Nemški prodajalci so za zdaj zadovoljni s prodajo med prazniki. Foto: EPA
Nemški prodajalci so za zdaj zadovoljni s prodajo med prazniki. Foto: EPA
Boštjan Anžin
Boštjan Anžin je dopisnik RTV Slovenija iz Berlina. Foto: MMC RTV SLO

Tako bodo Nemci v trgovinah pustili še okoli 120 milijonov evrov, če bo prodaja tekla vsaj tako dobro kot lani. Za zdaj so trgovci z božično-novoletno potrošnjo, ki pomembno podpira ohlajajoče nemško gospodarstvo, zadovoljni.

Bogata darila, ki jih je treba zdaj zamenjati
Zadnji tedni leta za Nemce, ki jim gre še vedno dobro – še posebej, če se ozrejo po bližnji in daljni okolici –, niso poceni. Vsak Nemec, starejši od 14 let, je letos samo za darila v povprečju porabil 300 evrov … In pogosto ni izbral tistega čisto pravega, zaradi česar bodo v prihodnjih dneh trgovine polne ljudi, ki bi želeli darila zamenjati. In večinoma trgovci – z izjemo znižanih izdelkov – težav ne delajo. Še več, to je nekakšna nemška folklora, nič čudnega ni, če ob darilu za vsak slučaj dobite tudi račun.

V trgovske blagajne se je nateklo okoli 80 milijard evrov in pol, zdaj bodo unovčeni boni in zapravljen podarjeni denar. Še milijardo so Nemci porabili za božično-novoletno okrasje.

Požar za 2.900 evrov, kraj za 25,5 evra na gospodinjstvo
Prodanih je bilo okoli 27 milijonov božičnih drevesc, mnoga so že na ulicah in čakajo na odvoz. Za meter drevesca so odšteli od 16 do 20 evrov, povprečni božični požar (najpogosteje, ker se je vnela smrekica) ali pa novoletni zaradi pirotehnike stane 2.900 evrov. Skupna škoda bo tudi letos okoli 35 milijonov evrov.

Kar pa ni nič v primerjavi z ocenami, koliko škode je bilo v adventnem času zaradi kraj v nabito polnih trgovinah. Za okoli 925 milijonov evrov, pri čemer naj bi tretjino pokradli notranji sodelavci, pet odstotkov pa izgine že na poti do trgovin. Preračunano na gospodinjstvo je škode za 25 evrov in pol, kar sploh ni tako veliko. V ZDA tatovi s seboj odnesejo za 7 milijard evrov, 60 evrov na gospodinjstvo. Na Poljskem, Češkem ali v Grčiji je škode na gospodinjstvo le med 12 in 17 evri.

Sonce ali sneg?
Nemčija je tudi dopustniški svetovni prvak – mnogi se tako trenutno grejejo na Kanarskih otokih, v Turčiji in še kje – nekoliko manj kot po navadi v Egiptu. Če le gre, "All Inclusive".
A tudi ko gre za proslavljanje doma, Nemci radi sežejo v denarnice. V preteklem tednu naj bi tako vsako gospodinjstvo odštelo okoli 600 evrov, da je bilo praznično vzdušje čim boljše.

In seveda Nemci, kjer jih niso pregnale pomladanske temperature, radi smučajo in na leto povzročijo 45.000 nesreč, največ v božično-novoletnem času. Skupni stroški vseh nesreč: okoli 135 milijonov.

Brezplačen stres
Kot pravijo strokovnjaki, pa je sicer brezplačen, a omembe vreden tudi stres, ki ga mnogi doživljajo v tem času. Zanimivo, še najmanj ga imajo policisti, vsaj v službi, saj je za božič število posredovanj padlo za tretjino, novo leto, ko se bo spet rajalo tudi pred Brandenburškimi vrati, pa je predvsem zaradi pirotehnike, ki gre v prodajo danes, drugačna zgodba. Nemci se na silvestrovo dobesedno razstrelijo, količina izpuščenih strupenih plinov in prahu je skoraj neizmerljiva.

In potem bo prišlo leto 2013, ko bodo Nemci – kot pravijo ciniki – spet več kot zase plačevali za Grke. Kar sicer ni čisto zares. Ne nazadnje jim je vlada namenila kup malih predvolilnih davčnih darilc. A to je že zgodba prihodnjega leta. Srečno!

Iz Berlina za MMC,