Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 50 glasov Ocenite to novico!
Srečko Katanec
Srečko Katanec se od slovenske klopi poslavlja po skoraj petih letih. Foto: Reuters
VIDEO
Novinarska konferenca Sre...
VIDEO
Pogovor s predsednikom NZ...
VIDEO
Katanec: Doma nikoli nima...

Dodaj v

"Ne" pritoževanju, iskanju izgovorov in bežanju pred cilji

Kolumna Slavka Jeriča (179)
9. oktober 2017 ob 09:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Konec kvalifikacij za svetovno prvenstvo je pustil občutek zamujene priložnosti. Slovenski nogometaši na velikem tekmovanju ne bodo igrali že najmanj deset let.

Začetek drugega mandata Srečka Katanca se je začel zelo sproščeno. Katanec se je medijem predstavil 4. januarja 2013, izjemno dolga novinarska konferenca je minila v prijateljskem duhu, dobil si občutek, da so se stari znanci srečali po zelo dolgem času in z navdušenjem obujali spomine na uspešno zgodbo. Zgodbo, ki je prinesla zaporedni uvrstitvi na veliko tekmovanje. Ni skrivnost, da je bil odnos selektor-novinarji na začetku zelo dober. Krivulja je nato le padala, sprva (zelo) počasi, na koncu pa eksponentno.

Slovenija je začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 začela zelo slabo, že po štirih tekmah je za Švico zaostajala za sedem točk. Selektor Slaviša Stojanović se je moral posloviti, Katančevo izhodišče je bilo zato v resnici odlično. Nanj se ni izvajal noben pritisk, pričakovanja so bila nizka, reprezentanca se je gradila z mislijo na Euro 2016. V resnici je Slovenija pod drugim vodstvom Katanca ravno v tem času igrala najboljši nogomet, saj se je iz izgubljenega položaja celo do zadnjega kroga bojevala za drugo mesto.

Že naslednji ciklus, v katerem je Slovenija v svoji skupini osvojila tretje mesto, je prinesel občutek, da reprezentanca stopica na mestu. Neprepričljive igre v gosteh in zapravljena velika priložnost v Švici, sta bili krivi, da je Katanec počasi začel izgubljati ogromen začetni kapital, svoje pa so dodale vse večje razpoke v odnosu z mediji. Hitro so se začele odpirati teme, ki so se kot stalnica pojavljale na novinarskih konferencah. Ena je bila brez dvoma selektorjev (na trenutke poniževalen) odnos do domače lige. Na eni strani je Maribor nizal izjemne evropske sezone, na drugi strani je Katanec vztrajno prepričeval o nekakovosti domače lige. Svoj odnos je podkrepil s tem, da je nekatere igralce poklical šele, ko so zapustili domače gnezdo, čeprav nato v tujini niso dobivali priložnosti.

Druga stalna tema je bilo pritoževanje nad omejenim časom, ki ga je imel na voljo za gradnjo ekipe. Argument javnosti, da "to pravzaprav velja prav za vse reprezentance," običajno ni bil slišan. Nekateri mediji in novinarji so se spustili na osebno raven in začeli osebno obračunavati s selektorjem. V to gotovo sodijo ocene, da je bila zmaga v San Marinu sramota. Na drugi strani so sledile impulzivne reakcije, ko je NZS nekaterim novinarjem za kratek čas omejil dostop.

Poti nazaj več ni bilo.

V tretjem ciklusu - za svetovno prvenstvo 2018 - smo bili priča novinarskim konferencam, ki so pogosteje bolj odmevale kot same tekme. Nič čudnega. Slovenija je sploh v gosteh igrala zelo medlo in pogosto sprožila zelo malo strelov v okvir vrat. Odpirala se je nova fronta - odnos z igralci. Že prvi mandat je pokazal, da se je Katanec hitro znašel v obračunu egov. Takrat je bil na tapeti Zlatko Zahovič, v zadnjem obdobju je bil najprej v ospredju odnos s Josipom Iličićem, nato s Kevinom Kamplom.

Pogled na končno lestvico pušča precej slabih občutkov. Na vrhu je prepričljivo Anglija, ki na podlagi zgodovine in moči Premier league uživa izjemno visok status, v resnici pa je ta hip vsaj za korak oddaljena od najboljših reprezentanc. Slovenija je proti njej osvojila eno samo točko, čeprav so bile na dosegu rok kar štiri. Slovaki in Škoti so bili zelo neprepričljivi, četrto mesto je neuspeh.

Slovenija nikoli ne bo reprezentančna velesila, zato bi bilo nepošteno od nje zahtevati, da se redno uvršča na velika tekmovanja. Morda ta trenutek v polju res nima kreativnega genija na ravni Zlatka Zahoviča, a ima precej nogometašev, ki igrajo redno in dobro. Presežna vrednost selektorja je v tem, da sestavi tako reprezentanco, ko je njena moč večja od vsote posameznih igralcev. Zakaj bi se vedno skrivali za izgovori o majhnosti igralskega bazena? Ne pozabimo, odbojkarji, rokometaši in košarkarji so v zadnjih dveh letih v "majhni Sloveniji" posegli po medalji na evropskem (in svetovnem) prvenstvu. Seveda je konkurenca v nogometu bistveno večja in nihče ne zahteva polfinalov, daleč od tega. Nič pa ni narobe, če je izpostavljena želja po višjih ciljih, boljših izidih, večjem spoštovanju in postavitvi jasnega sistema. Poglejmo le "malo" Islandijo, ki ima dobrih 300.000 prebivalcev in se ji po fantastičnem četrtfinalu na lanskem Euru zdaj obeta prvi preboj na svetovno prvenstvo. Majhnost je v glavi.

Ne pričakujem, da se bo Slovenija uvrstila na evropsko prvenstvo 2020, želim pa si, da novi selektor ne bi kategorično bežal od tega cilja. Časa je na pretek, kvalifikacije se namreč začnejo šele čez leto in pol. Precej igralcev šele prihaja v svoja najboljša leta in res bi bilo škoda, da bi ob koncu naslednjih kvalifikacij spet objokovali zamujene priložnosti.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Anfield1892
# 09.10.2017 ob 09:30
Končno en realen članek na temo reprezentance. Bravo Slavko!
Lesinar
# 09.10.2017 ob 09:25
Majhnost je v glavi.

Žebljico na glavico!!
ABADON
# 09.10.2017 ob 09:41
Anglija je ta hip oddaljena od najboljsih??? Ta hip??? Anglija za casa mojega zivljenja v svetovnem in evropskem fuzbalu ni naredila cisto nic. Najbolj precenjena reprezentanca na svetu.
Churchill W.
# 09.10.2017 ob 09:53
@caree
Glede na povečano število reprezentanc na EP, bi moral biti realen cilj uvrstitev na EP stalnica.
Nimamo top reprezentance, ampak tako slabo nam pa tudi ne gre!
Kar pa se tiče SP.... uvrstitev nanj je samo češnja na vrhu torte. V Evropi je precej boljših in kvalitetnejših reprezentanc, pa niso stalnica. Pač na SP dobijo priložnost tudi “eksoti”.

Mene ne moti da se ne uvrščajo redno na velika tekmovanja - pričakovati kaj takega je nerealno,
Kar je mene zmotilo je precenjevanje slabših in podcenjevanje svojih!
Majhnost je v glavi!
In to majhnost je Srečko vlačil s sabo čez 2 ciklusa!
In ko nekaj dovolj dolgo ponavljaš potem to postane resnica.

Selektor ni nekdo, ki jih bo učil brcati žogo. Njegovo delo je da izbere kader, določi “leaderja”, igro prilagodi najboljšemu posamezniku, izbere taktiko in jih pred tekmo napali!
Če Srečko meni, da za reprezentanco nima dovolj časa da jih uigra naj postane klubski trener. Tam bo imel več kot dovolj časa!
Conen
# 09.10.2017 ob 09:31
765 dni odkar smo vodili 2:0 v 80' minuti, potem pa zgubili (Švica).
728 dni odkar smo spoštovali reprezentanco (San Marino), kjer nobeden ne živi od igranja nogometa.
629 dni odkar v zrelih reprezentancah ob koncu ciklusa dajo šanso novemu selektorju.
400 dni odkar nismo igrali tekme, ampak samo en polčas (Litva).
197 dni od prve tekme v letu, kjer smo igrali kot da smo že na SP, na gol pa streljali enkrat (Škotska).
Napisal bom samo še da smo ta ciklus dali 12 golov, od tega 5 v zadnjih 15 minutah.
qayxc
# 09.10.2017 ob 09:34
Super napisano, bravo Jerič.
Kunguruj
# 09.10.2017 ob 09:34
Očitno bo Mijatovič javnosti predstavil, da so skušali pripeljati Keka, ker ga javnost najbolj ceni. V resnici pa očitno že imajo določenega naslednika. Duh Katanca bo še dolgo prisoten.
mattyy
# 09.10.2017 ob 09:49
Katanec sploh pojma nima kaj bi rad povedal. On ima pač občutek, da si je izmislil nogomet in bog ne daj, da bi mu kdo kakšno vprašanje postavil glede taktike in podobno, ker se takoj ogroženega počuti. Da pa izjavi, da je izinata ostal selektor je pa se za vprašat o njegovem zdravju in o kredibilnosti NZS.
PONOS
# 09.10.2017 ob 09:30
Pričakovano ni časa za filozofiranje in izgovori štejejo le rezultati.
Slo_v_k
# 09.10.2017 ob 09:19
ma evropsko 2020 bomo zmagal, nevem zakaj pisete ce se bomo uvrstili.
Ce bi kosarkasi imeli taksno mentaliteto ki nam jo prodaja katanec, nebi nic dosegli
brehme
# 09.10.2017 ob 11:10
Škoda je tudi zato, ker bo SP2018 zadnje pravo prvenstvo. Katar 2022 bo že bolj takotako, medtem ko 2026 bo že 48 držav udeležnk, kar pa je bisdtveno preveč, prelahko bo priti, preveč nekokunrenčnih bo za naslov, in sama uvrstitev ne bo več tak dosežek. Tako kot so zgrešeni EURI po novem s 24 državami.
V teh kvalfikacoijah je Slovenija 3 tekme odigrala katastrofalno. V Litvi, na Škotskem in na Sloavaškem. Zato upravičeno nima kaj iskati med 32 državami. Še mnogo boljše bodo odpadle le zato, ker igrajo v težkoh skupinah, in vsi ne morejo naprej (primer Jućna amerika, par afriških skupin in pa par evropskih).
Odkar so Simiča odstanili z NZS, gre vse navzdol.
AlBundy
# 09.10.2017 ob 10:10
Trener z luzersko mentaliteto na čelu reprezentance nima kaj početi, naj jamra in pametuje doma, če ga bo kdo poslušal, domišljavca nevzgojenega.
nesreča
# 09.10.2017 ob 10:24
Vse to kar je zgoraj Slavko napisal drži. Izpostavil pa bi še eno stvar: zakaj sta se v teh kvalifikacijah NZS in Katanec izogibala Ljudskega vrta???? Preprosto je v LV boljše vzdušje, kot v Stožicah in mogoče bi v LV tudi obdržali oz. dosegli več točk, kot smo jih. A bo kdo dal odgovor na to?? Pa ne mi zdej govorit, kao da je LV predaleč, da se mora igrati v centru Slovenije, da imajo navijači dostop od vsepovsod itd. A na Nizozemsko pred leti pa ni bilo (pre)daleč, ko je bilo gor čez 10.000 tisoč slovenskih navijačev?? Pa letos v Helsinkih in Istanbulu? A je tudi bilo predaleč?? Za tistih 6.000 fenomenalnih navijačev prav gotovo ne! Konc koncev, Srečko je odšel (hvalabogu), večjega demotivatorja pred tekmo (še) nismo imeli, novemu selektorju pa želim, (upam, da to res ne bo Kavčič, ker bo seveda vse isto kot je bilo doslej) da sestavi reprezentanco, de se bodo drugi nas bali in ne mi njih. Pa srečno!
Anfield1892
# 09.10.2017 ob 09:54
17@

Res je, trenutna ekipa s svojo igro ni sposobna za visoka mesta. To vemo vsi, zato pa so potrebne spremembe. Ni pa res, da nimamo igralcev, ki niso sposobni igrati precej bolje in doseči boljših rezultatov. Res je tudi to, da je zvezda le Oblak, toda koliko zvezd pa imata recimo Slovaška ali Škotska, ki sta pred nami? Ali Islandija, Wales, Albanija in tako naprej. Tudi brez zvezdnikov se da sestaviti moštvo, ki se je sposobno uvrstiti na veliko tekmovanje. Konec koncev nam je to doslej trikrat že uspelo.
Nha Trang
# 09.10.2017 ob 11:11
Novi selektor mora biti tujec, ki bo prekinil s Slovenskim jamranjem.
Lesinar
# 09.10.2017 ob 10:10
Ivek čakamo tvojo kolumno! Piši delegat, pišiii!!!!!!
badžo
# 09.10.2017 ob 10:08
Se strinjam z napisanim.
Bi pa dodal še tole - žalostno, da je celo Srečko nehal s svojim, če lahko tako rečem, postulatom, da se igralcu vse vrne, če le-ta da na terenu vse od sebe. S podobnim jamranjem, da je naša liga slaba, da igralci ne igrajo redno v klubih... itd., je prvo zlato generacijo do največjih uspehov pripeljal ravno z ZAHTEVO, da na terenu pustijo srce in dušo. Tega žal v zadnjih dveh ciklih ni bilo. Oziroma, je bilo vsega skupaj premalo.
Ne morem verjet, da isti fantje doma razbijejo Angleže in Slovake, potem pa na tekmi na Škotskem in Slovaškem dobim občutek, kot da so na zelenici neki drugi nogometaši... Nekaj očitno ni štimalo.

In druga stvar - kako lahko nekdo vpokliče na zbor xy športnikov, potem pa jim najprej naprej vrže, da so itak slabi? Kako takšna ocena vpliva na moralo (kateregakoli) športnika?? Mar ni naloga selektorja, da najde pozitivne stvari in lastnosti v vsakem členu ekipe in poskuša te lastnosti potencirat, obenem pa skrit oz. čimbolj eliminirat slabe stvari?

Sam sem vedno bil zagovornik načina, da raje dam priložnost mlademu igralcu, ki se bo skušal dokazat, kot pa nekomu, ki najprej glumi zvezdo in šele nato razmišlja o uspehu ekipe. Ne glede na šport. Sem navijač, ki najbolj ceni požrtvovalnost športnika in če bom ocenil, da je fant/dekle pustil srce in kri na igrišču, mu nikakor ne bom zameril, četudi izgubimo. Vendar tega vse prevečkrat v teh kvalifikacijah nisem videl. Tudi sam ocenjujem, da so te kvalifikacije neuspeh in da bi realno morali biti najmanj drugi. Brez večjih naprezanj. ŽAl smo vse prevečkrat na gostovanjih videli ekipo, ki je največji napor imela, ko se je bilo potrebno preobleči.

Verjamem, da bi prenekateri igralec domače lige, v želji, da Srečkotu dokaže zmoto, v igro vložil več želje in znanja, kot pa so ga nekateri klicani v določenih obdobjih teh kvalifikacij.

Kakorkoli, gremo naprej - verjamem v našo reprezentanco in naj bo včerajšnji remi vzpodbuda za naprej.
MiStri57
# 09.10.2017 ob 11:49
Malo se zamislite, tisti , ki imate Srečka za strokovnjaka....V vsakem klubu, ali reprezentanci, ki jo je imel čast, (čast...???), voditi, je prvo, kar mu je najbolj uspelo, skregati se z "zvezdnikom" in seveda najboljšim igralcem le teh ekip....ampak res z VSAKIM, kjer koli je deloval. Tudi , ko je prvič vodil Slo in smo se uvrstili na Euro in svetovno, je takoj počilo med njim in Zahovičem....dokler ni Srečko imel "imena" , ki si ga je ustvaril z uvrstitvijo na ta dva tekmovanja, je bil pohleven selektor, ko pa je dobil ime, je bilo konec vsega......se pravi, da je nekaj hudo narobe z njim in ne z tistimi igralci, ki je delal z njimi kjerkoli je to že bilo.....po domače, strgalo se mu je od samega ego-ta....kar pa se strokovnosti tiče, pa takole : lahko mu je bilo biti selektor z tisto prvo generacijo, ki jo je vodil, ker so igralci sami, (pod liderstvom Zahoviča) , izborili tisto kar so....potem, ko je videl v bistvu, kdo je lider, se mu je strgalo in posledice vsi vemo , kakšne so bile...
In so se je to "Katančevanje" nadaljevalo takoj, ko je zopet prevzel to, zadnjo generacijo....spor z Iličićem, kasneje spet spor z Kamplom, kot najboljšima igralcema.......tako kot prejšnji spor z Zahovićem.....
No in kdo je tu nor....?????
maniac
# 09.10.2017 ob 11:44
Zelo realno napisano. Še najbolj boli odnos, da ni neke jasne želje po uvrstitvi na prvenstva, ker mi nihče ne more rečt, da je ta ekipa slabša kot so bile prejšnje, ki so se uvrstile na prvenstva. Očitno se pozablja, da je takrat edino Zahovič igral v vrhunskem klubu ostali so pa igrali v zelo povprečnih klubih in ligah ampak so pač imeli to željo in odnos kar tej generaciji definitivno manjka k temu pa je veliko pripomogel Katanec s svojimi podcenjevalnimi izjavami. Razen igralcev samih ni nihče verjel v medalje v odbojki, košarki, rokometu pa so se vseeno zgodile, ker so igralci živeli za en sam cilj in ga tudi izpolnili, če pa so tvoji cilji že naprej podpovprečni pa nimaš kaj iskat na velikih tekmovanjih. Imamo Iličiča, Verbiča, Kampla pa še koga in za moje pojme je to najmočnejša sredina kar smo jih kadarkoli imeli ampak po igri sodeč ne zgleda ravno tako in to me še najbolj navdaja z optimizmom, ker vem da so fantje ob pravem vodstvu sposobni veliko boljših iger pa tudi obrambnih igralcev še nismo imeli toliko na izbiro kot jih imamo zdaj v Mevlji, Samardžiču, Cesarju, Struni itd.. še največji problem je napad kjer enostavno od Novakoviča naprej nismo imeli napadalca na katerega bi se lahko zanesli, da nas kdaj pa kdaj reši ko je to najbolj potrebno in ravno tak igralec te popelje na prvenstvo ko zabije ko je najbolj potrebno iz kake težke situacije, ko ekipi ne gre, da se pa ves čas zanašamo samo na Iličiča pa ni pošteno, ker je on tukaj, da razigrava ne da nas rešuje z goli. Vsaj za moje pojme se da ekipo dvignit na precej višji nivo s pravo motivacijo in višje postavljenimi cilji, še največji napredek pa lahko naredimo v taktičnem smislu kjer je Katanec bil najslabši s svojimi prekomerno obrambnimi postavitvami brez neke želje po doseženem zadetku in konkretno prekomernim poveličevanjem nasprotnikov. Ne poznam selektorja, ki mu v tolkih letih ni uspelo zgraditi prve enajsterice, na vsakem zboru so novi igralci in tisti ki so na prejšnji tekmi igrali jih na naslednji niti ni zraven in pa tudi izgovori, da fantje ne igrajo v klubih so že prav tečni, ker je selektor tukaj, da naredi rezultat s tem kar ima ne pa da ves čas samo jamra kako je ves svet obrnjen proti njemu in je vse drugo krivo, da ni rezultatov. Me zanima koliko Islandcev redno igra v klubih v tujini ali pa igralci Kostarike, Egipta itd, ki so npr že uvrščeni na SP... Večina vsi prihajajo iz klopi ampak nihče zato ne jamra ampak da zato še toliko več od sebe v reprezentanci, da se dokaže samo pri nas se to jemlje kot izgovor. Igralci prevzamejo miselnost trenerja in če je na poziciji nekdo ki išče alibije na vsakem koraku potem tudi igralci ne morejo bit z glavo pri stvari tisti, ki pa zagovarjajo besede Katanca, da ni igralcev pa si naj grejo pogledat kje so naši igralci igrali v vseh primerih ko smo se uvrstili na prvenstva in boste ugotovili, da trenutno igra večina igralcev v precej boljših klubih na precej višjem nivoju kot takrat, slovenska liga se je od takrat precej razvila a reprezentanca še kar stagnira in se mučimo z Litvo, Škoti in podobnimi. Zakaj smo razbili Španijo na eurobasketu? Ker se niso ukvarjali z zgodovino in kdo ti leži in kdo ne kot to počne Katanec ampak smo enostavno šli po zmago pa čeprav imajo oni 2x bolj zveneča imena in je situacija popolnoma enaka nogometu.. njihovi igralci vodijo ekipe, naši pa v klubih prihajajo iz klopi a se na to niso ozirali in iskali alibijev. Nogomet je še edini šport kjer igralcem in vodstvu še kar ni kapnilo v glavo, da se lahko kosamo z vsakim, če je le pristop pravi. Celotna javnost z igralci in strokovnim štabom na čelu bi morali naret en miselni preskok in začet verjet vase in v svoje sposobnosti drugače tudi v prihodnje nimamo kaj iskat na velikih tekmovanjih. Želim si samo, da pride selektor ki je lačen zmag, dokazovanja in ki bi znal kdaj pa kdaj ''napalit'' igralce s kakšno izjavo, ki bi jim vlila prepotrebno samozavest.
Branimir II
# 09.10.2017 ob 10:24
Na Euro se de facto (ce ne upostevamo gilbratare san marine andore etc) uvrsta pol Europe.

Slovenija spada v boljso polovico tako da napisati da ne pricakujes da Slo gre na Euro je zelo pesimisticno. Sigurno je da Slo ima dobre sanse. 24 reprezentanc se kvalificira. Ce ne bo velikega peha z kvalifikacijslo skupino ali novim izbornikom Slo bo na Euru
Anfield1892
# 09.10.2017 ob 09:38
Kvalifikacije torej šele čez leto in pol, se pravi, da je to povsem dovolj časa, da novi selektor dejansko vsaj delno pomladi reprezentanco, ker dosedanji je seveda ni. V tem času je pač treba odigrati čim več tekem in na njih preizkusiti potencialne kandidate. Kot sem že včeraj zapial, baza igralcev je mnogo širša, kot to trdi Katanec, saj samo v tujini v boljših ligah igra več kot 50 naših nogometašev (poleg tistih, ki jih je selektor uvrstil v ekipo), pa tudi doma se nedvomno lahko najde nekaj takšnih, ki si zaslužijo vpoklic.
nesreča
# 09.10.2017 ob 11:30
Intelekt@
Točno to. Če je Katanec včeraj dejal, da pri podpisu pogodbe na NZS niso rezultatsko pritiskali nanj, (a je prioriteta četrto mesto v tako slabi skupini?) zakaj za vraga ni opravil menjave generacije???? Jokič, Nova, Birsa, Samardžić, Kirm..... Še sreča, da jih je par samih odšlo, če ne bi jih še forsiral.
Ima dovolj mladih ki igrajo v tujini, če mu je tako všeč, da ignorira slovensko ligo. Kje so Stojanovič, Filipovič, itd., da o Marohu in Kamplu ne zgubljamo besed. Katanec je en egoističen otrok, ko mu pokažeš kriv prst začne jokcat. Karakterno ni pravi za vodenje reprezentance. Katerekoli, da ne bo pomote. V Makedoniji se mu je zgodil Pandev, iz ZAE so ga nagnali, ker je zasedel zadnje mesto v skupini z (pazi to!) nič zadetkov v nasprotnikovi mreži. Res je, da so mu dali še eno šanso, kjer pa je uspel ostati samo dve tekmi: ZAE: Kuvajt 2:3 in ZAE : Libanon 1:3. No včeraj je dosegel na tiskovki vrhunec, pravzaprav celo tri. Prvi, da je popljuval novinarje in celo dejal, da je ostal iz "inata", ko je šel Čeferin na UEFA-o, drugi, ko je nastavljal na svojo pest Kavčiča in tretji, da so mu zdaj že sodniki krivi, ker Slovenija nima podpore. Ker pač on igra neki ziheraški predpotopni sistem, z enim napadalcem, ali pa še to ne. Ko bi bilo treba razbit reprezentance, kot so Malta, Ciper Litva, San Marino ki igrajo igro, da prejmejo čim manj zadetkov, ti da Katanec enega igralca v špico. Človek božji, zakaj????
Fleaa
# 09.10.2017 ob 09:26
ma lejte mi je prov mal škoda Srečkota, da si je tkole umazal ime.... ampak je pa zaslužu do konc živlena, če ne drugega.... mi pa novim zmagam naproti
intelekt
# 09.10.2017 ob 11:03
@Celjan27.
Ko je katanec prevzev repko, smo imeli 1 piko - povsem drži, ampak to je bilo več kot 2 ciklusa nazaj. V kvalafikacije za EP16 in SP16 je Srečko štartal iz nule.
Menjave generacije pa tudi ni opravil! Ko bi jo vsaj, ampak on je namesto da bi priložnost dajal mladim upom (ala Luka Z), ki bi si lahko vsaj nabirali izkušnje če že ni hotel sprejeti cilja se uvrstiti na tekmovanje, je raje forsiral Novakovića. In še bi ga, če se nebi upokojil.
lopat12
# 09.10.2017 ob 09:44
Slavko, podpisem. Bravo!
Anfield1892
# 09.10.2017 ob 09:42
@Evaleš

Velika večina trenerjev se že od nekdaj drži pravila, da "konja, ki zmaguje ne menjaš" in zato ob uspehih stavi na vedno eno in isto postavo. Logično. Če pa takšni ekipi ne gre in ne gre, je pa popolnoma nelogično v nedogled vztrajati z enako postavo, se ti ne zdi?
Alen Ford
# 09.10.2017 ob 11:46
@nesreča
V Ljubljani je reprezentanca igrala prav dobro. Ne vem zakaj nekateri mislite, da bi igranje v Ljudskem vrtu prineslo boljše igre v Litvi, Škotski, Slovaški....
ZIZITOP
# 09.10.2017 ob 11:11
Nismo tako dobri, da bi se uvrščali na vsa velika tekmovanja. Še zdaleč pa ne tako slabi, da bi z malo sreče občasno tudi lahko.
Dajo
# 09.10.2017 ob 10:02
Srečko ni sestavil moštva, ki bi imelo pozitiven duh kot ga je imela njegova prva ekipa. Njegov sistem bazira na zastarelem modelu, v katerega se moderni igralci ne morejo vklopit. Posebno vidno iskanje Rudonje in forsiranje jokičev, strun, kirmov, novakovičev, ipd. ostarelih ali povprečnežev. Imamo kar nekaj igralcev z boljšim pristopom in mentaliteto. Selektor ki bi znal povezati moštvo da dihajo en za drugega se bi zlahka uvrstil naprej. Islandija je res izjemen primer in tudi opis propadanja Srečka je dober. Omenil bi še NZS s Čeferinom na čelu. OK on se je prebil doma pa s Srečkom ni zadel in to ne upa povedat naglas!
prlek
# 09.10.2017 ob 11:08
@17
" daj mo si že enkrat dopovedat da MI nimamo repr. za visoka mesta!!!"

Če prav razumem, bi morali biti zadovoljni s 4. mestom v kvalifikacijski skupini?
Veseli, da smo prehiteli Litvo in Malto.
*kingkong*
# 09.10.2017 ob 10:06
kdorkoli bo za selektorja, naj se mu sestavi pogodba na pričakovan rezultat, če rezultata ob koncu ne doseže je pogodbe konec, vse drugo bo prodajanje megle, kot je bilo zadnjih nekaj let
alojzr2
# 09.10.2017 ob 09:23
Ni Srečka, ni igrač.
Anfield1892
# 09.10.2017 ob 12:14
@17
"Islandci, waležani, Slovaki in Škoti imajo po imenih dosti boljše igralce ko mi." Smela trditev, ki pa seveda ne drži. Allen, Williams, Fletcher, Snodgrass, Griffin igralci z zvenečimi imeni? Lepo te prosim, nehaj s takimi heci. Prav tako Sigurdsson ni fantastičen, je pa definitivno zelo dober igralec. Pa naštej mi prosim 10 Islandcev, ki igrajo v Angliji. V bistvu se ti ni treba trudit, ker jih ne boš našel toliko. Pa še od tistih, ki dejansko igrajo, jih je polovica v 2. ligi. Najbolj zveneči klubi, v katerih igra kak Islandec, so Everton, Udinese in Rubin Kazan. Imaš občutek, da naši igralci igrajo v manj zvenečih klubih? Premisli še enkrat. :)
Volkosvinj
# 09.10.2017 ob 11:22
Glede na videno, nujno potrebujemo v sredini igralca, ki nase veže nasprotnike, kajti dveh razigranih kot bi teoretično bila Kampl in Iličič, z njuno kavliteto, brzdajo težko tudi vrhunske reprezentance.

A mi lahko nekdo raloži,pa naj zveni še tako neumno, čemu je Kampl na koncu pristal na mestu CDM, ko pa je bil leta vrhunski pri Salzburgu bistveno bližje golu?

Takšen tip igralca bi potrebovali. Z Repasom, Verbičem in Bezjakom imamo hitrost, vendar zadnji ne zna štopati žoge in ne premore zadostne tehnične podkovanosti, da bi bil res dodana vrednost.
Evaleš
# 09.10.2017 ob 09:38
Kek je imel uigrano reprezentanco pa je začela javnost čez čas govoriti, da se že ve kakšna bo postavitev in jim ni ustrezalo itd....Bosna je imela dolgo časa enotno jedro, Islandija ga ima in se vidi, da je v tem uspeh ter da naj pek naj dela peče kruh, učitelj naj uči itd. Sami ne vemo, kaj bi radi.
zabavljac
# 09.10.2017 ob 15:27
Koliko vas je bilo vceraj razocaranih nad igro reprezentance? Predvidevam da zelo malo. Ce bi nasi vsako tekmo odigrali na takem nivoju kot so jo vceraj, kljub remiju, bi jim bilo za zaploskat in tudi bi jim. V primeru, da bi to bilo dovolj za uvrstitev na veliko tekmovanje super, ce ne pa pac probamo spet v naslednih kvalifikacijah. Dejstvo je, da ce se borijo bodo prisli rezultati in ce se borijo je tudi neuspeh lazje sprejeti, kot ce kot primadone laufajo po igriscu in se bojijo umazat dres.
MITJAP
# 09.10.2017 ob 13:47
Pa še ena za novinarje, ki iščejo krivca izključno v Katancu ...

V nogometu bomo bolj uspešni, ko se bo uskladilo več dejavnikov: zveza, selektor, igralci, navijači, novinarji. Zveza mora realno postavit cilje in jasno in glasno povedat kateri so in zakaj so takšni, selektor mora verjeti v igralce in narest to kar je realno in se od njega pričakuje, igralci morajo delati na sebi, se truditi v klubih in biti s srcem pri reprezentanci, pripravljeni za njo umreti.

Navijači so svoj problem, ki ga novinarji skoraj ne izpostavljajo. Zakaj smo združeni in navijamo za košarkarje, rokometaše? Na fuzbalu je pa skoraj gledališka publika. Zakaj na tekmah ni Dragonsov in Viol, zakaj navijači niso združeni? Verjetno bi naši izstisnili iz sebe še kaj več, če bi včeraj v Stožicah bili npr. Dragonsi in za reprezentanco navijali tako kot navijajo za klub.

Na koncu pa so še novinarji, ki se po mojem učijo na primeru reprezentance. Mediji jih ne pošiljajo na majhne tekme. Vsi iščejo samo senzacionalne novice in trač, da bodo prodajali svoj medij in višali naklade. O pogojih v klubih, o klubskih politikah, o mladinskih šolah, naših otrocih, ki odhajajo v tujino pri 15 letih, lokalnih politikah, odnosih znotraj lokalnih in krovne zveze, o primerjavah pogojev dela na tujem in doma, o pravicah in dolžnostih športnih kolektivov, o mešetarjenih in prevarah, neizpolnjenih obljubah. O tem, da nacionalni medij razen reprezentance ne pokriva nogometa. Pa če že hočete o tem, kako so ti novinarji izkoriščani, kakšne pogoje dela imajo in kakšne pritiske nekateri doživljajo - torej bi morali namesto o novinarjih govoriti o njihovih šefih in lastnikih, da bi tudi na tem področju dosegli neko kvaliteto ...
joy
# 09.10.2017 ob 10:12
Sej bo naslednji selektor prinesel zmagovalno mentaliteto.
SpicyWeiner
# 09.10.2017 ob 09:51
Carlo Ancelotti je rekel, da se do poletja ne misli ukvarjati z nogometom, jeseni pa dalje ;-)
soleti
# 09.10.2017 ob 19:20
Poleg tega krivdo porazov v zadnjih minutah prelaga zgolj samo na igralce in njihovo slabo koncentracijo ter kondicijo.. Niti z eno besedo ni omenil slabo taktiko, pripravo itd. Niti ze eno besedo ne krivi samega sebe. On očitno ni samo popolen temveč je celo čudodelen ker iz tako slabih igralcev uspe toliko iztržiti..
Churchill W.
# 09.10.2017 ob 17:28
@SMRTKO in @Piton
Velika večina nas, ki smo po tem in drugih forumih odstranjevali Srečka, ki smo kavč selektorji nismo sanjači, ki od fantov v reprezentanci zahtevamo uvrstitve na vsako tekmovanje, ki bi zahtevali naslov EP ali biti med top 4 na SP.
Se pa po večini vsi strinjamo z naslednjim:
1. Od stare slave se ne da živeti
2. Stara slava ne prinaša uspeha za prihodnost
3. Od fantov in selektorja želimo videti borbo za vsako žogo, želimo da proti na papirju "slabšim" reprezentancam igrajo tako kot se zagre - suvereno, kot favorit in to tudi pokažejo.
4. Če bi vse kvalifikacijske tekme odigrali tako kot so jih proti ANG (obe) in zadnjo proti ŠKO - borbeno, pogumno, na zmago - bi bili vsaj 2. v skupini in se sigurno nebi tresli tako kot se Slovaki danes - bodo najslabša 2. uvrščena reprezentanca ali ne.
5. Tudi porazi nebi bili boleči če bi igrali na zmago - pogumno, borbeno. Se zgodi!
(Taktiko pred tekmo določi selektor in le on je odgovoren zakaj so šli v nekatere tekme tako previdno in bojazljivo!)
Binder Dandet
# 09.10.2017 ob 17:03
"Katanec je bil car careva ko nas je popeljal na velika tekmovanja, igralci so bili carji, zdaj ko je slika drugačna je pa največja rupetina."

Jaz Katancu priznavam vso spoštovanje za dogodke pred 15+ leti. Se spomnim takratne evforije zelo v živo. nenazadnje še danes skandiramo "kdor ne skače, ni slovenc".

Ampak v zadnjih letih se je pa tip izgubil.
SMRTKO
# 09.10.2017 ob 16:45
V tej naši nogometni pravljici je meni smešno samo to kako "smo" navijači hitro vzhičeni in tudi hitro razočarani. Katanec je bil car careva ko nas je popeljal na velika tekmovanja, igralci so bili carji, zdaj ko je slika drugačna je pa največja rupetina. Pa pustimo zdaj razloge in koga kaj moti. Spotoma se vprašam od kdaj smo Slovenci tako "zrasli" da smo "zapravili točke proti Angliji" in izgubili točke proti "slabšim" Slovakom in Škotom.
Tudi v košarki nismo ( vsaka čast fantom za naslov ) "zrasli", vsaj ne za nas ki zadevo gledamo
realno. Za ostale so košarkaši trenutno spet carevi, ampak problem je ta da kmalu sledijo nove kvalifikacije. Po polomu v leteh pa bo zopet selektor (kdorkoli že bo) največji luzer ker mi smo pa EVROPSKI PRVAKI.
Bistvo mojega komentarja tule je v tem da bi rad svetoval vsem Slovencem, uživajte dokler traja in nehajte pljuvat po vsem kar se spremeni na slabše. (na realno)
Me zanima če imate kaj več ali manj od tega če se repenčite med sabo. :)
Pa lep pozdrav vsem.
MITJAP
# 09.10.2017 ob 15:02
@kak-tus
Popolnoma se strinjam z vsem napisanim.
Sicer vsi mi premalo poznamo vsa zakulisja, da bi lahko bili pametni. Ne glede na vse kar se je dogajalo okrog Katanca, mislim da noben športni novinar v Sloveniji ni takšna avtoriteta, da bi lahko Katancu rekel, da je šarlatan in ga obmetaval s podobnimi izrazi. Manjka tega spoštovanja. Srečko je naredil najboljše kar zna, tokrat to ni bilo dovolj. Je pa v nogometu, za slovenske razmere naredil daleč največ, kot igralec in trener. Bil je jugo reprezentant, osvojil kolajno na OI, igral v finalu pokala UEFA, osvojil italijansko prvenstvo, igral v finalu pokala prvakov itd, itd, kot trener popeljal Slovenijo na EP in SP. In vse to je dosegel z garaški delom. Če bi ti naši manekeni pol toliko delali kot on, bi verjetno tudi bilo bolje ;)

Pivo? Ni problema, kdaj, kje? :)
dadinho10
# 09.10.2017 ob 13:28
srecko nazionale je preteklost. gledal sem sinocnjo tiskovno, in bil razocaran z dvema stvarema....
prvic nad sreckotom in odgovori ali izgovori ter tudi z novinarji, ki niso jasno in glasno zahtevali neke odgovore...
srecko je obtozil novinarje za slabo vzdusje, za nepoznavanje materije, igralceve poti v klubu itd....on je cilje izpolnil, ni pa javno rekel kaksni so ti cilji....ce so cilji da smo v tej grupi 4. se jaz prostovoljno javim za selektorja, za pol manjso placo in obljubo da se pol vrnem, ce ciljev ne izpolnim.....
nadalje.....problem so igralci, ki ne igrajo po 2 leti, vec mesecev,....vse stoji...razumem.....srecko pravi, krhin 2 leti ni igral klubskega nogometa...pa vendar se ta krhin najde v prvih 11 proti skotski, proti slovaski? kaj sem ga jaz tam postavil? ce je izgovor da ne igra, potem ga ne dati noter...te pa naj igra ales ceh, pa vsaj ne bo izgovora...tako je dobitna kombinacija...das krhina (pac njega kot primer), pa potem jokas da ne igra in je zato tako kot je...zakaj pa ne das drugega? ker ga nimamo...a nimamo nobenega, ki igra, pa je mogoce 5x slabsi od krhina? te bi poklical igralca iz mure pa je to to.....
premalo casa? tega ne pravit, ker so vsi na istem.....
nismo favoriti...res je.....ampak ostajajo neke stevilke....mi smo na 4 domacih tekmah bili brez prejetea gola, s tremi zmagami in anlgezi, ki se sami brcajo v rit od srece, da so ostali neporazeni v stozicah....da da...to je dejstvo.....10 od 12 tock pred zadnjo tekmo.....
zakaj nihce ni vprsal zakaj ti isti igralci, ki ne igrajo v klubih, lahko doma razmontirajo slovake, nadigrajo angleze, litvo, malto, ampak potem v gosteh je to pricakovati (vsaj blizu) pretirano, ker oni ne igrajo...?????
slovaki so isto nastopali z igrlacli, ki igrajo malo......nasa predstava ze v litvi, je bila slaba, ampak ok, to je zacetek kvalifikacij...potem je prislo tisto pomembno gostovanje pri skotih, ki so bili tik pred razpadom...mi smo sli in se postavili od prve minute tako, da cakamo 90 in konec in tistih 0:0,....ajde, poskusili smo ni slo....kaj se je spremenilo na slovaskem? cisto nic! enaka postavitev, razmisljanje, igra....pa mi v gosteh nismo dali nasprotnemu golmanu, da si dnevnico zalsuzi.....? ne recem, da smo brazilci, spanci, hrvati....vendar smo pokazali, da lahko.....zakaj taka diametralna razlika med stozicami in gostovanji pa nihce ni razlozil...
na zalost srecko ni naredil nic narobe, vse je bilo ok, zadovoljivo, igrlacli ne igrajo, menjava generacij, itd....jaz verjamem, da so vse te lastnosti videli tudi drugi in bo srecko prevzel Bayern, Chelsea, Arsenal, Barcelono ali reprezentance Spanije, Nemcije, Italije, in bo lahko izpolnil vse cilje, ki mu jih zastavijo......
druagce mi ni jasno, zakaj je srecko bil nogiran iz olimpiakosa po dveh mesecih, zakaj Makedonija ni naredila nic posebnega ter zakaj njegova trenerska karijera nima neke pomembne poti, saj po gorici je vodil tiste grke 2 meseca....... menda neki razlog mora biti......
enako zakaj prejemamo gole v 80+ minutah.....
koncentracija je povezana z utrujenosto, le-ta z velikim tekanjem, le-to pa s panicnim branjenjem in nabijanjem zoge v nedogled.....tako nimas casa da predahnes in si pod pritiskom.....na koncu, tudi kvaliteta igralcev je v tem kontekstu.....
based god
# 09.10.2017 ob 13:25
ma lejte
tole je bila zelo lahka skupina in take sanse se dolgo ne bo vec.
za naslednji euro in mundial bo zadeva zelo zelo zapletena.

ko bomo v naslednjem ciklu v skupini s kaksno francijo/nemcijo/spanijo, ki res rusijo vsakega pred sabo in potem se kaksnimi "drugorazrednimi" a la portugal, grcija, hrvaska, srbija, danska, svedska, nizozemska, poljska ... to bo totalna stala, tezko se bomo izvili iz skupinskega dela
jakosol
# 09.10.2017 ob 12:08
Trenutna zasedba ima glede na starost še en ciklus do Eura 2020, čeprav so določeni ključni igralci že kar v letih (Cesar 35, Jokić 31, Birsa 31, Iličić 29). Najbolj smo mirni pri vratarjih, kjer ima Oblak pred seboj še vsaj 10 let. V obrambi že bolj škripa (Cesar bo še razmislil, Mevlja je trenutno najbolj resen naslednik, vprašaj za Jokića, Struna bo eden stebrov, Skubic, Delamea, Klinar, vrniti Stojanovića).
Na sredini bo treba rešiti status Kampla, Krhin mora redno igrati v klubu, Kurtić bi bil koristen še za en ciklus, večjo vlogo morata prevzeti Verbič in Repas, vprašaj za Birso o nadaljevanju reprezentančne kariere, vključiti več igralcev iz slovenske lige in nekaterih iz tujine (Zajc).
V napadu rabimo konstantnega strelca tipa Novaković. Iličić kot polšpica in glavni kreator, Bezjak, Matavž, Šporar (podobno kot Krhin mora biti redno v pogonu), Zahović?, vključiti igralce iz slovenske lige.
Anfield1892
# 09.10.2017 ob 12:03
@ abadon

Ne vem zakaj se razburjaš? Wales ima natančno enega zvezdnika svetovnega formata (Bale), natančno toliko kot mi (Oblak). Svoje mnenje pa kar napiši, tudi v bodoče, noben problem, mi ostali ga bomo pa tudi, če se nam bo zahotelo? Nihče ne bo tiho, ker bi si ti to želel. O tvojih očitkih glede poznavanju nogometa pa sploh ne bi komentiral, ker so smešni. Tvoja opazka je tipičen primer, ko nekdo nekoga sploh ne pozna in piše na pamet. :)
soleti
# 09.10.2017 ob 19:14
U bistvu Katanec vseskozi govori o nekem napredku..Dejsrvo pa je , da smo pod njim nazadovali na FIFI-ni lestvici. Ter zaprabili 4 cikluse..To je glavni povzetek njegove zaslepljenosti.
kotzi
# 09.10.2017 ob 13:14
Slovaki in Škoti so bili zelo neprepričljivi, četrto mesto je neuspeh...je napisal Jerič...ali mi nismo bili nepreprečljivi...seveda smo bili...
Svetovno prvenstvo v nogometu
link
Popolno zaupanje Fife v varnostne ukrepe za SP v Rusiji
4
6. marec 2018 ob 13:56 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ima popolno zaupanje v ruske varnostne ukrepe na svetovnem prvenstvu, ki bo junija in julija v Rusiji.
Več novic ...
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kolumne
link
Ovrednotenje poezije kot simbola ustvarjalnosti človeškega duha
1
21. marec 2018 ob 13:18 Kot je znano, je prvi pomladni dan za svetovni dan poezije razglasil Unesco, in sicer leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ...
Več novic ...
Kazalo