Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 25 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Nesolidarnost do periferije

Kolumna Studia City
5. oktober 2015 ob 21:17,
zadnji poseg: 5. oktober 2015 ob 21:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Begunska kriza odpira nova humanitarna in politična vprašanja. A drža solidarnosti, ki je prevladujoča, se kaže le kot refleks, ki ne seže prek begunske mizerije.

Preprosto: ali je Slovenija solidarna do svoje periferije? Še natančneje: ali je aktualna vlada Mira Cerarja solidarna do svojih državljanov, ki živijo v manjših in oddaljenih krajih?

V času Avstro-Ogrske in Jugoslavije je donela kritika, kako glavno mesto Dunaj oziroma Beograd parazitira na račun slovenskih dežel. Je danes Ljubljana postala nova centralistična prestolnica, kjer mestna uprava samo za pretlakovanje osrednjega trga porabi več kot znaša proračun marsikatere občine?

V državi velja maksima, da imajo vsi pravico do brezplačnega šolanja in zdravstva. Načelno se lepo sliši, toda praksa državne administracije teče v nasprotno smer. V časnikih prebiramo, kako so v Beli krajini zaprli srednjo šolo, ker je imela premajhen vpis, na Koroškem načrtujejo zaprtje nekaterih urgentnih centrov, ukinjajo dežurne zdravstvene službe, vmes neopazno krajšajo uradne ure na poštnih uradih v manjših zaselkih, državne banke umikajo neprofitabilne bankomate po različnih mestih, policijsko ministrstvo reducira število lokalnih policijskih postaj.

Vse te službe, ki zdaj izginjajo, so vezivo, ki napravi življenje privlačno tudi v manjših krajih. Toda Cerarjeva vlada zdaj v imenu profita krči vsakodnevni bivanjski standard na periferiji. In to v času, ko se hvali z gospodarsko rastjo.

Za človeka iz prestolnice je to le tehnična vest, medtem ko se življenje domačinov dramatično spremeni. Obisk v zdravstvenem domu ali dvig denarja z bankomata ni več enostavni opravek, temveč kdaj prav zamotan projekt.

Po tej poti sistematičnega krčenja državnih institucij se bo razlika med podeželjem in mesti občutno povečala in čez leta se bomo čudili, kako narašča število beguncev, pardon migrantov, iz podeželja v velika mesta.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
papan
# 06.10.2015 ob 05:45
Točno to! Živim v kraju, kjer se nič več ne "izplača". Ukinili so pošto, ukinjajo vrtec (otroke, tudi najmanjše,bodo vozili v 12 km oddaljeni vrtec); tudi šola bo verjetno doživela podobno usodo... zdaj spet dela trgovinica, brez katere smo bili nekaj let....na nas se spomnijo le, ko je potrebno reaktivirati nekaj kilometrov oddaljeni begunski center....
Park
# 07.10.2015 ob 00:27
janko49# 06.10.2015 ob 12:57
...saj ne vem ali gre tvoje pisanje resno jemati in sploh smisel komentirati...

Ta vzišen odnos malomeščanov Ljubljane do "periferije" je primitiven. Sploh ob dejstvu, da povprečen Ljubljančan ne pozna sveta izven meja MOL-a in ne ve kako funkcionira. Ne vem od kje tak občutek človeške večvrednosti nad ljudmi iz ostalih slovenskih regij, ki imajo bistveno več širine v svojih pogledih, kot povprečen "meščan" LJ. In ob dejstvu, da ti ravno te provincialci dajejo kruh in standard, ki je v LJ. Če bi ne bilo "provinc" tudi firme in administracija v LJ ne bi imela dela. Če ne bi država namenoma koncentrirala vsega v LJ, bi ljudje imeli službe tudi v drugih krajih. Tako se pač vozijo, ker niso bebci, da bodo dali za neko stanovanje 4x več kot pa je dejansko vredno.
In, če misliš, da je vozač v profitu zaradi stroškov prevoza?! Se zelo motiš. Potni stroški ne pokrijejo niti cene bencina, kaj šele obrabo avtomobila... s tem, da moraš avto ker nabijaš kilometre bolj pogosto menjati kot nekdo, ki ga uporablja za 10km/dan, ali pa parkrat na mesec. In nakup avta ni poceni. V bistvu gre ves ta strošek v njegovo dejansko plačo. Tako, da se ne boj, da bi kdo, sploh pa grdi provincialci, zaslužili kak cent več kot ti.
Državna administracija v Ljubljani pa namenoma pustoši nekatere kraje (ne obnavlja se cest, ne posodablja oz. gradi se ostale infrastrukture, zapiranje šol in tudi podjetij, selitev gospod. družb v LJ...), posledično se ljudje izseljujejo in državi ni potrebno vlagati na periferijo ... Tak trend ni zdrav.

Da imajo pa nepremičnine več kot pol cenejše kot LJ, pa ni njihova krivda. Če bi v LJ bili manj lačni, bi tudi tukaj imeli cenejše nepremičnine.
ivandruck
# 07.10.2015 ob 07:45
Kaj zdaj komu ni jasno? Glasovali smo za KAPITALizem in to je to, gospodje.

Nikoli ni bilo na nobenem referendumu ali plebiscitu prebivalcem Slovenije postavljeno vprašanje, ali ste za kapitalizem ali socializem. Torej za kapitalizem ni nihče nikoli glasoval. Tega so nam vsilili.
borut20002
# 06.10.2015 ob 07:51
dragi moji, domač človek v tej državi ni vreden NIČ. če ne verjamete, poglejte, kako t. i. beguncem polagajo rdeče tepihe. Kaj bo potem sledilo, ko bodo tukaj, pa se itak ve.
gesan
# 07.10.2015 ob 08:40
ti-ne
# 06.10.2015 ob 10:54
Hoteli smo kapitalizem in zdaj ga imamo.
Na prvem mestu je profit press
..................................
To je res!
Toda prav vsak sistem je klinično na poti v pogubo, če skrbi le za interes posameznih "preglobokih žepov. Tudi kapitalistični!

Požrešnost določenih interesnih skupin okoli sebe deluje dovolj destruktivno, da nenazadnje prizadane tudi te požrešne interesne skupine.

So pripravljeni? Po mojem še zdaleč ne!

Hebeš ti žur, ko eni lahko prekomerno žrejo, drugi pa "lačni" samo gledajo požrešni pohlep.
V tem ni preihodnosti za "žur".Če je žur, naj bo žur za vse!
ZeK
# 07.10.2015 ob 23:24
velesa

na nas je selitev, družine in podjetja, nekaj kilometrov čez severno mejo, delovala blagodejno.
materialno in psihično.
janko49
# 07.10.2015 ob 15:44
Park - Gre za podatke, dejstva in ne moj odnos do provincialcev. Moji starši niso iz Ljubljane, so priseljeni, sam sem živel nekaj časa izven mesta ter osebno poznam plise in minuse takšnega življenja.

Toda še enkrat, ne gre za moje subjektivno dojemanje realnosti, temveč za podatke, za dejtva in tudi za okoliščine. Avtor članka verjetno ni imel dovolj prostora, ali pa namena, da bi malce bolj poglobljeno obravnaval to problematiko. Drugače njegove članke z veseljem berem, se pa včasih tudi z njegovim sklepom, tezo pač ne strinjam. Večinamo pa se.
velesa
# 07.10.2015 ob 08:42
Selitve iz podeželja v mesto so že sedaj 'praktična nuja' v naših vrlih Butalah. Če seveda hočeš svojim otrokom nudit vsaj sedem obšolskih dejavnosti in ne preživet ob tem celih popoldnevov kot taksist. Tisti redki pogumni, ki ostajajo in ki vidijo prednost v kvaliteti življenja izven mest, čistega zraka, večjega števila sončnih dni in cenejših osnovnih dobrin periferije ter na drugi strani sprejemajo nujno zlo potrebe po vsakodnevnem svaljkanju na obubožanih 'kolovozih' (karikiram), so še nekakšna protiutež trumam urbanizirajočih 'migrantov'. Oboje ima prednosti in slabosti.
Trenutno je za kvaliteto življenja najugodnejše delo v bližnji S sosedi s solidno plačo, ki jo gor dobiš v fabriki, v Sloveniji pa je še dohtar stažist ne premore. Po možnosti graditev bajtke, za katero ti v S sosedi v mesecu in pol zrihtajo papirje. Če pa že imaš gnezdece doma na rodni grudi, pa se seveda vsekakor rabiš še manj sekirat...
Mi smo že zdavnaj begunci aka ekonomski migrantje. Samo lani 8100 mladih izseljenih iz Slovenije. Pri centralistični logiki bomo čez generacijo ali dve periferijo uporabljali zgolj še za vikend turizem. Da pa se bodo zaradi nasičenosti in prerivanja v žabariji ljudje medsebojno pogrizli, pa je že druga zgodba...
gesan
# 07.10.2015 ob 08:33
dusan21
# 06.10.2015 ob 10:44
Slovenija realno gledano sploh ne more biti centralizirana država. Država pač ne more biti odgovorna, če je v določenih regijah premalo otrok za en sam razred osnovne šole ali vrtec.
........................................
.............
Morda pa se to dogaja izključno zaradi napisanega v članku!?!
lamesa
# 07.10.2015 ob 00:12
58rajko# 06.10.2015 ob 19:00
Glasovali smo za KAPITALizem in to je to, gospodje.
In potem se sprašujete, zakaj nostalgija za SOCIALizmom


Socializem-socialistična država ni enako socialni državi.
dusan21
# 06.10.2015 ob 10:44
Slovenija realno gledano sploh ne more biti centralizirana država. Država pač ne more biti odgovorna, če je v določenih regijah premalo otrok za en sam razred osnovne šole ali vrtec.
Za to se bodo pač morali pobrigati kar prebivalci sami. Namesto tablic,računalnikov,TV aparatov naj v roke primejo raje kaj konkretnega - recimo ženski spol.
Danes so mlade generacije žal hudo razvajene. Včasih si iz LJ do MB potrebov več kot tri ure, danes - dobro uro, pa se jim že ne da.
V Nemčiji se zaposleni vozijo povprečno vsak dan 70-80 km v eno smer, pa to ni nič posebnega.
Jasno je, da ne more biti banka,pošta v vsaki vasi. Časi so se bistveno spremenili saj je IT tehnologija omogočila da se lahko plačuje,komunicira iz še tako oddaljene vasi, pa tudi če ta nima več klasične infrastrukture kot so pošta, banka.
Danes ima vsak osnovnošolec svoj mobitel. O takem napredku smo pred 30.leti lahkole sanjali.
58rajko
# 06.10.2015 ob 19:00
Kaj zdaj komu ni jasno? Glasovali smo za KAPITALizem in to je to, gospodje.
In potem se sprašujete, zakaj nostalgija za SOCIALizmom
Komur iz zgornjega ni kaj jasno, mu ni pomoči
janko49
# 06.10.2015 ob 12:57
No, pa kljub temu večina Slovencev živi na podeželju, kar je zelo neobičajno za "razvito" evropsko družbo. Če malce poznate (in primerjate) druge države ali družbe, lahko ugotovite, da je popolnoma normalno, da se večina prebivalstva urbanizira, oziroma da prebiva tam, kjer so delovna mesta.

Ja, toda ne v Sloveniji, saj smo edini v EU, kjer vam mora delodajalec plačati celotno pot do službe in nazaj. T.i. provincarji tako dobijo tudi do polovice svojih prihodkov (!!!!), hkrati so tam nepremičnine cenovno dostopnejše ipd.

Sklep: še vedno se večina prebivalcev Slovenije (glej migracijske trende) odloča živeti v ruralnem okolju, kjer pravijo, da je več plusov kot minusov.
Springbok
# 06.10.2015 ob 12:54
Saj tudi v Ljubljani rabimo do gimnazije ali zdravnika pol ure. Pa tudi parkirati ne moremo pred vsakim koritom. Kaka centralizacija neki. Slovenija ima najbolj decentralizirano poselitev v Evropi. To stane.
ti-ne
# 06.10.2015 ob 10:54
Hoteli smo kapitalizem in zdaj ga imamo.
Na prvem mestu je profit press
dr. LeQuack
# 06.10.2015 ob 06:43
Slovenci smo ene razvajene riti. Ko se pozno spomladi dovolj otopli nam vsak vikend tistih dobrih 150 km do Dajle, Barbarige itd. (vstavi poljuben kraj v hrvaški Istri) ni nikakršen problem, ko govorimo o nečemu kar mi smatramo za svojo pravico, je pa že to da nečesa nimamo pred svojim pragom najhujši zločin nad periferijo.
Pred leti smo se zgražali nad Grki, da ker dobijo dodatek za pravočasen prihod na delo. Mi v obliki povračila potnih stroškov dobimo celo dodatek če se sploh pojavimo, niti točni ne moramo biti. Misli da kar en od unikumov v svetu.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo