Marko Radmilovič
Maribor je posebno mesto, kjer je nogometni klub povsem zraščen z mestom. Foto: Anže Vrabl
VIDEO
Zlatko nacionale

Dodaj v

Zlatko nacionale

Tedenska glosa Vala 202
20. marec 2018 ob 17:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danes pa končno avtor tega besedila vsaj približno ve, o čem govori. Pred leti je namreč za zapisano v javnem mediju postal žrtev besa Zlatka gromovnika! Na žalost ali na srečo se je zgodilo po telefonu in za dogodek ne obstajajo preverljivi dokazi in na žalost ali na srečo se avtor ne sekira preveč. Da te Zlatko nadere ali užali, niti ni neka redkost … zato se žrtve počasi že organizirajo v kampanji ključnik #Me too!

Namesto o Zlatku o nogometu. Za začetek predpostavimo hipotetično situacijo. Naš človek je predsednik evropske nogometne družine. Zelo uspešen predsednik. Od prejšnjega tedna z javno objavljeno plačo. In zdaj predpostavimo, da ga temne sile, ki iz ozadja vodijo našo državo, uspejo nagovoriti h kandidaturi na državnozborskih volitvah. Kot uspešen Slovenec v tujini, kar je pri nas vedno pomenilo ultimativni argument, in kot nov obraz bi brez dvoma volitve dobil ter postal premier vlade Republike Slovenije. Vendar gospodu Čeferinu kaj takega ne pade na pamet. Predvidevamo, da tisočkrat raje vodi evropski nogomet kot evropsko državo. In verjetno ni edini. Najbrž bi se našlo kar nekaj vrhunskih politikov, intelektualcev in poslovnežev, ki bi raje vodili evropski nogomet, kot bili na vodstvenih položajih katere izmed evropskih držav. To nam dokazuje, da je nogomet večji, kot je običajna politika. Eden izmed razlogov je teza, da je postala običajna politika predvidljiva, nogomet pa je še vedno nepredvidljiv. A le do neke mere. Kar nas, po ovinkih sicer, pripelje v Maribor.

Maribor je posebno mesto, kjer je nogometni klub povsem zraščen z mestom. Teze o tem, kako je nogomet edina uspešna panoga v mestu, kako je rešilni čoln, v katerem nekako životarijo zadnje ambicije propadlega industrijskega giganta, ne držijo povsem. Zgodovina govori o vraščenosti kluba v mestno okolje tudi za časa največje blaginje, tako da gre pri zgodbi o nogometnem klubu Maribor za podobno žlahtno zgodbo, kot jih ljubitelji nogometa poznamo pri najbolj legendarnih, trofejnih in prestižnih nogometnih kolektivih v Evropi.

Tu pa se v zgodbi pojavi iracionalni, nerazložljivi trenutek; NK Maribor se je trikrat prebil v skupinski del Lige prvakov. Realno, sploh pa skozi mitologijo, pomeni ta športni uspeh zmago Davida nad četico Goljatov in uspešno oziroma manj uspešno nastopanje v skupinskem delu, zato se v nobenem od treh poskusov v športni javnosti ni posebej problematiziralo. Igranje v skupinskem delu je za manjša nogometna okolja sveti gral in nogometaši Maribora so ga našli trikrat … Kar je neverjetno, pa so zdrsi v obdobju po Ligi prvakov. Kaj zdrsi! Klub po prestižnem tekmovanju strmoglavi. Vedno! Športni novinarji imajo za fenomen posrečen izraz "rezultatska kriza", vendar gre pri NK Maribor za več kot le to. Gre za strmoglavljenje, za prosti pad tako rezultatsko, športno kot tudi organizacijsko. Da se te dni to dogaja že tretjič, preprosto ne more biti naključje. Še preden pa poskušamo pojasniti, zakaj je tako, še plastični prikaz povedanega … Decembra je NK Maribor enakovredno igral s Sevillo, ki je danes med osmimi najboljšimi moštvi v Evropi. Po štirih mesecih na domačem igrišču pa izgublja z moštvi, ki tudi znotraj slovenske lige veljajo za povprečna oziroma podpovprečna. Čeprav je žoga okrogla in šport nepredvidljiv in tralala in hopsasa, se znotraj znanega vesolja takšne stvari ne dogajajo. Domača poraza z Domžalami, sploh pa s Krškim nista športna novica dneva, temveč sta pokazatelj nekega povsem drugačnega fenomena, ki ga lahko zasledujemo v celotni družbi.

Kot so že zdavnaj napisali analitiki človeške nature in ljubitelji nogometa obenem, je nogomet izraz družbe. Stadion je laboratorij družboslovnih znanosti in tako nas tu zanima, kako povezati zdrse NK Maribora po Ligi prvakov s splošnim družbenim vzdušjem.

Da je v nogometu shranjenega največ balkanskega DNK, kar ga je najti pri nas, ni ne rasistična ne zlonamerna trditev. Gre za preverljivo dejstvo in če z izjemo venetologov razumemo slovenski kozmos kot posrečeno kombinacijo vplivov različnih kultur, ima balkanska miselnost v nas pomembno mesto. Njene manifestacije so silvestrski Beograd, nenormalno dolgi odmori za kavo, jedilnik na piknikih in seveda nogomet. S slovenskim predsednikom na čelu evropskega nogometa, s centrom na Brdu, licenciranjem klubov in trdno organizacijo odgovorni poskušajo slovenski nogomet čim bolj približati Evropi. In po zaslugi reprezentance, pa tudi NK Maribor, je slovenski nogomet nekajkrat resnično postal legitimno evropski. A takoj ko se Evrope dotakne, zdrsne nazaj v balkanskost. Povedano še drugače: slovenski nogomet ne zdrži evropske koncentracije – pa ne rezultatsko, temveč predvsem mentalno. Primerov za to je nič koliko in čeprav je udeleženec pri kar nekaj njih Zlatko Zahovič, še zdaleč ni edini protagonist.

In če misel razširimo na celotno družbo: kaj pa so tajkunizacija, sistemska korupcija in raven politične debate drugega, če ne povsem balkanski fenomeni, nastali v tistem trenutku, ko nas je obsijala posvečena luč matere Evrope.

Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
balrog
# 21.03.2018 ob 06:33
Poskus je dober, ampak komentar zgreši svoje bistvo, Tako kot v nogometu tudi v novinarstvu, politiki, športu nasploh, ter dejansko na vseh področjih delovanja Sloveniji manjka profesionalnosti. To specifično stanje delovanja te famozne balkanske miselnosti je še najbolje opisal bard balkanstva Magnifico - torej gre za fenomen šarlatanstva. To, kar se dogaja NK Maribor, je simptom pojava balkanski šarlatan. In ta fenomen ni značilen samo za NK Maribor, ampak tudi za novinarstvo, ki se s tem ukvarja. Da, vprašanje novinarja Ekipe, je bilo provokativno. Kajti novinar je Zlatka spraševal o obisku na stadionu z namenom provokacije, senzacije in ne z namenom informacije. Manjkalo pa je, tako kot v Radmilovičevi kolumni, bistveno vprašanje: Kje je denar ? NK Maribor je doslej trikrat igral v evropskih ligah in trikrat je za te nastope dobil bogato kompenzacijo. In namesto, da bi s tem denarjem NK Maribor gradil novo kadrovsko prihodnost, je sledil zdrs v brezno. NK Maribor je tako postal žrtev lastnega uspeha. Torej, kje je denar ? Edina na teh prostorih, ki ni podlegla fenomenu balkanskega šarlatanizma, je bila najbolj ljubljena in najbolj osovražena športnica v Sloveniji hkrati: Tina Maze. Smo pozabili, kaj se je zgodilo z Matejo Svet, ki je bila žrtev lastnega uspeha, saj je postala plen ? Koga že ? Priznajmo si Slovenci smo Balkanci, sicer najbolj nemški, najbolj protestantski od vseh balkanskih narodov, a še vedno Balkanci. Meja med šarlatanstvom in profesionalizmom je dobro vidna že nekaj kilometrov severneje od Maribora, v Gradcu. Ali nekaj kilometrov stran od Kopra, v Trstu. Kjer so v 14 mesecih zgradili "drugi tir" pri letališču Ronke, medtem ko je postal slovenski drugi tir žrtev političnih balkanskih šarlatanov.
Bethtempet3
# 21.03.2018 ob 01:25
grozna kolumna..sedi ena
V1p3R
# 21.03.2018 ob 01:27
@sammy13. S kje ga pa ti gledas? Daj ne bodi elitist. 99,9 % bralcev tega clanka smo kavc selektorji in ne ravno vrhunski trenerji.
Mike1825
# 21.03.2018 ob 08:12
Ta balkanskost se kaže tudi pri novinarjih. Novinar lahko objavi vsako bedarijo, ki mu pade na pamet a za njo ne odgovarja oz. je potem celo užaljen, če mu kdo kakšno mastno pove na njegovo "kvalitetno" delo.
GeorgeB
# 21.03.2018 ob 01:01
:) cool
BACK
# 21.03.2018 ob 05:59
kr neki...
dante123
# 21.03.2018 ob 08:13
Meja med šarlatanstvom in profesionalizmom je dobro vidna že nekaj kilometrov severneje od Maribora, v Gradcu.

Lahko bi vedel da je tudi Sturm Graz po serijskem uvrščanju v Ligo prvakov kasneje zabredel v globoko krizo.
Celjan27
# 21.03.2018 ob 06:55
Odlicna koluma. Zanimivo razmisljanje.
henrik.r
# 21.03.2018 ob 11:05
Wau, koliko komentarjev na Markovo kolumno. Ne vem, če jih je bilo v zadnjem letu vsega skupaj toliko kot danes. Očitno kombinacija nogomet-balkan-ZZ vedno vžge. In jasno je tudi, da to ni ciljna publika Zapisov iz močvirja. Se po komentarjih vidi... A sploh veste, da gre pri zapisih bolj za formo, kot vsebino? Za cinizem, sarkazem, ogorevčevski način komentiranja dnevnih tem, ki so pravzaprav bedaste same po sebi.
KLIPAN
# 21.03.2018 ob 07:47
Bravo za članek, super.
sammy13
# 21.03.2018 ob 01:13
Decembra je NK Maribor enakovredno igral s Sevillo, ki je danes med osmimi najboljšimi moštvi v Evropi. Po štirih mesecih na domačem igrišču pa izgublja z moštvi, ki tudi znotraj slovenske lige veljajo za povprečna oziroma podpovprečna. Čeprav je žoga okrogla in šport nepredvidljiv in tralala in hopsasa, se znotraj znanega vesolja takšne stvari ne dogajajo.

Ko se že na daleč vidi, da o športu piše človek, ki ga pozna zgolj s kauča...
Kanavra
# 21.03.2018 ob 09:38
Mnenje novinarja, ki je nekaterim všeč drugim ne. Popolnoma legitimno.
Zabar
# 21.03.2018 ob 08:26
Kje pa je Darko? Pogrešam njegove komentarje.
Hik
# 21.03.2018 ob 12:02
Gre za strmoglavljenje, za prosti pad tako rezultatsko, športno kot tudi organizacijsko. Da se te dni to dogaja že tretjič, preprosto ne more biti naključje. Še preden pa poskušamo pojasniti, zakaj je tako, še plastični prikaz povedanega …

Bo še Hik poskusil biti malo plastičen. Poletje 2017 (in pred tem 1999 ter 2014) – Vodstvo kluba se loti volilne kampanje s programom »This time next year, we'll be millionaires« (Derek Edward Trotter). Volivci (igralci) dajo vse od sebe, stranka se uvrsti v drugi krog (LP) in potem pride volilna zmaga v obliki Uefinih denarcev. Vodstvo se redi, rastejo vile, bazeni, obnavlja se vozni park… Pomlad 2018 (2000, 2015) – Predvolilne obljube so pozabljene, nesojeni milijonarji zategujejo pasove, z dolgimi nosovi se obračajo k novim obrazom, ki jim bodo čez leto ali dve povrnili »ljubezen« do nogometa s še nikoli slišanim programom »This time next year…«
wisan
# 21.03.2018 ob 11:01
Kot razumem iz prispevka in mislim tudi sam, je slaba značilnost slovencev - nevzdržljivost, hitro zadovoljstvo z doseženim. In nekritičnost - večina slovencev strašno težko prizna, oz. bolj sploh ne kot ja, da je razlog nekega uspeha bila tudi sreča, naključja,... in ne le neizmerna sposobnost posameznika. In to potem tepe, lahko hudo.
Kako lahko kdorkoli ugotovi, da je ugotovitev, teza, vprašanje ali karkoli že, glede slabega obiska tekem provokacija !! Halo ! To je le nesporno dejstvo, ki se dogaja že par let. Katastrofa za klub je, da morajo na take v nebo vpijajoče stvari opozarjati navijači, troli, mediji, ženske ob kavi, ne pa tudi uprava kluba, v kateri menda o vsem odločaj sponzorji. Tega še tudi nisem slišal, da bi bilo sponzorjem vseeno ali je na tekmi 1.000 ali 13.000 obiskovalcev, ali je TV gledanost tekme 3% ali 93% !!!
In nesporno dejstvo tudi je, da je v NKMB po vsakem uspehu, namesto nadaljnega vzpona in dolgoročne stabilizacije ( finančne in kvalitetne ), kar bi zagotavljalo prevlado v domačem prvenstvu in redno sodelovanje v Evropi, ne le v skupinskem delu, prišel hud padec !?
Kaj se splača gledati so v zadnjem tednu n.pr. pokazale tekme RBL vs. Bayern in RBS vs. BVB. Od kod ima ta RBS vsako leto nove in nove super mlade igralce ? Ne verjamem, da za njih plačujejo težke milijone, te z njimi ustvarijo, ko jih prodajo. Pol avstrijske reprezentance, Keita, Mane, Kampl, Soriano, Bruma,..... "Mogoče" NKMB ne sodeluje s pravimi agenti ?
Tisti, ki jim je pa všeč igra NKMB pa vsaka čast ! Najboljša, daleč najboljša sta Tavares in Handanović.
friks
# 21.03.2018 ob 08:20
A takoj ko se Evrope dotakne, zdrsne nazaj v balkanskost.

To je zavajajoče napisano. Koliko "evropskih" klubov s primerljivim proačunom se Evrope sploh dotakne. A, za njih lahko rečemo, da so ves čas v balkanskosti, čeprav so po avtorjevi definiciji "evropski"?
bilzerian
# 21.03.2018 ob 08:08
ni ta fenomen zdrsa viden samo pri nogometu in NK Maribor.
tudi skakalci, pa še kak drug športnik bi se našel, ki je po uspehu zdrsnil v lagodje in po principu "lako čemo mi to" padel nekam v povprečje ali še globje.
pepi1
# 26.03.2018 ob 19:32
V vsakem športnem kolektivu ali pri posameznem športniku (npr. Peter Prevc) so vzponi in padci. Poglejte tudi Realu letos ne gre vse po načrtu v španskem prvenstvu. Tudi v Španiji jih novinarji kritizirajo. NK Maribor se po vsakem padcu spet pobere in gre naprej. Prepričan sem da bodo tudi letos igrali vsaj v ligi Evropa, saj mislim, da bodo precej težko nadoknadili deset točk prednosti Olimpije. Denarja uprava ni "zafrčkala", pač pa so mislili, da z obstoječo ekipo lahko osvojijo državno prvenstvo. NK Maribor mora dobiti enega ali dva dobra napadalca, kakšnega dobrega vezista in obrambnega igralca. Tavares je evergreen, vendar se bo tudi počasi upokojil. Mladi fantje bodo tudi počasi dobili izkušnje in bodo začeli boljše igrati. NK Maribor je še zmeraj magnet za nogometaše iz revnih sredin in neuveljavljene mlade slovenske igralce. Zlatko se spozna na nogomet in ima nos za dobre nogometaše. To je dokazal s prodajo nekaterih igralcev v tujino za slovenske razmere za kar velike vsote. Gospod Marko vi ste doma v okolici Maribora. Privoščite svojemu klubu uspehe in jih ne kritizirati in še to posplošiti na ostalo (gospodarstvo...). Tudi v tujini (v zahodni Evropi,predvsem pa v mediteranskih državah) je korupcija, nivo politične debate je nizek.
ivod
# 23.03.2018 ob 09:40
Radmilovič pač poenostavlja ... za poenostavljene balkance ... a ne a ne ?
ne držijo trditve :
1.
"...slovenski nogomet ne zdrži evropske koncentracije – pa ne rezultatsko, temveč predvsem mentalno."
... predvsem finančno in organizacijsko ne vzdrži

2.
"... Maribor je posebno mesto, kjer je nogometni klub povsem zraščen z mestom"
... smešna trditev ... podtikanje z določenim namenom ... pogosto prisotno v LJ
3.
"... v katerem nekako životarijo zadnje ambicije propadlega industrijskega giganta"
... še huje, kot včasih Beograd, novo osvobojeni Maribor cuza Ljubljana
... itd ...
pripis : verjetno pa je zapis Radmiloviča poskus biti všečen zmajčekom ? :)
hombre
# 21.03.2018 ob 21:33
Berem da eni nekaj berete... pa pojma nimate kaj berete....
zarman
# 21.03.2018 ob 14:00
...dejstvo pa je, da se je zadeva zgodila med dvema protagonistoma, ki sodita v isti koš, kjer se nahajajo egocentriki, vzvišeni navidezni flegmatiki, provokatorji in primitivneži.!!!
rdečinavijač
# 21.03.2018 ob 13:16
Radmiloviče kolumne so take, da si nekaj v glaci zamisli in potem po čudnih ovinkih na vsak način hoče priti do tega. Pa četudi je popolnoma skregano z logiko ali do določena dejstva obrnjena na glavo ali izveze iz konteksta. Izmisli si neke domneve in potem iz tega vleče bizarne zaključke. Slabo, slabo.
jbzt
# 21.03.2018 ob 11:22
Še eno pljuvanje po Zahoviču...ugibam,ni dobil zastonj vstopnic oz. ima koga od bližnjih,kateri trenira nogomet ?
iluvatar
# 21.03.2018 ob 08:08
Super.
@balrog, vse je v podtonu.
torcida_ce
# 21.03.2018 ob 19:25
Hrvati bi rekli: z brda, z dola. Samo da se nekaj piše, pa če tudi nima smisla
Gost 111
# 21.03.2018 ob 15:18
Decembra je NK Maribor enakovredno igral s Sevillo, ki je danes med osmimi najboljšimi moštvi v Evropi. Po štirih mesecih na domačem igrišču pa izgublja z moštvi, ki tudi znotraj slovenske lige veljajo za povprečna oziroma podpovprečna. Čeprav je žoga okrogla in šport nepredvidljiv in tralala in hopsasa, se znotraj znanega vesolja takšne stvari ne dogajajo.

Ko se že na daleč vidi, da o športu piše človek, ki ga pozna zgolj s kauča...

Ko se že od daleč vidi zelena zavist v vsem svojem sijaju
friks
# 21.03.2018 ob 15:13
Haha, če je bilo v celem letu 25 komentarjev, potem so pa te njegove kolumne res nekaj posebnega. Namenjene njemu samemu in še par kvazi intelektualcem.
prim00z
# 21.03.2018 ob 06:38
Noro no, ko bi se vsaj toliko pisalo in razmisljalo o cerarjevem odstopu, facebookovih 50 milijonih podatkov, ali cem drugem, kar dejansko vpliva na nase bivanje...
joy
# 21.03.2018 ob 09:06
Malo manj filozofiranja. Lahko bi napisal človeku bolj preprosto.
Celt
# 21.03.2018 ob 06:38
Da pa ti uspe venetologe vključiti v članek o nogometu. wtf? Oni se na svojem področju bolj borijo za nas kot se bo kak Mijatović kadarkoli. Ne mešaj kar se ne da mešati.
Igor E
# 21.03.2018 ob 08:13
Precej zoprna zadeva za predsednika UEFA-e. Prihaja iz države in nogometne zveze, ki takšnih ljudi in nesprejemljivih ekscesov očitno ni zmožna ali pripravljena ustrezno sankcionirati, to je, oddaljiti jih od vsakršnega udejstvovanja v športu za nekaj let.

Prazne, za povsem prazne se tako izkažejo besedne zveze: stop rasizmu, spoštuj nasprotnika..., če še tako očitnega in direktnega napada na človekovo dostojanstvo niso sposobni ustrezno "nagraditi" .

Potem pa naj še nekdo reče, da je nogomet lep, poln vrednot, ki mlade ljudi usmerja v pravo stran. Ne, ni! Vsaj slovenski nogomet je očitno daleč od tega. Dokaj bolano, če se zavedamo, da je na čelu evropskega nogometa človek, ki prihaja iz takšnega okolja.
Marko Radmilovič
link
O pobijanju muh
2
15. marec 2018 ob 11:44 Vsak posameznik, ki ima dostop do javnega prostora, se mora danes izraziti o odstopu premiera.
Več novic ...
Marko Radmilovič
link
Zapisi iz močvirja: Pod svobodnim soncem
7
9. oktober 2018 ob 18:30 Če nič drugega, smo prejšnje dni izvedeli, kakšen bo konec sveta. Religiozne prakse ponujajo vsaka svoj scenarij, a kot kaže, s poslednjo sodbo, kolobarjenjem duše in z zabavo z devicami ne bo nič.
Več novic ...
Kazalo