Peter Mlakar. Foto: BoBo
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Kajti kaj pa bi bili kriteriji za vstop v to gardo: članstvo v desnih strankah, pripadnost Katoliški cerkvi, politična filozofija, ki zagovarja kapitalistični družbeni red? Bi bili vanjo sprejeti anarhisti, različni drugi levičarji, ateisti, kristjani, ki zagovarjajo družbeno enakost?

Tega za zdaj ne vemo, se pa pojavljajo sumi, da bi lahko ta formacija spominjala na nekakšne SA, torej jurišne oddelke po vzoru strankarske vojske NSDAP, ki jo je Hitler zaradi negodovanja redne nemške armade kmalu likvidiral. Tudi naša nacionalna garda bi lahko postala vojska ob redni vojski, ki že ima svoj prostovoljni sektor, kar bi lahko imelo, če bi temeljila na ideološki podlagi, v že tako razcepljeni Sloveniji negativne posledice. Pač pa bi imela naše ljudstvo in ekonomija neprimerno večjo korist od neke druge formacije in njenih učinkov. Z njo bi se končno lotili nečesa, o čemer že dolgo govorijo ekonomisti, kar ve vsak, ki se malo spozna na gospodarstvo, in ki je v resničnem interesu naše nacije.

In za kaj gre? Mimo kriminalno sramotne politike, ki dela s svojimi odločitvami ogromno škodo slovenski ekonomiji - da presekamo gordijski vozel te politične neumnosti –, bi bilo treba ustanoviti namesto nacionalne garde domoljubne delavne brigade za gradnjo drugega železniškega tira Divača–Koper. Rešili bi Luko Koper in s tem še ogromno drugega.