Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 21 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Dodaj v

O, Panama, srečna davčna oaza domača

Kolumna Studia city
11. april 2016 ob 21:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

O, Panama, srečna davčna oaza domača, kjer bančni račun mojega stoji podjetja ... Morda v Prešernovih časih otokov zakladov, če uporabimo izraz odličnega preiskovalca davčnih oaz Nicholasa Shaxsona, na takšen način niso poznali, so pa bili tihotapljenje, poskusi, da se pred cesarjem skrije, kar ta misli, da je njegovega, vedno del človeškega DNK.

Zato je seveda odveč vsak šok, da davčne oaze niso le stvar nekaj velebogatašev, megabiznismenov, diktatorjev ali pa kriminalcev, ki skušajo zakriti krvave sledi denarja, ampak so jih davčni svetovalci pripeljali tudi do haloškega boksarskega šampiona, do lokalnega podjetnika in še koga.

Zaradi pestre druščine, ki jo v davčnih oazah razkrivajo panamski dokumenti, je prav tako pričakovano, da se pomemben del razprave že polira z besedo, da gre pri vsem skupaj v večini primerov za legalno, legitimno "davčno optimizacijo". Navsezadnje so ljudsko presenečenje, ker Novo KBM in Adrio Airways tuji skladi prevzemajo prek Luksemburga, s temi besedami gasili kar predstavniki Slovenskega državnega holdinga in Banke Slovenije.

Vladajoča politika pa je le kimala. Skratka, vse je okej. Drži, ni vse v davčnih oazah nezakonito. A relativizacije celotnega problema imajo seveda cilj, da se davčne oaze ne poimenujejo s pravim imenom. Da gre za ključen mehanizem globalnega kapitalizma, ki vzdržuje vzporedne svetove, neravnovesja, šibi državne proračune in izkrivlja konkurenco. Zaradi sveta davčnih oaz je morda bolje kapitalskim centrom, gotovo pa ne večini ljudi, ki mora to lahkotno mobilnost kapitala, izogibanje davčnim obveznostim, sicer veljavnim za "navadne smrtnike", nekje doplačati. Največkrat z višjimi davki. Ali pa s slabšimi storitvami države, šolami, cestami, bolnišnicami.

Kot piše nemški urednik Jakob Augstein, motijo nas begunci iz Sirije, ne pa davčni begunci. Čeprav na koncu ti stanejo neznansko več. A tako je pač v tem sistemu, nam dopovedujejo. Zadnje tedne poslušamo o sužnjelastniških odnosih v nekaterih slovenskih podjetjih in strahovitem izkoriščanju delavcev, celo s smrtnim epilogom. Aja, najbrž bi nam moralo biti jasno, da je to pač neka druga optimizacija. Optimizacija ljudi, delovne sile. Ki je le še ena plat iste zgodbe o nekem času in svetu.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
dusan21
# 12.04.2016 ob 09:34
Vse se začne in konča pri denarju.
Ne vem zakaj FURS ne ponudi primerne finančne nagrade notranjim žvižgačem za pridobitev podatkov v vseh pomembnejših davčnih oazah kar se tiče naših državljanov.
Če že obstajajo davčne oaze se je proti temu zlu potrebno boriti na enak način kot vsi ti davčni utajevalci delajo z nami.
Na FURSU bodo pač morali dojeti da se v tem poslu ne dela " v rokavicah ", pač pa si bo treba nadeti " boksarske " za dokončni knock out.
Če nasprotnik ne upošteva zakonodaje je FURS le naivna ovca, če ne uporabi drugačnih konkretnih sredstev.
Tako je prišla do podatkov Nemčija, pa ZDA .....
Za vsak porabljem milijonček bilahko dobili nazaj najmanj 100 milijonov.
Ampak mislim, da je naš FURS naravno butast brezobi tiger za utajevalce. Zna pa pobrati 10€ od reveža.
ptuj012345
# 14.04.2016 ob 19:04
dusan21
Ko boste ti in drugu dojeli, da so politiki (domaci in tuji) nastavljeni od kapitala, se bodo morda zacele spremembe.
Drzava ni tu v nase dobro, temvec zato, da poskrbi, da delamo dobro, da placujemo visoke davke, da smo ponizni in da smo tiho.
"Drzava" je nagrajena z nekoliko boljsim zivljenjem od nasega. Pravi dobickarji pa so eni cisto drugi ...
janez janze
# 12.04.2016 ob 17:37
ena sama ambicija in komformizem zije v postor...
pan
# 12.04.2016 ob 18:50
Po revoluciji je - nekaj časa - (majčkeno) lažje!
(Lin Jin Tsu Quoesan, ali po domače - Füntekof Tünek,...v rilec skriti revolucionar, komedijant in narodni buditelj, rojen: že zdavnaj in v večnost)
Expatriot
# 11.04.2016 ob 22:04
Tudi ti si del agitprop..., oprosti "medijev", ki so podprli aktualno oblast v boju proti opoziciji. Za vse priviligirance aktualne oblasti katerim FURS mizi na obe ocesi, ko se gre za to da bi morali preveriti premozenje, si lahko vzames delcek zaslug. Cestitam!
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo