Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 13 glasov Ocenite to novico!
Angela Merkel in Vladimir Putin
Nova hladna vojna je oživila ostro retoriko medsebojnega obtoževanja med Zahodom in Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Dodaj v

Nova hladna vojna

Kolumna Igorja Juriča
23. december 2014 ob 14:02,
zadnji poseg: 23. december 2014 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko so pred dobrim letom v Ukrajini izbruhnili množični protesti proti takratnemu predsedniku Janukoviču, si najbrž nihče ni predstavljal, da bo to povzročilo politično krizo, ki bo oživila duhove hladne vojne.

Ta se je sicer končala s padcem berlinskega zidu in propadom Sovjetske zveze pred slabega četrt stoletja.

Nova hladna vojna je oživila ostro retoriko medsebojnega obtoževanja med Zahodom in Rusijo, medije pa polnijo novice o iskanju neznanih podmornic, o prestrezanju ruskih vojaških letal, o gospodarskih sankcijah proti Moskvi, spet pa se govori tudi o pomenu in širjenju zveze Nato. Občasnih ostrejših besed med Zahodom in Moskvo smo bili sicer nekako vajeni že ves čas, odkar se je v Rusiji prvič (1999) na najvišje politične položaje (izmenično je bil premier ali predsednik države) povzpel Vladimir Putin, vendar take ostrine kot je zdaj, niso dosegale. Celo čas kratkotrajne vojne med Rusijo in Gruzijo pred šestimi leti ni dokončno zastrupil ozračja med Moskvo in Washingtonom.

Ukrajinska kriza pa je nekaj popolnoma drugega. Zgodovinsko gledano, je imelo ukrajinsko ozemlje bistveno pomembnejšo vlogo v ruski zgodovini kot gruzijsko, poleg tega ima država od leta 2010 status nevtralne države. Temu se želijo voditelji v Kijevu odreči in začeti pot približevanja EU-ju in zvezi Nato. Zlasti to pa je za Rusijo popolnoma nesprejemljivo. Putin, ki je aprila 2005 dejal, da je bil razpad Sovjetske zveze največja geopolitična katastrofa stoletja, ne želi, da bi podobno kot baltske države, tudi druge nekdanje republike Sovjetske zveze prestopile v tabor politične tekmice ZDA.

Očitno je pripravljen za branjenje geostrateških interesov Rusije tudi veliko tvegati. Država se je namreč znašla pod močnim pritiskom gospodarskih sankcij, ki jih je Zahod uvedel proti Moskvi zaradi njenega podpiranja proruskih upornikov v ukrajinski državljanski vojni. Da bi lažje prebrodil gospodarsko in finančno krizo, ki jo stopnjujejo tudi vedno nižje cene nafte na svetovnih trgih, se je Putin začel usmerjati proti Vzhodu in sklepati gospodarske pogodbe z Indijo in Kitajsko.

Zlasti vloga zadnje bo v prihodnje zanimiva, saj je Peking izrazil pripravljenost, da pomaga Moskvi prebroditi finančno in gospodarsko krizo, in če se bo to zgodilo, se bodo karte v tej hladnovojni igri pokra precej premešale, predvsem v škodo Zahoda. Ta, kljub uvajanju gospodarskih sankcij, še vedno stavi predvsem na dialog z Moskvo. Je pa pripravljen tudi vojaško odgovoriti na nevarnost z Vzhoda, če bo to potrebno.

Zveza Nato je že okrepila vojaške vaje v zaveznicah ob vzhodni meji zavezništva, pripravljajo se tudi načrti za t. i. bojno konico, ki bo štela od 4000 do 6000 vojakov in bo sposobna v nekaj dneh posredovati kjer koli na ozemlju zavezništva. Čeprav tako Nato kot Rusija rahlo rožljata z orožjem in preizkušata vojaško pripravljenost nasprotnika, pa za zdaj ne kaže, da bi lahko izbruhnil resen vojaški spopad.

Dokler bodo voditelji drug drugega vabili na različne spominske slovesnosti in se tam pogovarjali (Putin bo npr. Obamo maja povabil v Moskvo, ko bo 70. letnica zmage v drugi svetovni vojni), verjetno ni večje nevarnosti, da hladna vojna ušla nadzoru in se sprevrgla v pravi, vroč vojaški spopad.

GLOBUS. Ob 23.05 na prvem.

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Ofinger
# 23.12.2014 ob 14:19
Dokler bodo voditelji drug drugega vabili na različne spominske slovesnosti in se tam pogovarjali (Putin bo npr. Obamo maja povabil v Moskvo, ko bo 70. letnica zmage v drugi svetovni vojni), verjetno ni večje nevarnosti, da hladna vojna ušla nadzoru in se sprevrgla v pravi, vroč vojaški spopad.

Ni panike.
In tudi če pride do vročega spopada si vi, mediji, lahko umijete roke.
3dc
# 23.12.2014 ob 15:54
Dokler bodo voditelji drug drugega vabili na različne spominske slovesnosti in se tam pogovarjali (Putin bo npr. Obamo maja povabil v Moskvo, ko bo 70. letnica zmage v drugi svetovni vojni), verjetno ni večje nevarnosti, da hladna vojna ušla nadzoru in se sprevrgla v pravi, vroč vojaški spopad.

Kdor pozna zgodovino in zakulisje ve, da je nevarnost spopada mnogo večja kot si domišljajo novinarji.
FOAB
# 23.12.2014 ob 15:19
če bi na primer Italjani začeli nasilje nad slovensko manjšino v Italiji, se naši evrofilčki verjetno ne bi niti zganili. Tako je to pri nas. Lastna rit na toplem nima alternative.
Rasta75
# 23.12.2014 ob 16:49
"Ko so pred dobrim letom v Ukrajini izbruhnili množični protesti proti takratnemu predsedniku Janukoviču, si najbrž nihče ni predstavljal, da bo to povzročilo politično krizo, ki bo oživila duhove hladne vojne."

Ker so mi pobrisali originalni komentar (zaradi razžalitve novinarske eminence), bom še enkrat povedal, da sem si to, kar se dogaja predstavljal že ob samem začetku ukrajinske "revolucije", marsikdo drug prav tako. Za tiste, ki pa tega niso slutili, pa lahko rečem samo: "naivneži".
mataj-finance
# 23.12.2014 ob 16:22
@RESNICA
Pomanjkanje znanja, pomankanje intelegence, ali morda NAKLEP? Kaj je krivo za to njihovo širjenje neresnice...???

Bojim se da prepričanje in izobrazba. Na novinarskih fakultetah se danes poučuje predvsem spin. Storitev, po katerem je na trgu največ povpraševanja.
RESNICA
# 23.12.2014 ob 15:50
mataj-finance
# 23.12.2014 ob 15:15
Prijavi neprimerno vsebino
George Friedman, ustanovitelj in direktor Stratforja v intervjuju za Kommersant: "Strmoglavljenje Janukoviča je najbolj vulgaren puč v zgodovini".
--------
Žalostno pa je, ko vidim, da NEPROFESIONALNI glasniki ZLA, brez vsakega sramu demonizirajo RUSIJO, podpirajo ta KRVAVI PUČ in ZAVESTNO ŠIRIJO NERESNICE v medijih.

SLOVENIJA NI IZVZETA!

Pomanjkanje znanja, pomankanje intelegence, ali morda NAKLEP? Kaj je krivo za to njihovo širjenje neresnice...???
Howly
# 23.12.2014 ob 16:37
Prva žrtev "nove hladne vojne" bo Merklova v Nemčiji, če jo bo pričela oz. podprla. Druga žrtev bo integriteta EU, ki bo postopoma implodirala, če se bo nadaljeval enostranski diktat ZDA. Tretja bo popolna izguba vpliva ZDA v Evropi in vrnitev v multipolaren svet občasnih koalicij v obdobju pred prvo svetovno vojno.

Kar se trenutno počne po nareku atlantskih zaveznikov, je nekaj podobnega kot gruzijski scenarij, kjer je Sakašvili sprožil napad na Rusijo in imel v mislih, da bo dobil podporo ameriške vojske. Malce večji scenarij se dogaja v Ukrajini, zgodba se ponavlja in verjetno bi se isti scenarij pripetil Evropi, ki bi postala razklana, če bi se šli kakšen jingoizem proti Rusiji. Kar se trenutno dogaja, je precej mila in nezaželjena verzija, polna vprašajev večine v Evropi, ki si govori, "če je že potrebno, ampak nič več kot to" ...

Tukaj nima kapitalizem nič zraven, gre zgolj za hladnokrvno obračunavanje človeške psihe vodilnih, ki je podobna oz. ista v vseh sistemih.
SF-SN
# 23.12.2014 ob 16:17
Ta, kljub uvajanju gospodarskih sankcij, še vedno stavi predvsem na dialog z Moskvo.

Hahaha besede dialog ni v slovarju zhoda, še posebej ne v slovarju ZDA.
Oni imajo v mislih tak "dialog", kjer druga stran popolnoma popusti, kar so tudi počeli z Jelcinom
SF-SN
# 23.12.2014 ob 16:16
Nova hladna vojna je oživila ostro retoriko medsebojnega obtoževanja med Zahodom in Rusijo, medije pa polnijo novice o iskanju neznanih podmornic, o prestrezanju ruskih vojaških letal, o gospodarskih sankcijah proti Moskvi, spet pa se govori tudi o pomenu in širjenju zveze Nato.

Nobenega govora pa o NATOvih letalih V ruskem zračnem prostoru
ThinkIt
# 23.12.2014 ob 17:58
"Ko so pred dobrim letom v Ukrajini izbruhnili množični protesti proti takratnemu predsedniku Janukoviču, si najbrž nihče ni predstavljal, da bo to povzročilo politično krizo, ki bo oživila duhove hladne vojne."

Cia false flag.

Sicer pa svet je trenutno v res napetem stanju, Isil, Hladna vojna, ekonomska kriza, vse bolj napeto je ter nevarno za večji oborožen spopad.
muki-1
# 23.12.2014 ob 15:39
Ko bodo Nemci, na sredini drugega leta izgubili 300.000 delovnih mest, takrat bo Angelco zamenjal nekdo drug. In evropa bo spet zadihala s polnimi pljuči.
Rasta75
# 23.12.2014 ob 16:45
Aha, binbon, bolje pod okriljem globalnega, kot regionalnega nasilneža, ali sploh nobenega. Bravo.
Whitetrasher
# 23.12.2014 ob 16:27
Vse kaže,da tudi kapitalizem ni posoben preživeti obdobje miru.tako kot je socializem potreboval zunanjega sovražnika potrebuje kapitalizem večni strah in večno varčevanje.....hkrati pa oba sistema ogromno vlagata v svojo zaščito in vijaško moč...
Nič novega...bomo pač imali novo hladno vojno in bomo svoje resurse in znanje posvečali obrambi in oboroževanju.
SF-SN
# 23.12.2014 ob 19:03
Za vse binbone in ostale, ki so hodili napir ob padcu rublja prejšnji teden.
Tisti, ki je ob najvišjem menjalnem tečaju 91 rubljev za evro, kupil rublje s evri, je sedaj pri 66 rubljih za evro, za vsak vložen evro dobil 1,37 evra nazaj, torej 37% ČISTI DOBIČEK.

In kdo je na veliko kupoval ruske obveznice v tujini? RUSIJA :D
Prav tako obveznice ruskih državnih podjetij kot je Rosneft :D
SF-SN
# 23.12.2014 ob 18:55
binbon
Jasno, da je prišlo do nove hladne vojne in prav je tako.
Rusija je regionalni nasilnež, čigar obnašanje je milo rečeno neotesano.


Mi smo raje dekla svetovnega nasilneža, ki se po številu pobitih od druge svetovne vojne lahko primerja s Hitlerjem ane
borut-blas
# 23.12.2014 ob 16:58
dve ločeni stvari mi prideta na misel .. tudi drugo svetovno vojno so politiki veliko potovali in se pogovarjali
druga misel je pa ta, da so se kitajci naučili od japoncev kaj pomeni biti slabo branjen in ne bodo nikdar dopustili da postane amerika edina velesila
... po moje je tu v ozadju predvsem poskus razbiti evropo, ki je najbolj nevarna ameriki
če recimi evro nadomesti dolar kot svetovno valuto je z ameriko konec
pfc
# 23.12.2014 ob 16:28
Putin to merkel : No metter what you do, you will be fucked anyway.
https://www.youtube.com/watch?v=d2M5l__v
Cwo

Točno tako.
šurda
# 23.12.2014 ob 16:19
Lipoglav
Ti si malce za luno doma !
Nova hladna vojna pa lahko res postane hladna, tudi za
Angelo " dojćland überr alles"
Rasta75
# 23.12.2014 ob 15:26
FOAB, smo to itak že dobro videli na primeru koroških Slovencev v Avstriji.
kip
# 23.12.2014 ob 15:12
Evropa ne potrebuje Ameriškorusko hladno vojno.Naj se to grejo ZDA in RF med seboj nas pa naj že enkrat kot eni kot drugi pustijo pri miru.Vedno Evropejci plačamo največjo ceno vojn .
šurda
# 23.12.2014 ob 14:09
Kjer bo "najbolj zmrznila" ravno EU na čelu z Nemčijo !
SF-SN
# 23.12.2014 ob 18:58
borut-blas
... po moje je tu v ozadju predvsem poskus razbiti evropo, ki je najbolj nevarna ameriki

Bolj poskus ZDA, da s pomočjo Evrope tako oslabi Rusijo, da jo lahko zavzamejo.
Tako kot so se med drugo svetovno imeli lepo, ko so bili varni na svoji strani oceana...
jarovit
# 23.12.2014 ob 14:43
Končno kolikor toliko realen članek. Bravo.
kyllingen
# 23.12.2014 ob 18:48
zanimivo da samo naši mediji sanjajo celi cajt o neki hladni vojni... v vsakem članku se išče neke vzporednice... v ruskih medijih je tega dosti manj (vsaj teh ki jaz preletim).... rubelj se tudi danes krepi, 66 za evro... je pa fakt da se rusom (ne samo politikom) po novem "füčka" za nas... kar pa pri globalizaciji ni problem, saj se trgi samo zamenjajo.... noben trg ni nezamenljiv v 21. stoletju...
mb128
# 23.12.2014 ob 18:21
Mislim, kaj pa so pričakovali ko so posegli v interesno sfero nekoga drugega? Aplavz mogoče?!
komsomolec
# 23.12.2014 ob 20:34
Rusija se ne boji! To je glavno.
eu pa zda potiska v propada.
mataj-finance
# 23.12.2014 ob 20:32
@binbon
poglejte si sodelavanje z rusi.... ta evroazijska unija parih držav se že na veliko krega z rusi, še preden so sploh začeli, hahahahahh....

Viš, pri Natu se pa nihče nič ne krega, vsi samo ubogajo.
zvone112
# 23.12.2014 ob 19:28
Putin to merkel : No metter what you do, you will be fucked anyway.
https://www.youtube.com/watch?v=d2M5l__v
Cwo

Video je že umaknjen, kako bedno.
RESNICA
# 23.12.2014 ob 18:39
Zadeva je daleko več kot HLADNA VOJNA:

NATO Begins a Soft Invasion of Donbass

....
One of my friends got a call from a friend living in a prosperous European country and hysterically reported that the husband of her relative, a soldier of one of the divisions of NATO, was sent to Ukraine, changed into Ukrainian uniform and delivered to the location of Donetsk airport. She also reported that according to this soldier, almost all who, under the pretext of rotation, comes to the airport - are Europeans and Americans. NATO troops are taking this strategic object under their control.

Also, during the conversation, the reason for the closure of the three largest airports of Ukraine - Zaporozhzhye, Kharkov and Dnepropetrovsk became clear. NATO transport aircraft landed on the runways of these airports, and unloaded military equipment, military units and ammunition. Confirmation of the delivery to Eastern Ukraine of "help" from NATO I also received from other sources - local residents in these cities confirmed that they had seen European and American equipment on the territory of the flight terminals. NATO began a soft invasion of Donbass. Dressed in Ukrainian uniform European and American military are taking up key positions on the front lines.
.....
Sibid
# 23.12.2014 ob 16:50
Zgornja slika pove vse!
Politiki v peskovniku
No13d
# 23.12.2014 ob 15:01
ni članek, ampak komentar-kolumna, kar je osebni pogled na problem
RESNICA
# 23.12.2014 ob 21:05
Proof Malaysian Flight MH370 at Diego Garcia' U.S. Military Base

Ubiti 200+ potnikov je za nekatere mala malica.

TUDI VEČKRAT!!!
RESNICA
# 23.12.2014 ob 20:54
Anonymous Message to Barack Obama: Do You See What We See?

Tako pa postopa ZGLED DEMOKRACIJE, ki ostale uči kako se to dela....

Očitno so ostali slabi učenci...
mataj-finance
# 23.12.2014 ob 20:34
Neizbrisljivo

https://www.youtube.com/watch?v=Cc_8BGiV
q-4
RESNICA
# 23.12.2014 ob 20:52
https://www.youtube.com/watch?v=qQzz-TpRfC4

Lepo vidno, kako se v NAJVEČJI DEMOKRACIJI postopa z zares mirnimi protestniki....

ANONYMOUS -OBAMA PREPARE FOR AN AMERICAN CIVIL WAR 2015
rokysmoky
# 24.12.2014 ob 01:47
Zanimivo, da zadnjih par dni ni toliko komentarjev več proti rusiji. Očitno so na novoletnem oz prazničnem dopustu :)
jaka racman
# 25.12.2014 ob 00:12
zvone112 Hvala za link. deluje. ampak ga ne moreš prenesti. pogled merklove me je nasmejal do solz.
nikhrast
# 23.12.2014 ob 19:33
Je šer rubelj kaj vreden?
Komisar
# 23.12.2014 ob 15:38
@FOAB
Le da nasilja nad rusko manjšino ob odstavitvi Janukoviča ni bilo. Nikoli ni bil sprejet in potrjen noben zakon o diskriminaciji ruske manjšine, puške so pa v roke vzeli najprej v Donecku, po drugi strani pa se že diskriminira krimske tatare na Krimu zdaj ko je pod kontrolo RF.
binbon
# 23.12.2014 ob 18:59
poglejte si sodelavanje z rusi.... ta evroazijska unija parih držav se že na veliko krega z rusi, še preden so sploh začeli, hahahahahh....
Russia, 4-ex-Soviet nations finalize new alliance
binbon
# 23.12.2014 ob 16:39
Jasno, da je prišlo do nove hladne vojne in prav je tako.
Rusija je regionalni nasilnež, čigar obnašanje je milo rečeno neotesano. Enostavno ne premore sodobnega dojemanja sveta in ne pripada v moderno civilizacijo. Vsakič ko si malo ekonomsko opomore, se umisli da je super velesila in začne povzročat težave.
Zahod mora tokrat vztrajat do konca, ali naj se rusija spametuje (in demokratizira), ali pa naj še naprej živi v svojih sovjetskih iluzijah in posledično onkraj železne zavese. Gospodarstvi zahoda in rusije naj se diferencirata. Rusi naj se obrnejo k aziji, kamor mentalno tudi pripadajo. Vsako zahodno povezanje z rusi vodi samo do samokompromitacije.
Igor Jurič
link
Cameronovo zmagoslavje
5
13. maj 2015 ob 10:27 Potem ko je bila prešteta večina glasov volivcev po četrtkovih splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, so skoraj vsi politični opazovalci obstali odprtih ust.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo