Matija Stepišnik
(6)
Matija Stepišnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Odpiranje vrat v novi krasni svet avtoritarnejših politikov in politik

Kolumna Studia City
11. junij 2018 ob 21:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Predsednika republike Boruta Pahorja smo v prvem mandatu pogosto kritizirali, da ob pomembnih temah nima mnenja. Glas ljudstva je, kot kaže, vzel resno in po parlamentarnih volitvah pohitel z ugotovitvijo, da bi bilo najboljše, če bi vlado sestavil relativni zmagovalec volitev, torej Janez Janša. Preostale možnosti so se po Pahorjevem mnenju v zgodovini že pokazale kot slaba alternativa.

Ta intervencija predsednika ne pelje na ustavni rob pristojnosti, gre za politično oceno in prognozo, ki je legitimna. Četudi noben akt predsednika ne zavezuje, da mandat podeli relativnemu zmagovalcu, je po demokratični tradiciji prav, da se najprej preveri možnost, da ta sestavi vlado. Je pa v proporcionalnih volilnih sistemih zmaga na volitvah le ena izmed etap, razen če ni absolutna. Ciljno črto tisti, ki je zbral največ glasov, prečka šele, ko sestavi tudi parlamentarno vzdržno večino. Vprašajte Zorana Jankovića, kako to deluje.

Bolj problematična je bila prejšnji teden neznosna lahkotnost, s katero je predsednik priobčil, da smo, citiram, "priča naraščajočemu pojavu močnih političnih voditeljev, tudi v državah z dolgo demokratično tradicijo. Za mnoge ljudi je privlačno imeti voditelja, ki nadomesti pomanjkljivosti demokracije." In sklep: Pahor v tem ne vidi nevarnosti drsenja v avtoritarnost.

To subtilno odpiranje vrat v novi krasni svet avtoritarnejših politikov in politik, ki jih gledamo tudi v EU-ju, je strašljivo povedno. Seveda ob tem ne moremo biti povsem šokirani, saj je Pahor podpisan pod eno najbolj evidentnih razgradenj za demokracijo vitalnih institucij, in sicer KPK. Ta je po njegovih kadrovanjih danes karikatura resnega organa in ne več pomemben element imunskega sistema družbe.

V resnici nas je Pahor dobrohotno opozoril, da v primeru, če se bo trend demontaže demokracije nadaljeval, če bo kdor koli Slovenijo potiskal v smeri neliberalnega modela države, nanj ne gre računati kot na nekoga, ki se bo temu odločno zoperstavil. Kot se je nekoč v vlogi predsednika Janez Drnovšek. To moramo kot družba vzeti zelo resno na znanje, sploh ker nam to sporoča človek, ki je bil izvoljen ravno po najbolj demokratični poti, na neposrednih volitvah.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako
Komentarji
log
# 12.06.2018 ob 11:20
Ne razumem, kako ste na javni TV lahko tako neobjektivni Vsak da po malem producirate, seveda v negativnem tonu vse kar vsaj malo zadiši po desnih vrednotah. Obsojate vse po vrsti. Ne poveste pa, da smo v zadnih 60 letih doživeli ravno največje totalirizme pod levimi vrednotami. Bilo je ogromno žrtev in zločinov. Res, gre vam samo za osebne koristi!?
itak
# 12.06.2018 ob 05:22
Vse kar ni levo je avtoritarno - cudna logika
Jeffrey
# 11.06.2018 ob 22:55
V vsakem slučaju se bo Pahi obrnil po vetru, tako kot vedno....!
viper81
# 11.06.2018 ob 22:40
Pri levičarjih, pa naj bodo to Pahor, SD ali studio city, se takoj vidi, da jim je hudo težka misel, da bi v naši demokraciji vladala alternativa levi sferi in se jim kolca po časih, ko je alternativa katerikoli reinkarnaciji socializma bila prepovedana.
IndyBob
# 12.06.2018 ob 08:55
S strani domacih politikov imamo v Sloveniji izkusnje le z avtoritarnostjo levice. To je mogoce presekati le z dovoljsnimi mandati desnih vlad. Brez vsaj dveh zaporednih desnih vlad, pluralnost v Slo. ne bo zazivela. Vlad, brez levih priveskov zraven, cesar Slo. sploh se ni videla.
Ljubiljančan
# 12.06.2018 ob 03:47
1. Avtoritarna politika je ena. Nemnožinska. Avtoritarna. Naj bo malo manj ali malo bolj, gre za nianse. Zato je neposrečeno govoriti o politikah. Podobno kot o zdravjih.
2. Če je mišljen s politikami prevod angleške besede policy, je bolje uporabiti izraz ukrep, odločitev, ravnanje, pravilo...Ker izraz policy so v množinskega "politike" slovenili avtoritarni odločevalci, da bi zameglili svoj dejavni (avtoritarni) vpliv in odgovornost; sprenevedajoč se in zavajajoč, da je to izven njihovega vpliva.
Kazalo