Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 33 glasov Ocenite to novico!
Golden State
Nobena ekipa v zgodovini Lige NBA v treh zaporednih sezonah ni dobila toliko tekem, kot je to uspelo Golden Statu. Foto: Reuters
Stephen Curry in Kevin Durant
Stephen Curry in Kevin Durant sta prvi imeni Bojevnikov. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James je osmič igral v finalu Lige NBA. Foto: Reuters
VIDEO
Golden State na krilih Du...
VIDEO
Bojevniki zmagovalci lige NBA

Dodaj v

LeBron James: tragični junak, ki tudi sam nosi delež krivde

Kolumna Slavka Jeriča (170)
14. junij 2017 ob 07:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekaj ur pred začetkom finalne serije Lige NBA sem pobaral TV-komentatorja Luko Štucina, za koga bo (zunaj etra) stiskal pesti.

"Za nikogar," mi je odvrnil v rahli jezi. "Sto tekem smo čakali, sto tekem, ki je praktično izgubilo pravi pomen. Sto tekem, da lahko zdaj dva tedna uživamo v tem vrhuncu," je še pribil. V tistih dneh so ameriški mediji kar tekmovali, kdo bo pripravil podrobnejšo in zanimivejšo napoved in vrhunec sezone pripeljal do vrelišča. Luka je imel prav, le da smo od vrhunca dobili le VR (virtualno resničnost), saj je bil Golden State enostavno (in pričakovano) premočan nasprotnik.

Imel sem občutek, da je bil v kovanju vročice bolj govor o LeBronu Jamesu in njegovem navideznem boju z Michaelom Jordanom, ki v finalnih serijah nikoli ni klonil in je s šestimi prstani v tem vidiku še vedno precej pred Jamesom, ki ima zdaj finalno razmerje 3 : 5. O moči Golden Stata se ni tako zelo govorilo.

LeBron James je še vedno brez dvoma najboljši igralec te generacije. Še tretjo sezono je bil najboljši košarkar finalne serije. Lani je imel med vsemi igralci najvišje povprečje v vseh petih najpomembnejših statističnih parametrih, letos je finalno serijo končal s povprečnim trojnim dvojčkom. A proti superekipi Golden Stata je bil nemočen, proti ekipi, ki jo je na simbolni ravni tudi sam pomagal sestaviti. Avč, kakšen avtokoš.

Kariero je začel v Clevelandu, kjer je leta 2007 - v svoji četrti sezoni - prvič okusil slast igranja v finalu. Izkušnja ni bila nič kaj prijetna, saj je doživel bridek poraz, metlo San Antonia so vihteli Tim Duncan, Tony Parker in Manu Ginobili. To je bila prva velika trojka, proti kateri je James igral. Sledila so mučna leta, v katerih je James dvakrat izpadel proti Bostonu - prototipu moderne superekipe, ki je bila sestavljena v tem desetletju. Zvezdniku Paulu Pierceu sta se pridružila Kevin Garnett in Ray Allen. Ob koncu prejšnjega desetletja je bila to glavna ovira na vzhodu do naslova prvaka.

Tudi zaradi te izkušnje se je James poleti 2010 odločil, da potegne enako potezo in se skupaj s Chrisom Boshem v Miamiju pridruži domorodcu Dwyanu Wadu. V štirih letih igranja na Floridi se je vselej prebil v finale in svojo željo po naslovu potešil z dvema prstanoma. Recept so bolj ali manj uspešno začele ponavljati tudi druge ekipe in začele graditi svoje velike trojke (New York, obe ekipi v Los Angelesu, ...), a nobena ni bila pretirano uspešna. Vse do vrnitve LeBrona v Cleveland, kjer je novo veliko trojko tvoril s Kevinom Lovom in Kyrejem Irvingom.

V tem času se je nova mogočna ekipa začela tvoriti v Oaklandu. Nabori 2009, 2011 in 2012 so na zahodu države združili Stepha Curryja, Klaya Thompsona in Draymonda Greena. Kar nekaj časa je minilo, da so se posamezni elementi uigrali in leta 2015 osvojili naslov prvaka. Sledila je fantastična sezona, v kateri so Bojevniki zbrali 73 zmag, s čimer so porušili absolutni rekord Jordanovih Bikov. Curry je za svoje predstave soglasno dobil nagrado MVP. Manjkala je le pika na i - naslov. In v to ekipo - statistično najboljšo v zgodovini lige - so Bojevniki dodali še en kamenček - Kevina Duranta. Marsikdo je Durantov prestop primerjal prav z Jamesovim iskanjem najboljše ekipe, s katero bi lahko osvojil naslov. V bistvu so razlike enake v motivaciji, v sami izbiri pač ne, kar lepo demonstrira spodnja tabela.

EkipaPrejPotem
Boston 200724-5866-16
Miami 201047-3558-24
Cleveland 201433-4953-29
Golden State 201673-967-15


Opomba: Tabela prikazuje razmerje zmag in porazov v prej opisanih sezonah pred tvorjenjem velike trojke (oziroma četverke v primeru Golden Stata) in razmerje z novimi okrepitvami.

V vseh primerih so se ambiciozni projekti gradili v ekipah, ki so bile v najboljšem primeru solidne (Miami), Cleveland je bil slab, Boston pa celo na dnu prehranjevalne verige. Zato Durantove odločitve ne gre primerjati. Preprosta matematika je jasna: najboljša ekipa v zgodovini rednega dela se je okrepila z najboljšim igralcem v ligi, ki ne sliši na ime LeBron James. S tem se je ravnovesje v ligi krepko porušilo.

Kakšna prihodnost čaka Ligo NBA? Nič kaj obetavna (če niste ravno navijač letošnjih finalistov). Vse glasnejše so, denimo, govorice, da bi Paul George utegnil okrepiti Cleveland, s čimer bi se prevlada po konferencah le še povečala. Kako dolga pa bo, ne ve nihče. Sistem v marsikaterih športih je naravnan tako, da ne mara serijskih zmagovalcev in se prej ali slej domisli sistema regulacije, ki spreminja ravnovesje moči (najbolj izrazit primer je gotovo formula ena). Nekaj podobnega se zna zgoditi tudi v Ligi NBA (največji manevrski prostor je na področju financ in davkov). Ta filozofija mora biti jasna Jamesu, ki sliši na vzdevek Kralj.

Kralj je mrtev. Naj živi kralj.

In naj živi košarka.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
lmatjaž
# 14.06.2017 ob 08:23
Živela košarka!!!!!

In kralj ni mrtev! Kralj je danes star nekaj čez petdeset let!

In drugih kraljev ni!
maliP
# 14.06.2017 ob 08:12
Že večkrat sem ponovil, da je LBJ šel v Miami načrtno in v dogovoru z lastniki Clevelanda.

S štiri letnim projektom tankanja so poskušali dobiti primerno ekipo (po kvaliteti in po višini pogodb)za pomoč LBJ da pripelje pokal domov (LBJ je iz Ohaia). Delo je bilo narejeno in če pripeljejo Paula jim mogoče rata še enkrat, ker GSW bo imel letos velike probleme obdržati ekipo, če bodo že obdržali 4 glavne zvezdnike bo pa klop absolutno tanjša.

Spremljamo pa s tem konec neke ere in najbrž že začetek neke nove. Dvajseta bodo dala neke nove heroje, najbrž so že na sceni in neke ekipe preko draftov in tankanja že poizkušajo sestavit ekipe. Minesota, Utah, PHI, LAL in še posebaj Boston.

Seveda pa je moja (naša?) velika želja da bo del zgodbe dvajsetih tudi naš Dončič, da bodo naši troli imeli kaj pisat.
Opažam pa, da sem star, začel sem spremljati NBA v eri Magica in Birda - Jabarja (Magic je po telesnih dispozicijah še najbolj približek LBJ ki je itak telesno iz drugega sveta) in komentatorja in trenerja Petersona na TV Koper, potem draft in kariera Divca, pa prihod njegovega veličanstva Jordana, pa seljenje gore mesa k Bryantu in Wade-ju, pa dinastijo SAS pa do današnih dni.

30 let!
Kmal bom umru, he, he.....
tomlin
# 14.06.2017 ob 09:27
te primerjave LBJ z MJ so bolj kot ne medgeneracijska prepucavanja. Ogromno mlajših pristašev LBJ pač gledajo LBJ vsa ta leta, MJ morda le na YT, in je logično da ne bodo prepustili ''nekomu iz pradavnine'' da je boljši od njega. Kot sem že dejal v prejšnjih komentarjih, je LBJ v nekih zadevah boljši od MJ in njegove igre zadnjih 10 let so vse hvale vredne. Pa vendar je treba upoštevati druge čase, pravila, napredek košarke kot take ...

Za mene so edini adekvatni komentatorji primerjav tisti , ki so igrali tako proti MJ v 90 ih , kot v 2000 ih in zadnja leta. To pa so redki (Pierce, Carter, Garnett, Allen, ...). Vsi bodo povedali isto kakšne obrambe so se igrale včasih in sedaj. Vsi bodo isto povedali isto koga je bilo najtežje za čuvat .Vsi bodo isto povedali kdaj je bilo težje doseči koš ...
Košarka se je spremenila in to je OK. Pač pravila so taka kot so in temu so se igralci in trenerji prilagodili. Nekdaj ni bilo za pomislit da bi na igrišču stalo 10 zunanjih igralcev in da je LBJ med njimi najmočnejši in najtežji. Pa da se vsi postavijo za črto za 3 T in naredijo ''avenijo'' za prodor. Pa da nikogar pod košem ne čaka Shaq, Ewing, Hakeem, Robinson, Malone ... ali pa Lambeer in Rodman, da te je strah ali boš ''preživel'' prodor ali ne. Ali bi se LBJ tako z lahkoto prerinil pod koš zadnjih nekaj napadov Game 5 in z lahkoto zaključil? Vsi vemo odgovor. Moral bi pač najti drug način. Ali bi ga , ne vemo. Morda (glede na njegov visok BB IQ).

MJ je bil velik EGO in nikoli ''angelček'' . Svoj status ''veličine'' , spoštovanja in IKONE si je ustvaril skozi igre,dosežke in to, da je košarko naredil za drugi najbolj gledan (popularen) šport na svetu. LBJ je obraz NBA zadnjih 10 let in nedvomno veličina ter ima od vseh veliko spoštovanje, tudi od mene. Da bo pa prilezel do statusa IKONE, pa nisem prepričan.
eRepublik
# 14.06.2017 ob 08:38
Lebron ni bil najboljši košarkar finalne serije, tudi statistično je bil Durant boljši. Statistika niso samo točke, skoki in asistence, ampak tudi zgrešeni meti, izgubljene žoge ipd.
smrkc
# 14.06.2017 ob 07:48
rtv zato take novice piše, k je velik neumnh komentarjev..
Micesar
# 14.06.2017 ob 07:57
Dobro napisano Slavc. Hudič so postale te super ekipe. Jaz bi dal še povdarek na rezervne igralce, ki so imeli v preteklosti, kar se statistike tiče, kar uspešne kariere. D. West, Iguedala, Livingston, D. Williams, R. Jefferson so igralci, ki so bili v najbolših sezonah vodilni igralci v svojih klubih. In vsi razen Livingstona All star igralci.
DAbears
# 14.06.2017 ob 07:46
Lol primerjat tega solerja la joka z Jordanom je precej smesno
on ni ne J ne M od Jordana
vombat98
# 14.06.2017 ob 12:22
ne vem, zakaj vedno omenjate gsw v zvezi z "grdim" sestavljanjem super ekipe?? Koliko super zvezdnikov pa so kupili ?? Odgovor je 1. Ostale glavne igralce pa so pobrali na draftu, kjer nikoli ne veš, kako se bo razvil določen igralec.
Hijena
# 14.06.2017 ob 08:39
@Micesar
# 14.06.2017 ob 08:25
Popolnoma prav si jih poimenoval. Mailman in The Glove sta malo drugačna, ker sta prestopila k LAL proti koncu karier, potem ko sta ugotovila, da drugače naslova ne bo. Pa tudi potem se ni izteklo po pričakovanjih.

LBJ in še posebej KD pa sta s svojimi prestopi škodila košarki, ker sta spodbudila trend kopičenja zvezdnikov v nekaj ekip.
In ko se vsi primerjajo z MJ, on ni nikoli zapustil ekipe, pa čeprav je na prvi naslov čakal 7 let in kar 3x izpadel proti Pistonsom. Če bi bil kot KD, bi se jim pridružil!!!
Micesar
# 14.06.2017 ob 08:25
50centy... no tem igralcem bi jaz rekel iskalci prstana. V zgodovini NBA jih je bilo veliko. Karl Melone in Gary Payton sta šla v Lakerse prav s tem nameno.
tomlin
# 14.06.2017 ob 17:29
že zjutraj sem dal eno razmišljanje okoli MJ in LBJ razgovorov, pa bom ''mlajšim'' LBJ navijačem dal še eno ali dve.
V prvo me je navedel kolega , ki je videl moj jutranji post in rekel da bo možna (morda) še ena primerjava, če bo LBJ vztrajal do 38-40, kot je bil MJ pri WW. Takrat so že veljala ''nova'' pravila, ki so se kasneje še nekoliko ''zmehčala'', pa vendar. Kako dober bo LBJ ? Zavedam se da ni primarno koš igralec, pa vendar nekaj dosežkov MJ - 51 T pri starosti 38/39. 43 T pri starosti 40+ , ali pa 39 T Knicksom sredi MSG. Morda pa podatek da je imel 30+ tekem v sezoni z okoli 20/7/7 na tekmo.
Pa pustimo koše, pa trojne dvojčke, pa prstane .... Prav to leto 2003 je pokazalo koliko je MJ naredil za košarko, za šport , koliko ljudem je ''spremenil'' življenje. Da je bil že takrat živeča legenda in ikona. Poglejte si kako tekmo v 2003 , ko je objavil da je to def zadnja sezona. Vse tekme na GOSTOVANJIH WW so bila razprodana. Ljudje iz celega sveta so prihajali v ZDA in dajali premoženje za vstopnice , da ga vidijo v živo. Ovacije pred in po vsaki tekmi. Poglejte si Allstar tekmo, ''praznovanje'' ob polčasu. Ni bil izglasovan v prvo peterko, pa je Vince Carter vztrajal da MJ začne. RESPECT. Kot tudi to da so vsi želeli da prav on vrže v zadnjem napadu (pri izenačenju) . Seveda je zadel in to preko roke tedaj enega najboljših obrambnih igralcev (Marion). Pri 40+ letih. Poglejte si njegovo zadnjo tekmo EVER proti Sixersom in 3 minutne stoječe ovacije.

Pa še enkrat tisti met na 200 Allstar. Poglejte si ta met. Kako si je naredi prostor, pa ''back step'' in to v stran , pa polni odriv + žoga visoko nad glavo in izmet praktično le z zapestjem. Koliko vas 20 letnikov je sposobno tega? Nihče , ker tega ni sposobno izvesti veliko ljudi od tedaj pa vse do današnjih dni.
Vsi poveličujejo LBJ fiziko. Ja , nedvomno je ''top athlete'' na sploh. Na drugi strani pa imate veliko igralcev , ki so igrali z/proti MJ , kako je bil neverjetno močan in stabilen. In prav ta šut je za mene pokazatelj prav tega in tudi ostalega , da se primerjat z ''Hudičem'' (666) ni najbolj pametno.
Fantje - LBJ je neverjeten, ampak s takimi komentarji da MJ ni do kolen LBJ in da je le mit in podobno, pa je že čas da nehate.
cimi23
# 14.06.2017 ob 11:13
Letos je bilo zame osebno eno najslabših final. Liga je z novimi kriteriji pravil , ki ščitijo predvsem napad ( saj vemo, da se za večino napad prodaja boljše kot obramba ) košarko spremenila v čisti cirkus. Ni čudno, da vsako leto padajo novi rekordi ( triple doubli, strelski rekordi, ...), ko pa je napadalcu vse dovoljeno, obrambi pa nič. Rezultati nad 100 točk pač ne sodijo v "pravo" finale.

Kot drugo, pa bi izpostavil sojenje. Tako slabega sojenje v 30-finalih, ki sem jih osebno gledal še nisem videl. Kljub vsej tehniki, vrtenju posnetkov, itd. ...to je res nemogoče. Prav videti je, da sodniki dobivajo navodila, koga je treba ščititi, komu kaj soditi ... komentatorji pa kaj govoriti in kako komentirati. Ta liga je pač najboljša privat kovačnica denarja z vrhunskim marketingom ( pranje možganov ), tako da bo v prihodnjih letih vse še slabše. Tako kot je bil letos Cleveland zaščiten v finalni seriji - tega še nisem videl nikoli. Warriorsi bi prav vsako tekmo dobili za 30 točk ob normalnem sojenju.
Pač gre za ekipo, ki želi zmagovati kolektivno, Cavsi pa so sami postali žrtev preforsiranega marketinga LBJ, ki enostavno ni zmagovalec.
brico32
# 14.06.2017 ob 13:26
Dejstvo je, da Jordan nesporni kralj košarke, Lebron pa nekje med top 5 vseh časov.

Absurd pa je, da nekateri tu gor pišejo kako je Lebron James soler, ki je pri 32ih letih
na 12. mestu assists leaders - pred njim so le playmakerji.
Kako je lahko igralec, ki je imel letos 8.7 podaj na tekmo soler, meni nikakor ne bo jasno.
bim--bam-bom
# 14.06.2017 ob 11:05
Hvala @eRepublik za ta link.

Durant je odigral nekaj najboljšega, kar smo kdajkoli videli v finalnih serijah (statistično je enkrat boljši finale odigral samo Shaq, ampak mene je Durant bolj navdušil). Tudi James je letos odigral svoj najboljši finale doslej. Pri Jamesu je zanimivo, da je svoj najboljši finale odigral letos - sezona 2016/2017, drugi najboljši finale lani - 2015/2016, tretji najboljši finale pa predlani - sezona 2014/2015. Potem pa 2011/2012. Ali igra James vse bolje v finalih ali pa se je spremenilo kaj drugega. Tukaj mislim predvsem to, da letos ni bilo prave obrambe.
Binder Dandet
# 14.06.2017 ob 09:18
Ta članek je povzetek včerajšnjih debat.
Kirenenko
# 14.06.2017 ob 12:53
Lebron je eden največjih, Jordan je pa brez dvoma največji tu sploh ni debate. Pa letošnjo finale je bil najboljši igralec zelo očitno Kevin Durant. Že samo, če si gledal tekme je bilo očitno kdo je bil odločilni mož.
friks
# 14.06.2017 ob 11:25
Takšne super ekipe so se skozi zgodovino NBA vedno obstajale. Vsaka ekipa, ki je naslove dosegala v serijah, je bila praktično super ekipa:
- Boston je v letih od 1957 do 1969 igral 11x v finalu in od tega 10x osvojil naslov (kako dolgočasno),
- Lakersi od leta 1980 do 1991 so bili 9x finalisti in 5x prvaki,
- Bullsi od 1991 do 1998 so bili 6-6
- Lakersi od 2000 do 2004 so bili 4-3
- Miami od 2011 do 2014 so bili 4-2
- Golden State od 2015 do ???
din-diin
# 14.06.2017 ob 10:22
James je hud, sam ne tok hud kot nekateri. V zakljucku zadnje tekme je zadeval, ker so mu pustili..... DURANT mu je take sale delal s troje, v obrambi, podaje, da je samega kralja lahko kar sram. In kaj mu je preostalo, da joce kako ni igral za nobeno supermostvo.... Hahahaha! A zdej se je ze v standup komedije vrgel? LoL!
friks
# 14.06.2017 ob 09:27
Sicer se je pa vedno dogajalo, da so igralci v zadnjem obdobju kariere iskali prstan. Tudi Barkley je šel v Houston, tudi Drexler...

Legenda je pa včeraj omenjeni Robert Horry, ki ima 2 s Houstonom, 3 z Lakersi in 2 s Spursi:)
din-diin
# 14.06.2017 ob 17:06
Ce temelji tvoj igra na tem, da tapkas in se zaletis kot tank v raketo in zakljucis ali pa podas ven prostemu na trojko ni nic cudnega, da imas 10 podaj na tekmo. Jaki basket. Team work, 2 igralca od 5ih v akciji. Res gledljivo. Pol pa pisat, da je najvecji, lepo prosm no :)
dragonmiami
# 14.06.2017 ob 15:50
Dudek...

ta "jaka" solerčina je pripeljala Chicago do 6 ih naslovov in zato se igra košarka v NBA...

Točno se je vedelo, da bo največ metov imel Jordan kar je normalno...potem Pippen...in tako naprej...enako kot dandanes...

A Jordan, da je podajal samo, ko je zagustilo? Poglej podajo Kerru....poglej podajo Paxsonu....Jordan je na timeout lepo povedal obema naj bosta pripravljena na šut, ker ga bodo zagotovo podvajali...tako je tudi bilo..

Jordan je delal soigralce boljše...samo poglej kake centre so imeli plus kako je porihtal Rodmana...

V času Jordana je bila obramba tako dobra in močna, da recimo ko bi tebe en po prstkih usekal ne bi mogel več pisati na forum...mimogrede..

Jordan je ikona...legenda...in to ne zastonj...
Na pou Slovenc
# 14.06.2017 ob 10:13
friks@

Ma dej teli prstani so brezveze, vse je vprašanje kako si prisel do njega!

Recimo legenda Beno Udrih ima vec prstanov kot Westbrook, Harden in Durant skupaj!
friks
# 14.06.2017 ob 09:09
Pri vsem tem je potrebno upoštevati, da kljub mnogim izjemam, še vedno obstajajo finančne omejitve, ki takšno kopičenja zvezd vsaj delno preprečujejo.

Da je v Oklandu lahko nastala taka ekipa je plod izjemnega dela managementa, ki je preko izborov in ugodnih pogodb sestavilo jedro (Curry, Thopmson, Green), ki so mu lahko dodali Duranta za 26,5 milijonov in bili še vedno 20 milijonov "cenejši" od ekipe Clevelanda. Na ta način si tudi v naslednjem letu lahko privoščijo zajeten kup denarja nameniti za Duranta in Currya (npr. 50 milijonov), pa jim bo še vedno ostalo dovolj, da podpišejo igralce za klop, sploh ker so izkušeni veterani pripravljeni za prstan podpisati s popustom. Pri GSW bodo tako štirje najdražji igralci stali okrog 85 milijonov, kar je finančno povsem primerljivo s Clevelandom. S tem, da ima Cleveland podpisane še naslednje štiri igralce, ki zasedajo krepkih 34 milijonov.

Se pa strinjam, da so pri salary cap omejitvah v NBA dosegli preveč izjem. V NHL-urecimo velja dokaj hard sistem, v katerem odstopanje od zgornjega limita skoraj ni možno. Tukaj maš pa en kup izjem s katerimi lahko ekipa omejitev močno preseže.
_50centy_
# 14.06.2017 ob 08:17
@maliP
od 4 GSW sta FA Durant in Curry, glede na letošnjo sezono bota podaljšala, ostali veterani želnji naslovi bodo pa tud prišli za manj denarja po morebitni prstan....
Na pou Slovenc
# 14.06.2017 ob 09:16
Durantova poteza zapustiti Oklahomo in se kot najboljsi igralec lige pridružiti najmočnejši ekipi ....to je tko kot ce bi pr nm Ferme kot najboljsi igralec zapustil Rogaško in se se naslednjo sezono pridruzil Olimpiji..... hehehe
_50centy_
# 14.06.2017 ob 08:48
sej to je moj point, da bo GSW dobil igralce za manj denarja ker bodo hoteli prstan. Poleg Curry in Duranta je ključen samo še iggy od FA. Drugi so vsi nadomestljivi....
JM39
# 14.06.2017 ob 12:59
Zmašani od statisktike in nakladanja. James je sicer odličen košarkar ampak velik soler in ego. kot npr Harden, pa še bi jih lahko našetvali.
GSW pa odlikuje za NBA še najbolj kolektivna igra, kjer res da so Curry, Thompson in Durant malo v ospredju, vedar drugi niso v ekipi samo za žoge podajat tem trem , pa skakat na odbite žoge teh treh ampak lahko celo igrajo.
_50centy_
# 14.06.2017 ob 12:22
@dadinho10
Razlika z nogometom je ogromno. V nba se vsaj menjajo dobre ekipe, recimo LAL ena najboljših v zgodovini je letos bila druga najslabša. v Nogometu je pa večino odvisno od denarja in so večino iste ekpie top. Kako je GSW pripeljal Duranta. Ker ne moreš takoj ko prideš v ligo podpisati kolikor hočeš ampak so omejitve navzgor itd...
simon-rupsi
# 14.06.2017 ob 16:34
dragonmiami

Če si mislil podajo Paxonu , ko je zadel trojko potem se motiš.

Jordan je vodil žogo, podal Pippenu, ta je podal samemu Horace Grantu, ki so ga šli igralci Sunsov udvajat in je ta podal samemu Pasonu na trojko, ki jo je zadel. :).

Kerru je pa res Jordan podal .
_50centy_
# 14.06.2017 ob 15:38
@dadinho10
GSW je pač okostej zgradil preko drafta , Curry-Green-Klay in se jim je poklopilo. Bomo videli kako bo šlo sedaj npr. BOS,LAL,PHI ki so v podobni situaciji....Enim uspe drugim spet ne, vendar je fora v tem da se vrh ekip vsaj izmenjuje in ne temelji vse na financah kot v nogometu....
friks
# 14.06.2017 ob 12:30
"Salary cap" ne moreš vpeljati v odprtem sistemu, kot so nogometna tekmovanja v katerem sodelujejo ekipe z različnih držav in trgov.

Na enem trgu pa lahko zadeva zelo lepo deluje. Zgleda pa tako, da se določi nek zgornji limit, ki ga ekipa lahko porabi za plače igralcev - npr. 100 milijonov. V kolikor porabiš več za par zvezdnikov, ti potem ostane manj za preostanek ekipe. V NBA to deluje tako, da si več kot 3 igralce najvišjega ranga ekipa praktično ne more privoščiti, npr:
2 igralca po 20 = 40
1 igralec za 16 = 16
2 igralca po 10 = 20
2 igralca po 5 = 10
6 igralcev po 2 = 12

Na ta način se talent bolj enakomerno porazdeli po več ekipah.

Je pa treba ob tem povedati, da k porazdelitvi talenta prispeva tudi sistem drafta oz. nabora, po katerem najboljše nove igralce dobijo ekipe, ki so bile v pretekli sezoni najslabše.
_50centy_
# 14.06.2017 ob 12:25
@dadinho10
kako je recimo miami imel le brona, wada, bosha z ogromnimi placami, danes pa nima nobenega od njih, pa tudi nobenega zvezdnika...??
vsi so vzeli določen 'popust' , sedaj pa MIA pač ni tako privlačen za proste igralce in morajo preplačati slabše da pridejo k njim...
tomlin
# 14.06.2017 ob 12:18
keketz - z večino zadev ki si jih omenil se strinjam s tabo. Sem fan od MJ, pa kot sem tudi omenil, Jordan ni bil angelček. Tudi meni nekatere poteze in način obnašanja izven igrišč nista všeč. Tudi ta njegov ego in ''Mojih 6 prstanov'' včasih malo preseda (napr- ko sta bila z Barkleyem na Oprah) in je zato zgubil kar nekaj prijateljev.
Pa vendar je prav zato veliko ljudem zato bližje , ker (če je bil na igrišču ''božanstvo'' in Superman) je bil izven igrišč bolj ''človeški'' , tudi bolj zanimiv, zabaven,če hočemo. Cigare, hudi avtomobili ,golf , gambling , party , ...., vsi so se hoteli družiti z njim (ok, tudi zato ker je bil slaven in bogat). v Barceloni je bilo vreščanja , kot da so prišli Beatli.
LBJ je drugačen. Ne bom rekel dolgočasen, morda nekoliko sterilen. Kot da bi imel za sabo PR službo, ki ga ''nauči'' kaj reči in kaj ne. Hoče ugajat vsem, sploh tistim , ki ga ne želijo v ''istem stavku'' z MJ.
In ja , te njegove karakteristike izven igrišč so ena od poti do IKONE.
pistacija
# 14.06.2017 ob 11:53
Branko. Bravo, primerjas NBA ki je 1 asociacija in zaprta liga z največjimi Evropskimi nogometnimi zvezami (katere vsebujejo vsaka cca 80 pro klubov), ki vsaka zase sluzi toliko denarja, da si predstavljati ne moremo in so neodvisne ena od druge. Klubi so privatna lastnina in edini vpliv, ki ima liga na njih je postavlanje pravil
friks
# 14.06.2017 ob 10:56
@ Na pou Slovenc

Na pou maš prav:)
Fleaa
# 14.06.2017 ob 09:55
tole kar se dogaja dandanes v NBA nima skoraj nobene veze s košarko več.
nekako je vse skupaj samo drugačna različica harlem globetrottersev....
_50centy_
# 14.06.2017 ob 08:36
Payton ga je osvojil kasneje z MIA. To so igralci ki si jih prej naštel West, Jefferosn, Dwill, itd. Sam bi rad videl Vinca v GSW.
friks
# 14.06.2017 ob 14:58
Mogoče samo kot zanimivost, da je v lanskem letu salary cap preseglo 19 ekip, mejo za luksuzni davek pa 3 ekipe (Cleveland, Portland in LA Clippers).

Golden state tudi z Durantovo pogodbo ni presegel praga za luksuzni davek.

Luksuzni davek zna sicer biti kar draga zadeva. Cleveland je npr. zaradi preseganja v letu 2016 plačal 54 milijonov samo za omenjeni davek.
friks
# 14.06.2017 ob 14:38
dadinho10

salary je cap in ne cup. In ja, za vse je enak. V lanskem letu je bil npr. 94,14 milijonov dolarjev, luksuzni davek (dodatno plačilo v primeru preseganja tega zneska) pa nad 113,28 milijoni.

Za prihodnje leto mislim, da napovedujejo dvig nekje na 102-122.
dadinho10
# 14.06.2017 ob 14:24
@50centy...

ok, vem da so razlike ogromne, ampak vseeno, ce pogledam ekipo gsw, je res superzvezdniska, medtem ko imajo neke druge ekipe dosti slabsi roster.... pred sezono so vsi govorili da bo finale cle-gsw in gws velik favorit...in je tako bilo.....v nogometu je tezko predvidet finale, kaj sele zmagovalca....
no, zanima me, ali je recimo ta salary cup za vse enak, ali recimo prvaki itd lahko imajo vec denarja za place.....
ce potegnem vzporednico z nogometom, tam sta real/barca za tv pravice dosti bolj privilegirana kot neki eibari, granade itd....kar je tudi logicno.....saj barco gleda 90000 ljudi na stadionu, plus po tv....tekmo granada-eibar pa ne vem, ce si kdaj prizgemo...
dadinho10
# 14.06.2017 ob 14:18
@vombat98.....
res je, ampak je gsw sestavil super ekipo brez duranta, vzeli prstan, drugo leto podrli rekord v rednem delu pa izgubili skoraj dobljeni finale..... in potem za ziher pripeljali duranta....on si zeli prstana njim pa je skoraj da bil nepotreben, ampak za ziher...
2re
# 14.06.2017 ob 13:01
Nekaj zanimivosti.

Kevin Durant je, statistično gledano, odigral drugo najbolj učinkovito finalno partijo vseh časov (najbolj učinkovito je odigral Shaq leta 2000). S Curryjem pa sta tvorila najbolj učinkovit dvojec vseh časov, ki je zaigral v eni finalni seriji. Na drugi strani je LeBron James odigral daleč najbolj učinkovito finanlno partijo v svoji karieri. Kevin Durant je prvi igralec v zadnjih šestih letih, ki je tudi statistično gledano odigral učinkoviteje od Jamesa v finanlni seriji.

Golden State so letos odigrali drugo najboljšo sezono vseh časov (skupaj s playoffom samo 16 porazov, boljše so odigrali zgolj Bullsi v sezoni 95-96, ko so skupaj s playoffom nanizali samo 13 porazov).

Jamesova epoha se očitno počasi zaključuje. Nov prstan lahko osvoji zgolj:
- če se podre kemija pri Wariorsih in nastanejo medsebojne zamere (Lakersi 03, 04),
- če se nekdo od glavnih štirih igralcev pri Warriorsih odloči zapustiti ekipo.

Še najbolje bi bilo, da tradeajo Smitha, ki mu manjka konstance in je eden izmed glavnih krivcev za prve tri poraze. Njegovo mesto bi zapolnili s prihodom Hardna, ki je v življenjski formi, v tem primeru pa bi se James moral odreči vodilni vlogi na parketu. Sam bi tako prispeval levji delež s svojimi ogromnimi izkušnjami nov dirigent pa bi postal Harden. Tako bi tudi James lahko odigral kakšno minuto manj in bi v končnicah tekem lahko odigral bolj učinkovito.

V nasprotnem se je ravnokar začela večletna dominanca Warriorsov, ki so povsem spremenili koncept igre.
Branko57
# 14.06.2017 ob 11:38
za razliko od smešnega nogometa vsaj vemo da bo vska dinastija kratko trajala, in bodo že čez nekaj let ekipe ki so na dnu lahko konkurenčne za naslov, medtem ko v nogometu vemo da bo še naslednjih 10 let dominacija enih in istih ekip, če se bo pri kateri manjši izkazal kak nov igralec pa ga bo takoj kupil real ali barca. nba ima še sladke brige v primerjavi kam je zataval evropski nogomet.
_50centy_
# 14.06.2017 ob 08:09
Korver je bil 1x all star
_50centy_
# 14.06.2017 ob 07:52
Love za George je idealen trade za oboje. CLE tako more iti all in ( james ima player option ) po naslednji sezoni. George jim pa tudi bolj koristi proti GSW ki tako igra small ball ( George lahko tudi pokriva duranta). IND pa bo težko dobila boljšo ponudbo za George, ki je po naslednji sezoni FA. Love ima pogodbo do 2019.
kataklizma
# 15.06.2017 ob 10:00
brez veze, KD pa veliko razočaranje
Fs
# 14.06.2017 ob 19:20
Hahaha Džejms ni niti najboljši igralec v svoji ekipi, potem ga pa primerjajo z Jordanom.
Njegov dvokorak pomeni 4 korake, komolec v obraz, koš in and 1.
Obrambe pa tako ali tako noben ne igra.
friks
# 14.06.2017 ob 15:31
Ko sem govoril o preseganju sem govoril o letošnjem letu. Podatek za luksuzni davek Clevelanda pa je lanski.
zmiki
# 14.06.2017 ob 14:19
Vprašanje je tudi, kdo vse iz zahoda, bi premagal letošnji CLE... vsaj zdravi SA je povsem realna opcija.
_50centy_
# 14.06.2017 ob 13:31
Še najbolje bi bilo, da tradeajo Smitha, ki mu manjka konstance in je eden izmed glavnih krivcev za prve tri poraze. Njegovo mesto bi zapolnili s prihodom Hardna, ki je v življenjski formi, v tem primeru pa bi se James moral odreči vodilni vlogi na parketu.

Samo v nba2k kjer lahko overulaš trade :)
Košarkarska Liga NBA
link
Harden pokopal upe Detroita; poraz Memphisa za 61 točk
54
23. marec 2018 ob 08:40 Košarkarji Detroita so zapravili eno zadnjih priložnosti, da se vmešajo v boj za končnico, potem ko so v Houstonu izgubili po podaljšku s 100:96.
Več novic ...
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo