Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
false
Bernard Nežmah je kolumnist Studia City. Foto: MMC RTV SLO
       A oblika nasilja ni le rušitveni akt, temveč že sama odločitev župana, da na en mah konča desetletni projekt alternativne kulture rogovcev. Ta je po svoji formi izjemen: na področju razpadujoče tovarne so mladinski zanesenjaki ustvarili živopisno mesto s prostovoljnim delom, kolektivno reciklažo in na modelu vzpostavitve aktivne mladinske skupnosti.       

Dodaj v

Oblika nasilja ni le rušitveni akt, temveč že sama odločitev župana

Kolumna Bernarda Nežmaha za Studio City
14. junij 2016 ob 11:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sovražni govor je na Slovenskem predmet pozorne obravnave. Časopisi in množični mediji so polni kritičnih odzivov, obstaja celo svet za proučevanje sovražnega govora. Družba je izjemno občutljiva na pojave besedne agresije.

Kaj pa se zgodi, ko besedno agresijo nasilje zamenja realno fizično nasilje? Pred dnevi so zakrinkanci s palicami napadli aktiviste v tovarni Rog. Grozeče dejanje je ustavila policijska akcija, ki pa jo je pospremil le skromni odziv politike, medijev in javnosti.

Toda že pred tem se je dogodilo nasilje oblasti. Ljubljanski župan Zoran Janković je poslal skupino varnostnikov in gradbincev z bagerjem nad stavbo, kjer so si ustvarili kulturno in skupnostno oazo številni meščani mlajših generacij. In to ne tekom belega dne, ampak sredi noči. V maniri zloglasne UDBA, ki je po drugi vojni sejala strah po državi.

A oblika nasilja ni le rušitveni akt, temveč že sama odločitev župana, da na en mah konča desetletni projekt alternativne kulture rogovcev. Ta je po svoji formi izjemen: na področju razpadujoče tovarne so mladinski zanesenjaki ustvarili živopisno mesto s prostovoljnim delom, kolektivno reciklažo in na modelu vzpostavitve aktivne mladinske skupnosti.

Župan je dal zgraditi stožiški stadion v veselje nekaj tisoč športnih najvijačev za astronomsko ceno 110 milijonov. Župan je za zapeljevanje turistov in v radost meščanov, ki posedajo v lokalih starega mesta, ozaljšal ulice in trge za blizu deset milijonov. Več kot tisoč uporabnikov Roga pa si je zgradilo svoje mestece na tleh opuščene tovarne in od mesta ne zahteva nobenega denarja. In kaj je storil ljubljanski župan Janković? Tej skupini meščanov ne prizna pravice do ustvarjanja njene svojske skupnostne kulture in je odredil njen kulturicid. Eklatantni primer nasilja mestnih oblasti in politike segregacije, kjer so določene družbene skupine privilegirane, bogato podpirane z mestnim denarjem, drugim skupinam pa jemljejo pravico do ustvarjanja svojega skupnostnega življenja.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Jean Tonic
# 14.06.2016 ob 12:46
To, da se Nežmah postavlja "na desno stran" (kar po mojem mnenju, utemeljenem na rednem prebiranju njegovih kolumn, niti ne drži), ni nikakršen problem. Pravzaprav bi si v slovenskem medijskem prostoru želel več profiliranih novinarjev, dokler so ti seveda strokovni in dokler dobro raziščejo ozadje zgodb in se spoznajo na področje, o katerem poročajo. Tako pa imamo nekakšno površinsko uravnoteženost, spodaj pa celo mavrico podtonov.

Pri Nežmahu me bolj moti to, da je njegov pristop vedno precej osnovnošolski. Postavi tezo, poda antitezo, nikoli pa iz tega ne izide sinteza. Rad šimfa, uspehom takoj zoperstavlja neuspehe, pa četudi na povsem nepovezanih področjih, vsakršnim ravnanjem rad pripisuje neka konspirativna ozadja in potem... je pa že konec kolumne. Dobesedno vsaka knjegova kolumna ima isti redosled in počasi (ali pa zelo hitro) postane takšen način dolgočasen. "One trick pony" skratka.
vnk
# 14.06.2016 ob 15:31
Oblika nasilja je tudi ta kolumna, ob branju bi jo lahko oklical kot genocid možganskih celic.

Nehajte mi prodajati prosim že "mladino" pri Rogu, ker recimo Hakimova je daleč od mladine in zgolj navadna politična aktivistka, katere diskurz je na nivoju tipičnega SDSovskega dialoga.

Okupatorji Roga niso kaj dosti ustvarili, tovarna in okoliš propadata še naprej, v desetih letih niso se lotili konkretne sanacije objekta. Rog ni "živopisno mesto" ampak razpadojoče, nek minimalni standard mora obstaja, ki ga trenutni uporabniki Roga ne dosegajo. Pa ne govorim o neki sterilnosti, ampak nek minimalni izgled okoliša, ki bi tudi pozitivno vplival na javno mnenje.

Potem pa govor o priviligiranih, kaj pa so Rogovci? Boste rekli, da okupirati objekt sredi Ljubljane brez sankcij ni priviligiran položaj napram kakšnim drugim društvom, ki se pač trudijo delovati v okviru zakona?
SamoRes
# 15.06.2016 ob 10:27
Nežmah je en tak NovaTV tip novičarja, en stavek aktualnega dogajanja, ki je vrinjen zgolj zato, da se lahko naveže na kritiko Jankovića. Uravnoteženje, pa to :)
Dajo
# 14.06.2016 ob 19:50
No vse skupaj gre na dušo Zorana saj je izvedel neposrečen napad na rog, ki se je ubranil. Ce bi uporabil prave specialce odstranil ponoči par deset prebivalcev in do malice s pravimi bagerji porušil zgradbe teh zgodb, teorij in pisanja ne bi bilo saj bi se vsi postavili na njegovo stran tako pa so ljudje na strani slabših. Ali je to naredil namenoma ve samo on.
tsinamuh0
# 14.06.2016 ob 18:20
Nežmah je precej površen novinar (pa tudi očitno se ga da ''sponzorirati''), najbolj značilno je, da piše recenzije knjig, ki jih ni prebral in jih očitno ne razume.
Zato napiše recenzijo na tak način, da ne bi drugi brali in razkrinali njegovega epskega bleferstva. On je prav tolikšen blefer, kot je ves ta ''epski'' boj med Janšo in Kučanom predstava za bedake na prvo žogo.
V tem je vsa beda slovenskega novinarstva, v stalni regurgitaciji neumnosti, blefa in odvračanja pozornosti od resničnih problemov.
maximinus
# 15.06.2016 ob 15:33
spet šerif kaže svojo značkico, ki se sveti toliko, da se vsem blešči pred očmi!!

nežmah bi rad nekaj povedal, a nekako....ne gre. ni pomembno na koga kritika leti, kot da se srednješolsko napihne, da bi postal večji in glasnejši. a kaj pametnega nima za povedat. manjka mu ''punchline''!!!
Ples
# 14.06.2016 ob 20:15
Mislim, da ima K_ris prav ...
Je pa vseeno fajn prebrati, da vsaj kdo z desne strani ne pljuva po Rogovcih in prizna pomen tega desetletnega projekta alternativna kulture.
kromo-som
# 14.06.2016 ob 19:29
Zgleda, da je pri Nežmahu prevladala averzija do Jankoviča nad privrženostjo pravni državi.
TineB
# 14.06.2016 ob 17:09
@Nežmah

K_ris
# 14.06.2016 ob 11:32
Ob branju te kolumne se ne morem znebiti občutka, da je za Nežmaha glavna usmeritev kritiziranje levih politikov. Nežmah se dokaj odkrito postavlja na desno stran politične mavrice, na desno stran pa običajno sodi tudi popolno spoštovanje pravic, ki izhajajo iz lastnine. In na stran pravic, ki izhajajo iz lastnine se je v tem primeru postavil tudi Janković, a mu Nežmah kljub temu nasprotuje, pa čeprav je bilo Jankovićevo dejanje v tem primeru povsem desničarsko.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo