Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Nemčija
Nemški prodajalci so za zdaj zadovoljni s prodajo med prazniki. Foto: EPA
Boštjan Anžin
Boštjan Anžin je dopisnik RTV Slovenija iz Berlina. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Nemška nakupovalna mrzlica v ciljni areni

... ali kako je nemški potrošnik konec leta še enkrat obdaril sebe, trgovce in državo
28. december 2012 ob 10:44
Berlin - MMC RTV SLO

V Nemčiji se je danes začela prodaja pirotehničnih izdelkov, brez katerih si v tej državi ne znajo predstavljati vstopa v novo leto.

Tako bodo Nemci v trgovinah pustili še okoli 120 milijonov evrov, če bo prodaja tekla vsaj tako dobro kot lani. Za zdaj so trgovci z božično-novoletno potrošnjo, ki pomembno podpira ohlajajoče nemško gospodarstvo, zadovoljni.

Bogata darila, ki jih je treba zdaj zamenjati
Zadnji tedni leta za Nemce, ki jim gre še vedno dobro – še posebej, če se ozrejo po bližnji in daljni okolici –, niso poceni. Vsak Nemec, starejši od 14 let, je letos samo za darila v povprečju porabil 300 evrov … In pogosto ni izbral tistega čisto pravega, zaradi česar bodo v prihodnjih dneh trgovine polne ljudi, ki bi želeli darila zamenjati. In večinoma trgovci – z izjemo znižanih izdelkov – težav ne delajo. Še več, to je nekakšna nemška folklora, nič čudnega ni, če ob darilu za vsak slučaj dobite tudi račun.

V trgovske blagajne se je nateklo okoli 80 milijard evrov in pol, zdaj bodo unovčeni boni in zapravljen podarjeni denar. Še milijardo so Nemci porabili za božično-novoletno okrasje.

Požar za 2.900 evrov, kraj za 25,5 evra na gospodinjstvo
Prodanih je bilo okoli 27 milijonov božičnih drevesc, mnoga so že na ulicah in čakajo na odvoz. Za meter drevesca so odšteli od 16 do 20 evrov, povprečni božični požar (najpogosteje, ker se je vnela smrekica) ali pa novoletni zaradi pirotehnike stane 2.900 evrov. Skupna škoda bo tudi letos okoli 35 milijonov evrov.

Kar pa ni nič v primerjavi z ocenami, koliko škode je bilo v adventnem času zaradi kraj v nabito polnih trgovinah. Za okoli 925 milijonov evrov, pri čemer naj bi tretjino pokradli notranji sodelavci, pet odstotkov pa izgine že na poti do trgovin. Preračunano na gospodinjstvo je škode za 25 evrov in pol, kar sploh ni tako veliko. V ZDA tatovi s seboj odnesejo za 7 milijard evrov, 60 evrov na gospodinjstvo. Na Poljskem, Češkem ali v Grčiji je škode na gospodinjstvo le med 12 in 17 evri.

Sonce ali sneg?
Nemčija je tudi dopustniški svetovni prvak – mnogi se tako trenutno grejejo na Kanarskih otokih, v Turčiji in še kje – nekoliko manj kot po navadi v Egiptu. Če le gre, "All Inclusive".
A tudi ko gre za proslavljanje doma, Nemci radi sežejo v denarnice. V preteklem tednu naj bi tako vsako gospodinjstvo odštelo okoli 600 evrov, da je bilo praznično vzdušje čim boljše.

In seveda Nemci, kjer jih niso pregnale pomladanske temperature, radi smučajo in na leto povzročijo 45.000 nesreč, največ v božično-novoletnem času. Skupni stroški vseh nesreč: okoli 135 milijonov.

Brezplačen stres
Kot pravijo strokovnjaki, pa je sicer brezplačen, a omembe vreden tudi stres, ki ga mnogi doživljajo v tem času. Zanimivo, še najmanj ga imajo policisti, vsaj v službi, saj je za božič število posredovanj padlo za tretjino, novo leto, ko se bo spet rajalo tudi pred Brandenburškimi vrati, pa je predvsem zaradi pirotehnike, ki gre v prodajo danes, drugačna zgodba. Nemci se na silvestrovo dobesedno razstrelijo, količina izpuščenih strupenih plinov in prahu je skoraj neizmerljiva.

In potem bo prišlo leto 2013, ko bodo Nemci – kot pravijo ciniki – spet več kot zase plačevali za Grke. Kar sicer ni čisto zares. Ne nazadnje jim je vlada namenila kup malih predvolilnih davčnih darilc. A to je že zgodba prihodnjega leta. Srečno!

Iz Berlina za MMC,

Boštjan Anžin
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
a.orhidejca
# 28.12.2012 ob 12:12
300€ na 2000€ plače je isto kot če rečeš 100€ na 700€ podlage pri nas. Samo obstaja velik problem, da si pri nas teh 100€ ne moreš privoščiti zapraviti. Švaba pa tistih 300€ z lahkoto.
Lluka
# 28.12.2012 ob 10:53
Potlej še ni krize.....
Pri nas je enako.. glavno je da imaš za škatlo, katera ima rok trajanja 100 sekund......... kot pa nakup špeže z rokom trajanja 30 dni za 4 člansko družino.

kam smo prišli.....
larbitron
# 28.12.2012 ob 11:50
V Nemčiji je kriza že mimo.
Njihova podjetja delajo s polno paro in ustvarjajo rekordne dobičke, višje kot pred krizo.
Torej ni razloga da si ne bi mogli privoščit.
whutsup
# 29.12.2012 ob 00:03
Nemci "spet več kot zase plačevali za Grke", Grki pa potem nemškim bankam... Nemci rešujejo v bistvu sami sebe
Ulikses_
# 28.12.2012 ob 14:36
larbitron

# 28.12.2012 ob 11:50
Prijavi neprimerno vsebino V Nemčiji je kriza že mimo.
Njihova podjetja delajo s polno paro in ustvarjajo rekordne dobičke, višje kot pred krizo.
Torej ni razloga da si ne bi mogli privoščit.


sicer je pa nemčija uradno v recesiji, tako da ne vem, od kje tebi podatek, da je kriza pri njih že mimo. zadnji makroekonomski podatki kažejo, da se kriza pri njih šele pojavlja.
Boštjan Anžin
link
Hura, prepirajo se! Vsaj malo ...
3
19. maj 2014 ob 10:03 "Hura, prepirajo se!" je zapisal nemški Spiegel, ko se je za trenutek zazdelo, da v državi pred volitvami v Evropski parlament poteka predvolilni boj.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo