Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Chemical Brothers
Born in The Echoes se niti ne sliši niti ni njegov indukcijsko-kondicijski potencial podoben nekomu, ki bi bil kot 'stari prdec' zrel za upokojitev. Foto: EPA
The Chemical Brothers
Born in The Echoes je osmi studijski album dvojca, ki je devetdesetih letih z drugimi pionirji big beatu tlakovali pot v pop kulturo. Foto: NN

Dodaj v

Otroci odmevov - ob novi plošči The Chemical Brothers

15. julij 2015 ob 18:53
MMC RTV SLO

Ko sta strica Tom Rowlands in Ed Simons ali glasbeno okrajšano The Chemical Brothers sprožila debato o (iz)pr(ij)aznosti današnje elektronske glasbe, se je takoj v ozadju debatnega kvadratka pojavila (formirala) skupinica, ki je manchestrski duet "odpravila" z zimzelenim pridevnikom (vzdevkom) - "stari prdci".

Mišljeno seveda v spoštljivem, a sila nasprotujočem si kontekstu nečesa, recimo kamna ali kamnov, ki se še vedno, spet in spet kotali(jo) ... kot Rolling Stones.

Born in The Echoes, osmi studijski album The Chemical Brothers, se niti ne sliši niti ni njegov indukcijsko-kondicijski potencial podoben nekomu, ki bi bil kot »stari prdec« zrel za upokojitev. Je pa res, da je njegova vsebinska sporočilnost namenjena dandanašnji glasbeni mladosti kot refleksija glasbenikov, ki so orali ledino nečesa, kar se dandanes imenuje elektronska glasbena scena. Če bi ta trenutek napisal že samo razvpito kratico EDM - ob vašem zgražanju ali navdušenju - bi vam postalo jasno ali pa bi se zavedeli, v kakšno glasbeno pošast se je razvila plesna glasba, ki so jo kot pionirji big beata (po)ustvarjali The Chemical Brothers.

Seveda ob boku svojih sodobnikov in (s)podobnikov, The Prodigy, Fatboy Slim, Propellerheads, Cut La Roc, The Crystal Method, Basement Jaxx, Groove Armada ... Zadnji so, četudi se to danes že zdi nostalgično in sila romantično, ohranjali eteričnost zvoka, ritma in melodije, nemalokrat se spuščajoč v verze, rime in besede, ki so odsevale njihova stališča ali reakcijo na družbeno, politično in življenjsko stvarnost. To, da današnja visoka tehnologija omogoča rojenim v odmevu elektronske glasbe na prelomu 80. in 90. let prejšnjega stoletja neslutene (z)možnosti in priložnosti še nič ne pomeni brez soula in groova. Brez duše in srca. Brez vzburjenja in daleč od kakršnega koli, bog ne daj, razburjenja. Born in The Echoes nagovarja prav ta segment (pop)kulture in družbe, ki je potopljen v varno zavetje apatične monotonije in poustvarjalne toposti. V kolotečino življenja, ki ga krasijo umetelni nasmeški, čudežne tabletke in silikonske solze ter nenehen občutek "visokih" misli brez vonja in okusa. Ko slišite skladbo EML Ritual vam malo za šalo, malo tudi zares, postane jasno, da za "flow" ni treba biti "high", niti "low", temveč moraš imeti soul.

Miroslav Akrapović
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ZRC
# 15.07.2015 ob 23:18
Preprosto carja.

aLpinist11
# 16.07.2015 ob 06:12
free
http://musicmp3.ru/artist_the-chemical-brothers__album_born-in-the-echoes.html
a-rod
# 16.07.2015 ob 10:27
na ultri v splitu sta mela bolan set
kar_nekdo
# 16.07.2015 ob 08:18
Res sta vrhunska. Meni njun najboljši: The golden path.
Danes bo nov album že doli...
aripeka
# 16.07.2015 ob 15:21
Do zdaj sem ju 4x videl v živo . Upam, da ju bom vsaj še tolikokrat.
Miroslav Akrapović
link
Prestop stoletja ali ...
9
2. junij 2016 ob 15:56 Moram priznati, da sem, kot že dolgo tega ne, o(b)stal zaprepaden nad novico, da je eden od šeživih založniških mastodontov ali t.i.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo