pa ni bilo težav pač požar ki so ga hitro ugasnili.Dvojčka naj bi zdržala udarec boeing 717 brez težav.
Navpični kolaps kaže na načrtno miniranje in inside job.
9.11 je čisto remek delo opration northwoods.
Jezni Smrk
# 03.05.2013 ob 12:39
Sovražim vprašati, ampak ali ni že čas za mir med človeštvom?
VemDaNeVem
# 03.05.2013 ob 10:41
eksplozija USS Maine je zelo tipičen primer. Da falseflag uspe si moraš v popolnosti lastiti medije (takrat časopise) in imeti vpliv na to kar objavljajo in pišejo. Da so ameriški mediji 101% uslužni lastnikom kapitala in s tem državi ni nobena skrivnost, in si take falseflag operacije tudi zato lahko privoščijo.
komsomolec
# 03.05.2013 ob 20:36
Kako so se začele "lažne zastave"?

Izraz false flag se je začel uporabljati na morju. Gusarji so na jambor svoje ladje obesili lažno zastavo (falseflag), da so se lahko čimbolj približali žrtvi - ladji, ki so jo načrtovali opleniti.
Prva falseflag akcija v zgodovini je bil požig Rima za katerega so okrivili kristjane. Isto taktiko so uporabili tudi nacisti s požigom reichstaga za kar so okrivili komuniste in sprejeli kup represivnih zakonov. Falseflag akcije potekajo v vojaškin in civilni sferi.
PONOS
# 03.05.2013 ob 15:42
Po 9.11 pa vemo kaj se je zgodilo:
Padel je Irak in Afganistan.Pravice ljudi v ZDA so drastično zmanjšane.
Pooblastila pregona in sodstva pa ekstremno povečane..
Zanimivo je da se false flaga zavedajo v ZDA od Charlie Sheena do raznih organizacij kot je9/11 Truth movement ki zahtevajo neodvisno raziskavo in komisijo.Poleg gasilcev policajev in preživelih..vsi vedo da je bil to inside job.

VKokielov
Sovražiti ZDA nikakor ne.Američani ste ravno take žrtve kot ostali svet mafijske združbe kapitala in korporacij.Američani imajo ključ rešitve v rokah za ves ostali svet,da naredi korenite spremembe in počisti nesnago doma.
heureka
# 03.05.2013 ob 14:37
Vsaka cast Toniju Grudnu,ki je napisal clanek o temu o cemur vsi govorijo a si nobeden ne upa povedati odkrito .
V SFRJ je bila dokazano cenzura. Nobeden ne mora oporekati vec temu dejstvu.
V republiki Sloveniji te ni,toda kdo si pri nas drzne napisati clanek o dvojnih standardih politike ZDA.,ali pa recimo kaksni drugi drzavi,ki je vkljucena v organizacijo NATO.
Prav nobeden od novunarjev na MMC si do danes ni upal pisati o taki temi kot je "lazna zastava",kajti vse kar bi laho postavilo vlogo velesile,od katere smo tako financno, kot tudi politicno ter vojasko odvisni je bilo zmaraj za novinarstvo Slovenije veliki "tabu"
Marsikdo je tako podvomil v popolno odsotnost cenzure,kajti clanki ,ki so se lotevali mednarodnih vprasanj ,so bili napisani zmeraj v Rasmussonovi "liniji" in to brez odstopanja.
FAIRPLAYER
# 03.05.2013 ob 13:18
ZDA si vztrajno nabira sovražnike. Nikakor se ne morejo otresti mišljenja, da ves svet pripada njim. To kar so storili z Ameriškimi domorodci, zdaj poizkušajo narediti z drugimi narodi izven ZDA. Ta država je nastala na kriminalu in to prenašajo na kompleten planet. Njihova igra bo vse bolj spregledana in njihov svetovni vpliv bo postopoma uplahnil. Istočasno se jim bo bumerang vrnil nazaj v glavo in imeli bodo ogromno težav v lastnem dvorišču.
Kripalski
# 03.05.2013 ob 21:12
dober članek
sanauna
# 03.05.2013 ob 09:58
ahh saj to vemo
Betkabuki
# 05.05.2013 ob 17:51
... "lažne zastave"... Glejte, dragi slovenski novinarji. Sej ni čudno, da smo bojde en bolj nerazgledanih narodov na svet. Uporabljite originalni izraz FALSE FLAG ali pa normalno slovensko besedo PREVARA. Ne pa delat nekih skropocal iz besed, ki se v angleščini slišijo dobro. V SLOVENŠČINI SE PONAVADI DOBESEDNI PREVODI NE. Dajte no. Zmodernizirite se že mal. Sej ni treba zdaj vse v angleščini pisat. Ampak besede in besedne zveze, ki imajo fiksen pomen, pa bi lahko pustili s opombo o pomenu. Ljudje si bi že pokapirali. Oni, ki pa ne, pa tko nimajo kaj za delat na internetu.
heureka
# 03.05.2013 ob 16:25
@V Kokielov
Nic nimam proti ameriskemu narodu,se opravicujem,ce si moj post dojel kot zalitev ,to namrec ni bil moj namen..
spiridon
# 06.05.2013 ob 11:54
pa kdo je reko, da me kej moti...sam pravim, da imate nekateri čas....jst ga žal nimam.....po drugi strani je pa tudi kr neki boljših opcij za prostovoljstvo, kot pa tole evropsko prvenstvo, kjer so si nekateri že, nekateri pa še bodo napolnili svoje žepe...
nedo
# 05.05.2013 ob 08:42
Ne gre za sovraštvo do američanov kot ljudi. Gre za odpor proti politiki države ZDA. Kdo jo narekuje, da je takšna kot je? Nekakšni strici iz ozadja, ki so pokvarjeni in mentalno bolni.
VKokielov
# 03.05.2013 ob 15:12
Sorry, ne sebastjan -- heureka.
VKokielov
# 03.05.2013 ob 15:12
A Sebastian mi lahko obrazlozis kaj pomaga taksna obtozba? E? Tud ce je cist resnica. Vi ze sovrazite Ameriko. V Sloveniji lahko na prsteh nastejem ljudje ki dobro mislijo o ZDA. Torej tisti clankici ki jih pisejo da blatijo mojo zemljo, nimajo pod sabo nikakrsne podlage ni razlogov, razen da bi vi tam mislili da ste boljsi kot mi tukaj. In se vec nas prezirali.
pinkobalinko
# 03.05.2013 ob 11:15
Toni, ko si "prepisoval" iz Wikipedije, si namerno izpustil tale false flag?
Gre namreč z roko v roki z Gleiwitzom.
VKokielov
# 03.05.2013 ob 14:33
Spustite se konc koncov na zemljo in NEHAJTE OBTOZEVATI DRUGE.

Kolikokrat naj se ponovim da bom zaslisan?

Nehajte z neprovociranimi obtozbi
Toni Gruden
link
Risi predobri za drugo ligo in preslabi za elito. Kako dolgo še?
88
1. maj 2016 ob 06:35 Naloga je opravljena in risi gredo znova, že sedmič, med hokejsko elito, a Katovice niso bile glavni turnir leta, temveč bo to Minsk, kjer se bo na začetku septembra borilo za olimpijske sanje.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo