Marko Radmilovič
Seveda nismo naivni. Diplomacija, ki je oba klovna posadila za skupno mizo, je opravila večino dela in če bo proces denuklearizacije korejskega polotoka zares stekel, gre za velik in pomemben dosežek … Kot vedno pa pri takih stvareh ostaja neodgovorjeno osnovno vprašanje: »Ali se za kakršen koli sporazum že velja odpovedati vprašanjem o človekovih pravicah?« Foto: Reuters
Maribor je posebno mesto, kjer je nogometni klub povsem zraščen z mestom. Foto: Anže Vrabl

Dodaj v

Gliha vkup štriha

Tedenska glosa Marka Radmiloviča
12. junij 2018 ob 17:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Svetovni dogodki niso prijazni do tistih, ki ponoči radi spijo. Najprej je bilo treba pospremiti finale košarkarske Lige NBA, potem pa še srečanje predsednika Trumpa in predsednika Kima. In naj že na začetku povemo: omemba košarke ni popolnoma neumestna. Denis Rodman, znameniti "Črv" iz šampionskega moštva Čikaga, ima v ameriško-severnokorejskih odnosih pomembno vlogo in ob srečanju je bil tako ganjen, da je celo zajokal.

Ampak kaj to srečanje za ves svet zares pomeni?

Najprej k obema udeležencema. Po zadnjem norenju na vrhu G7 so se celo zmernejši mediji v Združenih državah začeli spraševati, ali je s predsednikovim duševnim zdravjem vse v redu. Da pošlješ premierja zaveznice in sosede Kanade k hudiču, zares priča o nestabilnem mentalnem zdravju najmočnejšega moža na planetu. Razmišljujoči mora tako najti primeren izraz, ki bo pravilno označil Trumpa, hkrati pa še vedno ohraniti vsaj osnovno vljudnost. Slovenščina nam na srečo ponuja kar nekaj izbire in zdi se, da je "tepec" za Trumpa pravilno umerjena žaljivka. Potemtakem je tepec tudi Kim in ti dve kreaturi sta se srečali v Singapurju. Ter s tem potrdili stališče našega lastnega dobrega predsednika in misleca, ki meni, da je čas za močne, delno avtoritativne voditelje.

Kakor koli: imamo dva tepca, ki sedita na dveh rdečih gumbih, eden ima večjega kot drugi, smo se poučili pred meseci, ter imata moč, da spremenita planet v ognjeno kroglo. In, to je najbolj neverjetno, ves svet srečanje razume samoumevno, kot je samoumevna ena osnovnih matematičnih operacij: "Minus in minus dajeta plus!"

Torej: dva sumljiva, nevarna in egocentrična voditelja, katerih politična zgodovina ne pokaže niti ene same pozitivne reference, se srečata v nekem hotelu in svet pričakuje, da bo odslej vse v redu.

Menda bo res! Kajti medtem ko Trump zahodne demokratične voditelje in zaveznike iz dveh svetovnih vojn pošilja k vragu, je Kima objemal in mu molil roko tako intenzivno, kot da sta, v jeziku družbenih omrežij seveda, moža postala BFF. Ali kot bi se po starem reklo na Slovenskem: "Gliha vkup štriha!"

Samo za intermezzo: govorimo o Kimu, ki ga Združeni narodi odkrito obtožujejo zločinov proti človeštvu, to, kar mu očitajo, pa se bere kot priročnik z naslovom Genocid za telebane!

Praktična in cinična ameriška zunanja politika je v bližnji preteklosti tako ravnala pri iranskem sporazumu, med Obamovim obiskom Kube in seveda pri vsakdanjih stikih s Kitajsko, ne nazadnje pa tudi z Rusijo. Toda nobeden izmed teh sporazumov in nobena izmed politik ni pustila v neodvisni javnosti tako slabega občutka kot bratenje Donalda in Kima.

In ker gre za diplomatsko akcijo v slogu "TV-prodaje", moramo tudi mi preroško vzklikniti: "Pa to še ni vse!"

Vsi tisti, ki so dvomili o pristnosti izrazov množične histerije, ki traja že pol stoletja, ko se kateri izmed Kimov prikaže v severnokorejski javnosti, so ob posnetkih iz Singapurja doživeli streznitev. Med obhodom mesta je severnokorejski diktator doživel ovacije, všečke, selfije in kar je še drugih novodobnih neslanosti. Psihopat in morilec, pred katerim ni varna niti lastna družina, ljudstvo pa drži v pokorščini s stradanjem, je bil na ulicah svobodnega in demokratičnega mesta toplo sprejet. Če smo v oceni konservativni.

Ob tem se človek vpraša predvsem to: ali smo mi mediji res popolnoma nepotrebni in ne dosežemo javnosti, ali ne znamo prenesti realne slike o planetu, osnovnih procesih v družbi in trenutku v času, ali pa so ljudje čisto zmešani?

Najbrž gre za nekaj drugega …

To, kar analitiki opisujejo in razumejo kot vzpon populističnih, avtokratskih voditeljev, je v bistvu ponoven vzpon svete preproščine. Preproščine, ki ob popolni odsotnosti omike išče in najde argumente v volilnih zmagah …

In zlovešče se bere zgodovinska lekcija, po kateri je bil čas intenzivnega podpisovanja sporazumov med avtoritarnimi režimi in svobodnim svetom vedno uvod v veliko vojno …

Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 13.06.2018 ob 16:36
Marko Radmilović je postal povprečni pisun, kakršnih je na Facebooku polno. Razlika je le, da ga tu za pisanje plačujemo.

Pa ne gre toliko za to, da bi me motilo kritiziranje Trumpa ali Jong Una: gre za to, da je mnenje kolumnista podpovprečno (glede na objave drugih na FB). Nobenega preseka.

Hudič je, ko moraš vsak teden nekaj napisat, pa nimaš pojma kaj, še manj, če nimaš navdiha.

Marko, vzemi si dopust. Do jeseni. Tole, kar zdaj počneš, je na nivoju lokalnih kandidatov za svetnike krajevnih skupnosti. Ceneno.
Če čutiš željo po zmerjanju, pljuvanju in poniževanju, pa ti je vedno na voljo FB. Le, da boš tam, namesto € prejel lajke, srčke in dvignjene palce. Glede na pisano zadnje tedne, si česa več ne zaslužiš.
iluvatar
# 13.06.2018 ob 06:25
Ko forumaš o nrkom napiše, pridane, da je tepec, admin mirno pobriše komentar. Ko to stori g.Radmilović v prispevku, je pa to praktično...suho zlato.
Aja, temu se reče - epska širina...
Viljamus
# 12.06.2018 ob 21:35
Če smo že pri medijih. Vidim da jim večini manjka pragmatične svetovne širine. Večina kopira STA in tuje agencijske novice. Ali pa standardne politure 'vaši' in 'naši'. In če smo že pri slednjih se bosta ta dva možica na sliki prej sporezumela kot se 'naši' in 'vaši'.
Bivši uporabnik
# 18.06.2018 ob 11:39
Zaenkrat nam vlada neumnost. Mogoče bo to jutri imenovano zloraba. A ne verjamem. Vse se pomlaja , vse začenja nanovo in vse se pozablja...
Bivši uporabnik
# 18.06.2018 ob 11:34
PS

Trump je za Kima dejal, da je pameten mož... (Pohvala ali obtožba?)
Bivši uporabnik
# 18.06.2018 ob 11:33
Japs... Med neumnostjo, nevednostjo ipd. ter med inteligentnostjo, sprenevedanjem in zlorabo je na tem nivoju majhna razlika...
henrik.r
# 18.06.2018 ob 11:02
Pri Zapisih ne gre samo za vsebino, gre tudi ali pa predvsem za način podajanja besed. In tega manjka, vedno bolj manjka. Res je, da ni vsaka kolumna presežek, ampak tudi vse pesmi na enem LPju niso in ne smejo bit presežek.
Naj si vsak vzame koluno na način, ki mu paše. Ali pa naj jo presliši. Saj tistih evrov, ki jih očitate Radmiloviču, ni tako veliko, da bi se lahko sekirali...
slokonjušari
# 13.06.2018 ob 23:42
Anarhija, kaj pa tebi dogaja?
aljaz26
# 12.06.2018 ob 17:31
Ob tem se človek vpraša predvsem dvoje: ali smo mi mediji res popolnoma nepotrebni in ne dosežemo javnosti, ali ne znamo prenesti realne slike o planetu, osnovnih procesih v družbi in trenutku v času

To dvoje
slokonjušari
# 13.06.2018 ob 23:44
Marko ti kar lepo še naprej pronicljivo nastavljaj ogledalo temu narodu in si nikakor ne vzemi predolgega dopusta, pa LP.
cycoII
# 13.06.2018 ob 14:24
têpec -pca m (é) slabš. omejen, neumen človek: ne poslušaj teh tepcev; ta človek je pravi tepec / kot psovka kaj pa govoriš, tepec neumni

Marko vsaj razloži, zakaj je nekomu dal oznako cepec. In to na vljuden način.
Janko1973
# 13.06.2018 ob 13:50
Marko legenda nikoli ne razočara. Bravo in le tako naprej.
Janko1973
# 13.06.2018 ob 13:56
Clack Goebels je za Marka nula, razumeš?
Kazalo