Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 14 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Negativnosti, ki jih v drugih državah ni

Kolumna Studia City
28. november 2016 ob 22:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Sloveniji se pogosto srečujemo z negativnostmi, s katerimi se v nekaterih drugih nacijah redko ali pa sploh ne. En tak primer so slabosti, kriminal ali finančni interesi v zdravstvu, ko bi moral zdravnik ravnati tako, da odvrača, kar bi lahko bolniku škodovalo ali mu bilo nevarno, pa je zdravniška stavka element te nevarnosti.

Ena največjih svinjarij funkcioniranja te države po osamosvojitvi pa je zagotovo bančna luknja. Če bi imeli zdaj tistih pet pokradenih ali nevrnjenih milijard, bi lahko pomagali - seveda ob politični volji - tistim nesrečnikom s plačami za umreti, ne za živeti, med katere spadajo tudi številni delavci ali delavke v zdravstvu.

In se, ko gledam vso to nesrečo, nagibam, da rečem: če hočemo družbo, v kateri se bo normalno in dostojno živelo, ker imamo vse materialne pogoje za to, nam manjka določen idealistični vzrok.

In kaj je ta vzrok? To je jasna zavest tega, kaj je prav in kaj ni, kaj je dobro in kaj ni. Prav pa je, da ne povzročaš slabega drugim ljudem; tvoje dobro pa je, če ni vzrok za slabo drugega človeka. Samo s to preprosto logiko lahko premagamo uničevalne egoistične interese. Noben zakon, noben pravni red ali institucija pregona ne bodo uspešni, če nimajo ljudje - posebej tisti, ki odločajo o stanju v državi - svoje deoksiribonukleinske kisline prežgane s tem načelom.

Poglejmo samo, kako grejo elegantno stvari, recimo, v Skandinaviji, vse brez velikih besed, ker imajo ljudje v sebi, da se nečesa ne sme. Dokler ne bo pri nas podobno, bodo stalno resni problemi, dokler nas ne bo enkrat pobral hudič.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Dajo
# 29.11.2016 ob 05:30
Svoje države ne zaslužimo.
penzl
# 29.11.2016 ob 05:30
Ne samo pri nas, tudi na Balkanu in v vzhodni Evropi se pojavlja ta samouničujoča mentaliteta. Začeti je treba pa pri sebi. Dokler se bomo vsi zgovarjali "če.ne bom jaz bo pa nekdo drug" ne bomo prišli nikamor.
krog
# 29.11.2016 ob 10:07
Res je. Zal je ocitno ze prevec ljudi postalo obsedenih z materialnimi dobrinami in so na tej poti izgubili humanost.
Bivši uporabnik
# 29.11.2016 ob 11:34
To se zgodi, ko v državi zmaga neoliberalizem nad humanizmom. Sramota od države! Kaj so nam naredili! Država pa Evropa samo nemo opazujejo kako nas temne sile uničujejo. Kdo nam bo pomagal??
Peter Mlakar
link
Mi najprej - čez vse mi
5
12. marec 2018 ob 21:20 Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo