Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
Arcade Fire
Kanadska skupina Arcade Fire si je za producenta novega albuma Reflektor izbrala Jamesa Murphyja.
Arcade Fire
Če so se kanadski prvaki angažiranega folkrocka, ki so v svojem koncertnem zenitu uspevali na odru sinhronizirati trinajstčlansko zasedbo glasbenikov na organskih inštrumentih, vnovič poigrali s pojmovanjem svetlobe, zakaj bi potemtakem njihov neonski odsev bil lažen ali neiskren?

Dodaj v

Med sončno in neonsko svetlobo

Glasbena kolumna Miroslava Akrapovića
14. november 2013 ob 13:17,
zadnji poseg: 14. november 2013 ob 16:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko preberete kritiške uvodnike v analize novega albuma skupine Arcade Fire, vam postane jasno, kako razvoj rockovske glasbe ni nujno recipročen razvoju ali napredku glasbenega novinarstva. Bolje rečeno, njegovemu altruizmu, odprtosti in zmožnosti sprejemanja novih vizij in idej.

Rockovski kritiki (čast prenekaterim) skušajo ohraniti svojo oazo intelektualnega uporništva, ne da bi ob tem sledili glasbenemu razvoju, ki ni nujno le diktat trga ali večmilijonskih množic, ki s svojim enoličnim glasbenim okusom krojijo novo dobo glasbe. Najboljši primer žanrske kompatibilnosti danes predstavlja prav kanadska skupina Arcade Fire, ki si je, za producenta svojega zadnjega glasbenega remekdela Reflektor, "drznila" izbrati Jamesa Murphyja, soustanovitelja založniške hiše DFA in prve violine začasno ugasnjenega kolektiva LCD Soundsystem.

Skozi scenosled dosedanjih treh velikih plošč – Funeral, Neon Bible, The Suburbs – si je kanadska filozofsko-aktivistična glasbenosamoupravna skupnost, ki sliši na ime Arcade Fire, že zagotovila položaj tistih v rockglasbi, ki, kot nekoč U2 in R. E. M., lokomotivo peljejo skozi pejsaže umite z novim jutrom in pod istim soncem. Kot nasledniki omenjenih rockovskih velikanov in povsem upravičeno kot največje rockovsko ime tega časa, o katerem v svojih skladbah tudi pojejo.

Toda hudomušnost Wina Butlerja in njegove tolpe se na novem albumu Reflektor reflektira (zrcali) prav v tem, da so sonce zamenjali z neonsko kroglo. Nekaj podobnega kot leta 1993 U2 na albumu Zooropa ali R.E.M. na albumu Up iz leta 1998. Tudi takrat se je na dolgo in široko pisalo in govorilo o "kolaboraciji" organskega in anorganskega v glasbi. O tem pogrošnem dotiku kitarske in elektronske glasbe. O nečem, kar je za rockovske puriste in na splošno glasbene mastodonte nezaslišano dejanje. Ko berete napovedi novega albuma in sila histerično seciranje njihovega prvega singla in naslovne skladbe Reflektor, ki v svojem funkoidnem okostju že s prvimi takti opravičuje naložbo v producenta Jamesa Murphyja, vam postaja jasno, da je včasih večji razkorak med glasbenim novinarstvom, kot se v resnici sami glasbeni žanri med seboj razlikujejo.

Če so se kanadski prvaki angažiranega folkrocka, ki so v svojem koncertnem zenitu uspevali na odru sinhronizirati trinajstčlansko zasedbo glasbenikov na organskih inštrumentih, vnovič poigrali s pojmovanjem svetlobe, zakaj bi potemtakem njihov neonski odsev bil lažen ali neiskren?

Fantje in dekleta iz skupine Arcade Fire so me že lani več kot prijetno presenetili, ko so za potrebe glasbe za film The Hunger Games najprej izbrali skladbo Sprawl II (Mountains Beyond Mountains), ki jo poje Regine Chassagne (za podpisnika teh vrstic najboljša "polovica" skupine), potem pa se odločili, da jim isto remiksajo Soulwax. Kdor pozna opus belgijske elektro-rock tolpe Soulwax, dobro ve, kaj ti pomenijo za novejšo zgodovino popularne glasbe. In ko smo že pri zgodovini, naj zgodovinsko tudi končam. Od nekdaj sem bil mnenja, da se v rockglasbi vse spreminja … razen kamenja (op. avt. kamenje kot stones).

Miroslav Akrapović
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
JoshauBoy
# 14.11.2013 ob 16:12
Komadi iz novega albuma fajn zapalijo v zivo - preverjeno v Roundhouse - ko so igrali skoraj samo novi album in samo 4 komade iz prejsnjih albumov. Komaj cakam na pravo turnejo naslednje leto in upam, da bodo koncerte rastegnili na 2 uri, ker so po 4ih legendarnih albumih to kar nekako dolzni storiti.
zo-diacal
# 14.11.2013 ob 17:34
Kakšno nakladanje avtorja članka....
Miroslav Akrapović
link
Prestop stoletja ali ...
9
2. junij 2016 ob 15:56 Moram priznati, da sem, kot že dolgo tega ne, o(b)stal zaprepaden nad novico, da je eden od šeživih založniških mastodontov ali t.i.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo