Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 50 glasov Ocenite to novico!
Vladimir Putin
Obrisi hladne vojne, ki se je nakazala že z uvajanjem sankcij, so vse bolj jasni. Tako očitnega javnega ponižanja kot v Avstraliji Vladimir Putin še ni doživel. Foto: EPA
       Cena nafte drsi. Rublju in ruski gospodarski rasti kaže preslabo. Inflacija bo prihodnje leto dvomestna. Poskusi oblasti, da bi prikazale drugačno sliko, pa so preočitni. Rusi so vzdržljivi, ampak ne v neskončnost.       
Andrej Stopar
Andrej Stopar je sodelavec na Radiu Slovenija. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Leviatan

Kolumna Andreja Stoparja
17. november 2014 ob 07:48,
zadnji poseg: 17. november 2014 ob 08:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Božje delo delaš, Vadim," pravi vladika županu, "uporabi moč. Ne prosi pomoči." Film Leviatan kultnega ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva je skalpel, ki z neusmiljeno natančnostjo reže v rusko stvarnost.

Zvjagincev je strašljivo dober poznavalec ruskih vzgibov in logike tega Leviatana, ruske države.

Smo bili v Brisbanu priče ključnega prizora epopeje odnosov med Rusijo in Zahodom, enakovrednega filmskemu pogovoru med lokalnim škofom in županom? Številni so prepričani, da je bil ledeni sprejem Vladimirja Putina na zasedanju voditeljev skupine G 20 prelomnica za ruskega predsednika. Bo uporabil moč? Če se Zvjagincev ni zmotil, bi se Vladimir Putin zdaj moral zdrzniti, nasmehniti, narediti navidezni korak naprej, nato pa pustiti, da njegovi ljudje premlatijo nepripravljenega nasprotnika. Sledi le kozmetična podrobnost: bo tudi Putin streljal mimo ali pa bo meril natančno? In sprožil?

Ameriški voditelj in njegovi evropski kolegi trenutno še igrajo vlogo moskovskega odvetnika Dmitrija, ki pride v severno zakotje na pomoč tovarišu iz vojne Nikolaju, ki ga skuša tamkajšnji župan na silo rešiti premoženja. Stavijo na formalno silo (sankcije) in ustaljene načine komuniciranja v mednarodni skupnosti (poskus dialoga, kakršnega koli že). Putin je – kot župan v filmu – dobil sveženj obremenilnega gradiva. "Verjetno vam moram zdaj dati roko, ampak rečem pa vam lahko samo eno: morate se spraviti iz Ukrajine," naj bi kanadski premier Stephen Harper dejal Putinu, ko sta se srečala v Brisbanu. Ruski mediji poročajo, da so imeli diplomati težave že s samo organizacijo predsednikovega obiska, Putin pa je na samem srečanju ostal osamljen, nekje na robu. Ko je iz delegacije pricurljala novica, da naj bi Avstralijo zapustil predčasno, je Putinov predstavnik Dmitrij Peskov to označil za neumnost. Ki pa je postala meso, kajti Putin je dejansko odšel prej. Ker je pot dolga in mora hitro v službo. Nekako tako naj bi zvenelo pojasnilo.

Ne gre spregledati, da je Putin Avstralijo obiskal po končanem vrhu APEC-a v Pekingu. Tam je bila zgodba drugačna. Kitajski predsednik Ši Džinping je zgovorno demonstriral samosvojost svoje politike, ne le v pogovorih z Barackom Obamo, ampak tudi z nedvoumno podporo ruskemu voditelju. Vladimir Putin je bil dobrodošel gost, ki je z novimi sporazumi še utrdil rusko-kitajsko navezo. Avstralija je bila, nasprotno, že od začetka mišljena kot "pot v Canosso". Le da se Putin tam ni imel namena opravičevati zaradi poleti pri Donecku sestreljenega malezijskega letala, kot je pričakovala predvsem avstralska javnost, prepričana, da so letalo zbili uporniki ali kar Rusi. Da bi bilo predsedniku lažje manevrirati, je najvplivnejša ruska televizijska postaja Prvi kanal predvajala domnevno satelitski posnetek miga, ki sestreljuje letalo. Posnetek naj bi Rusija dobila od nekega ameriškega inženirja, za katerega se je izkazalo, da zanj še živa duša ni slišala. Medtem ko naj bi ruski strokovnjaki potrdili verodostojnost posnetka, je splet preplavil val blogerskih nasprotovanj, ki dokazujejo slabo montažo dve leti starega materiala. Kaj je torej res? Če v čem, je imel zvesti prokremeljski komentator Mihail Leontjev, v katerega oddaji so pokazali posnetke, prav, ko je dejal, da naj Zahod končno javnosti predstavi svoje dokaze, kdo je sestrelil letalo. Res, bil bi že čas, da se ta zgodba premakne z mrtve točke, saj začasna poročila niso dovolj.

Ampak nazaj v Brisbane. Niti spremstvo ruskih vojaških ladij ni pomagalo. To, kar naj bi Rusija demonstrirala kot potezo moči, so v Avstraliji razumeli kot prazno grožnjo. Putin, ki je v Avstraliji lahko ugotovil le, da je dialog z Zahodom na ledišču, da je iz ekonomskega foruma nastal politični, pa je spet taktiziral. Preprosto odšel je. Če bi razmišljal strateško, bi verjetno obisk podaljšal. Nejevolji gostiteljev navkljub. Tako bi lahko vsaj simbolično preprečil sestanek ameriškega in evropskih voditeljev, ki so se zbrali po Putinovem odhodu in pretresli možnosti novih sankcij proti Rusiji.

In zdaj? Zvjagincev ne daje tolažilnega odgovora. Nesrečna Nikolajeva druga žena Lilja, ki ne vidi perspektive v zakonu s preprosto dobričino in sovražnim pastorkom, in ki ji tudi ljubezenski roman z odvetnikom ne prinese odrešitve, umre. Samomor ali umor, ni dokončno jasno. Lilja sumljivo spominja na tisoče Rusov, ki ne vidijo perspektive doma. A večina je drugačna. Tistih 85 odstotkov. Prej ali slej jih bo državna mašinerija zmlela. Še vsakogar je. Ampak prej bodo postavili cerkev na kraju, kjer je stala Nikolajeva hiša. Ker je tam lep razgled. Cerkev, ki je ne potrebujejo, saj se nedaleč stran, v ruševinah druge cerkve večer za večerom zapija zdolgočasena mladina.

Obrisi hladne vojne, ki se je nakazala že z uvajanjem sankcij, so vse bolj jasni. Tako očitnega javnega ponižanja kot v Avstraliji Vladimir Putin še ni doživel. Kako dolgo bo zdržal, me nenehno sprašujejo ljudje. Od kod naj to vem? Stališče profesorja Antona Beblerja izpred nekaj dni je videti še najbolj na mestu: "Počakajmo, kaj bo naredil gospod Putin sam." In Mihail Gorbačov ima prav, ko govori, da bolj bo Zahod Putina poniževal in nanj pritiskal, večjo podporo bo imel doma. Kar koli že bo storil, bo gotovo pogojeno z gospodarskimi razmerami. Cena nafte drsi. Rublju in ruski gospodarski rasti kaže preslabo. Inflacija bo prihodnje leto dvomestna. Poskusi oblasti, da bi prikazale drugačno sliko, pa so preočitni. Rusi so vzdržljivi, ampak ne v neskončnost. Bojim se, da lahko neizbežno nezadovoljstvo množic nekje v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti, (začasno) prepreči le ena poteza. Prej omenjeni sprožilec. Ampak počakajmo. Medtem pa glejte Zvjaginceva. Če imate čas. In če vas zanima. Bi vas moralo. Njegova zgodba lahko hitro postane vaša.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Robiland
# 17.11.2014 ob 08:01
Hvala G. Stopar, vendar mi ameriska propaganda ne sede tako zgodaj zjutraj.
zemohudin
# 17.11.2014 ob 08:07
Nikec3
Čas bo pokazal, kdo ima prav.
Če pa kdo misli, da bodo korporacije dolgoročno zdržale pri trenutni ceni nafte, se pa močno moti. Počakajmo, kdo bo padel v luknjo, ki so jo skopali Američani.
tesnilo
# 17.11.2014 ob 08:19
a tu se kar ponavljamo da so malezijsko letalo sestrelili rusi? dokazov pa nikjer.
generacija56
# 17.11.2014 ob 08:29
Dogajanje kaže, kako primitiven je v bistvu zahod, kako nizko se lahko spusti.
Pisci, kot je zgornji, bi radi analizirali nekaj, kar ne razumejo. Preveč je faktorjev v politiki, gospodarski logiki, moči v orožju. Zgodovina pove le, da Rusija ne napade nikogar. Se pa zna presneto požrtvovalno braniti! In ni je sile na svetu, ki bi prisilila Rusa, da prepusti svoje hijenam....
Naši gospodarstveniki že javkajo. Kdor sodeluje v sankcijah, ne bo več mogel na Ruski trg....
Zapomnili si bomo, kdaj smo politično izdali svojo zibelko.
Sedaj nekaj tulijo, da World Trade Agreement obvezuje Rusijo, hahaha....
Kje pa v tem sporozumu piše, da lahko neka fašistična klika izsiljuje?
3dc
# 17.11.2014 ob 08:53
Putin natančno ve s kom ima opravka:)

ZDA ima na vesti 40.000.000 pobitih ljudi PO drugi svetovni vojni. Večina je bila pobitih v imenu imperialne "demokracije"....samo v Vietnamu so jih pobili 3.800.000. Mene bi bilo sram takim štango držat. Naši mediji, novinarji in politiki očitno s takimi "malenkostmi" nimajo problemov. Zna bit, da je vsakoletni ameriški finačni prispevek za razvoj imperialne demokracije v Sloveniji prej visok. Upam, da je Musomeli že nalimal tablico sprave na ameriški ambasadi za genocid nad indijanci....
3dc
# 17.11.2014 ob 09:01
Malce pesimističen prispevek. Če gre Rusom res tako slabo, kako so lahko v 3. četrtletju kupili kar 55 ton zlata, več kot vse centralne banke ostalih držav skupaj.

Še en podatek ki je g. Stoparju ušel je, da so Rusi čez noč bistveno zmanjšali svojo zunanjo zadolženost in to v dolarskem kešu. :-)
Kekec99
# 17.11.2014 ob 08:56
Če prav razumem, ceno nafte uravnana Amerika in ne trenutne zaloge ali povpraševanje, toliko o poštenju in trgovini. Bruhhhhhhhhhhhhhhh
3dc
# 17.11.2014 ob 08:26
Putin je svoje do amena oborožene barke pripeljal v Avstralijo, da mu ne bi slučajno cegel z jasnega neba padel na glavo tako kot se je to "demokratično" zgodilo Huseinu in Gadafiju. Propad Rusije in celo rak Putina so očitno mokre sanje celega zahodnega sveta. Teče voda v grlo zaradi nove IMF konkurence in alternative dolarju? Monopoly igrice na račun revežev se končujejo in samo še svetovna vojna ali samodejna implozija ameriškega imperija lahko to prepreči.
G. Stopar in ostali borci barvnih revolucij v imenu ameriške imperialne "demokracije" ne pol jokcat če bodo milijarde mrtvih.
tristokosmatih
# 17.11.2014 ob 08:49
Malce pesimističen prispevek. Če gre Rusom res tako slabo, kako so lahko v 3. četrtletju kupili kar 55 ton zlata, več kot vse centralne banke ostalih držav skupaj.
PONOS
# 17.11.2014 ob 08:42
Putin natančno ve s kom ima opravka:)
Opravka ima z državo ki je vrgla atomske bombe na premagano državo ki tako orožje ni imela.Opravka ima z državo in mafijo ki je obkolila Rusijo in zavzema vsako leto po eno državo z izmišljenim ustvarjenim terorizmom ter podtaknjenimi bolezni-ljudje pač niso več popolne ovce tudi američani ne.
To kar mediji poročajo o Putinu ni mnenje prebivalcev zahoda niti mnenje večina predsednikov ostalih držav.
bojanvasiljevic
# 17.11.2014 ob 09:07
Film Leviatan kultnega ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva je skalpel, ki z neusmiljeno natančnostjo reže v rusko stvarnost.

In potem vso to rusko stvarnost avtor članka opisuje z Zahodnimi imperialisti na kolonialni zemlji Avstraliji.. Ni kaj. Interpretacija vredna propagandnim namenom.
Roko_europe
# 17.11.2014 ob 08:46
@"kosmatinec"
Upam, da te razumejo tudi obljub siti in kruha vedno lačni Rusi.

...mislim, da si malo pomešal stvari, Rusija ni Slovenija, da bi živela in bila naveličana od obljub naših državnikov. V Rusiji malo obljubljajo, a to, kar obljubijo tudi izpolnijo. Verjetno že dolgo nisi bil na vzhodu, a tu je vse prej kot lakota, se pa tako v Rusiji kot na zahodu najde mnogo lačnih in revnih, ki so si tak status zapečatili z raznimi alkoholnimi in drugimi substancami. In "žal" za zahod, ker poskus destabilizacije Rusije ni dosegel takega učinka, kot so si želeli oz.kot si eni želite. Če bi bili v Sloveniji malo manj samovšečni in zagledani sami vase in v zahod, bi se od Rusije marsikaj lahko naučili, ampak ne, glavno da gremo z zahodom "naprej", pa četudi s koraki nazaj!
sLoVaN
# 17.11.2014 ob 08:44
@cenitamsok
število klošarjev, odvisnikov, brezposelnih in zdravstveno nezavarovanih je v USA več kot v RUS.
Bajdevej.

Razen če si se zgodovino učil skoz hollywoodske filme, sveto verjameš vsakemu članku zahodne propagande in pa predvsem, če nisi videl ne USA ne RUS odznotraj...
Bivši uporabnik
# 17.11.2014 ob 10:06
Največjo moč imajo mediji,s propagando nas šopajo od jutra do večera24/7,multinacionalke,lobiji in bankirji ustvarjajo neko lažno hiper stresno situacijo,uporabljajo besede kot atomska vojna,totalna vojna,igrajo neke moralno igro,vse skupaj je tako zelo prozorno in ogabno,da je joj.....
3dc
# 17.11.2014 ob 09:12
Ni kaj. Interpretacija vredna propagandnim namenom.

Prodajanje prozahodnih bučk skozi kulturo. Že videno v Dr. Živagu. :-)
šurda
# 17.11.2014 ob 09:58
EU je lakaj in hlapec ZDA za Russijo pa se ni bati bodo
že zmogli !
SF-SN
# 17.11.2014 ob 10:17
Le da se Putin tam ni imel namena opravičevati zaradi poleti pri Donecku sestreljenega malezijskega letala, kot je pričakovala predvsem avstralska javnost, prepričana, da so letalo zbili uporniki ali kar Rusi.

Le zakaj bi se opravičeval za nekaj, kar ni storil??
bre53
# 17.11.2014 ob 09:59
nevem kaj se mi z rusijo obremenjujemo ko pa smo sami hlapci zahoda in sploh nimamo svoje drzave
PONOS
# 17.11.2014 ob 09:03
3dc
Se strinjam ameriška-zahodna hegemonska mašinerija je za medijsko odlično podprto zaveso "demokracije in svobode" pobila največ ljudi po svetu seveda za lasten interes in dobičke peščice.Ne le to,načrtno pobijajo in ustvarjajo težave po svetu ki jih nato rešijo v lastno korist (ebola,ISIS,Ukrajina,Sirija,Libija,Irak.
..)če pri tem umre nekaj mio ljudi je vse eno depopulacija je zaželjena...
PONOS
# 17.11.2014 ob 09:11
Kitajci se pa zavedajo da imajo neskončni priliv energije po dobri ceni pa še taktično si krijejo hrbet kajt le z Rusijo lahko preživijo ogrožanje Japonske,ZDA in zahoda.Kitajska je bil v zgodovini velikokrat žrtev zahoda in Japonske-se je naučila lekcijo.
ajvar
# 17.11.2014 ob 09:09
60 mio američanov je na "food stamps" dragi novinar.... tukaj ni vštetih miljonov klošarejev
zemohudin
# 17.11.2014 ob 08:37
PTN-PNH
res je, Gazprom trpi

Vsak razmišlja v mejah svojih okvirjev.
Če bi pa vedel, da je v nekaterih največjih državah proizvajalkah nafte cena le te vezana na proračun, bi prav tako vedel, da Gazprom še zdaleč ni osamljen v trpljenju (pravzaprav še najmanj trpi...ker če se ozre v bližnjo prihodnost, vidi Kitajce ;) ).
PONOS
# 17.11.2014 ob 09:42
Imamo dve vrsti priljubljenosti iskreno in hinavsko.
Obama je hinavsko priljubljen-Putin -iskreno.
Jarik
# 17.11.2014 ob 08:50
Spoštujem mnenje in znanje gospoda Stoparja, vendar glede na napisano bi rekel, da ravno zaradi vedenja o pritiskih Zahoda (najbolj njihovih medijev in seveda prisiljene politike pritiskanja cene nafte navzdol v arabskih državah) na Putina in poznavanja Levitiana (pa ne samo tega filma) in izkušnje ter tradicije iz obdobja hladne vojne je kaj drugega kot projekt: sprožilec edino logično nadaljevanje. Če bo Putin mislil, da je vrag vzel šalo bo kratkomalo vojaško posredoval. Na najbolj primernem koncu sveta.
In takrat bo spet Putin vsega kriv...
Do konca spopadov. Potem pa.....
PONOS
# 17.11.2014 ob 08:25
Države sveta so potrebovale le alternativo za upor:
Sedaj ga imajo v Rusiji.
ZDA je izgubila čeprav so zmotno menili da so zmagali hladno vojno-zapomnite si pravilo :V vsakem konfliktu Rusija vedno zmaga na koncu in postane večja.Tako kot je pravilo v nogometu za Nemce:)
juster
# 17.11.2014 ob 08:16
Cena nafte trenutno drsi, verjetno pa nimamo take sreče da se to ne bi kmalu obrnilo. Če ne prej ko bodo Rusi temu sami pripomogli s kakšno pošiljko raket Teheranu ali Damasku.
veteraninsin
# 17.11.2014 ob 10:09
G.Stopar, upam, da ste si film, ki ga uporabljate za vzporednico in metaforo, ogledali. Mojstrovina Leviatan ne reže v RUSKO stvarnost marveč v obči krščanski svet. Mogoče še kakšnega. Poanta pa je neposredno uporabljiva za našo Slovenijo.
PONOS
# 17.11.2014 ob 08:38
cenitamsok
Zmagajo pa vedno:)prav zaradi tega ker rusi poznajo temeljno pravičnost.
Včasih in nekateri menijo še danes da si moral biti lačen če si hotel biti pošten in pravičen.
Danes ne.Je tehnologija in stroji.
Svet ima dovolj takega sveta koruptivnega,nemoralnega,samodestruktivn
ega in šov fasade.
PONOS
# 17.11.2014 ob 08:21
Nikec 3
Cena nafte drsi. Rublju in ruski gospodarski rasti kaže preslabo. Inflacija bo prihodnje leto dvomestna. Poskusi oblasti, da bi prikazale drugačno sliko pa so preočitni. Rusi so vzdržljivi, ampak ne v neskončnost.
Evo me lahko si shraniš mojo napoved:
Proces se je začel.
Rusija bo postala edina supersila na tem svetu vse ostale bodo propadle z ZDA vred.
Rusija bo dominirala in tiste države ki bodo z njo bodo dobro ,samostojno in suvereno dobro živele.Kdor ne verjame bo moral verjeti.
Zgodovinski aspekt:
Rusija je rešila Evropo in svet pred Napoleonom,Hitlerjem in nas bo tudi tokrat pred" zio ,neo, fašo bankirji"=peščica ljudi v ZDA ki obvladuje vse pore zahoda in večino sveta.
Moralni in etični aspekt:
Rusija nudi alternativo zahodnem zasužnjevanju in hegemoniji ki je skrito za medijsko zaveso in sistemu.
Razlika med rusko demokracijo in zahodno demokracijo je v socialni in medsebojnem odnosu in realni demokraciji v Rusiji imamo še dejansko državno lastništvu na zahodu le zasebno in to povsod , zahodna demokracija propagira na vsakem koraku svobodo odločanja,svoboda govora ,pravica do protestov, v resnici ključni ljudje ki so izvoljeni so pod pritiski in vzvodi sistema ki so ga ustvarili lastniki,noben izvoljenec se ne more upreti, popolna sistemska korupcija ki po navadi odloča v prid korporacij in bankirjev.
Na zahodu vlada enoumje diktirano iz ZDA.
Najbolje stanje na zahodu opisuje Roosevelt ki se je bal takem razvoju in je američane svaril:

“The liberty of a democracy is not safe if the people tolerated the growth of private power to a point where it becomes stronger than the democratic state itself. That in its essence is fascism: ownership of government by an individual, by a group, or any controlling private power.”

― Franklin D. Roosevelt
Še ekonomski aspekt:
Zahod je le fasada realne rasti ni, prodajajo le meglo...razen Nemčije je bore malo.Nemci pa tudi niso neumni.So šli že dva krat na led tretjič ne bodo šli.
Rusija in Nemci so in bodo še bolj povezani in to zelo kmalu.Glej severni tok itd...
Slovenija se bo morala bolj obrniti k Rusiji in pomagat pri preprečitvi sankcij.
Še en podatek imam pred sabo vpliv globalnega segrevanja na posamezne države sveta najmanj ga bo občutila Rusija.Vreme in čas je na strani Rusije in Putina.
Še enkrat tako je dejstvo in kdor ne verjame bo moral kmalu verjeti.
ThinkIt
# 17.11.2014 ob 12:49
Karzahondi zločinci počnejo, je preprosto nedopustno. Žal mi je, da je Slovenija v Natu. Če je sedaj referenfum, takoj obkrožim izstop.
5tane
# 17.11.2014 ob 10:26
Po takih člankih sem še bolj proti "ameriški demokraciji".
Šiška-1107
# 17.11.2014 ob 14:31
Ukrajinci niti niso vredni da vladajo tem ljudem. Ko je Rusija bila v vojni z Čečenijo niso blokirali pokojnin ali gospodarstva. Oni so hoteli dati signal da se borijo proti džihadistom, ne proti narodu. Ukrajinci na drugi strani niso sposobni dojeti te osnovne državniške taktike. S tem, ko so gospodarsko blokirali Donbass, ter blokirali zaslužene pokojnine, se vidi da niso tam zaradi ljudi. Toda, za koga potem? Za sina od Bidena?
Šiška-1107
# 17.11.2014 ob 12:26
Posnetek iz ukrajinske TV, z podnapisi. Težko je, ko slišiš resnico po mesecih laži in dojemaš da ti vlada laže, da je vlada genocidna, morilska vlada, ki kolje ljudi...marsikateremu Ukrajincu je moralo biti hudo, ali pač ne...zombie state, slava Ukraini!

"> " type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="320" height="240">
PRPA
# 17.11.2014 ob 11:14
Smo bili v Brisbanu priče ključnega prizora epopeje odnosov med Rusijo in Zahodom, enakovrednega filmskemu pogovoru med lokalnim škofom in županom?

G. Stopar je s tem prispevkom popolnoma zgrešil razumevanje problema. Bolj kakor bistvo problema mu je bilo očmi dejstvo, da mora napisati nekaj v prid zahodne propagande. Da bi to dosegel se obesi na zgodbo Leviatana, ki jo prikroji svojemu cilju. Branje me je spravilo kar v slabo voljo.

Obrisi hladne vojne, ki se je nakazala že z uvajanjem sankcij, so vse bolj jasni. Tako očitnega javnega ponižanja kot v Avstraliji Vladimir Putin še ni doživel. Ta tekst sili iz prispevka in je posebej poudarjen še pod sliko. Nič ne pomaga izgovarjanje, da je bila na vrhu APEC-a v Pekingu zgodba drugačna. Niti sklicevanje na Beblerja, ki pravi: "Počakajmo, kaj bo naredil gospod Putin sam." Tudi navajanja, da naj Zahod končno javnosti predstavi svoje dokaze, kdo je sestrelil letalo, niso dovolj. Celotni kontekst kolumne izpade kot propaganda za politiko zahoda, podpori Porošenku za "scenarij totalne vojne".

Bolj bi me veselilo, če bi o sestanku G20 v Brisbanu poročal kot o sestanku na katerem je Merklova hodila v bare na slikanje z mladeniči, Putin pa je sestanek raje zapustil, kakor, da bi poslušal cviljenje histeričnih punc in imperialističnih politikov.

G. Stopar: "glejte Zvjaginceva. Če imate čas. In če vas zanima. Bi vas moralo. Njegova zgodba lahko hitro postane vaša." Ta zgodba je že dolgo naša in zelo značilna za zahod, njegove škofe in župane,.. Tudi tista zgodba s sprožilcem je tako zahodnjaška, da bolj ne more biti. Ne vem zakaj jo pripisujete Putinu.
generacija56
# 17.11.2014 ob 10:28
Ron Burgundy
Hvala bogu, da je takšnih hlapcev v Sloveniji bolj malo.
Upam, da opažaš, da ste v manjšini.

Kar se pa skorumpiranosti, tiče, laži, destruktivne politike, pa se kar lepo odpelji domov, v ZDA. Nacija, ki prodaja, z bombami vsiljuje "demokracijo", ki je sama nima!
Demokracija v obliki dveh zlizanih strank, ki sta neštetokrat izdali svoje volilce, nikoli izgubili podpore, KER ALTERNATIVE NI! Od vojn, kjer so na tujih tleh pobili milijone, v imenu česa?
Do laži pod prisego, za katere so dobili simbolične kazni ( Watergate )....
Sami perejo svoje umazano perilo pred svetom in dokazujejo, da ubijajo nedolžne tako doma, kot po svetu!
Kaj pa imaš očitati Rusiji od tega? Razen da ne igra po ameriških pravilih?
A Rusi bombardirajo otroke in ženske izpod oblakov?
A so Rusi povzročili en sam finančni zlom, ki je uničil svetovno ekonomijo, pravice milijardam delavcev? A so Ruske vojaške sile prisotne v polovici sveta, pokupujejo politike celotnih vlad?
A imajo Rusi v Sloveniji veleposlanika, ki javno urinira po naši zgodovini in se vpleta v volitve?

Res dobro, da vas je malo. Imamo omejenih že preveč....
bre53
# 17.11.2014 ob 10:13
piste rajsi o revscini v sloveniji
sanja25
# 17.11.2014 ob 10:00
To je bilo še kar ponižujoče za Putina in ponoven strel v koleno za Zahod. S tem so naredili še korak naprej v hladno vojno. Upam, da je nekdo naredil resne kalkulacije, če je Zahod res gospodarsko močnejši od držav BRIC-sa, Kitajske in Rusije skupaj. Ker te se vedno bolj povezujejo med seboj, muslimanski svet pa je tudi vedno bolj nestabilen in nevaren. Vprašanje koliko časa bodo še Savdijci vzdržali na svojem prestolu, preden jih preplavi ISIS. S tem bodo ZDA izgubile še enega močnega zaveznika. Rusija ima sedaj res s sankcijami velike gospodarske težave, ampak na dolgi rok s tem izgublja predvsem Evropa. Nevarno igro igra Zahod in dvomim da bo na dolgi rok uspešen.
Jarik
# 17.11.2014 ob 08:52
Pa nisem prepričan v takšno črnogledost, kot mi deluje prispevek....
mataj-finance
# 17.11.2014 ob 13:14
@Šiška-1107

zombie state, slava Ukraini!

Slava ZDA, ne Ukrajini. Ukrajina je samo marionetna država.

Nekaj se pripravlja.

Pripravljala se je ukrajinska ofenziva, ki naj bi se zgodila takoj po volitvah. Minila je skoraj neopazno. Ukrajina je vojaško izčrpana.

@ThinkIt
Karzahondi zločinci počnejo, je preprosto nedopustno. Žal mi je, da je Slovenija v Natu. Če je sedaj referenfum, takoj obkrožim izstop.

Ena od redkih stvari, za katere je Kučan res kriv. Referendum bi po zaslugi Ruplove propagandne kampanje skoraj padel, potem pa so vsi leteli h Kučanu na pomoč. Ko je Kučan NATO javno podprl, je šla nazaj gor tudi javna podpora.
Šiška-1107
# 17.11.2014 ob 12:24
Hvala G. Stopar, vendar mi ameriska propaganda ne sede tako zgodaj zjutraj.

Se mi zdi da je bil tokrat kar nevtralen. Čeprav tisto o ponižanju Putina v Brisbanu je malo za lase privlečeno. Njegova obrazna mimika je kazala, sproščenost, brezbrižnost in širok nasmeh. Zdej nima on časa za foto nastavljanja z koalami..on ima imperij za vodit. Je odšel, ko je videl kam pes taco moli, pa pustil nwo kekce da strnejo glave pa pogruntajo naslednjo potezo na šahovnici, mogoče jim naslednja rata...

Kar se tiče pa ponižanja ni bil nihče bolj, kot Pbama na Kitajskem. Pri sprehodu ssta bila na čelu Putin in Kitajec, Obama pa eno deset metrov za njima obkrožen za ženami. Tudi na skupni sliki, Putin in gostitelj na sredini, Obama na robu obkrožen z ženami(klub žena) Tako da če je že po slikah zgledalo smešno, kako je šele moralo biti v zakulisju.

Jebe se Putinu kaj si o njem mislijo lutke zahode ali njihovi plačani mediji...
redred
# 17.11.2014 ob 10:29
Ron Burgundy
Američani imajo zaradi tehnološke in ekonomske superiornosti od druge sv. vojne pa do danes precej večji svetovni vpliv od Rusije, zato je logično, da so krivi za več grozodejstev. Kar pa seveda ne pomeni, da so avtomatično Rusi 'good guyji', daleč od tega.

Gre bolj za kritiko manjka demokracije - demokracije ni ne v ZDA ne v RUsiji, kot so povedali na srečanju G20, pa se moramo pripraviti na novo ekonomsko krizo, kar pomeni, da bo tudi EU počasi postala Grčija, kjer efektivno demokracije ni več.
mataj-finance
# 17.11.2014 ob 12:52
Izjavi, s katerima si je Putin nakopal bes zahodnih oligarhov:

Avstralskemu predsedniku vlade: Upam, da bodo podatki o sestrelitvi MH-17 javni. Nič čudnega, da se je Abbott na G20 obnašal ko kmetavz.

Intervju za nemško televizijo ARD tik pred G20: Ne bomo dovolili genocida v Vzhodni Ukrajini. Ta izjava je glavni vzrok za to, da vsi zahodni politiki od oligarhov dobili ukaz za poživinjenje.
J@st
# 17.11.2014 ob 10:17
Obrisi hladne vojne, ki se je nakazala že z uvajanjem sankcij, so vse bolj jasni. Tako očitnega javnega ponižanja kot v Avstraliji Vladimir Putin še ni doživel.
----------------------------------
"Ni mi mar, kaj si misliš o meni. Jaz o tebi sploh ne razmišljam"
Coco Chanel
Sami se ponižali. Putin jim pokazal, da ima opravke bolj pomembne, od poslušanja cviljenja histeričnih punc.
zemohudin
# 17.11.2014 ob 09:51
janezdolzan
Rusija proti svetu?
Spominja na Srbijo proti svetu pred 15 leti...
dajte mi minuse, če je terapevtsko za vas.

Ker enačiš Rusijo s Srbijo izpred 15ih let, sem ti poklonil terapevtski minus ;)
noprou
# 17.11.2014 ob 09:50
Spoštovani gospod Andrej Stopar! Vaša prisiljena nevtralnost me zelo moti. Iz lastnega koristoljubja in nemoči se nikoli nočete jasno postaviti na določeno stran. Skrivate se za krinko dobrega novinarstva, kjer novinar predstavi obe plati, bralec pa sam razmisli in se po potrebi odloči. Zadržal se bom in vam ne bom zaželel nič slabega v vaši nadaljnji karieri.
PONOS
# 17.11.2014 ob 09:09
PTN-PNH
Rusi so vedeli kaj jih čaka:)Zato so predčasno naredili ogromni posel z Kitajci ki dolgoročno zagotavlja višji donos kot umetne cene na trgu-ko bodo prenizke bodo Rusi zaprli pipce-koga bo prej pobralo?Ameriške korporacije ali Rusijo?
Šiška-1107
# 17.11.2014 ob 15:28
zahodni gumpci, ko z glavo skozi zid...
Šiška-1107
# 17.11.2014 ob 15:14
@dečva: Srbi niso imeli nuklearnega arsenala, ne da konvecionalna sredstva rdeče armade ne bi zadostovala ;)
Šiška-1107
# 17.11.2014 ob 14:53
Z nemotiviranimi rezervisti. Big deal, novi kanon futer kot v poletnih obkrožitvah.

Cena nafte drsi. Rublju in ruski gospodarski rasti kaže preslabo. Inflacija bo prihodnje leto dvomestna. Poskusi oblasti, da bi prikazale drugačno sliko, pa so preočitni. Rusi so vzdržljivi, ampak ne v neskončnost.

povej ti to onim ki so v Stalingradu pdlo. Dan ko bo Evropa zlomila Rusa, bo dan ko bodo po nebu letali NLP-ji.
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kazalo