Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO
Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO


Ali ne? V Ameriki je kar 33 odstotkov ljudi samskih. V Franciji osem milijonov, v Italiji pet. Koliko pa vas je pri nas? Danes zato niste več ožigosani kot sitne tete ali čudaški strici. Samskost je postala nov življenjski slog tudi slovenske družbe.
Kot samski imate tudi prednosti. Odločate se za tisto, kar si sami zaželite. Potujete lahko in greste kamor koli, pa vam ni treba nikomur dati odgovora. Pri vseh teh »prednostih« samskih pa imam le eno vprašanje: s čim napolnite svojo notranjo samoto? S kratkimi partnerskimi zvezami, alkoholom, drogo, z najnovejšimi izdelki na tržišču? Ali ne ostajajo vaše potrebe po globljih čustvenih odnosih prazne in nezadovoljene? Samsko življenje je drago. Pa ne mislim le na stroške, tudi ne na krivico, da samski ne dobite za preživetje nobenega dodatka, mislim na oropanost od najglobljega hrepenenja po »biti ljubljen« in »biti sprejet«. Življenjska modrost Svetega pisma pravi v Matejevem evangeliju, da nekateri ostanejo samski, ker so že od rojstva taki, drugi, ker so jih v življenju drugi v to prisilili, in tretji, ker so se odločili biti samski zaradi nebeškega kraljestva. Koliko od vas jih je prosilo Boga za dobrega moža, pa ni prišel po poti? Koliko od vas je zato besnih na Boga, ki ima z vami drugačen načrt, ki ne vstopa v vašo zamisel glede vašega življenja in vas še zdaleč ne razume?
Ali je za samske v krščanskih občestvih poskrbljeno? So vključeni v skupnosti? Če lepo pojete, lahko sodelujete v pevskem zboru. Če vas zanima dobrodelnost, ste v karitativnih skupinah. Koliko svojega prostega časa darujete za najbolj uboge?
Le kdo izmed vas pa ob praznikih, še zlasti ob božiču, pripravi za druge prijetno praznovanje, druženje, smeh in trenutke globokih pogovorov? Saj ne gre za nove partnerske zveze, le za preprosto druženje »božjih otrok«. Ali niste takrat ob prazniku najbolj sami in bi želeli, da ti prazniki ne bi nikoli obstajali? Že v Stari zavezi v Prvi Mojzesovi knjigi beremo, da ni človeku dobremu samemu biti. »Naredim mu pomoč.« Tudi vi imate mnogo idej, še zlasti tisti, ki ste samski, kaj bi lahko naredili za vas tisti, ki smo si samskost zaradi »nebeškega kraljestva« sami izbrali. Kaj pa tudi sami lahko res naredite, da bo vaša samskost naseljena in obogatena s pravo človekoljubno ljubeznijo?