Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 11 glasov Ocenite to novico!
Slovenska in hrvaška zastava, arbitraža
Bo tokrat proti enotnemu hrvaškemu bloku enotno stala tudi slovenska politika? Foto: BoBo

Dodaj v

Neobičajen molk slovenske politike

Kolumna Tanje Starič
28. junij 2017 ob 16:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska politika je pred razglasitvijo sodbe arbitražnega sodišča neobičajno molčeča. Celo tiste opozicijske stranke, ki so pred sedmimi leti na referendumu nasprotovale arbitražnemu sporazumu, se ne oglašajo, nekatere pa celo pozivajo hrvaško stran, naj odločitev sodišča spoštuje. Je to napoved, da bo slovenska politika tokrat enotna?

Spomnimo: Boruta Pahorja so že na poti iz švedske prestolnice, kjer sta z Jadranko Kosor pred osmimi leti podpisala arbitražni sporazum, pričakale ostre kritike opozicije in zahteva po referendumu. Kampanja je slovensko politiko in javnost razdelila na dva sovražna tabora, sporazum je za las, le za dober odstotek, prestal preizkušnjo ljudske volje.

Meja s Hrvaško je bila več mandatov hvaležna predvolilna tema. Politiki so pred kamerami protestirali na mejnih prehodih in v ribiških čolnih pluli po Piranskem zalivu. Po referendumu je izginila z dnevnega reda, seveda pa ni nobenega zagotovila, da se v letošnjem (volilnem) letu nanj ne bo vrnila. Nasprotno.

V tem trenutku sta vladna in opozicijska stran, zlasti največji SMC in SDS - ta je bil eden glavnih nasprotnikov sporazuma in pobudnik referenduma - že vkopani v predvolilne strelske jarke. Zato lahko pričakujemo, da bo jutri, ko bo jasno, kakšna bo meja s Hrvaško, ena prvih potez premiera posvet s predsedniki parlamentarnih strank. S tem bo skušal doseči enoten nastop slovenske politike vsaj v prvih urah po razglasitvi sodbe. Taktika opozicije, ki bo jasna v prihodnjih dneh, pa bo po tem seveda odvisna tudi od odločitve, predvsem o tem, kakšen bo stik Slovenije z odprtim morjem.

Tudi v interesu strank, ki ciljajo na prihodnji vladni mandat je, da se vprašanje južne meje sčasoma reši. To daje upanje, da tokrat proti enotnemu hrvaškemu bloku ne bo stala vsevprek sprta slovenska politika in z njo tudi sprti državljani.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
direstraits
# 28.06.2017 ob 17:11
Vse stranke leve, desne, Cerkev, ateisti, istospolni, vsi normalni in abnormalni, DAJMO SKUPAJ DRŽAT!!
iluvatar
# 28.06.2017 ob 19:12
jaz bi pa rad, da pripeljejo Sekolca in kolegico k Bobovniku.. pa da izvemo, kaj in zakaj, ter na čigav ukaz sta blebetala, zakaj na tako primitiven način, kdo je še v ozadju in, če se zavedajo (vsi skupaj) posledic?
Če pa je to praksa, pa upam, da smo posneli Hrvate in bo Karlo jutri rekel 1:1.
Heeh, pobožne želje..
penzl
# 28.06.2017 ob 17:05
A lahko danes objavite še pet člankov na to temo pa še novih 30 po razglasitvi sodbe? Se mi zdi, da se da še niste povedali vsega...
mb128
# 28.06.2017 ob 20:58
Nenavaden molk?! No mogoče je nenavaden samo zato ker se je zgodil prvič drugače pa ne. Nobena stranka vsaj do objave razsodbe ne more povleči nobenega kapitala. A tako bo le do jutri!
Sparks
# 30.06.2017 ob 07:41
Neobičajen molk slovenske politike

Kot mulc, ki zamoči in sedaj stoji pred fotrom!
Je pa tudi tako, da ste novinarji vse prevečkrat molčali takrat, ko bi se morali oglasiti in še vedno molčite. Tudi vi Tanja Starić!
sloko
# 29.06.2017 ob 22:29
Ha Tanjčica, kaj pa glavnega argumenta zagovornikov arbitražnega sporazuma na referendumu se ne spomniš - "končno dokončna rešitev vprašanja meje? Se vprašaš čemu je bila potrebna arbitraža in miljoni evrov, če je ena stran (s podporo ZDA in Vatikana) ne sprejema? Mar jo bomo posilili v to?

Ves ta cirkus samo zato, da je slovenček zadovljen, ker hrvaška ni. Vsebina sploh ni pomembna!
Zlate
# 29.06.2017 ob 11:17
Me prav zanima kaj bi Hrvaška rekla po razglasitvi sodbe, ki bi bila boljša za njih - verjetno bi še naprej vztrajali na dvostranskih pogovorih :)))
Marjan Cilenšek
# 29.06.2017 ob 08:54
Pa še dan prej:
http://www.sls.si/11815/predsednik-sls-mag-marko-zidansek-hrvaska-bi-z-nespostovanjem-razsodbe-arbitraznega-sodisca-pod-vprasaj-postavila-svoj-polozaj-znotraj-eu/
Marjan Cilenšek
# 29.06.2017 ob 08:53
RTV zopet zavaja, SLS se že 10 let bori za mejo in tudi sedaj je zelo glasna. Včerajšnja zgovorna izjava Zidanška, ki jo je novinarka Staričeva namenoma preslišala. Toliko o nacionalnih "nepristranskih" medijih.
http://www.sls.si/11823/predsednik-sls-marko-zidansek-arbitrazno-sodisce-mora-dolociti-stik-slovenije-z-odprtim-morjem-hrvaski-pa-pojasniti-da-enostranski-odstop-od-dogovora-ni-mozen/
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kazalo