Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 107 glasov Ocenite to novico!
"Sam sem že dve desetletji vajen groženj in ostrih napadov, žalitev ter diskreditacij, ne le z leve, ampak tudi od primerkov, ki se imajo za desne, vendar so javno izražene grožnje s smrtjo, ki hujskajo k pogromu in ki doživljajo javno podporo, nekaj drugega in bistveno nevarnejšega." Foto: Televizija Slovenija
"In pod zaščito tega spomenika, ki simbolizira goro sovraštva in zločinov, prek katerih si je zločinska ideologija tlakovala pot na oblast, so pred kratkim nekakšni aktivisti uprizorili shod proti sovražnemu govoru." Foto: Jože Možina

Dodaj v

O grožnjah novinarjem, dvojnih merilih in izvorih ekstremizma

Kolumna Jožeta Možine
10. junij 2018 ob 16:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Jasne obsodbe so vredni vsi dogodki, ki pomenijo pritisk in vznemirjanje novinarjev zaradi njihovega pošteno opravljenega dela. Tudi če gre le za provokacije ali anonimne neslane šale, kot nekateri ocenjujejo zadnji primer s pisemskimi pošiljkami.

Seveda je možno, da si je to ravnanje privoščil nekdo, ki "ne mara" levičarjev, vendar, če pogledamo stvari bolj logično – kateri politični opciji ta stvar bolje služi – je enako verjetno, morda celo bolj, da so si napad oz. provokacijo privoščili deležniki, ki so bližje levici, saj je ta tematika ob dejanski medijski prevladi ene strani priročno orodje za kompromitiranje politične konkurence in preusmerjanje pozornosti.

V mojem primeru ni dilem, kdo so povzročitelji napadov, a medijske publicitete je bilo, zanimivo, veliko manj. Prvi je Safet Alibeg, ki zagovarja levičarske ideje in pri tem očitno kaže nestrpnost, celo odkrito sovražnost. Drug primer pa je Benjamin Purger, ki se rad fotografira s puško in okrvavljeno uplenjeno divjadjo. Zanj sem izvedel, da je v Novi Gorici pobiral podpise za Marjana Šarca. Torej gre za dve "družbeno aktivni" osebi z imeni in priimki, ki sta mi zaradi oddaje Pričevalci javno grozili s smrtjo in hujskali še druge, da bi mi kdo kaj naredil. Pri tem so imeli tudi določeno javno podporo konkretnih ljudi, kot je razvidno na spletu, tudi članice programskega sveta Jedrt Jež. No, programski svet pod vodstvom Cirila Baškoviča je gospo Jež celo "zaščitil" do te mere, da se ji od lastnega nestrpnega izpada sploh ni bilo treba distancirati.

Veliko kolegov na televiziji, to moram povedati, me je podprlo, saj se zavedajo, kam take grožnje privedejo. Vodstvo novinarskega aktiva pa je bilo, če se prav spomnim, tiho, kar je mogoče razumeti, da so se bolj kot z mano solidarizirali s povzročiteljema. Tako namreč – sodeč po zapisih – stvari razumejo številni gledalci in plačniki RTV-prispevka, ki to ne želijo več biti.

Pač pa se je z odločno izjavo odzvalo Združenje novinarjev in publicistov in tudi Društvo novinarjev Slovenije. RTV se najprej sploh ni oglasil, potem pa, na pritiske, ko so dvojni vatli postali preveč očitni, so iztisnili neko izjavo, kjer so grožnje s smrtjo v moji zadevi brez omembe imen povezali z žalitvami na račun ene izmed sodelavk.

Sam sem že dve desetletji vajen groženj in ostrih napadov, žalitev ter diskreditacij, ne le z leve, ampak tudi od primerkov, ki se imajo za desne, vendar so javno izražene grožnje s smrtjo, ki hujskajo k pogromu in ki doživljajo javno podporo, nekaj drugega in bistveno nevarnejšega. Bolj kot RTV je, kot kaže, zadevo resno vzelo tožilstvo, imel sem že tri obiske na tej ustanovi. Od ukrepanja pravosodja je odvisno, ali se bodo v tej državi bali in kaznovali novinarji ali pa bo sodišče ostro kaznovalo tiste, ki novinarjem zaradi njihovega dela grozijo s smrtjo. Le v tem primeru imata svoboda in demokracija v Sloveniji prihodnost.

Kar se sovražnega govora tiče, kot se zdaj medijsko problematizira, je ta svojevrsten diktat oz. trik politične struje, ki ji rečem kapitalistična levica. To vidim kot eno izmed podrednih načinov za demoniziranje političnih nasprotnikov, kar je ob medijski prevladi relativno preprosto. V ozadju je ambicija tistih, ki so ugrabili državo, da še naprej ohranijo vzvode moči in predvsem kanale do javnega denarja, s katerim potem nagrajujejo tudi novinarje in medije, ki jim služijo. Da gre za spin, je med drugim razvidno tudi iz dvojnih meril poročanja o mojem primeru in nekaterih drugih.

Sovražni govor, medijsko netenje sovraštva ima dolgo brado. Če se le spomnim, kaj vse grdega in osebno žaljivega so na spletni strani RTV-ja pred 14 leti dopustili v komentarjih ob mojih uspešnih dokumentarnih filmih Zločin, ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja, ki so takrat pretresli Slovenijo in razjezili tiste, ki imajo raje enoumje kot resnico … Zdaj je vendarle drugače in vsaj načelno regulirano.

Po pojavu družbenih omrežij se je vzpostavilo ravnotežje in ostrina je začela deževati tudi s t. i. desne strani. Toliko bolj, ker so demokratično misleči ljudje zaradi medijskega monopola levice pogosto frustrirani in si dajo duška. Škoda pa je vsestranska, ko postanejo zapisi osebno žaljivi, ne toliko na račun idej, ampak – izgleda, osebnostnih lastnosti, praks, usmeritev ... To ne prispeva le k nižanju kulturne ravni, ampak je tudi neučinkovito in nespametno, saj se vrača kot bumerang in je lahko, kot je zdaj vsakemu jasno, uporaben predmet problematiziranja. Veliko večji učinek doseže tisti, ki še tako ostro stališče do določene osebe oz. njenega ravnanja pove na satiričen način.

Sovražni govor, če ga vzamemo resno in ne kot predmet manipulacij, kot smo zdaj priča, ob spletu še drugih konfliktnih okoliščin, vodi v sovražna dejanja in naposled v nasilje velikih razsežnosti. Slovenci imamo le eno samoniklo, a tem grozljivejšo izkušnjo na to temo, ki nas še vedno pesti, in o tem ravno dokončujem obširno zgodovinsko znanstveno monografijo.

Smo edini narod v tem delu Evrope, ki ni nikoli podlegel desnemu totalitarizmu. V nasprotju z Italijani, Avstrijci, Madžari in Hrvati se nobena politična ali kakšna druga omembe vredna grupacija med Slovenci ni navduševala nad fašističnimi ali nacističnimi idejami. Izjema je del komunistov, ki so po paktu med Nemčijo in SZ-jem občudovali Hitlerja, dokler ni ta 22. junija 1941 napadel Stalina. Pač pa se je pri nas razplamtel levi komunistični ekstremizem, ki je sicer rival in sovražni brat dvojček nacifašizmu. Ta pa je znan po tem, da kriči "ujemite tatu", ravno ko vam iz žepa izmika denarnico.

Ena izmed značilnosti komunistične doktrine je odnos do resnice ali bolje do laži. Nobena ideologija ni odporna proti laži in manipulacijam, vendar je prav komunizem na svojem pohodu na oblast laž najdominantneje izkoriščal za manipuliranje množic, in to do perverznih razsežnosti. Naj omenim le, da je povojne pomore pri nas izvajal KNOJ – "Korpus narodne obrambe", organizirala pa ga je politična policija OZNA – "Oddelek za zaščito naroda", vse to pa se je dogajalo v diktaturi, ki se je po izvršenih pomorih poimenovala DFJ – "Demokratična federativna Jugoslavija" ... To, da je komunistična partija izkoristila okupacijo in najprej s sovražnim govorom, pozneje pa z umori napadla domačo politično konkurenco ter izzvala revolucijo, je zgodovinsko dejstvo. Sovražni govor diktatorja Tita o maščevalni roki "našega ljudstva" pa je bil uvod v množične, pred javnostjo skrite umore na desettisoče ujetnikov in civilistov maja in junija 1945.

To je bila krvava revolucija za nasilen prevzem oblasti, ki so ji leta 1975 postavili 20 ton težek spomenik sredi Ljubljane. In pod zaščito tega spomenika, ki simbolizira goro sovraštva in zločinov, prek katerih si je zločinska ideologija tlakovala pot na oblast, so pred kratkim nekakšni aktivisti uprizorili shod proti sovražnemu govoru. To ni le perverzna in zgodovinsko zlagana iztočnica, ampak tudi globoko nemoralen način za netenje sovraštva in narodnega razkola. V iskrenost takšnega zoperstavljanja sovražnemu govoru zdravorazumski človek z demokratičnimi vrednotami niti malo ne more verjeti.

Boj proti sovražnemu govoru, sploh pa proti sovražnim dejanjem in grožnjam s smrtjo, bo resničen in hkrati učinkovit takrat, ko bodo za presojo čisto preprosto uporabljeni isti vatli in enak medijski odmev.

Po zgodovinskem izkustvu je pri nas najrealnejša nevarnost levega ekstremizma, ki ima edini avtohtone korenine in je pustil za sabo sled več kot 600 morišč, ki so še danes njegovo grozeče zrcalo. Nič ne pomaga, če njegovi akterji govorijo o svobodi, demokraciji, človekovih pravicah in napredku, če pa hkrati častijo revolucijo, komunizem, diktatorja Tita in ohranjajo globoko državo. Svobodo in demokracijo je obljubljal tudi Tito, a je lagal.

Jože Možina, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Applecore
# 10.06.2018 ob 18:16
V nasprotju z Italijani, Avstrijci, Madžari in Hrvati se nobena politična ali kakšna druga omembe vredna grupacija med Slovenci ni navduševala nad fašističnimi ali nacističnimi idejami. Izjema je del komunistov, ki so po paktu med Nemčijo in SZ-jem občudovali Hitlerja, dokler ni ta 22. junija 1941 napadel Stalina.

Povsem pravilno napisano, da se je zgolj del komunistov navduševal nad Hitlerjem pred napadom na SZ, nikakor pa ne večina. A tu velja tudi spomniti, da se je vsaj del domobranskega gibanja na čelu z Leonom Rupnikom prav tako navduševal nad Hitlerjem. Pa četudi sam verjamem, da se velika večina domobrancev ni navduševala nad fašističnimi ali nacističnimi idejami, pa je kljub vsemu precej predrzno zanikati, da med njimi nihče ni oboževal Hitlerja.

Ampak po drugi strani je gotovo potrebno priznati tudi, da se velika večina partizanov ni borila za revolucijo, za prevzem oblasti in eliminacijo političnih nasprotnikov, pač pa predvsem za osvoboditev izpod okupatorjevega jarma. Manjši del partizanov oz. natančneje komunisti pa so seveda podlegli temu levemu ekstremizmu, podobno kot del domobrancev desnemu ekstremizmu. Na žalost so ravno ti ekstremisti prevzeli vodilna mesta v obeh taborih.
Greg
# 10.06.2018 ob 17:21
Žal je tako, g. Jože, da diskriminacija je v uiporabi le ko se npr 300 istospolno usmerjneih n njihovih podpornikov spšrehodi po ljubljanksih uloicah, niohče pa ne omenja diuskrimanicje nosečnic pri iznbirio službe, invalidov pri dostopih do javnih ujstanov . zaposlitev itd.... Podobno je tuddii v vašem primeru....
cycoII
# 11.06.2018 ob 09:36
Oh, Možina, pristransko in samovšečno, kot tvoje oddaje in dokuti. Da ne govorim o intervjuju s Kanglerjem.
Diliges
# 10.06.2018 ob 21:57
Neverjetno, kako vztrajno med Slovenci tlijo ideološka nasprotja izpred več kot 70 let in se odražajo v nestrpnosti. Nisem prepričan, ali je mogoče izvzeti katero od strani. Je pa dejstvo, da je sovražni govor prepoznan samo na eni izmed njih, drugi se delijo odpustki kot v srednjem veku, tudi tokrat zaradi denarnih tokov.
Franci99
# 11.06.2018 ob 11:10
Spoštovani g. Možina,
predlagam vam, da narediti eno oddajo o sledečem vprašanju:
uradno je bila 2.svet. vojna končana 8. maja 1945, zadnji boji v Sloveniji pa so potekali do 15. maja 1945.
Zanima me, koliko nepotrebnih žrtev je padlo na partizanski strani od 8. do 15. maja 1945, ker različne okupatorske enote, ki so bežale iz Jugoslavije, niso predale orožja in se vdale 8. maja 1945 ?
Lp
cycoII
# 11.06.2018 ob 10:26
sviit
Teror globalistične levice, njihovo cenzuro svobodnega govora ter njihove napade na drugače misleče


Prvič slišim za globalistično levico. Kje se včlaniš? Levica ponavadi spoštuje raso, spol, veroizpoved in kar je ostalih malenkosti, ki nas delajo različne. Levica ne postavlja ograj. Tudi v teoriji socializma ni preganjanja drugih ras, za razliko od nacionalsocializma.
Ne vem, zakaj mečete v isti koš levico v demokraciji napram totalitarizmu. Kjerkoli se omejijo človekove pravice, tam je diktatura in totalitarizem.
cycoII
# 11.06.2018 ob 10:03
vendar je prav komunizem na svojem pohodu na oblast laž najdominantneje izkoriščal za manipuliranje množic

Lej ga, kljukca. Zgodovinar, pa noče poznati Kristalne noči, požiga Reichstaga in splošne domoljubne klime v Nemčiji.
Je Bush že našel orožje za množično uničevanje?
Mislim, take subjektivne ocene, posplošene trditve niso ravno v akademsko čast.
carlos_carlos
# 11.06.2018 ob 12:16
Franci99

ne trudi se. odogvor bi bil približno tak. Ker je bilo revolucionarno nasilje tako ekstremno, so okupatorske sile skupaj s pomagači izgubile upanje, da bo kdorkoli izmed njih po vdaji preživel, zato so si poskusili pot do oh in sploh demokratičnih zaveznikov izboriti iz orožjem. Mnogi so si jo in zaradi tega je toliko in toliko 1000 ljudi preživalo in tako ubežalo gotovi smrti pod komunisti. Tisti, ki niso uspeli so bili, kot so že vsi vanprej vedeli, pobiti brez sojenja. Zahodne oh in sploh demokratične oblasti so kasneje sicer vrnile mnogo izmed teh borcev za svobodo nazaj v Jugoslavijo, kjer so premnogi izmed njih končali v breznih. Žrtve (veliko je bilo tudi civilnih), ki so padle na njihovi poti ob umiku, so bilesicer obžalovanja vredne, ampak so vseeno padle za dobro stvar (rešitev najbolj vitalnega dela slovenskega naroda). Žal je bila ta rešitev lahko samo delna.
drg
# 10.06.2018 ob 17:53
Jože, ne se dat! Ste odličen novinar, očitno pa s tem, ko razkrivate resnico, mnogim stopate na žulje. Ja, resnico, ki se je še vedno ne sme razkrivati. Ampak čas bo naredil svoje. Grozote so bile tako velike, da se jih ne da prikriti. Nikoli.

Kar se tiče pa groženj in odziva pa .. nič novega. Vse po starem. Dvojna merila in hinavščina v najčistejši možni obliki.
carlos_carlos
# 11.06.2018 ob 10:16
endvatrilovi

je pa vladal jugoslovanski, kjer so imele nacionalistične struje zelo velik vpliv. Skupaj so se spečali s cerkvijo in do začetka vojne vladali s trdo roko.

Te vaške straže so bile pač nepotreben in napačen odgovor na revolucionarno nasilje. In ne samo to. Njihova dejavnost je občutno posegla na področja boja proti narodno osvobodilnem boju in se torej ni držala okvirov protirevolucije. Okupator je pač izkoristil situacijo in minimaliziral žrtve.

Za narod pa tragično in pogubno.

kar se tiče raznoraznih privilegijev. Imaš primer SŽ, kjer temu ni tako, kot navajaš in še je takih javnih in pol javnih institucij.In ne samo to. V nekaterih institucijah oba pola lepo sodelujate in se medsebojno podpirata in zaposlujeta svoje bratrance, polsestrične, sosede, ki so morda nasprotnih prepričanj, so bili pa dva tedna nazaj vsi na isti 50letnici...
carlos_carlos
# 11.06.2018 ob 08:44
Možina je pač vemo vsi čigav ..... .

Žal je bil (zaradi svojega res enostranskega prikazovanja in izkrivljanja dejstev) deležen neprimernih groženj. Fašižem je bil v stari Jugoslaviji še kako prisoten in ga k nam ni zanesel okupator tako čez noč. Reakcija na ta pojav je bila v ekstremnih razmerah ekstremna. Nepotrebno.

Bi si Možina naredil uslugo in predvsem nam in Sloveniji, če bi svojo enostransko naracijo, ki jo povečini uporablja, zamenjal s tako, ki presega delitve. In to tako, da bi k svojim prikazom hudega trpljenja posameznikov, recimo dodal, kako je bilo vse to trpljenje nesmiselno in nepotrebno. Predvsem pa sprovocirano v centrih moči, ki so z vsem skupaj zaslužili in zaslužili in to ne glede na končni izid vojne. Kajti njim je bilo vseeno. Za vse ostale pa je ostalo trpljenje in še enkrat trpljenje in smrt, razbite družine in doživljenjske travme.
Fraenk
# 11.06.2018 ob 12:07
Groznje so ena stvar in so za vsako obsodbo..

Druga stvar je pa ta, da g Mozina enostransko opisuje in v interjuih vzpodbuja obsodbo ene strani.

Njegovi pogovori in ocene, spadajo k medijem vemo koga, kjer so 'verniki' zbrani za poslusanje in odobravanje enoumja.

Zanimivo pa je, kdo je tisti, ki dovoli taki osebi delovati na nacionalni televiziji, ki naj bi bila neodvisna..

Lp
Olorin
# 10.06.2018 ob 23:25
Joze Mozina, kontinuitetnik. Ideoloskega boja, namrec.
oven14
# 10.06.2018 ob 18:42
Zanimivo da so mediji kot eno izmed glavnih tem na letošnjjih predvolilnih soočenjih v DZ uporabili temo sovražnega govora. Kot da nimajo drugih tem, ki se bi nanašale na teme povezane z realinim svetom npr. varnost, bančni kriminal, množični odhodi mladih v tujino. In kdo je imel od tega največ koristi stranka Levica.
SamoRes
# 10.06.2018 ob 17:36
Jože Možina na tviterju ob miroljubnemu protestu proti sovražnemu govoru:
Nerodno, pravzaprav perverzno, današnji shod proti sovražnemu govoru je potekal pod spomenikom revoluciji, ki je najbolj sovražna, krvava tragedija v vsej slov. zgodovini. Je to zgled?

Gospod Možina, vsak napad na vas, kot tudi na koga drugega, je obsojanja vredno dejanje. Toda se vam ne zdi, da s svojimi zapisi, ki se napajajo iz dogodkov skoraj 80 let nazaj in je v njih zaznati goreče nasprotovanje nasprotni strani, ki ji ideološko pripadate, sami prispevate k pogrevanju te tematike in drezate v že skoraj zaceljene rane?
Kaj imajo mladi in mlade družine, ki se zberejo na trgu in se zoperstavijo sovražnemu govoru, da tudi sovražnemu govoru proti vam, z nekimi časi iz obdobja druge svetovne vojne?

In pravite:" nobena politična ali kakšna druga omembe vredna grupacija med Slovenci se ni navduševala nad fašističnimi ali nacističnimi idejami".
Lepo vas prosim, mogoče še niste brali o kolaboraciji, domobranskih prisegah in ovajanju domoljubnih partizanskih družin okupatorju? Le preberite kaj.
S tem zapisom udrihate po nekem namišljenem levem ekstremizmu in si lajšate dušo, kje vas je tako zadelo ne vem, toda upam, da vas mine.
Pa lep pozdrav na sončno nedeljo, naj vas zagrenjenost mine.
(uredništvo pa prosim, da objavi ta zapis)
borut20002
# 11.06.2018 ob 06:58
vir zla tiči v nerazčiščenih črnobelih pravljicah okoli 'svetlih idej'' NOB. Zlasti tistega dela, ki je po 2. sv. vojni pobijal drugače misleče kot zajce.
Vse ostalo je zgolj leporečje, ki se strinja ali z morilci in pobijalci ali je solidaren z žrtvami. Če bi ta zločinski čas obravnavali po resnici, primerov, kot je Jožetov, sploh ne bi bilo (več)
krjavelj
# 13.06.2018 ob 08:24
Bog živi Kultuturkampf. Slovenija in Slovenci smo njegova žrtev.
1984
# 13.06.2018 ob 20:21
"Genij" izjavi " V nasprotju z Italijani, Avstrijci, Madžari in Hrvati se nobena politična ali kakšna druga omembe vredna grupacija med Slovenci ni navduševala nad fašističnimi ali nacističnimi idejami".
Aja, tisti ki so pod vodjem SS generalom Erwinom Rösenerjem na čelu z škofom Rožmanom in gen. Rupnikom prisegali nacistom na LJ stadionu in dobivali nacistično plačo in orožje so bili pa privid ( fotografije in video posnetki pas so seveda fotomontaža)

Zlati ribici ; Domobranci so 20.aprila (rojstni dan Hitlerja je seveda zgolj naklučje) 1944 in 30. januarja 1945 v Ljubljani prisegli na naslednje besedilo: “Prisegam pri vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje Velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in proti komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom, svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj!” .
Izraz "svobodna Evropa" je v nacističnem izrazoslovju pomenil Evropo po Hitlerjevi meri, se pravi Evropo pod nacistično oblastjo .
Možina pač nima spomina.
Ferdek
# 11.06.2018 ob 00:38
Ko Možina omenja morišča pozablja, da je bilo na 600 moriščih pobitih blizu 15.000 pripadnikov in simpatizerjev domobransko hitlerjanske naveze in 28.000 pripadnikov partizanskih sil. Glej Zbornik RS Slovenije o žrtvah vojne in revolucije (Državni svet 2005). Morišča partizanov, ki jih je bilo bržčas preko 1.000, Možine ne zanima. Le sile osi so predmet njegove empatije.
pietetnik
# 11.06.2018 ob 08:50
Bog daj, da bi veliko ljudi tole prebralo in se zamislilo!

Hvala za napisano.
endvatrilovi
# 11.06.2018 ob 09:52
SamoRes
Malo zgodovine vam priporočam v študij. Pa upam, da ste tako bistroumni, da ni vaš vir znanja le "ideološko neoporečna resnica", ki jo je sproducirala medijska mašinerija SFRJ (oz. SRS).
V Sloveniji ni nikoli vladal slovenski nacionalizem (v smislu nacizma/fašizma). Vaške straže in domobranci so bili odgovor na nerazumne umore 1) premožnih 2) izobraženih 3) vplivnih oseb oz. celotnih družin od leta 1942 naprej...
In ja, mladi s(m)o še kako povezani z komunistično revolucijo - nekateri ohranjajo privilegije od takrat, se zaposlujejo v državnih podjetjih... medtem ko so drugi zaradi tega prikrajšani. Da o sistematičnem slabem upravljanju javnih ustanov s strani "izbranih" niti ne odpremo debate.
naš
# 11.06.2018 ob 20:30
bravo
Kazalo