Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 30 glasov Ocenite to novico!
Miša Molk
Miša Molk, RTV Slovenija Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Okno v smet

Kolumna Miše Molk
14. junij 2015 ob 10:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prav lakomno se lotevam novic. Dobrih ... Mislim, dobro narejenih. Ker mediji poročajo približno enako in iz istega vira.

Osnovna informacija je znana že zjutraj. Že včeraj. Ekskluzive so redke. Pomembno je torej, kako bo novica zapakirana. In ta paket me vznemirja. Če mi nekdo nekaj minut tvezi o konkretni problematiki in se novinar ne odzove dovolj hitro na vse to dolgočasje, ki skuša biti odgovor, že preklopim. Kot me tudi zmotijo na videz in zgolj s tonom "provokativna" vprašanja, ki so le egotripično nabijanje točk "kao" drznosti, v bistvu pa zelo naivna in kapucinarska vprašanja voditelja. Saj morda poznate tisto igrico, ko je kopucinar kapco zgubil … Čisto fletna zgodba; ampak ko jaz kot gledalka izgubim odgovor, ki ga pač ni, kljub tvezenju gostov in kljub moraliziranju ali "nadiranju" novinarjev gostov, in ko se znajdem le v izpraznjenem prostoru, se vprašam: za koga je voditelj izpraševal? Za lastno "kao" drznost in mi doma naj bi bili navdušeni nad njegovim pristopom, namesto nad tem, da smo /ker pač nismo/ nekaj povsem novega izvedeli?

Bistvo pravila televizijskih pogovorov je, da se imata oba, na obeh straneh dobro. Torej, jaz, ki sprašujem, in oni, ki odgovarja. Vsak iz svoje stroke. Zato je treba tudi spraševati strokovno, in ne tekmovalno.

In ker je televizija tudi podoba, ki slikovno podpre novico, jo podžge, vname zanimanje, bo pač treba posneti na zalogo več novih, dobrih, izvirnih slikovnih prikazov tematik, ki se vsakodnevno ponavljajo v naši zatečeni socio-kulturno-politični zgodbi.

Televizijski dnevnik naj bi bil okno v svet. Pa je?! Ne vem; zakaj je bilo treba kulturo "umakniti" v čas po Dnevniku? So to informacije za "posebneže"? Televizijski dnevnik bi moral vsebovati vse pomembnejše "flash" informacije; brez dveh dolgih minut izjav politikov in gospodarstvenikov, pod kipcem naše stavbe ali pod drevesom v parku zraven TV SLO in v avli pod opešanim benjaminom, ki so ga zdaj nadomestili trije monitorji. Ne! Izjave za Dnevnik morajo biti kratke, videopodpore dinamične, novice vseobsežne. Tudi pozitivne.

Kulturo, znanost, izobraževanje smo getoizirali. Izvrgli iz dnevnoinformativnih oddaj. Zakaj ne bi dopisniki poročali tudi o kulturnih presežkih, o naših gostovanjih, prevodih, o bizarnih družbenih fenomenih ...? Politika in ekonomija, kar je pri nas eno in isto, nafutrata vsak dnevnik. Z najslabšimi novicami. Za crknit dolgočasno in depresivno.

In še huje, ko se v Polnočnem klubu pogovarjajo o rokodelstvu. Ob 23h?! Koga nagovarjamo?

Miša Molk, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
nocturno
# 14.06.2015 ob 11:35
"Kot me tudi zmotijo na videz in zgolj s tonom "provokativna" vprašanja, ki so le egotripično nabijanje točk "kao" drznosti, v bistvu pa zelo naivna in kapucinarska vprašanja voditelja."

Definicija pomanjkanja profesionalnosti v oddajah kot so 24ur/Smet na kanalu A. Verjetno druga nadležna stvar, takoj za njihovim "spontanim klepetavim trenutkom sredi novic", ki ne bi moral biti bolj zrežiran in priskuten.
Se strinjam.
Tkalka
# 15.06.2015 ob 07:33
Ze dolgo ne gledam dnevnikov. Ker me spravljajo v stres. Ze sama intonacija napovedovalcev je taksna kot v reklamah "tup tup tup" nabijanje. Torej - NE hvala.
Krimsky
# 14.06.2015 ob 12:12
Predstavljajte si naslednji Dnevnik:
»Dober večer! Danes se ni zgodilo nič omembe vrednega, ... se vidimo jutri!«

To bi bil res pravi šok, gledalci bi se počutili ogoljufane in okrog-prinešene: Kje pa je moj dnevni obrok?
Dnevni obrok ČESA? – to je pa že zelo dobro vprašanje. Pravzaprav – dnevni obrok – ČESARKOLI! Nečesa, kar bomo lahko vgradili v svojo sliko sveta, in kar bi nam jutri utegnilo koristiti v svobodnem tekmovalnem svetu, kjer moraš biti obveščen, 'in', na tekočem, ... (pridevnika svoboden in tekmovalen se sicer izključujeta, vendar ne bodimo dlakocepski ...)
~
Kdor bi rad kaj drugačen Dnevnik – ni s tega planeta. Obstaja sicer tudi možnost, da ima res prav on in se motijo milijoni drugih. Ta druga možnost, čeprav je teoretično povsem verjetna, v demokraciji ne pride skozi: demokracija je namreč vladavina milijonov ... ne glede če se vsi kopajo v bazenu brez vode ...
Miša Molk
# 14.06.2015 ob 11:45
in jaz z vami nocturno.
velenjcan
# 14.06.2015 ob 13:37
ne da bi hotel pavšalno ocenjevat in še manj pledirat za poročila kot cirkus (dosti ga je že v politiki), ampak nisem prepričan, da si je tv v svesti konkurence - tako po tv kot po internetu, posebno pri dnevniku.
čedalje bolj pogosto ugotavljam, da televizorja po več dni niti ne prižgem - bi bilo zanimivo vedeti, ali se samo meni tako godi. seveda je res, da si novinarji ne morejo izmišljati novic, res je pa, da jih izbirajo in določajo njihovo težo. kar je tudi treba znati in pri tem biti pošten do gledalcev in do sebe.
milina
# 14.06.2015 ob 14:34
ne se sekirat, glih zdej ne bo nobenih poročil več oz. bodo v manjšini, v redkih momentih med reklamami, v poročilih in v reklamah, v obeh primerih nam lažejo in prodajajo meglo, skratka, imajo nas za budale!
kin baropu
# 14.06.2015 ob 19:00
"Bistvo pravila televizijskih pogovorov je, da se imata oba, na obeh straneh dobro.Torej, jaz, ki sprašujem, in oni, ki odgovarja. " Ne Miša, bistvo je, da je gledalcu pogovor zanimiv, da se počuti kot, da v pogovoru sodeluje. Ker, če ne sta oba spraševalec in intervjuvanec sama sebi namen. Kot je namen sam sebi Polnočni klub, ki ob 23 uri govori o rokodelstvu.
Modrijan6
# 15.06.2015 ob 14:05
Resnično jo pogrešam tole našo, vseslovensko Mišo Molk...., Miša, kdaj vas bomo videli v kakšni TV oddaji. Nemara bi Vi lahko vodili Polnočni klub, sem globoko prepričan, da bi delali imenitne oddaje, ali pa bi celo vodili Odmeve ob 22:00, gledanost bi bila takoj izjemna, menim, da bi potokli vse rekode gledanosti, zasenčili bi večino TV voditeljev. Ste diplomirana novinarka, z ogromno kilometrino, ustvarili ste ste ogromno TV oddaj, in prav je, da vas vidimo na TV.

Sicer pa čista desetka za kolumno, čestitam.
Miša Molk
link
Govori molk: Ženska sem.
50
28. marec 2018 ob 08:17 Enakosti še vedno ne znamo misliti, kaj šele živeti - ženske so bile dolgo zgodovino brez pravic, posledično pa tudi brez besed.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo