Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 24 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar, Milan Brglez
Post festum spopad premiera Cerarja in predsednika DZ-ja Brgleza pri zakonu o tujcih ni le manifestacija ideoloških in konceptualnih trkov med edinima prvokategornima politikoma v vladajoči stranki, ampak ima širše dimenzije. Foto: BoBo
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik Foto: Borut Krajnc

Dodaj v

Nevarni trendi za 25 let staro demokracijo

Kolumna Studia City
6. februar 2017 ob 21:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Post festum spopad premierja Cerarja in predsednika DZ-ja Brgleza pri zakonu o tujcih ni le manifestacija ideoloških in konceptualnih trkov med edinima prvokategornima politikoma v vladajoči stranki, ampak ima širše dimenzije.

Dokončno odpira tudi predvolilni ring po slovensko. SMC je volitve 2014 dobila na podoben pogon kot Jankovićeva PS tri leta prej – zaradi nezadovoljstva ljudi z etablirano politično elito. V času, ko po svetu gledamo radikalno preobrazbo političnega reda, smo pri nas imeli že dvoje volitev, na katerih je volilno telo večinsko zavrnilo t. i. tradicionalno politiko. Obakrat je izbralo figuri, ki v politični biti že nosita tudi populistične elemente, a tedaj še daleč od trumpovskega formata: politika menedžerja Jankovića in politika etičnega profesorja Cerarja.

Tudi od epiloga konflikta Cerar – Brglez bo odvisno, kako daleč v desno bo šef vlade premaknil SMC z agresivnejšo PR-mašinerijo, ki polni doslej prazno programsko lupino blagovne znamke vladajoče stranke in polira polovico vladnega mandata brez resnih reform. Z zakonom o tujcih, zdaj pa še s premierjevo govorico, ki po principu preventivne vojne straši z novo, jadransko migrantsko potjo, ki jo pozna le on, dobivamo koordinate nove politične retorike, agende in pristopov za predvolilno tekmo. V njenem fokusu bodo danes že kriminalizirane migracije, vprašanje varnosti in redukcije človekovih pravic, vse očitno že v duhu postfaktičnega političnega komuniciranja.

Ljudje so v Sloveniji podobno nezadovoljni, kot so bili na zadnjih volitvah, še nevarnejši, kompleksnejši pa je čas, v katerem živimo. Kam bodo tokrat projicirali svoja pričakovanja sprememb? Jankovićev slogan države kot podjetja in Cerarjeve države na etični pogon sta passée, klasične stranke so še naprej v krizi. Slovenija z vlado in stranko, ki se ima za čisti center politike, ob transformaciji populizma v njegovo tršo, konservativno varianto, kar ilustrira Cerarjeva voditeljska preobrazba, nepovratno vstopa v dobo nacionalizma, zapiranja držav, represije, paranoje in tabloidne Trumpovske politike. Leto in pol do volitev je neznank veliko, gotovo pa nekaj: nikoli ni bilo zgoščenih toliko nevarnih pojavov in trendov za demokracijo, staro šele 25 let.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Ribiič
# 07.02.2017 ob 17:20
Tokrat ce celo delno strinjam s Stepišnikom: "nikoli ni bilo zgoščenih toliko nevarnih pojavov in trendov za demokracijo" ja in največjo nevarnost predstavlja ZL.
blaz3k
# 10.02.2017 ob 18:19
pljunem na velikana če se v imenu ljudstva ne moreta sporazumet in priznat mnenja enega in drugega.
paver
# 08.02.2017 ob 08:29
Lajanje v luno.
Mihec
# 07.02.2017 ob 20:28
Cerar in etika to dvoje pa res ne gre skupaj. Ja pred volitvami se je prodajal za etišnega a mu v drugo ne bo uspelo naflancati volilce
Guzjebescu
# 07.02.2017 ob 07:02
Tisto kar hoče Matija povedati je le to, da ta brezidejna vlada brez potrebe ustvarja paniko pred begunci in hoče s tem dati vtis, da nekaj dela. V resnici pa gre le za pripravo na nove volitve in izkoriščanje teme sataniziranih beguncev za prevlado na politični sceni.
quasinormal
# 07.02.2017 ob 10:02
@Guzjebescu: ta vlada se v 2,5 letih od izvolitve res nima za pohvaliti niti z enim samim ukrepom, kaj šele prepotrebno reformo ključnih področij kljub temu da ima v parlamentu 2/3 kot vse dosedanje leve vlade, a populizem ni zanje nič novega, če ga ne bi bilo, jih sploh ne bi bilo na oblasti. Danes torej ne počnejo nič drugega kot to, da sprejemajo zakone vsaj leto in pol prepozno, ko praktično več nimajo učinka in je katastrofa že povzročena.

A Matija NE želi povedati tega (prepričan sem, da je SMC farso še 2,5 let nazaj celo podpiral), pač pa to: " preobrazba, nepovratno vstopa v dobo nacionalizma, zapiranja držav, represije, paranoje in tabloidne Trumpovske politike."

Tisto zgoraj so dejstva, ta stavek pa zelo jasno osebnostno vrednoti situacijo in jasno razgalja soroševsko ideološko ozadje družbenopolitičnega delavca.
rarrog
# 08.02.2017 ob 15:36
" preobrazba, nepovratno vstopa v dobo nacionalizma, zapiranja držav, represije, paranoje in tabloidne Trumpovske politike."
------------------
Jaz bi pa tako povedal kam vodi politiko gospod Cerar: " preobrazba, nepovratno vstopa v dobo nacizma, zapiranja držav, represije, paranoje in tabloidne Trumpovske politike."
Vsekakor bo imel desnih volilcev na pretek pri naslednih volitva.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
7
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo