Kolumne

Poudarki

  • Slovenija je dolžna pritiskati na Izrael
  • Priznanju morajo slediti drugi ukrepi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 33 glasov Ocenite to novico!
Izraelska okupacija se s priznanjem Palestine ne bo samodejno končala. Potrebni so številni drugi, konkretnejši ukrepi. Foto: EPA
       Če priznanju Palestine ne bodo sledili številni drugi ukrepi za čim bolj pravično rešitev palestinskega vprašanja, si z njim Slovenija ne bo kar tako umila rok.       
Na zunanjem ministrstvu naj bi vladala precejšnja naklonjenost priznanju Palestine. Kljub temu pa leta 2012 Slovenija ni glasovala za status Palestine kot države opazovalke v ZN-u. Foto: BoBo

Dodaj v

Ob priznanju Palestine nujno potrebna tudi redefinicija odnosov z Izraelom

Kolumna ob razpravi o priznanju Palestine
28. november 2014 ob 06:46,
zadnji poseg: 28. november 2014 ob 08:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija se vse bolj nagiba k priznanju neodvisne Palestine, a če to ne bo le eden v vrsti ukrepov zoper izraelsko okupacijo, bo imela odločitev spet zadah pragmatičnosti.

Slovenija je, povedano bolj svobodno, enkrat že priznala Palestino kot neodvisno državo, in sicer novembra 1988 v okviru tedanje SFR Jugoslavije. Da tega priznanja ni obnovila oziroma ni Palestine priznala kot samostojna država nekaj let pozneje ali kadar koli v zadnjih dveh desetletjih, je sicer problematično, a tudi povedno. Zunanja politika Slovenije se je namreč v veliki meri ne glede na ustrezne domače institucije bolj kot v Ljubljani usmerjala v Washingtonu, Bruslju, Berlinu in drugih (zahodnih) centrih moči.

Zadnji pozivi k priznanju Palestine pa kažejo, da se odnos Slovenije do palestinskega vprašanja le spreminja. Ne gre sicer za prebijanje ledu, Palestino namreč priznava že 135 članic Združenih narodov, med njimi tudi osem članic EU-ja. Ne glede na to pa gre za - verjetno prvič - korak v pravo smer. Naklonjenost priznanju Palestine naj bi bila poleg v javnosti razširjena tudi na zunanjem ministrstvu, pri tem pa se morajo tamkajšnji odločevalci zavedati, da mora biti priznanje le prvi od številnih korakov.

Mednarodnopravno Slovenija niti nima izbire
Slovenija bi morala ob priznanju namreč izhajati iz tega, da gre za ukrep v smeri končanja izraelske okupacije in ne zgolj "reševanja spora". Takšno stališče, torej priznavanje dejstva okupacije namesto izogibanja tej najkorektnejši formulaciji, pa zahteva dodatne ukrepe, ki morajo slediti ali biti vzporedni priznanju. To pa niti ni nekaj, o čemer lahko Slovenija prosto odloča, ampak jo k celoviti redefiniciji odnosov z Izraelom zavezuje mednarodno pravo.

Slovenija je namreč zavezana k spoštovanju 4. Ženevske konvencije, ki v prvem členu od držav podpisnic jasno zahteva ne le spoštovanje konvencije, ampak tudi zagotavljanje njenega spoštovanja. Pustimo ob strani sklicevanje na realpolitiko - do zdaj je zahtevalo že preveč žrtev - in se osredotočimo na to, kakšna je dolžnost Slovenije. Navsezadnje o tem govori tudi delovni osnutek nove deklaracije o slovenski zunanji politiki, ki predvideva lastno načelno ravnanje v mednarodnih organih in institucijah.

Ker med cilje zunanje politike osnutek uvršča tudi zagotavljanje in vzdrževanje mednarodnega miru - oh, kako nepotrebno podvajanje glede na že obstoječe mednarodnopravne zaveze -, je torej izbira le ena. Slovenija bo morala ob priznanju začeti pritiskati na Izrael, naj končno začne spoštovati mednarodno pravo, ki ga krši praktično od njegovega nastanka. Tega se Izrael sicer dobro zaveda, kar se odraža tudi v njegovem nepriznavanju pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

Judovske naselbine na palestinskih ozemljih, ki kot kršitev 49. člena 4. Ženevske konvencije, sodeč po definiciji ICC-ja, pomenijo vojni zločin, blokada Gaze in redni napadi nanjo so le najvidnejši izmed številnih izraelskih zločinov. A Evropska unija in z njo Slovenija tega nimata za zadosten razlog za ukrepanje. Nasprotno, Izrael uživa v odnosih z EU-jem naravnost privilegiran odnos. Sodelovanje na različnih področjih, tudi vojaškem, cveti, na evropskem trgu pa se povsem legalno prodajajo tudi izdelki iz judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, ki so po uradnem stališču EU-ja sicer "nezakonite, nelegitimne in ovira miru".

Okupacija se plačuje tudi v evrih
Ne slepimo se, EU ni del rešitve, ampak del problema. Je največja gospodarska partnerica Izraela, po drugi strani pa je tudi največja donatorica sredstev za Palestince. Ravno ta t. i. pomoč pa ni nič drugega kot financiranje okupacije. Izrael je kot okupator po mednarodnem pravu dolžan kriti stroške za šolstvo, zdravstvo in druge sektorje na zasedenih ozemljih, s sporazumom iz Osla iz leta 1993 pa so jih v upanju na lastno državo nase prevzeli Palestinci v obliki palestinske oblasti. Ker ta v razmerah okupacije ne more vzdrževati teh sistemov, dobiva sredstva od donatorjev, kar pomeni, da v veliki meri evropski davkoplačevalci prevzemamo finančno breme izraelske okupacije na svoja ramena.

Redefinicija odnosov z Izraelom torej mora iti v smeri pritiska nanj, naj konča okupacijo. Če se bo okupacija tako lahkotno nadaljevala, priznanje Palestine ne bo prineslo veliko koristi. Na območju Palestine namreč živi že več kot pol milijona nezakonitih naseljencev, Zahodni breg je z naselbinami in pripadajočo infrastrukturo, do katere Palestinci nimajo dostopa, povsem razkosan, Vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto je od Palestine odrezan in – nezakonito – pripojen Izraelu, ta pa nadzira tudi vse meje Palestine, njen zračni prostor, vodne vire in ozemeljske vode.

Če bo Zahod torej privolil v nadaljevanje okupacije onkraj bolj ali manj simboličnih potez, bo Palestina država zgolj na papirju. Zato mora Slovenija ob priznanju jasno poudariti, da pripada Palestini tudi polna suverenost nad njenim celotnim ozemljem. Upoštevanje interesov Izraela kot okupatorja, pogosto se omenja varnost, je tukaj popolnoma brezpredmetna oziroma škodljiva. Nesorazmernost moči in števila žrtev na obeh straneh v zadnjih petih desetletjih govori sama zase.

Dve državi – velika za Jude, majhna za Palestince
Priznanje Palestine brez hkratnih zahtev, da Izrael v celoti spoštuje svoje mednarodnopravne obveznosti, lahko Palestincem celo škodi. Izrael si namreč prizadeva nadzirati čim več ozemlja s čim manj Palestinci, zato je ob ustanovitvi izgnal okoli 800.000 Palestincev, leta 1967 pa anektiral le Vzhodni Jeruzalem, ne pa tudi Gaze in Zahodnega brega. Vsi ti milijoni tam živečih Palestincev bi namreč spremenili demografijo Izraela, kar ogroža rasistično idejo Izraela kot judovske države. Izrael si tako prizadeva nadzirati in sčasoma pripojiti čim več Zahodnega brega, zato tudi gradi – po mnenju Mednarodnega sodišča v Haagu - nezakonit zid, ki ne teče po meji iz leta 1967, ampak reže globoko v palestinsko ozemlje in zajema največje naselbine.

Nevarnost, da svet privoli v tezo o "dveh državah za dve ljudstvi", je tudi v tem, da bo Izrael to izkoristil za legitimizacijo svojega zanikanja mednarodnopravno priznane pravice palestinskih beguncev iz leta 1948 do vrnitve na svoje domove oziroma nekakšne odškodnine. Palestina je domovina Palestincev, Izrael pa domovina Judov, bodo porekli Izraelci, zato naj se begunci naselijo kvečjemu tam, v Palestini pa naj enakopravnost iščejo tudi Palestinci, ki so izraelski državljani, oziroma - kot jih imenuje sam vrh izraelske politike - "demografska grožnja". Takšni politiki stoji nasproti le spoštovanje mednarodnega prava.

Slovenija rehabilitira otroke, ki jih pohablja orožje, ki ga izvaža
Slovenija je do zdaj igrala umazano igro pragmatičnosti in ... No, bolj ali manj samo pragmatičnosti. Po eni strani izvaja rehabilitacijo otrok iz Gaze, ki jih pohabijo izraelski napadi, po drugi pa Izraelu prodaja - sicer v majhnih količinah - orožje, ki potrebo po rehabilitaciji povzroči. Kot članica EU-ja ima naselbine za nezakonite, hkrati pa se na policah trgovin v Sloveniji najdejo izdelki iz teh naselbin, država pa tudi sodeluje z izobraževalnimi ustanovami v naselbinah.

Ob tem ni odveč podatek, da je v letu 2013 po podatkih ministrstva za obrambo Slovenija v Izrael izvozila za 445.360 evrov vojaškega orožja in opreme, na donatorski konferenci v Kairu po poletni izraelski ofenzivi na Gazo pa se je zavezala k pomoči Gazi v višini 150.000 evrov. V obdobju treh let.

Priznanju, a tudi neodvisno od njega, bi morala slediti prekinitev predvsem vojaškega sodelovanja in trgovanja z Izraelom, nedavni primer Rusije pa kaže, da pravzaprav ni nobenih ovir za hitro uvedbo širših sankcij. Ker so priznanja v domeni posameznih držav, bi bilo sklicevanje na čakanje na nekakšno širšo evropsko pobudo ali pa kar enotno odločitev vseh članic EU-ja glede tega le zavajanje in izogibanje. Če torej priznanju ne bodo sledili številni drugi ukrepi za čim bolj pravično rešitev palestinskega vprašanja, si z njim Slovenija ne bo kar tako umila rok.

Boris Vasev, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
DE(j)MOKRA(s)T
# 28.11.2014 ob 07:45
Slovenija temelji na borbi proti okupatorju, torej je vse drugo razen priznanja Palestine dejansko pljuvanje po lastnih načelih in zanikanje temeljnih civilizacijskih vrednot.
Ostrozor
# 28.11.2014 ob 06:53
Slovenija vsekakor naj prizna Palestino.
Zaradi naše zgodovine bi morali priznati in podpirati vsa narodno-osvobodilna gibanja.

Kar se pa redefinicije odnosov z Izraelom tiče, bo pa dovolj, če mu prenehamo prodajati orožje.
endrug
# 28.11.2014 ob 07:59
Spet komplicirajo. Že v Jugoslavija je podpirala Palestince, z Izraelom pa je imela odlične odnose. Zakaj vse staro ignorirajo?
el CARTEL
# 28.11.2014 ob 07:55
Slovenija je, povedano bolj svobodno, enkrat že priznala Palestino kot neodvisno državo in sicer novembra 1988 v okviru tedanje SFR Jugoslavije. Da tega priznanja ni obnovila oziroma priznala kot samostojna država nekaj let kasneje ali kadarkoli v zadnjih dveh desetletjih, je sicer problematično, a tudi povedno. Zunanjo politiko Slovenije se je namreč v veliki meri ne glede na ustrezne domače institucije bolj kot v Ljubljani usmerjalo v Washingtonu, Bruslju, Berlinu in drugih (Zahodnih) centrih moči.

končno je nekdo povedal tako kot je
zunanjo politiko nam vodi predvsem washingotn

kosovo smo priznali ko ga nihče še ni, ker je priletela direktiva iz ZDA (depeše so to razkrile)
palestino pa pač ne moremo, ker so izraelci ameriški pr'jateljčki
PONOS
# 28.11.2014 ob 10:23
Juzer mk2
Ne to je dokaz da mlada inteligenca ve kako svet deluje in sedaj bodo počasi ampak sigurno vladarji poželi neurje ki prihaja skupaj z Izraelom.Zavajanja in laži je konec.
Valuk_
# 28.11.2014 ob 09:37
odličen članek

pohvale
von Manstein
# 28.11.2014 ob 07:56
Dej STRIKE ne klobasej neumnosti!!! Me prav zanima, kako bi ti "ne napadal", ce bi te tujci v lastni drzavi hebal, diskriminiral, ponizeval, zatiral, onemogocal, posiljeval in pobijal na vse mozne in nemozne nacine! Izrael kot drzava je tumor, je samo institucija Zionizma in kot tak in zato bi moral bit ukinjen.
teflonn
# 28.11.2014 ob 10:40
Danes imajo židje po verodostojnih virih vsaj 400 nuklearnih bomb s katerimi grozijo celemu svetu z uničenjem, če ne bo tako kot oni hočejo. Njihov cilj je zavladati celemu svetu.

"We possess several hundred atomic warheads and rockets and can launch them at targets in all directions, perhaps even at Rome. Most European capitals are targets for our air force. Let me quote General Moshe Dayan: 'Israel must be like a mad dog, too dangerous to bother.' I consider it all hopeless at this point. We shall have to try to prevent things from coming to that, if at all possible. Our armed forces, however, are not the thirtieth strongest in the world, but rather the second or third. We have the capability to take the world down with us. And I can assure you that that will happen before Israel goes under."

- Martin van Creveld, Israeli professor of military history at the Hebrew University in Jerusalem. In an interview in the Dutch weekly magazine: Elsevier, 2002, no. 17, p. 52-53.
redred
# 28.11.2014 ob 10:26
Juzer mk2

Tretja možnost: liberalni hipsterji poznajo čudovite dosežke judovske kulture in se ne morejo sprijaziti, da se je politika naroda, ki nam je dal Einsteina, Frankla, Feynmanna in druge spremenila v politko, ki je bolj podobna ISIS kot pa zahodni demokraciji. Jap, nobene razlike ni v tem, ali ti glavo odreže nož ISIS, ali pa pritisk 500 kg bombe, ki jo je odvrglo izraelsko letalo.
PONOS
# 28.11.2014 ob 10:14
juzer mk2
PONOS
# 28.11.2014 ob 09:55
1988 smo bili še dokaj samostojni in suvereni točno smo vedeli aj je prav in kaj ni,sedaj smo navadni hlapčeki požremo za lastno rit tudi tisto kar ni prav kar je dolgoročno pogubno...spremljamo politiko ostalih in se priključimo mnenju.1988 in prej smo pa globalno politiko soustvarjali..
DrMinistr
# 28.11.2014 ob 08:24
Na koncu članka manjka še stavek "Članek odraža mnenje novinarja in ne uredništva". Sicer sem pa prijetno presenečen...vsake toliko se tudi na RTV znajde kakšen objektiven članek.
von Manstein
# 28.11.2014 ob 08:02
el CARTEL: a si mislil tako, kot so se partizani "pasivno borili" proti okupatorju?! Dvojna merila...
BACK
# 28.11.2014 ob 06:54
Bravo!!
teflonn
# 28.11.2014 ob 10:38
Židje imajo en sam cilj. Postati absolutni gospodarji sveta. To si prizadevajo od vsega začetka z vsemi sredstvi. V svoji zgodovini so pokončali mnogo narodov kar lepo opisujejo v svojih svetih knjigah. In tako naj bi bilo tudi v bodoče. Nekdo bo rekel, da so to pravljice. Ampak, ko ljudem s takšnimi pravljicami nekaj tisoč let perejo možgane se jih tudi prime.
Sveto pismo Stara zaveza prerok Izaija 60/12 citat: Kajti narod in kraljestvo, ki ti ne služi (židom), izgine, in ti narodi bodo gotovo pokončani.
inoxx
# 28.11.2014 ob 10:17
Mednarodna skupnost naj tudi popravi napako, ki jo je storila l.1948 in izbriše umetno židovsko tvorbo israhell iz zemljevida BV.
inoxx
# 28.11.2014 ob 10:11
Slovenija se mora osvoboditi hlapčevanju zahodnim satanističnim zio-zločincem. Čas je, da mednarodna skupnost združi moči in židovski pošasti israhell, ki grozi z uničenjem planeta odseka glavo.
REsnica
# 28.11.2014 ob 08:45
pri tem je potrebno poudariti, da priznavamo izrael samo in izključno v mednarodno priznanih mejah in da ne priznavamo vojaške okupacije kot orodje za legalno in moralno širjenje in spreminjanje državnih meja.

prav bi bilo, da pri tem poudarimo da priznavamo palestinsko državo v vseh njenih mejah, vključno z delom Jeruzalema!

V EU se odpor proti nasilju in pohlepu izrala vse bolj širi. Celo v ZDA je zazanat močan odpor proti židovskemu lobiju. Izrael izgublja podoporo držav in narodov. To je tako normalno tako kot to, da jabolka na drevesu zgnije, ko dozori... če je prej ne utrgamo in pojemo.

Izraelski okupator je zgradil in še gradi zid, ki je neprimerljivo daljši, višji in debelejši kot je bil zid, ki je delil bloka po drugi vojni. S to razliko, da židovski okupator gradi zid na tuji zemlji.
teflonn
# 28.11.2014 ob 10:56
redred
# 28.11.2014 ob 10:40
Prijavi neprimerno vsebino
teflonn

Aaaam, pa ti veš, da je mojzesovo peteroknjižje del katoliške Biblije in Korana? torej so genocidni maniaki tudi katoliki (seveda tudi pravoslavci in protestantje) in muslimani.
---------------
Vem. Biblijski bog je najhujši zločinec vseh časov. V njegovem imenu so morili in še morijo mnogi. Poleg strahotnih morij, ki jih je povzročil nad ljudmi je v vesoljnem potopu uničil večino življenja na Zemlji. Sedaj baje ne bo več moril z potopom ampak z ognjem.
el CARTEL
# 28.11.2014 ob 10:56
von MAnstein @ a si mislil tako, kot so se partizani "pasivno borili" proti okupatorju?! Dvojna merila...

mislil sem, da palestincem ni potrebno izvajati in podpirati terorizma
če pobijajo okupatorske vojake s tem nimam problemov.

če pobijajo civiliste so pa enaki izraelcem
tako da ne podpiram

kot podpiram partizane le dokler pobijajo naciste. ne podpiram povojnih pobojev
teflonn
# 28.11.2014 ob 10:38
Židje so zaradi svoje vere in tritisočletnega pranja možganov genociden narod, ki je vzgajan, da so samo oni ljudje drugi pa živali narejeni v podobi človeka zato, da njim služijo.
Nekaj citatov povzetih svetih knjih:
Mojzesova knjiga: 16 Uniči vsa ljudstva, ki ti jih izroči Gospod, tvoj Bog! Tvoje oko naj se jih ne usmili!
UKB
# 28.11.2014 ob 10:20
Priznanje Palestine spada pod poglavje "Politična ekstravaganca".
Crveni
# 29.11.2014 ob 14:23
Ne slepimo se, EU ni del rešitve, ampak del problema. Je največja gospodarska partnerica Izraela, po drugi pa je tudi največja donatorica sredstev za Palestince. Ravno ta t. i. pomoč pa ni nič drugega kot financiranje okupacije

Ne slepimo se, EU financira palestinske teroriste, ki napade izvajajo na izraelski zemlji. Kdo je bil prej tam, židje ali muslimani?
harigast1
# 28.11.2014 ob 16:54
Upam,da bo ob takozvanem redefiniranju-beri prekinitvi diplomatskih odnosov z Izraelom, ta obelodanil Kučanove nakupe havbic, municije in NATO nekompatibilnih sistemov zvez. Za kakšen denar in kdo je pobral provizije. Toliko, da ne bomo samo o Patrii drajsali. Naše priznanje Palestinske države Palestincem ne bo nič koristilo, pač pa bo pošteno škodilo našim izvoznikom. Odpuščeni delavci bodo gotovo hvaležni FDV genialcem za njihova visokomoralna dejanja.
mb128
# 28.11.2014 ob 10:59
Redifiniranje odnosov z Izraelom?! Hja, ta pa bo težka in to ne bo šlo brez konzultacij z Zda. V nasprotnem primeru bomo, ob morebitnem priznanju Palestine deležni vsaj tihih sankcij s strani Zda. Kakor koli že, že to, da sploh razmišljamo o priznanju Palestine škodi našim odnosom z Izraelom, če pa bomo Palestino priznali pa itak ne bomo imeli kaj redefinirat ker odnosov z Izraelom ne bo oz. bodo ti zelo slabi!
redred
# 28.11.2014 ob 10:59
Biblijski bog ne obstaja - morijo ljudje. Ljudje pa so enaki, ne glede na barvo kože, vero, etničnost itd. V določenih okoliščinah se spremenijo v zveri.
GD
# 28.11.2014 ob 10:38
Pravilno bi bilo da se prizna Palestino, predvsem zato ker nam vlada ista LDS-ova struja, ki je kupovala nenormalne velike količine orožja od Izraela saj bi se s priznanjem Palestine odnosi zelo poslabšali in bi zato bilo konec orožarskik poslov.

Priznanje Palestine pomeni konec levičarskih orožarskih poslov z Izraelom.
kolnkista
# 28.11.2014 ob 09:53
Zanimivo, trenutno nevidene poplave v Gazi. Naklučje ali geoinženiring s strani Izraela?
boroč
# 28.11.2014 ob 09:30
pravapot
najprej naj se Palestina in Izrael medsebojno priznata, nato pa lahko Slovenija prizna Palestino. dokler bodo v Palestini zastopali stališče, da je potrebno Izrael kot državo izbrisati priznanja ne more biti.
-------------------------------------------------------------------------
S tem se strinjam, popolnoma. Pobijati ljudi na tržnici, ulici...to ni noben boj proti okupatorju.
Miner
# 28.11.2014 ob 09:25
Kosovo smo nemudoma priznali pa nisem nikoli slišal o kakšni redefiniciji odnosov s Srbijo.
Skippy
# 28.11.2014 ob 09:14
To je trenutno najpomembnejši problem Slovenije. Priznanje države brez gospodarstva.
el CARTEL
# 28.11.2014 ob 07:58
kar se odraža tudi v njegovem nepriznavanju pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

spomnimo, tudi gaddafi-jeva libija ni priznavala ICC-ja, pa so v ICCI že pripravili obtožnico in bi mu nedvomno sodili, če ga ne bi prej ubili

sodi se le tistim, ki so "na drugi" strani (kot jo dojema zahod)
in kaj je pravo, ki ni enako za vse?

izraelci bi morali biti pred sodiščem,
tako kot ameriški generali
zemljemerec
# 29.11.2014 ob 08:12
dokler ima Izrael dovoljenje OZN in VS izdelovanje atomske bombe in vso vojaško industrijo za izdelke polnjene z kemikalijami za uničenje pol sveta...je priznanje Palestine postranska stvar.Mene bolj skrbijo fanatične frakcije med begunci in priseljenci po EU.
G.Bruno
# 28.11.2014 ob 11:00
pravapot
von Manstein
kje pa je tvoja zgodovina?

Kaj pa pričakuješ od nekoga, ki si nadene naziv von Manstein?
Trial of Erich von Manstein
redred
# 28.11.2014 ob 10:40
teflonn

Aaaam, pa ti veš, da je mojzesovo peteroknjižje del katoliške Biblije in Korana? torej so genocidni maniaki tudi katoliki (seveda tudi pravoslavci in protestantje) in muslimani.
Kazzzo
# 28.11.2014 ob 10:19
Če jo priznamo, bomo lepo zaušnico od Obame fasali.
Komisar
# 28.11.2014 ob 10:12
Naj se prizna, a naj se obe strani sprijaznijo, da Jeruzalem po teh mejah ni vzdržen, tako da "priznanje po mejah iz leta 1967" odpade. Edina trajnostna rešitev je vzpostavitev "svobodne Jeruzalemske mestne države", nekakšen Vatikan bližnjega vzhoda.
kapljač
# 28.11.2014 ob 09:27
Palestina kot država sama ni sposobna preživet o priznamo ali ne. Dokler pa je ne priznamo se bo morala sama tudi zavzemat, da se konflikt tudi konča. Ker dokler jo bo svetovna javnost podpirala s potuho in umnaitarno pomočjo, ti ne bodo imeli interesa za svojo državo storit , da bi sama preživel. Mal se bodo šli vojne,e neprej. Velik bodo kričali kk jih Izraelci uničujejo. In vsake tolk časa bodo v sinagogo poslali kakšnega terorista, ki bo pobil nedolžne ljudi, da bi Izraelci ja napadli in da bi Palstinci spet lahko kričali, kako jim Izrael uničuje otroke in civiliste. Vsaj neumnosti se bojmo. Govori že ljudski rek- bojmo se neumnosti
Debely
# 28.11.2014 ob 08:47
Upam, da bodo na zunanjem ministrstvu končno razmišljali z svojo glavo, ne pa po diktatu ZDA.
pravapot
# 28.11.2014 ob 08:39
Boris Vasev, MMC
Slovenija je, povedano bolj svobodno, enkrat že priznala Palestino kot neodvisno državo, in sicer novembra 1988 v okviru tedanje SFR Jugoslavije.----
Kar se zgodovine tiče pa lahko gospod novinar pove, da je Jugoslavija leta 1948 bila ena izmed prvih držav, ki je priznala državnost Izraela (če ne celo prva)
pravapot
# 28.11.2014 ob 08:20
von Manstein
a si ti mogoče z lune padel, ti bi Izrael enostavno izbrisal?
Anar Hija
# 28.11.2014 ob 08:13
Kakšno kompliciranje pri priznanju Palestine. Ko je bilo potrebno po diktatu Nemčije obsoditi priključitev Krima Rusiji, smo to storili v parih dneh.
xit
# 28.11.2014 ob 08:09
Ko si navidezno neodvisen, pac moras kalkulirat....
MsDojeb
# 28.11.2014 ob 15:28
Bravo Boris Vasev! Končno članek s hrbtenico (in glavo)!
kosmatamuca
# 28.11.2014 ob 10:47
Slovenija vsekakor naj prizna Palestino.
Zaradi naše zgodovine bi morali priznati in podpirati vsa narodno-osvobodilna gibanja.

aja zdej je pa kar naenkrat to dobro preh ste nas pa balkanci graljali in še zdej nas ker smo se odcepili
von Manstein
# 28.11.2014 ob 10:33
pravapot: si ti ze slisal za Haavara Agreement, kdo ga je s kom podpisal in kaj je bilo v tem dogovoru? Ce bi vedel, ne bi klobasal o Anglezih, letu 1948 in podobnih neumnosti. Zdaj bos sel pa k stricku Googlu povprasat o cem govorim, a ne?! Toliko o Anglezih in koncni resitvi kot je prikazovana ze 70 let!
alcatraz
# 28.11.2014 ob 10:00
toliko imamo za povedati okoli orožja, s katerim si mažejo roke drugi.
ob tem imamo pa sami še najbolj umazane. po zaslugi.... sajvestekoga!
redred
# 28.11.2014 ob 09:58
Skippy
To je trenutno najpomembnejši problem Slovenije. Priznanje države brez gospodarstva.

Ja - zločin proti človeštnosti je najpomembnejša stvar vsake države. De facto ni tako, bi pa moralo biti.

Se pravi, ker si ti imel srečo (jap, samo srečo in nič drugega) da si se rodil sredi Evrope, te ne zanimajo ljudje, ki te sreče niso imeli in so se rodili v nekem shitholu, kjer ti periodično sosesko zravna z zemljo 500 kg bomba?
Ostrozor
# 28.11.2014 ob 09:54
Že v Jugoslavija je podpirala Palestince, z Izraelom pa je imela odlične odnose. Zakaj vse staro ignorirajo?

Ignorirajo dejstvo, da je v hladni vojni Jugoslavija imela bolj odlične odnose z ZDA kot s Sovjetsko zvezo.
pravapot
# 28.11.2014 ob 08:33
von Manstein
kje pa je tvoja zgodovina? kdo te je pa učil? kako se je izrael obnašal skozi stoletja, če pa je kot država nastal leta 1948 s predsednikom Ben Gurionom na čelu. do leta 1948 je bil to protektorat Velike Britanije (kolonija), ki se je 48-tega leta umaknila in pustila za seboj zgago kut tudi vsepovsod drugod.
Boris Vasev
link
Kričanje glede Trumpa še bolj poudarja nerodno tišino glede Obame
40
22. november 2016 ob 06:23 Čim glasnejše je zgražanje ljudi in medijev po svetu ob izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, tem bolj je poudarjena tišina večine Trumpovih kritikov glede politik Baracka Obame.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo