Marko Radmilovič
(7)
Podeželje
Podeželje. Foto: BoBo
Marko Radmilovič. Foto: Anže Vrabl

Dodaj v

Pametna vas

Tedenska glosa Marka Radmiloviča
17. april 2018 ob 17:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tej oddaji je komaj uspelo priti s slovenskega podeželja v ljubljanski studio. Spomladanske nevihte, nestabilno ozračje, kriza na Pošti Slovenije in premalo zakurjene peči so podeželski internet tako oslabile, da ni zmogel prenesti dovolj bitov na strašanski razdalji stotih kilometrov. A poštni golob je na srečo svojo nalogo opravil pravočasno.

Oni dan so se srečali in slovenskemu podeželju napovedali bleščečo prihodnost. V glavnem naši predstavniki v Evropi na čelu z našo evropsko komisarko. Obljubili so milijone, ki bodo šli za digitalno infrastrukturo na slovenskem podeželju. In so romantično, vsaj malo pa tudi neumno, vso raboto poimenovali »pametna vas«!

Preden gremo k podrobnostim, nekaj malega o neprimernem imenu. Prikrito namiguje, da je vas neumna. In da jo bodo šele evropski milijoni naredili pametno. Kar je ravno v nasprotju ne le s slovensko literarno tradicijo, temveč tudi s slovensko politično prakso. Slovenska literatura je zrasla na predpostavki, da je podeželje izvir vseh naših čednosti, predvsem pa trdoživosti in klenosti tukajšnjega duha. Kar je bilo glede na majhnost in večinsko germanskost mest tudi res. Po drugi strani pa še v današnjem času naši najvišji politični predstavniki, ki mencajo ob miselni blokadi, pozivajo k »zdravi kmečki pameti«!

Kot rečeno je slovensko podeželje neusahljiv vir pameti in modrosti. Zato je projekt, imenovan »pametna vas«, vsaj nepoučenemu nekoliko tuj.

In prav zato je novice treba brati podrobno. Gre za projekt, ki bo digitaliziral slovensko podeželje. Pomeni, da bo internet zasvetil iz cerkva in zadružnih domov, da bodo aplikacije opravljale najzahtevnejša kmečka opravila in da bodo družabne platforme končno spravile v red gasilska, kulturna in športna društva. Povedano drugače: krasni novi svet digitalne stvarnosti se bo preselil na podeželje in ga s projektom »pametna vas« dokončno dvignil iz devetnajstega stoletja.

Ideja je super in evropski poslanci in evropska komisarka so jo sprejeli z množičnim vzklikanjem in ploskanjem – a žal ne bo uspela.

Čemu črnogledost? Najprej in na začetku. Internet je doma v naših krajih že skoraj tri desetletja, pa se mu še ni uspelo prebiti na podeželje. Tehnološko je zadeva preprosta. Kar potrebuje sodobno digitalno vesolje, je seveda optična povezava. Ponudniki medmrežja, z državnim na čelu, pa do kopanja rovov nimajo nobenega veselja. En digitalno opremljen stanovanjski blok v mestu pomeni vsaj toliko zvestih naročnikov kot tri vasi skupaj. In ker na širokopasovno srečo še vedno niso priključeni vsi večstanovanjski objekti, je iluzorno pričakovati, kako se bodo ponudniki prostovoljno odločili za naporno in drago ritje po slovenski grudi, da pripeljejo vse te kilobajte do ene ali dveh krav; ves ta trud, da bo lahko kmet prek aplikacije iz postelje nadzoroval, kako gre molža.

Trenutna digitalna realnost slovenskega podeželja je navezanost na mobilni prenos podatkov. Tam, kjer obstaja omrežje četrte generacije, še gre, povsod drugod pa je internet podobna dobrina kot leta 1946 elektrika. Seveda pa je internet po zraku izjemno drag in obritoglavi krvosesi v telekomunikacijskih gigantih navdušeno ploskajo, ko si izmišljajo nove in nove ugodnosti za »neurbana« območja!

»Pametna vas« je sicer plemenita gesta, a podobno utopična, kot je na drugi strani »urbano vrtnarjenje«!
Pa še nekaj je: podeželje diha drugače. Namesto da bi se razlika med urbanim in neurbanim manjšala, se veča. Pa ne govorimo o tehnološkem, temveč predvsem o miselnem okolju. Digitalizacija je zavladala nad urbanim življenjem, in to se je vsaj delno preselilo na spletne platforme. Medtem pa je življenje na podeželju še vedno analogno. Ljudje se še vedno srečujejo, ljubijo in prepirajo po človeško. Človeški stik je zunaj mest še vedno osnova sobivanja in mi ne bomo sodili, ali je to dobro ali slabo. Je pa dejstvo, da nam je živečim na podeželju to všeč … sicer ne bi bili, kjer smo.

Projekt »pametna vas« je tako v vseh točkah zgrešen. Vas je pametna že zdaj in bo glede na diskriminatornost tako države kot ponudnikov telekomunikacij pametna tudi ostala. Je pa žalostno, da prebivalci podeželja za vsaj delček digitalnega razkošja plačujemo neprimerno višje stroške kot tisti v mestih. Tako prispevamo k čudoviti ironiji, da smo za življenje na izumirajočem podeželju kaznovani, namesto da bi bili nagrajeni.

A navdušeno jutro in spokojen večer na srečo tuzemske težave odpravita z enim samim vdihom podeželskega zraka.

Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
LosAlamos
# 20.04.2018 ob 08:45
exwannabe

A si rojen betonšek, ali si z vasi.
LosAlamos
# 18.04.2018 ob 08:34
Kot bi mi avtor bral misli ko sem slišal za projekt Pametne vas. Od "zgrešenega" poimenovanja do zatekanja politike k "zdravi kmečki pameti".
velikibrat
# 22.04.2018 ob 11:23
LosAlamos

Blizu Golnika
LosAlamos
# 22.04.2018 ob 09:27
velikibrat

A ste v TNP?
velikibrat
# 21.04.2018 ob 15:20
@keith, ne sodi vse po svoji sreči.

Sam živim v vasi kjer je 32 hiš. 500 metrov nadmorske. Najbližja vas 1 kilometer stran. Pa nimamo vseeno niti optike niti 4G. To je situacija na razviti Gorenjski.
exwannabe
# 19.04.2018 ob 10:58
A navdušeno jutro in spokojen večer na srečo tuzemske težave odpravita z enim samim vdihom podeželskega zraka.

Živel na vasi, v mestu, na vasi in spet vmestu.
Spokojen večer??? Ja ko ti en ropota z motoko, drug s "cirkularjem", tretji s "fleksarco", potem se še kakšen mulc s kakšno "krosko" veselo gor pa dol goni, itd, itd.... Da o mrčesu in komarjin ne govorim...najprej se moraš skopati v autanu, da potem lahko sediš zunaj....lol

Podeželski zrak??? Kateri....tisti, ko kmet faj "zalije" njivo pa travnik pred bajto, z vsebino vseh greznic v vasi, da niti perila zunaj ne moreš sušiti, ali mogoče tisti zrak, ko vsi v vasi veseelo zakurijo peči, itd....

V glavnem iz mesta več ne grem.
keith
# 17.04.2018 ob 18:06
Dragi Marko, kje pa ti živiš, da je vse skupaj tako grozno ? Sam živim v vasi kjer je 10 hiš. 500 metrov nadmorske. Najbližja vas tri kilometre stran. Pa imamo vseeno že leto in pol optiko in 4G. Verjetno pri vas uporabljate tudi stranišča na "štrbunk" in podobne stvari, ki so pri nas že več desetletij iz mode.
Kazalo