Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 28 glasov Ocenite to novico!
Primož Dolničar
Na žalost postajamo ljudje vedno bolj neuki in začenjamo verjeti skoraj vsaki neumnosti, ki jo lahko preberemo na spletu, ali preprosto verjamemo vaškim čenčam. Foto: Osebni arhiv
Serviranje
Privoščite si file kovača na zelenjavi. Foto: Primož Dolničar
Popečena zelenjava v ponvi
Zelenjavo popečemo, pokuhamo oziroma podušimo, nato pa vse skupaj zmešamo. Foto: Primož Dolničar

Dodaj v

Pir in kruh

Kolumna Primoža Dolničarja
22. maj 2017 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

K pisanju današnje kolumne me je spodbudila oddaja Dobro jutro oz. gostja v oddaji Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricistka.

Svoje stališče do zdrave hrane vam bom razkril med pisanjem, prav tako stališče do vse več prehranskih strokovnjakov, ki pa na žalost niso vsi pravi strokovnjaki, predvsem pa le redki med njimi premorejo "zdravo pamet", kot jo prej omenjena Mojca. Navdušila me je njena izjava o glutenu.

Z besedo gluten poimenujemo pomemben protein zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži, pire in ovsa. Intoleranca na gluten je zelo redka, saj se po podatkih diagnostičnega laboratorija pojavlja pri od šestih do sedmih odstotkih vse populacije, še redkejša pa je celiakija, ki je hujša oblika intolerance in se pojavlja pri manj kot enem odstotku populacije.

Tako se je ustvarilo splošno mnenje, da se je glutenu bolje izogibati, tudi če smo popolnoma zdravi oz. želimo to ostati. Mojca Cepuš je to teorijo v enem stavku na hitro ovrgla, in to z nasprotnim mnenjem, da pravzaprav ni zdravo nejesti glutena, če nimamo intolerance nanj, ker se nam v nekaterih primerih prav zaradi neuživanja glutena lahko razvije intoleranca na gluten in potem ga res ne smemo več uživati. Na ta način sami sebe pripeljemo do tega, da se moramo strogo držati brezglutenske diete, kar nas prikrajša za marsikatero dobro jed.

Na tem mestu bom omenil meni tako ljubo piro. Tudi pira vsebuje gluten, pa vendar ljudje dostikrat mislijo, da je to brezglutenski nadomestek za pšenico. Zato sem že večkrat dobil prošnjo, če lahko spečem pirin kruh namesto pšeničnega. A tudi ko pojasnim, kako in kaj, se ne ozirajo dosti na mojo razlago, češ, kaj pa tale kuharček ve. Pa jim ga spečem. Pirinega.

Novodobni guruji nam krojijo življenja, skrbijo, da bomo vitki in zdravi, a na račun tega, da bomo umrli lepi in zdravi, se bomo vse življenje odrekali dobrotam in jedli nemogoče kombinacije okusov. Skratka, živeli bomo prazno življenje, polno odrekanja in preračunavanja. Le kaj si misli sto let stara babica, ko ji na pol priučena nutricionistka začne soliti pamet, kako naj je.

In kako je prišla do tega? Gotovo ne s pomočjo sodobnih diet. Poti sta bili lahko dve: 1. ali je živela v revščini (vsi vemo, da so bile kronične bolezni srca in ožilja včasih v domeni bogatih), 2. ali pa je enostavno jedla po zdravi pameti in se veselila življenja. Res pa je, da je danes trend prehranjevanja usmerjen na poceni izdelke, ki resnično niso porok za dolgo in zdravo življenje, zato se socialno šibkejši potrošniki prenažirajo s poceni slabo hrano in izgubljajo prednost, ki so jo v preteklosti imeli pred bogatimi – ZDRAVJE.

Nasprotno pa, materialno bolje preskrbljeni ljudje skoraj ne jedo več. Svet se je res postavil na glavo. A nisem človek, ki bi vam solil pamet s tem, kako se "zdravo" prehranjevati, saj se tega niti sam ne držim ... Lahko pa vam svetujem, kaj jesti, da boste srečni in zadovoljni, kako si pripravite okusen obrok (mogoče celo zdrav) in v njem uživate. Že ko osvojite te veščine, ste na dobri poti, da začnete dnevno kakovostno jesti in mogoče celo dočakate babičinih 80 ali celo 100 let. Moj oče se nikoli v življenju ni prehranjeval po sodobnih smernicah "zdravega" prehranjevanja, pa je, čeprav se bliža 80. letu, še vedno čil in popolnoma zdrav.

Vse življenje je pristno domačo hrano, in to v količinah, ki mu ustrezajo, a so daleč od priporočil novodobnih gurujev. Revež niti ne ve, kaj je to pirin kruh, in ravno zato se je dogodila naslednja anekdota. Nekega dne je prišla na obisk k mojim staršem "nutricistično" ozaveščena soseda, zato je moja mama kot dobra gostiteljica poslala Paulija v trgovino po pirin kruh. Ko se je čez dobro uro vrnil s precej veliko vrečo, ga je mama začudeno pogledala in vprašala: "Ja, kaj si pa še kupil?" Pauli pa je odgovoril: "Samo to, kar si naročila: pir in kruh. "

Na tem mestu bom končal svoje današnje razmišljanje in vam ponudil preprost, okusen in čisto brezglutenski recept. In dober tek vam želim.

Citat iz knjige Marka Zorka Knjiga mrtvih: "Enkrat je bil mož, ki mu je umrla žena. Potem je enkrat umrl tudi on in je prišel v nebesa, je tam srečal ženo in sta srečno živela. In je rekla ona, a vidiš, kako nama je zdaj lepo, mož pa je rekel, a veš, kdaj že bi nama bilo tako lepo, če ne bi ti te zdrave hrane kuhala."

Primož Dolničar, ljubitelj kuhanja
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Leila
# 22.05.2017 ob 06:32
Bravo!
inteligenca
# 22.05.2017 ob 07:56
Delam v gostinstvu in prav smešno se mi zdi kako je danes že vsak deseti alergičen na gluten. Očitno je to moderno, drugače pa čestitke Primož za zdravo pamet.
dralex
# 22.05.2017 ob 07:11
Hvala, z vašim razmišljanjem in anekdoto ste mi polepšali dan!
Cervantes
# 22.05.2017 ob 10:01
Tole sem prebral zgolj zaradi naslova.
In ugotovil, da o piru ne duha ne sluha.
Zavajanje!
mroz12
# 22.05.2017 ob 09:51
@antartide
Torej praviš, da se v domači kuhinji nisi sposoben sam nahraniti? Da si moral zaradi tega v gostilno, moraš biti pa res slab kuhar :)

Pohvale objavi in modrim mislim! Z veseljem preberem še kakšno coolinarično!
Abndbn
# 22.05.2017 ob 10:05
Najbolj so ga zaradi teh novodobnih guru-cepcev naj***li tisti, ki so res alergični na gluten, ker so zdaj verjetno vedno tarča zavijanja oči natakarjev, ko v gostilni povejo, da hočejo nekaj brez glutena:)
Krimsky
# 22.05.2017 ob 07:12
Health Food Junkies so zasvojenci z zdravo prehrano.
~
Vendar od Freuda dalje vemo, da vsaka psihična organizacija že čemu služi, da zagotovo ni nastala kar brez razloga. Čemu torej služi 'zdravo prehranjevanje'? Mogoče izrinjanju kake druge zasvojenosti, zapolnjevanju (bivanjske) praznine, izpolnjevanju zahtev nadjaza, ki mu po definiciji nikoli ne moremo ugoditi, vedno bomo še malo premalo fit, nikoli ne moremo jesti dovolj zdravo in dovolj "tekati po zelenih livadah" [D.R.] ...
~
Jedilnik babic in dedkov:
ponedeljek – zelje, krompir, repa
torek – repa, zelje, krompir
sreda – krompir, repa, zelje
...
nedelja – zgoraj našteto + rep od prašička
~
Seveda pa je babičin/dedkov jedilnik za današnji čas 'delanja na sebi' in številnih strokovnjakov, ki to zdravo življenje tržijo – neprimeren, neprofitabilen, zastarel.
Industrije zdravega življenja pa menda ja ne smemo ogrožati, lahko nam zaradi tega še upade BDP ...
spela55
# 22.05.2017 ob 10:28
"Tudi pira vsebuje gluten, pa vendar ljudje dostikrat mislijo, da je to brezglutenski nadomestek za pšenico."

Glej glej, piše celo v članku.
themetun
# 22.05.2017 ob 09:59
Se strinjam z osnovno idejo. Edino anekdota je precej starejša od obiska neke nutricionisto ozaveščene sosede pri piščevih starših.
COP
# 22.05.2017 ob 09:57
Nutricionisti so večina samooklicani strokovnjaki (vsa čast izjemam), brez dobrega znanja biologije, medicine, kemije in fizike. Zato jih ne jemljem resno.
malikaliber
# 22.05.2017 ob 06:36
Mnjami!
por
# 22.05.2017 ob 10:52
Mene malce živcirajo ljudje, ki po vsaki vrsti hrane stokajo, kakšne probleme imajo. Po fižolu napenja, po zelju tudi, po mleku jim ''smrdi'' koža, po čebuli tut, po govedini se počutijo ''težke'', po svinjetini dobijo mozolj, po kruhu so 'zabuhli', po paradajzu jih malce peče v ustih,-...

Vsaka hrana ima veliko plusov in nekaj minusov. Življenje je pač smrtno nevarno. Pa naj probajo živet brez hrane, če jim škodi. Pa to govorim o minimalni ''škodi'', ne o alergijah in resnih intolerancah, ki pomenijo resno zdravstveno stanje.

Vse po malem, zmerno, pa enkrat na leto se se napit in enkrat na leto prečistit :)

Najbolš da grem za čprehrambenega guruja, sej sm končal ekonomijo, bom že vedel za kaj se gre pri hrani (sarc.).
acoschwanz
# 22.05.2017 ob 10:28
Abndbn: Morda res, ampak se je pa zaradi novodobnih guru-cepcev konkretno razširila in pocenila ponudba brezglutenskih jedi, kar je zelo pozitivno za tiste, ki imajo dejansko intoleranco na gluten.
povzetek
# 22.05.2017 ob 09:37
Nekoč sem nekje prebral, a ne vem, ali je res, da je glavna razlika med piro in pšenico v tem, da je prva bolj odporna na bolezni in škodljivce in zato potrebuje manj strupov. Ima pa manjši donos na hektar.
tesnilo
# 22.05.2017 ob 10:50
Amen, brother!
tocco
# 22.05.2017 ob 10:11
Pa pira ima gluten
sch
# 22.05.2017 ob 18:31
*grabs popcorn*
por
# 22.05.2017 ob 18:10
Lobe big titties, ne skrbi, prvo bom pogledal, katere vire oz. raziskave je g. dr. opravil, pa tudi če jih je, ne verjamem vsemu, kar preberem, lahko pa se po prebranem / prelistanem prepiram z ne-somišljeniki :)
chiron
# 22.05.2017 ob 16:29
Spoštovani Love_tigBitties,

ker ste najbrž zelo obremenjeni z znanstvenim delom, nimate časa, da bi prebrali vse kar se mi je zapisalo, med drugim tudi to, da je šlo v našem primeru za osebno izkušnjo. Oprostite mi neukost in dejstvo, da smo se v dani v situaciji, ko ni učinkovitega zdravila in ko je edina možnost operacija možganov z negotovim izidom, brezglavo lotili prebiranja psevdoznanstvene literature nekega neurologa in se za drugo mnenje nismo obrnili na Vas. Veseli me, da je prav med nami nekdo, ki zadeve oblada. (Teh Američanov smo menda že vsi siti) in gotovo ste ponosni nase. Če utegnete bi bilo res čudovito, če bi Vaše trditve potrdili z navedbo virov, pa morda tudi kje ste dosegljivi. Zdravstvenih težav nam nekako nikoli ne zmanjka.
P.S. Kaj naj naredimo zdaj, ko so Perlmuttrovi predlogi delovali?
Love_tigBitties
# 22.05.2017 ob 15:33
@ por Raje ne izgubljaj časa s prebiranjem oslarij v teh prehranskih knjigah, sploh pa ne v tej, ki ti jo je svetoval @chiron. Meni je res fascinantno kako zlahkoto predvsem tile ameriski media induced bullshit guruji prodajajo
"kacje olje" ljudem v letu 2017. In eden izmed taksnih gurujev je tudi dr. Perlmutter. Ce bi diete oz nacini prehranjevanja, ki jih je na stotine, dejansko dolgoročno delovali, potem ne bi bilo toliko tezav povezanih z zdravjem. In kot je nekdo pred mano ze napisal, tem "strokovnjakom" manjka znanja iz fiziologije, medicine in biokemije, zaradi tega pa vsak pise stavek za stavkom bedarij (obstajajo izjeme, ampak teh je zelooo majhen %).
chiron
# 22.05.2017 ob 12:37
@ por
Hvala za razumevanje.
Knjigo res priporočam, saj ne govori zgolj o glutenu, temveč tudi o ogljikovih hidratih, o maščobah, o tem kakšna velikanska škoda je bila storjena zaradi holesterolne histerije, proteinih, skratka o vseh hranilih. Gre torej za avtorja, ki se na eni strani ukvarja s prehrano, na drugi pa se srečuje z realnimi pacienti.
por
# 22.05.2017 ob 12:17
@Chiron

Bom poiskal knjigo, ker me tema zanima. Razumem, govoriš za najbolj občutljive skupine ljudi.
tocco
# 22.05.2017 ob 12:13
Se strinjam s chironom pametno bi bilo najti ali izvesti študije, o človeških boleznih povezanih z izvorom botaničnih družin rodu Poacea, mislim tistih, ki jih konzumira človek.
chiron
# 22.05.2017 ob 12:07
@ por
Nekako se mi zdi, da dandanes tako rekoč ni živila, ki ne bil imelo v sebi nekaj škodljivega. Že zato mislim, da je potrebno jesti čimbolj raznovrstno hrano, da ne vnašamo ves čas istih strupov.
Ker je trenutno tako lažje in mi okoliščine ne dopuščajo, tudi ne morem glutena v celoti opustiti. Upam, da ga nekoč uspem.
Namen mojega pisanja ni bil prepričevanje zagovornikov konzumiranja glutena, pač pa morebitna pomoč oziroma nasvet pacientom z epilepsijo ali drugimi boleznimi in njihovim svojcem, da preberejo knjigo in morda tako pripomorejo k izboljšanju stanja. Imamo lastno izkušnjo, zato mislim, da jo moram posredovati naprej.
Ko bo gospa nutricistka objavila knjigo o koristnosti glutena in pri tem navedla vso biokemijo in paciente, ki jih je z njim uspela pozdraviti, jo z veseljem preberem.
tocco
# 22.05.2017 ob 12:07
Pira ima samo manjši donos zaradi tege ker z vidika žlahtnenja ni zanimiva.
tocco
# 22.05.2017 ob 12:04
Ne ker če sta obe pridelani na eko način nobena ne vsebuje škodljivih snovi sicer je pa eko velik pojem z različnimi pogledi.
por
# 22.05.2017 ob 11:43
@chiron
Gluten ni prebavljiv; zakaj torej bi predstavljal nevarnost za možgane?

A veš, da je tudi krompir rakotvoren? Probej jest celo življenje sam krompir, pa boš vidu problemov :)
Matjaz82
# 22.05.2017 ob 11:36
Ne vem zakaj bi moral šparglje blanširati?
povzetek
# 22.05.2017 ob 11:06
@Cervantes
Pir je prinesel avtorjev oče.

@tocco
ne razumem, kaj točno si želel povedati. Kaj "niti ne"? Ne drži, da je pira bolj odporna, da ima manjši donos? Kaj je za pšenico manjši vložek in kaj pomeni "sistem brez večjega števila škodljivcev"?
V vsakem primeru pa mene samo zanima, ali so pirini izdelki v povprečju manj zastrupljeni od pšeničnih.
acoschwanz
# 22.05.2017 ob 10:29
btw, Mojca Cepuš je kul.
chiron
# 22.05.2017 ob 11:21
Tudi gospa Cepuš je samo certificirana nutricistka, ki podaja svoje mnenje, ki najbrž v določeni meri tudi drži, v celoti pa ne. Glede glutena je morda pametneje upoštevati izsledke večkrat nagrajenega ameriškega nevrologa D. Perlmuttra. Njegova knjiga "Požgani možgani" je prevedena tudi v slovenščino. V njej razpravlja o tegobah, ki jih imajo ljudje zaradi uživanja glutena (predvsem degenerativne bolezni možganov, Alzheimer, Parkinson, epi...), čeprav nimajo nikakršnih znakov alergije oz. netolerance na gluten.
Mnenje gospe Cepuš nam je seveda všeč, ker nas tolaži in nam dopušča, da ničesar ne spremenimo.

V južni Ameriki, kjer prevladujejo žitarice brez glutena, je število obolelih za deg. možganskimi boleznimi dosti manše kot v zahodnem svetu, kjer se ga zaužije več kot kdajkoli prej. Tudi tu so nekoč uporabljali več ajde in prosa, ki sta brez glutena. Pojedlo se je tudi dosti krompirja, pšenica pa je bila praznična žitarica.
tocco
# 22.05.2017 ob 10:09
Povzetek niti ne speciesov pšenice je polno, pira ni zahtevna s tega vidika, ker je genetsko nezanimiva, večino genetskega napredka je bilo narejenega pri pšenici. Glede na botanično skupino in genetsko zapostavljenost mogoče ni zahtevna, je pa res, da se da tudi pšenico pridelati z manjšimi vložki in s sistemom brez večjega števila škodljivcev in bolezni, ker je pira ena vrsta podvrste pšenice heksaploidni genom iz rodu aestivum je vse ostalo nabijanje odkrivanje tople vode.
antartide
# 22.05.2017 ob 07:20
Privoščil sem si file kovača na zelenjavi. Potem pa sem šel v domačo gostilno in se dobro najedel.
Primož Dolničar
link
A se vam sanja, da smo mi Italijani, s Sicilije ...
3
10. oktober 2017 ob 08:03 Danes si ne morem pomagati, da se ne bi dotaknil svetle strani naše kulinarike in tudi ne najdem teme, ki bi me razjezila in spodbudila h kritičnemu pisanju, zato bo današnja kolumna polna ...
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo