Prince v okviru afriške skupnosti na Hrvaškem pomaga migrantom, ki si iščejo prostor za življenje v Zagrebu. Foto: Društvo Afričanov na Hrvaškem
Prince v okviru afriške skupnosti na Hrvaškem pomaga migrantom, ki si iščejo prostor za življenje v Zagrebu. Foto: Društvo Afričanov na Hrvaškem

Njegova pot v Evropo je bila podobna kot pot tisočev beguncev iz Afrike. Z ribiško ladjo, polno ljudi. Prince se spominja, da je na poti ves čas bruhal, pot v obljubljene dežele, ki to morda sploh niso, je zelo naporna tudi za generacije, ki so na vrhuncu svojih življenjskih ustvarjalnih moči.

Prince v okviru afriške skupnosti na Hrvaškem pomaga migrantom, ki si iščejo prostor za življenje v Zagrebu. Kot socialni delavec pomaga tudi v belgijskem projektu Zdravniki sveta. Ob snemanju v Zagrebu smo v okviru Afriške skupnosti spoznali zanimive Afričane, študente, ljudi, ki jih je na Hrvaško pripeljala ljubezen, prostovoljce ...

Zgodbe ljudi iz drugih svetov, ki so postali del našega življenja, so danes lahko zelo tragične vendar zanimive, ustvarjalne in nam odpirajo velikokrat vsa protislovja evropske družbe, njene preteklosti, šibkosti v današnjem času ter prioritet v prihodnosti.
Ko Princa vprašam, koliko denarja je moral plačati tihotapcem, da je prišel v Evropo, me popravi: "To niso tihotapci, to so ljudje, ki nam pomagajo, da preživimo!" Morda je to naloga koga drugega: EU,ZDA, sveta ...?

Zanimivo je tudi njegovo razmišljanje: države Evropske unije so dolga leta črpale bogastvo Afrike, čakali smo, da nas bodo nekega dne povabili, naj pridemo v Evropo, vendar se to ni zgodilo. Zdaj prihajamo sami!

Danes je na mejah, ne le evropskih, temveč svetovnih, veliko ljudi, ki iščejo "prostor pod soncem", ki so jim ga vzeli, in prav je, da ga iščejo!

Izobraževalni program TV Slovenija predstavlja zgodbe o ljudeh, ki prihajajo iz drugih svetov in postajajo del našega življenja, ob četrtkih od 22.12 ob 18.00 na TVS 1.