Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 15 glasov Ocenite to novico!
Alojzij Šuštar
Alojzij Šuštar je bil ljubljanski nadškof od leta 1980 do leta 1997. Foto: BoBo
Sestra Romana Kocjančič
Sestra Romana Kocjančič je voditeljica oddaje Obzorja duha. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Novi Šuštar

Kolumna Romane Kocjančič
26. junij 2016 ob 16:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ali je srebrni jubilej za Slovence le spomin na čudežni dogodek v naši stoletni zgodovini?

Pred četrt stoletja je padel berlinski zid, države Vzhodne in Srednje Evrope so postajale samostojne. Tudi v Sloveniji smo čutili to hrepenenje v globoki krizi, politični, ekonomski, predvsem, pa v krizi človeka. Vlagali smo visoka sredstva v federacijo, jo prijazno spodbujali k demokratičnemu odločanju, a njena ušesa so bila gluha. Program in vizijo demokratičnosti bivanja so jasno predstavili izobraženci v Majniški deklaraciji leta 1989, toda ves svet si je zakrival pogled majhnega naroda. Tudi slovenski partijski vrh ni več prenesel pritiskov srbskega vodstva Jugoslavije in protestno zapustil izredni kongres zveze komunistov zaradi zavrnitve predlogov o konfederaciji.

Čeprav je isti slovenski vrh izvajal pritisk od leta 1980 nad novim slovenskim metropolitom ljubljanskim nadškofom dr. Alojzijem Šuštarjem, naj si ne domišlja demokratičnih načel Zahodne Evrope v naši Sloveniji. Dr. Šuštar pa je zvesto zrl v prihodnost, kar je povedal ob začetku pastirske službe, v intervjuju za tednik Družina. Njegove ideje so bile pridružene idejam Demokratične opozicije, ki je na prvih večstrankarskih volitvah aprila 1990 zmagala. Njegov govor za božič in pismo vernikom leta 1990, da se naj udeležijo plebiscita, ki je enkratna priložnost v zgodovini slovenskega naroda in glasujejo za samostojno Slovenijo, sta dala pogum vsem Slovencem dobre volje. Tako smo z zgodovinsko edinostjo odprli pot samostojni državi.

Začeli smo zahtevno pot. Strma stena se je pokazala po razglasitvi temeljene ustavne listine 25. junija 1991. Kako bomo samostojni, če so nas priznale le Hrvaška in nekatere države nekdanje Sovjetske unije?! Kako smo lahko samostojni, če nas ne prizna Evropska skupnost, velesile, ki bijejo zadnji boj za obstoj Jugoslavije in mir na Balkanu? Kaj se je zgodilo z nami takrat, da smo se povezali in odlično organizirali osvobodilni upor? Brionska deklaracija je ustavila 10-dnevno vojno v naši državi, a podpore mednarodne skupnosti na poti svobode nismo in nismo imeli!

Kaj bi bilo z nami v četrt stoletja, v stiski, ko smo bili tako nemočni, če ne bi imeli tako izvrstnega diplomata, kot je bil nadškof dr. Alojzij Šuštar? Vojna se je začela zares junija 1990. Številni med nami niso verjeli, da gre zares. A premnogi so videli, da je zdaj odločilni trenutek. Med njimi je bil dr. Alojzij Šuštar, ki je okušal življenje demokratičnih načel na Zahodu. Vedel je, da mora v tem trenutku uporabiti vsa svoja poznanstva, da dobimo mednarodno pritrditev. Za pomoč je prosil papeža Janeza Pavla II., ki je živel za svobodo človeka, za padec totalitarizmov in suženjstva. Dobil je odziv predsednikov evropskih škofovskih konferenc, politikov, s katerimi je bil prijatelj, da so pritisnili na vodstva vlad. Tako smo ob koncu in začetku leta 1991 dobili potrditve zahodnih držav in Vatikana. Poti svobode nam nihče več ni mogel zaustaviti. Krščanstvo Evrope je takrat s podporo odprlo pot naši samostojnosti in enotnosti.

V teh dneh sem slišala čudovito misel velikega Slovenca: "Srce mora imeti levi in desni prekat, da utripa. Toda Slovenija mora vedeti, da bo živela in bila samo z enim srcem!" Brez spoštovanja različnih načel, dopuščanja različnih miselnosti, a harmonija za edinost, srečo, spravo, kar je zapisal naš Prešeren v besedilo, ki ga neštetokrat prepevamo v teh dneh, ni prihodnosti Slovencev! Slovenija bo obstala le kot eno srce! V krizi je Slovenec, a če bomo prisluhnili hrepenenju srca po svobodi, iz spomina pred 25 leti, bomo zakorakali v prihodnost obstoja! In med nami imamo doktorje Šuštarje, le pogum naj si dajo, presežejo lastni strah pred kariero in nas povežejo za prihodnost, zaradi domoljubja male bogate in prečudovite države!

Prav o tem je govoril tudi slavnostni govornik na državni proslavi ob 25. rojstnem dnevu naše Slovenije, predsednik Borut Pahor: "Ne bo lahko. Bo pa lepo. Lepo bo ustvariti nekaj, kar bodo mogli tudi naši otroci in vnuki sprejeti kot miren, varen in srečen dom. Imamo izkušnje. Imamo voljo. Imamo vizijo. Ni takih problemov in težav, ki jih ne bi mogli rešiti, če bomo sodelovali in če bomo dovolj povezani. Potrebujemo dialog, sodelovanje in zaupanje."

Gremo naprej, da bomo svobodno zadihali v demokratični Sloveniji!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
svatne
# 26.06.2016 ob 21:41
Gospod nadškof je bil gospod in ne pritlehni šentflorjanarski lažnivec, kakršni ta čas sto na uro štrikajo svojo resnico za lastno korist. Odkrito je priznal, da ni bil navdušen nad dogajanjem. Očitno ga je šele veličastna večina na plebiscitu opozorila, da ne ravna prav, pa je obrnil ploščo (in ko je JLA napadla Slovenijo pa sploh).
O tem je iskreno in pošteno povedal kmalu po plebiscitu ( 25. januarja 1991) v pogovoru za Dnevnik. Njegovo izjavo je novinar takole opisal: Ko je govoril o odcepitvi Slovenije od Jugoslavije, je priznal, da je sprva imel velike pomisleke, saj so ga mnogi mednarodni politiki prosili, naj pomaga, da ne bi prišlo do razbitja Jugoslavije. "Bil sem presenečen, ko so se politične stranke na Slovenskem zedinile o vprašanju plebiscita. Na kakšen način se osamosvojiti, to je povsem odprto vprašanje; danes na to gledam bolj optimistično, kot nekoč." V pogovoru za celovško Nedeljo je pa kar naravnost povedal, da je vsaka misel nas samostojno Slovenijo iluzija...
Tako pač je. Ni za pomagat. Najlepše si je sam pomagal, ker je preprosto iskreno priznal resnico. Tisti pa, ki resnico prikrajajo iz kdo ve kakšnih sebičnih/politikantskih interesov, mju pa seveda delajo škodo.
petrap
# 27.06.2016 ob 10:06
@svatne

Kaj bi pa ti pričakoval od nadškofa? Da se "navdušuje" nad takratno situacijo, ko je dišalo po krvi? Da se postavi na čelo " izobražencev", ki so sicer v Majniški deklaraciji res predstavili pozitivne cilje za Slovenijo, niti malo pa niso preračunali, do kolikih žrtev bi lahko prišlo.
Tega smo se zavedli šele veliko pozneje. K sreči se je vse še kar dobro končalo.
Tedanjim "izobražencem" je zelo primanjkovalo ravno tiste modrosti, ki jo je imel nadškof in jo je v pravih trenutkih in na pravi način uporabil. S svojim tedanjim ravnanjem je lahko za vzgled tudi današnjim politikom, ki se na proslavah še vedno " navdušujejo" nad takratnim delovanjem, pri čemer si zatiskajo oči in ne želijo priznati, kako daleč od Majniške deklaracije so nas pripeljali.
Samostojna Slovenija danes res ni več iluzija, kot se je to (morda) dozdevalo takrat nadškofu, a so prejkone iluzija naša pričakovanja tistega, kar je bilo zapisano v Majniški deklaraciji.
Meni se zdi, da je nadškof že takrat videl dlje kot še danes gledamo mi.
svatne
# 26.06.2016 ob 18:34
"Program in vizijo demokratičnosti bivanja so jasno predstavili izobraženci v Majniški deklaraciji." Majniške deklaracije cerkveni vrh ni hotel podpisati. Toliko o tem.
pietetnik
# 26.06.2016 ob 19:12
Hvala za nadškofa Šuštarja in njegov prispevek k osamosvojitvi. Vsa poznanstva iz Evrope, kjer je bil prej v Švici tajnik Evropske škofovske konference... Zastavil je vse za Slovenijo in verjel v njeno svetlo prihodnost!
Vse najboljše za 25 let, Slovenija!!!
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo