Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 19 glasov Ocenite to novico!
Igor Vidmar
Igor Vidmar Foto: BoBo

Dodaj v

Leta 2050 bomo srečni

Kolumna Studia City
20. februar 2017 ob 21:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj napredujemo: ne le Ilko, dobili smo tudi vizijo Slovenije leta 2050! Zdaj je 10 odstotkov nezaposlenih, 20 odstotkov revnih, velikanski javni dolg ... ampak 2050 bomo srečni!

Iz koga se vizionarji norčujejo? O edinosti in spravi niso vizionarili, to je v pristojnosti g. Pahorja, tako kot narodni ponos: zato je kimal evrobankirju Draghiju, ko nam je ob obletnici prevzema evra pokadil, da smo lahko ponosni na doseženo. Na kaj že?

Na divje zadolževanje v poceni evrih? Na posledično tajkunstvo, na porazno dokapitalizacijo bank, na slabo banko? Ponosni na privatizacije, na izgubo finančne suverenosti? Nismo še dolžniški sužnji, tlačani pa že. In bomo, tako ali drugače dali evro za TEŠ 6, za krajo stoletja, a noben politik ne bo odgovarjal, ker so bili zraven skoraj vsi!

Premier baja o TEŠ-u 6 in energetski neodvisnosti, medtem ko dr. Golob prodaja slovensko elektriko Hrvatom! Itd. Zakonite lumparije, nesposobnosti in oblastna roganja zdravi pameti bi lahko še našteval, a čemu? Javno mnenje o vladi je vse boljše, še boljše o predsedniku države, ki bo ponovno izvoljen, pa je bil kot premier krepko soodgovoren tako za TEŠ 6 kot za bančno katastrofo. In tudi g. Krjavelj, bodoči premier, bo upokojence in Slovenijo še dolgo vlekel za nos.

Spoštovani, ali smo res vsi voli, kot je nekoč vprašal g. Prtljič? Kako to, da nas tako zlahka imajo za pohlevne podložnike? Kot da so posvojili spoznanje starih Latinov: Svet – Slovenija – želi biti varana, torej jo varajmo!

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mihael1
# 20.02.2017 ob 23:01
Strinjam se z Vidmarjem , da take vizije niso vredne 500.000 eurov. Saj se hecajo , nekaj splosnih floskuk o svetli prihodnosti , mi pa naj cakamo do leta 2050, ko bomo vsi srecni.
pif
# 21.02.2017 ob 08:58
Varanje Slovenije? Kateri novinarji pri tem pomagajo? Ali je pri tem poslu negativna selekcija kot "nekoč" V Odmevih 13. 2. B. je Tino Mamić v zvezi z odpuščanjem na Delu neposredno pokazal na Stojana Petriča,Forum21 in najvplivnejšega Kučana, Voditelj Odmevov Bregant na to ni reagiral. M. Štefančuču se pa kot novinarju (?) ni zdelo vredno to izjavo uvrstiti med "prvih pet", niti ni omenil, kar ni presenečenje.Tudi dr.Milosavljeviča "strah pred telefonom iz kadrovske službe" ni dovolj za izbor. Čeprav izbor ni neposredno Štefančičev, pokaže njegovo stališče.Tudi na RTV je podobna selekcija novic..
kobajagi7
# 21.02.2017 ob 07:18
Vidmar skoraj zanesljivo ne bo več živ leta 2050, pa jaz in še kdo tudi ne... ostali pa bodo že nekako....
Dr. Kumrovec
# 22.02.2017 ob 10:34
Dobro napisano. Vizija je samo prvi korak. Država mora oblikovati še agendo in akcijski načrt, potem pa naj si zaviha rokave!
celtic1888
# 21.02.2017 ob 14:02
Dejstvo je, da izdelek za pol milijona EUR nam navadnim smrtnikom ne prinaša ničesar. Pesek v oči, medtem ko imajo drugi spet napolnjene žepe, med njimi tudi OECD. Zakaj vizije ne ustvarjamo sami? Zakaj za to plačujemo druge, ki nimajo nikakršne veze z našo prihodnostjo? Vsak je svoje sreče kovač, pa srečno!
tuintam
# 21.02.2017 ob 11:44
Tudi Vidmar je samo večno ciničen ... Brez haska oz. brez vsakega sklepa. Zato- Samo dopolniti ga bom torej poskusil. Enako pogrešam te sugestije tudi povsod drugod. V vseh člankih. Povsod se čuti en in isti problem. Pa nič- Milijarde obračamo in ogromno delamo, pri tem pa ne naredimo ničesar v smislu popravka ustave. Pa čeprav je mogoče v njej problem. Ustava ima ogromne kolateralne posledice. Tam je izhodišče vsega.

Mislim, da bi mi morali popraviti našo ustavo in se pri tem zgledovati po ZRN: "Javni kapital je zasebni kapital Davkoplačevalcev." Ni državni, ni upraviteljev. Noben subjekt posamič si ga ne sme monopolno kar prilastiti. Subjekti so potem med sabo bolj enakopravni itd.

Tudi mi bi morali opredeliti družbo - tokrat na kapitalistično liberalen način. Ko družba ni upravitelj in je samo subjekt lastnik - zato da si sedanji upravitelji ne lastijo več kapitala, s katerim upravljajo. Da bi in da postanejo upniki. Malo težko je to doseči, a bomo po mojem prej ali slej to morali narediti, če se bomo želeli rešiti in doseči tisto spravo.

Družbo ja, a tokrat po kapitalistično. Upravitelj mora pa sam popraviti ustavo tako, da bo postal dolžnik. To ni enostavno. Priznati v ustavi svojega upnika.

In to potem sploh šele liberalno in levo potem v resnici je. Socializem ni leva politična opcija. V kapitalizmu ne. Skupaj z ostalo desnico je desno, da kar smrdi. Trdi da družba=upravitelj (kar trdijo tudi demokrati), nakar opredeli samo upravitelje, ki ukradejo družbi, ki pa ni upravitelj, identiteto. Kar pa pomeni, da konto, kapital itd. Seveda pa tega ni tako lahko razumeti.

Vidmarja bi jaz bolj cenil, kot ga, če bi on to razumel. Če je že javna oseba, bi lahko kaj več naredil. Vsaj del nas bi ga podprl. Seveda da je lažje ostati na kopnem in biti še naprej populističen, všečen vsem...

V ZRN so leta 1993 izvedli revizijo lastbninjenja kapitala bivše NDR tako, da so v aferi Teuhand sprožili vprašanje: Ali je bil socialistični družbeni kapital sploh res družbeni, ali je socializem družbo sploh res opredelil tako, da bi se ji sedaj lahko kaj predalo itn. - in kako doseči, da bi res bil in da bi se ne okoriščali z vsem supaj upravitelji. Kaj narediti, da se ne bi zlorabljalo zakonov, sistema ipd.

Nakar so ugotovili, kar mi očitno ne bomo nikoli, da resnično liberalni kapitalizem sploh šele resnično družbo opredeli in no ščiti. Noben socializem še ne. Radikalni kapitalizem jo pa uničuje in kkrepi oblastnost upraviteljev, monopole itd.
LosAlamos
# 21.02.2017 ob 09:36
Kraja stoletja so bile izgradnja avtocestnega križa. TEŠ 6 je na drugem mestu.
Bivši uporabnik
# 21.02.2017 ob 18:17
Glede na Trstenjaka, da je sreča čista kakovost, me veseli, da obstojajo danes modreci, ki to kakovost lahko, ne samo izmerijo, pač pa celo določijo nje stopnjo in kakovost, tako v času, kot v prostoru... Kapo dol, kot bi rekel še en drugi modrec...
tuintam
# 21.02.2017 ob 13:58
Popravek

Tudi mi bi morali opredeliti družbo - tokrat na kapitalistično liberalen način. Ko družba ni upravitelj in je samo subjekt lastnik - zato da si sedanji upravitelji ne lastijo več kapitala, s katerim upravljajo. Da bi in da postanejo dolžniki (nekemu od sebe razikovanemu upniku) Malo težko je to doseči, a bomo po mojem prej ali slej to morali narediti, če se bomo želeli rešiti in doseči tisto spravo.
LosAlamos
# 21.02.2017 ob 09:40
Izdelek Vizija 2050 je pa na nivoju slabe srednješolske raziskovalne naloge!
LosAlamos
# 21.02.2017 ob 09:38
Pravzaprav je TEŠ na tretjem mestu avtocesta pa na drugem. Kraja stoletja je reševanje bank (v nacionalnem interesu).
Eleni
# 21.02.2017 ob 15:09
Vsem, ki niso sodelovali pri snovanju Vizije 2050, sporočam, da je bil to javen poziv ministrstva, na katerega so bili vabljeni VSI državljani. Določene interesne skupine so bile vabljene, na določene pa se je lahko prijavil vsak državljan. Vsi državljani, ki so/smo na dogodkih za snovanje vizije sodelovali, smo se aktivno izrekli za takšno vizijo.

Vsi vi, ki niste aktivno sodelovali, prosim da ne kritizirate, če ne poznate zadeve. Lahko pa se naročite na obvestila ministrstva in postanete aktivni državljani. Ko boste aktivno začeli oddajati vaš glas (pa ne anonimno na forumih), boste tudi bolj objektivno podajali mnenje.

Prav tako najbrž še nihče od vas ni napisal sploh nobene vizije, zato se najprej podučite, kaj to sploh je.
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kazalo