Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 50 glasov Ocenite to novico!
Ukrajina
"V sporazumu iz Minska še tli nekaj optimizma, čeprav ponekod ni zagotovil niti prekinitve ognja. In vsaka novica o kršitvah pomeni nove žrtve: še enega ubitega, pregnanega, siroto, invalida več," je zapisala Ilinka Todorovski. Foto: Reuters
Ilinka Todorovski
Ilinka Todorovski je tudi nekdanja dopisnica RTV Slovenija iz Zagreba. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Podobnost ukrajinske in jugoslovanskih vojn je mit

Kolumna Ilinke Todorovski
22. februar 2015 ob 07:17,
zadnji poseg: 22. februar 2015 ob 07:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Koridorji, tamponska območja, umik orožja, prekinitev ognja, živčna vojna, mir. Vmes pa kršitve, klanje, kri. Zveni znano? Danes ukrajinski vhod, pred dvajsetimi leti Balkan.

Vsiljuje se še več vzporednic med takratnim in zdajšnjim vojskovanjem v južnem oziroma vzhodnem preddverju Evrope, med jugoslovanskimi vojnami iz devetdesetih let in današnjo ukrajinsko krizo. Asociacijo vzbujajo novice o sprejemanju resolucij in uvajanju sankcij, pošiljanju opazovalcev in poskusih posredovanja, o kršenju premirij in preštevanju žrtev, o bitkah za interpretacijo in vojni živcev. Primerjave so čustvene, presojo vzdrži komaj kakšna.

Ključna razlika je že v mednarodnem in zgodovinskem kontekstu. Balkan je zakrvavel v času, ko je Evropa po padcu železne zavese letela na krilih nove demokracije in podcenila militarističen naboj Miloševićeve klike. Ukrajina je, popolnoma drugače, razpad sovjetskega imperija in razhod z Rusijo preživela v miru. Njeno krhanje se je začelo dvajset let pozneje, od znotraj podžgano s težavno tranzicijo, tlečim nacionalizmom, gospodarsko krizo in političnim radikalizmom, od zunaj pa predvsem s hlajenjem čezatlantskih odnosov. Vse skupaj začinjeno z nepredvidljivostjo Kremlja in otopelostjo Evrope, uspavane na lovorikah (zaslužene?) Nobelove nagrade za mir.

Pridih bližnjosti in domačnosti dajejo vojskovanju na ukrajinsko-ruski fronti novice o Srbih, ki se v ruskih paravojaških enotah bojujejo proti zahodnim silam zla, in Hrvatih, ki se na ukrajinski strani upirajo agresorju in separatistom. Spopad zgodovinsko nepomirljivih "četnikov" in "ustašev" na daljnem bojišču postavlja okvir za balkansko identifikacijo in zavzemanje strani. Naši proti vašim. Balkanski spletni portali se vnemajo od dokazovanja enosmernih resnic. Kot bi se ukrajinsko-ruske delitve risale po razpokah propadle Jugoslavije in bi se tam le ponavljale jugoslovanske vojne. Kar ne bi moglo biti dlje od resnice. To je mit.

V katero koli smer križamo dejstva, naletimo na past. Je današnja ukrajinska resničnost enaka hrvaški iz devetdesetih let? Da in ne. Kaj imata skupnega? Tudi Hrvaška je bila žrtev separatističnega kosanja matičnega ozemlja z nesebično vojaško in politično podporo močne sosednje države, ob nenehnem zatrjevanju te iste države, da z vojno nima nič. Tako se je s potuho Beograda na hrvaškem ozemlju rodila srbska paradržavna tvorba Krajina, ki jo je potem hrvaška vojska zlomila v akcijah Blisk in Nevihta. Z njima se je leta 1995 tudi končala vojna na Hrvaškem. Po drugi strani pa je Hrvaška tudi sama nesebično podpirala separatiste v sosednji državi, z vzdrževanjem paravojske HVO, parastranke HDZ in paradržave Herceg-Bosne. Srbi in Hrvati na Hrvaškem na okopih, v BiH pa na skupni protibošnjaški fronti.

Mirovnega sporazuma, ki je pred dvajsetimi leti naposled končal vojno v BiH, niso sklenili voditelji sprtih strani v tej večnarodni državi, temveč so se o njeni prihodnosti v Daytonu pod pokroviteljstvom ZDA pogajali predsedniki treh držav, BiH-a, Srbije in Hrvaške, čeprav sta Milošević in Tuđman ves čas goreče zanikala vpletenost v ta spopad. Brez odgovornosti za vojno sta postala zaslužna za mir. Tudi zato je daytonski mirovni sporazum v enaki meri dober in slab: dober, ker je končal prelivanje krvi, slab, ker je za ceno miru v temelje povojnega BiH-a vgradil nepomirljive interese sosed, s tem pa to državo obsodil na usodo nedržave.

Kdo in kdaj bo pisal mirovno pogodbo za konec ukrajinskega spopada, predvsem pa kakšno? Avtonomija? Delitev? Skupna uprava? Protektorat? Ključi miru so zagotovo v Kijevu in Moskvi, brez nadzornih ključarjev od drugod pa ne bo šlo. V vseh jugoslovanskih vojnah - od hrvaške do kosovske - so to vlogo odigrali Američani. V mirovnem delu ukrajinske zgodbe jih za zdaj ni; vsa pogajanja doslej so potekala v kvartetu Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije, imenovanem tudi normandijska četverka, po prizorišču prvega srečanja, ob robu lanske 70. obletnice izkrcanja zaveznikov v Normandiji, ki je naznanila začetek konca druge svetovne vojne.

Tudi dogovor v Minsku pred desetimi dnevi je napisal normandijski kvartet. V tem sporazumu še tli nekaj optimizma, čeprav ponekod ni zagotovil niti prekinitve ognja. In vsaka novica o kršitvah pomeni nove žrtve: še enega ubitega, pregnanega, siroto, invalida več. Tu je iskanje vzporednic s katero koli prejšnjo vojno odveč, to je univerzalno skupno vsem vojnam. Čeprav si ob njihovem začetku, ko padajo prvi streli in rožljajo predvsem besede, tega nihče ne predstavlja. Potem pa je že prepozno.

Ilinka Todorovski, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Zarotni Teoretik
# 22.02.2015 ob 07:31
Pričakujem, da bodo komentarji boljši kot tole skrpucalo zgoraj.
cedrah
# 22.02.2015 ob 07:41
Niti besedice o tem, da nosijo za klanje v Ukrajini največjo krivdo zio-USA potem, ko niso uspeli z predhodnimi mehkejšimi barvnimi revolucijami.Nič o vloženih miljardah Washingtona, nič o nastavitvi sionistične hunte v Kijevu preko zio- Fu*k the EU Nuland, nič o podizvajalcih oziroma biričih desnega neonacističnega sektorja.
JBT
# 22.02.2015 ob 07:41
...so odigrali vlogo Američani...
Oni so eni ključnih krivcev, da je prišlo do vojn v ex. Jugoslaviji, pa tudi v Ukrajini je tako.
ajverson4
# 22.02.2015 ob 07:30
Ni noben mit ampak je situacija popolnoma enaka. Edina razlika je da se Nato ne zaveda da Rusija ni Srbija. car Putin
3dc
# 22.02.2015 ob 07:36
Weight of Chains ali razapad Jugoslavije

Avtor zgornjega nagrajenega videa se je namenoma izgnil legendarnim slovenskim borcem za nacionalne interese. Vsaka podobnost za Ukrajinskimi je zgolj "slučaj" ga Todorovski. :-)
bre53
# 22.02.2015 ob 07:21
lepo je pisat iz fotelja doma ali iz kijeva da pa bi sla v donbass pa zvedla resnico to pa ne
TIGR
# 22.02.2015 ob 08:00
G. novinarka, tale "znanstveni" prispevek je pa precej pod nivojem, ki se pritiče novinarju Vašega kova. So tudi že drugi pred mano ugotovili.

Še malo in bomo na MMC lahko brali kar na google translate prevedene CNN, Reuters itd prispevke.
vilkox
# 22.02.2015 ob 07:58
Ilinka je dobra novinarka, žal pa v tem napisu je padla na vsej
črti. Vojne so pač njena tabula rasa.
*********
Ja kje pa sme v tem mediju pokazati s prstom na zločince iz Washingtona, ki imajo na grbi cel kup strahotnih vojn s stotitinami miljonov žrtev.
maradona 10
# 22.02.2015 ob 08:49
Ne bi se strinjal. Podrobnost je precejšnja. Le da Rusija ni Srbija in se vojaško nanjo pač ne da pritiskati. Je pa ena bistvena razlika, Ukrajina ve večinsko pravoslavna, kar pomeni da gre dejansko za še bolj žalostno zgodbo.
Guliarth
# 22.02.2015 ob 08:01
Vse vojne imajo podobnosti, naprimer častenje nevidnega in vera v pravljične like.
Acinho
# 22.02.2015 ob 09:43
Jaaaa poklicmo Americane, oni bodo prinesli mir, kot ga nosijo povsod po svetu, govoriti da so ZDA najzasluznejse za konrc morije na Balkanu, pa je nesramno dvolicje in nic vec od tega! Kako je lahko za mir odgovorna drzava, ki je leta 92 (ob samem zacetku morije torej) Bosnjake nagovorils naj zavrnejo mirovni sporazum, ki je bil skorajda enak tistemu iz Daytona, sklenjenemu tri leta kasneje??? Tri leta morij, obsedanje Sarajeva, Srebrenica in se in se...vse to bi se lahko preprecilo v samem zacetku a Uncle Sam ni bil razpolozen za to, ker je svoje zaveznike Bosnjake prepriceval da bodo z vojno dosegli se vec, dobili pa so manj...na papirju enako kot leta 92, ob tem pa na tisoce umrlih in pobitih. Ce bi se spor v BIH resil ze leta 92, bi se verjetno pritisnilo tudi na resevanje spora na Hrvaskem, kjer bi se vojna gotovo prej koncala...ampak ne, vazno je hujskat folk, prodajat svoja zastarela orozja in municijo, zasluzit precejsnje pare, pol pa kot cesnja na vrhu torte, glumit se mirovnika in se kitit s tem perjem.
ALFAinOMEGA
# 22.02.2015 ob 13:24
Imajo Albanci zdej avtonomijo, pa zakaj masovno bežijo iz te avtonomije ?
Ma kakšna avtonomija na tuji zemlji - jz bi to vse steru nekam !


Namesto, da bežijo v Albanijo, bežijo k nam gor.
Po drugi strani bi pa radi veliko Albanijo in pričakujejo, da jim bo v eventuelni vojni s sosednjimi državami, pomagal zahod.
Kako je ta narod lahko vodljiv, ma to je neverjetno.
SamoRes
# 22.02.2015 ob 08:21
Iz intervjuja nekdanjega pripadnika CIE:
Kaj mislite generalno, zakaj se je Jugoslavija razpadla, zakaj je vaša vlada imela željo, da to stori?
Vse je jasno. Ljudje, ki so nekoč hujskali k vojni in govorili o miru, so sedaj lastniki podjetij, ki izkoriščajo razna rudna bogastva in podobno! Enostavno, iz vas so naredili sužnje, vaši ljudje delajo zastonj in ti proizvodi gredo v Nemčijo in Ameriko, oni zaslužijo. Vi pa na koncu še odkupujete in uvažate tisto, kar ste sami naredili. Ker nimate denarja, se morate zadolžiti, to je cela zgodba s celim Balkanom.

Niste bili na Kosovu kot agent CIA? Ali je tu bilo nekega pritiska s strani Amerike?

Kako ne! Kosovo je izvzeto iz dveh razlogov, najprej zaradi rudnih in naravnih resursov, a drugo – Kosovo je vojna baza NATO. V srcu Evrope je njihova največja baza.

Ali imate sporočilo za ljudi iz bivše Jugoslavije?

Imam. Naj pozabijo preteklost, ona je zrežirana in lažna. Zmanipulirani ste, oni so dobili, kar so hoteli in neumno je, da se vi še vedno sovražite. Morate pokazati, da ste močnejši in da ste doumeli, kdo je vse napravil. Jaz se iskreno oproščam! Zato dolgo časa odkrivam skrivnosti CIA in Bele hiše!
3dc
# 22.02.2015 ob 07:48
Niti besedice o tem, da nosijo za klanje v Ukrajini največjo krivdo zio-USA potem, ko niso uspeli z predhodnimi mehkejšimi barvnimi revolucijami.Nič o vloženih miljardah Washingtona, nič o nastavitvi sionistične hunte v Kijevu preko zio- Fu*k the EU Nuland, nič o podizvajalcih oziroma biričih desnega neonacističnega sektorja.

Naivnost, ignoranca ali načrtno slovensko medijsko spinanje...kdo bi vedel? >:-)
jarovit
# 22.02.2015 ob 12:51
@frog master# 22.02.2015 ob 12:28
Prijavi neprimerno vsebino PA pomembno je še to, da je procesamosvajanja kosova trajaldlje od 10 lets o, z ogromno vmesnih stopenj, predlaganih rešitev itd.,medtem ko se je Krim osamosvojil na horuk.
----------------------
"Kosovo Republik" so se Šiptarji na demonstracijah drli že v začetku 80. let, ko jim niso bile kršene nobene pravice. Nasprotno užival so pravice, ki jih prej in ne pozneje niso nikoli imeli.
el CARTEL
# 22.02.2015 ob 12:09
PONOS @ Hrvaška kakor Slovenija sta bile republike del SFRJ.Po ustavi iz 1972 sta imele pravico do odcepitve.

citiraj ustavo iz leta 74.
kje to piše?

(da razblimio to hrvaško mitomanijo)

čakaj, ti bom dal ustavo.
http://mojustav.rs/wp-content/uploads/2013/04/Ustav-SFRJ-iz-1974.pdf

daj si duška.

ne pozabi na stran 16.
Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se menjati bez saglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina.
ALFAinOMEGA
# 22.02.2015 ob 12:58
"Kosovo Republik" so se Šiptarji na demonstracijah drli že v začetku 80. let, ko jim niso bile kršene nobene pravice. Nasprotno užival so pravice, ki jih prej in ne pozneje niso nikoli imeli.

Zdaj imajo lastno državo in naj si privoščijo svoje sanje iz 80-tih.
Seveda če so pa pričakovali, da bo državno kaso SFRJ zamenjala kasa EU ali celo ZDA.
vxxxx
# 22.02.2015 ob 12:35
frog master
# 22.02.2015 ob 12:28
Prijavi neprimerno vsebino
PA pomembno je še to, da je proces osamosvajanja kosova trajaldlje od 10 let, z ogromno vmesnih stopenj, predlaganih rešitev itd.,medtem ko se je Krim osamosvojil na horuk.
-------------------------------------------------------------------
Krim je bil ruski in pozabi na Krim !

Če se ti zdi pravilno da Ukrajinec podari rusko zemljo Ukrajinii, ne vem kako bi reagiral, če bi župan Ljubljane podaril Ljubljano Srbiji ?!
komsomolec
# 22.02.2015 ob 12:11
http://www.rtvslo.si/blog/komsomolec/jugoslavija-je-razpadla-ker-ni-imela-ciprasa/97757
Jugoslavijo so načrtno uničili zahodni zarotniki, Ukrajino prav tako. Doktrina spopada nizke intenzivnosti.
el CARTEL
# 22.02.2015 ob 12:03
naj se popravim v prvem komentarjo,
"da ni nikakršnih podrobnosti pa lahko izjavi le slepec..."

bi se moralo nadaljevati z : "ali pa nekdo, ki ima nek lastni interes, da se situacija ne prikaže kot podobna."

--
ima pa situacija še eno vzporednico direktno z zahodnim igračkanjem na balkanu - kosovom.

putin ga namreč redno omenja. argumentacija gre v stilu - zakaj je referendum (ki ga niti ni bilo) na kosovu legalen, na krimu pa ne.
potem je tu še meddržavno sodišče OZN, ki je reklo, da samostojnost kosova ni nelegalna ("saj volja ljudstva ne more biti nelegalna"), kar tudi rusija lepo izrablja v svojo prid.

ravno tako ukrajina uporablja argumentacijo srbije - da je njeno ozemlje nedeljivo in da(če že je referendum), nikakor ne more BITI LE NA ENEM DELU OZEMLJA. ampak rusiji primer kosova še kako prav pride tudi v tem primeru.
--

seveda pa nam bodo zatrjevali nekateri novinarji (če jih lahko tako imenujem),d a tudi s kosovom ni podrobnosti, saj je kosovo "poseben primer"
da se pač vsi motimo
in da živimo v zablodi
el CARTEL
# 22.02.2015 ob 11:56
Srbi in Hrvati na Hrvaškem na okopih, v BiH pa na skupni protibošnjaški fronti.

to lahko izjavi le nekdo, ki o vojni v bosni nima pojma

hrvati na hrvaškem so res delaili zločine nad bošnjaki (tudi so obsojeni v haagu), ampak ne zato, ker bi se s srbi zarotili proti bošnjakom, ampak ker so hoteli svoj kos pogače.
in ker v krajih, kjer so vojno delovali, proti koncu vojne srbov pač ni bilo, so pač tolki po bošnjakih. in seveda obratno

Brez odgovornosti za vojno sta postala zaslužna za mir.

tako je
ne pozabimo, dokler je milošević služil zahodnim (ameriškim) interesom, je veljal za "glavnega mirovnika na balkanu"
nato pa je čez noč postal glavni krvnik na balkanu.

verjetno je ta sprememba diskurza presenetila še najbolj njega samega, kot se je to zgodilo z gaddafijem.

V vseh jugoslovanskih vojnah - od hrvaške do kosovske - so to vlogo odigrali Američani

ja, američani se čutijo poklicane da razrešijo vsak konflikt, če jim je le to v ekonomskem interesu
afrika jim pač ni
svobodan
# 22.02.2015 ob 10:41
...ukrajinska vojna tako kot jugo vojna poteka izključno zaradi vojnega dobičkarstva krvoločnih psihopatskih posameznikov...zlizanih s politično in kapitalistično ''elito''...

...da pa ti iz ljudstva lahko mobiliziraš bolj ali manj normalne moške, da se bodo pripravljeni klati med seboj za interese svojih kolovođa, jim moraš direkt in preko medijske propagande napolniti glavo z gorečimi nacionalnimi čustvi in strastmi, ob tem pobiti primerno šetvilo njihovih sorodnikov, da jim podžgeš maščevalske strasti in seveda jih moraš primerno ustrahovati a jih občasno tudi pohvaliti in nagraditi...

...tako preprosto je to!!...za lokalne bogataše in njihove tuje gospodarje opravljajo umazan posel preprosti našuntani ljudje, ki na koncu ostanejo ranjeni invalidi, brez vsega, ali pa celo mrtvi...

...in seveda razočarani, ko pride čez deset let resnica tudi do njih, saj dokler se tepejo na fronti nimajo pojma zakaj gre in komu njihova kri v resnici prinesla miljone...

...kljub temu mnogi še potem ne morejo iz iluzij in še kar obožujejo svoje ''komandante'', ki so jih peljali v klavnico in jim uničili življenje...
spacepig
# 22.02.2015 ob 09:10
Avtorica spet kliče na pomoč Američane kot nekakšne zunanje odrešitelje, a pri tem pozablja, kaj vse so povzročili v Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji itd. In da so seveda glavni "igralci" v Ukrajini.
J@st
# 22.02.2015 ob 13:34
vojnaslo91
# 22.02.2015 ob 13:24
Prijavi neprimerno vsebino
J@st # 22.02.2015 ob 13:16

Google je dobil tole:
...V tem času se ga je prijel vzdevek »siva eminenca«. Od julija 1998 do avgusta 1999 je bil vodja FSB (agencije, ki je nasledila KGB). Avgusta 1999 ga je predsednik Boris Jelcin imenoval za predsednika ruske vlade. 31. decembra 1999 je Jelcin nepričakovano odstopil, Putin pa ga je začasno nadomestil. Na predsedniških volitvah marca 2000 pa zmagal v prvem krogu in postal ruski predsednik.

Dovolj dobro zate?
------------
Ja in kako bi on lahko pomagal Srbiji 1999 leta, če postal predsednik le 2000???
ALFAinOMEGA
# 22.02.2015 ob 13:02
Iz intervjuja nekdanjega pripadnika CIE:
Kaj mislite generalno, zakaj se je Jugoslavija razpadla, zakaj je vaša vlada imela željo, da to stori?
Vse je jasno. Ljudje, ki so nekoč hujskali k vojni in govorili o miru, so sedaj lastniki podjetij, ki izkoriščajo razna rudna bogastva in podobno! Enostavno, iz vas so naredili sužnje, vaši ljudje delajo zastonj in ti proizvodi gredo v Nemčijo in Ameriko, oni zaslužijo. Vi pa na koncu še odkupujete in uvažate tisto, kar ste sami naredili. Ker nimate denarja, se morate zadolžiti, to je cela zgodba s celim Balkanom.


Vse povedano.
RESNICA
# 22.02.2015 ob 12:45
Zanimivo osebno menenje novinarke Ilinke Todorovski, žal pa njena kolumna vsebuje tudi "črne luknje". Na nekatera dejstva je cenjena gospa enostavno pozabila...

Citiram: V vseh jugoslovanskih vojnah - od hrvaške do kosovske

Spoštovana, jugoslovanske vojne so se začele s Slovensko, končale pa z makedonsko vojno
Vir: Vojne v nekdanji Jugoslaviji

Glej ga zlomka, prav makedonska vojna je bistvena v tej primerjavi!!

Poglejmo vzroke, ki so pripeljali do vojne v Ukrajini in vzroke, ki so pripeljali do vojne v Makedoniji:

Ukrajina:
korumpiranost vodstva
jemanje pravic ruski manjšini - ustavne spremembe iz leta 1995
neenakosti med prebivalci - palače za vodstvi, ljudstvo pa v bedi
ukinitev ruskega jezika in določitev ukrajinščine za edini jezik v Ukrajini
odpuščanje delavcev iz vzhoda Ukrajine iz služb - vzrok narodnostna pripadnost

Makedonija
skorumpirano vostvo
lakota med prebivalstvom - večina izpod praga revščine
jemanje pravic manjšini
prepoved jezika
ukinitev šolstva v materinem jeziku, makedonščina edini uradni jezik
gradnja palač in spomenikov s strani vodstva
odpuščanje delavcev zaradi narodnostne pripadnosti

Na medmrežju se najde obilica kredibilnih virov. Jaz bom uporabil le vire, ki so bili objavljeni v Sloveniji. Eden takih je recimo intervju dr.Boštjana Markiča s profesorjem dr. Skenderjem H. Skenderijem, podpredsednikom Kosovske skupčine in dolgoletnim rednim profesorjem na Univerzi v Prištini

VIR

Nekj glavnih misli, ki kažeje na nedvoumno podobnost:

Albanci so imeli v Makedoniji pravico do šolanja v lastnem jeziku. Imeli so tudi Višjo pedagoško šolo v Skopju. Pozneje so jim bile te pravice vzete. V Makedoniji je bilo 1987 prepovedano šolanje albanskih otrok v materinščini v že obstoječih osnovnih in srednjih šolah širom po Makedoniji

Zaprli so Višjo pedagoško šolo v albanskem jeziku v Skopju, zaprli so višje srednje šole z albanskim učnim jezikom, učitelji in profesorji so izgubili službo, večina je bila zaradi
odpora proti tem spremembam preganjana in sodno kaznovana.


Do pred kratkim je bilo v Ustavi Makedonije določeno, da so Albanci konstitutivni narod Republike Makedonije. Toda s predzadnjo spremembo Ustave Makedonije jim je bila ta pravica odvzeta! Albanci se uradno obravnavajo kot prebivalci druge vrste.

Niti en predlog, ki so ga po normalnem postopku sprožili Albanci v Makedoniji, ni bil sprejet, niti ni prišel v normalen postopek v Parlament Makedonije, ker so bili predlogi zavrnjeni s preglasovanjem. Kljub večkratnim obljubam samega predsednika Gligorova, še vedno ni bil narejen niti najmanjši korak za neko sporazumevanje med Albanci in Makedonci. To so podlage za odnose med Albanci v Makedoniji in Makedonci samimi.

Albanske politične stranke v Makedoniji imajo vse enako stališče, da morajo biti Albanci
v Makedoniji konstitutivni narod, čemur se krčevito upirajo Makedonci.


Albanci v Makedoniji zahtevajo temeljne pravice, to je, da bodo državotvorni subjekt, kar so že bili; da so po enakih merilih kot drugi narodi v Makedoniji zastopani v državnih organih, policiji, vojski itd. in da se jim omogoči šolanje v maternem jeziku, pravica, ki so jo imeli, pa so jo izgubili še v »demokraciji«. Albanci v Makedoniji zahtevajo, da se spoštujejo ne le njihove etnične, kulturne, jezikovne in verske razlike, temveč da se odprejo vrata za politično in parlamentarnodelovanje tudi Albancem, ki žive v Makedoniji.

Razplet se je v Makedoniji že zgodil, Makedonija je Albance napadla z Vojsko in izvajala "Antiteroristično operacijo" Že ime je identično kot v Ukrajini...
Na srečo, je morala Makedonija zaradi pritiskov EU in prisotnosti sil NATO prenehati z nasiljem, proti viskim vojaškim povelnikom in nekaterin politikom pa so bili celo sproženi postopki v Hagu!

Ukrajina žal nima te sreče.... Vendar pa - Ukrajina je ponovljiva.... Morda se lahko ponovi ponovno ravno v Makedoniji, kjer odnosi med etničnimi Makedonci in Albanci še vedno vrejo....

To je realnost primerjave.... Makedonska vojna, zadnja v nizu, nima bamreč prav nobene povezave s Srbijo, Miloševičem ali komerkoli drugim iz bivše Jugoslavije....
komsomolec
# 22.02.2015 ob 12:08
Podobnost ukrajinske in jugoslovanskih vojn je mit

in da se še podpiše ... Falseflag!
cedrah
# 22.02.2015 ob 11:34
V Ukrajini še dolgo ne bo miru. Čakam na spopad med sionisti, ki zasesdajo visoke položaje kijevske hunte in podizvajalci/biriči desnim sektorjem oziroma neonacisti. Zaenkrat še sodelujejo dokler imajo skupnega sovražnika na vzhodu, ko pa se bo vzhod odcepil se bodo na zahodu Ukrajine poklali za preostanek. Zaenkrat so sionisti v prednosti in so hitro pospravili radikalne naciste, ki so zahtevali tako smrt Rusov kot Židov. Se spominjate Alexandra Mužička iz desnega sektorja? Ker je zahteval izgon židov iz Ukrajine je bil prav hitro ubit.

pirat1
# 22.02.2015 ob 08:00
Ključ miru v Ukrajini je v Washingtonu!

Kaj se je zgodilo v nekdanji Jugoslaviji, pa je dobro opisano tukaj:

http://www.cpns.si/aktualno/kdo-je-pomagal-odpreti-vrata-pekla-in-pri-tem-se-zasluzil/
RESNICA
# 22.02.2015 ob 13:28
Kot bi gledali Ukrajini...

Enak besednjak, enaka dejanja....
vxxxx
# 22.02.2015 ob 13:06
vojnaslo91
# 22.02.2015 ob 12:58
Prijavi neprimerno vsebino
vxxxx # 22.02.2015 ob 12:47
"Hrvati napadli Srbe"
Vukovar, Dubrovnik, ...: Kdo je napadel koga?

"Albanci napadli Srbe"
Kdo Albancem nasilno odvzame leta 1989 avtonomijo?

"Muslimani napadli Srbe":
Kdo napade Sarajevo?
---------------------------------------------------------------
Dobr je vojna91, a si ti zdej iz kome se zbudu ?
Ne morš začet vojno sredi vojne ?!!!!
Ja pa Rusi so prvi napadl Nemce pri Stalingradu - in zdej so Rusi krivi za vojno !

Mal poglej po netu, kdo je prvi napadu v Sarajevu !Šamolin
# 22.02.2015 ob 12:59
@frog master "PA pomembno je še to, da je proces osamosvajanja kosova trajaldlje od 10 let, z ogromno vmesnih stopenj, predlaganih rešitev itd.,medtem ko se je Krim osamosvojil na horuk."

Prosim ne smeši se več - toliko nesmislov kot si ti spisal danes :) Poduči se malo o Krimu in kako je sploh prišel pod okrilje nekdanje ukrajine in kdo je vseskozi živel tam in čigava vojska oz. mornarica je tam prisotna že vsaj 100 let.Malo spoznaj pravo zgodovino in boš ugotovil da se Krim za samostojnost oziroma priključitvi k Ruski Federaciji prizadeva precej dlje kot neko umetno Kosovo.
vxxxx
# 22.02.2015 ob 12:37
frog master
# 22.02.2015 ob 12:35
Prijavi neprimerno vsebino
vxxx, trenutno ni važno, zakaj so srbi postali manjšina, ampak so.Saj Srbi so tudi napadli druge narode in osvajali noa ozemlja ter tam postali vvečina, pa to danes ni važno.
-----------------------------------------------------------------
Kje so napadal druge narode ?
Šamolin
# 22.02.2015 ob 12:01
@frog master "Šamolin, v vsaki vojski se najdejo ultrapsihopati, ampak v SRB HRV vojni je šlo pa za generalno mednacionalno nastrojenost, ki je kipela že več desetletij. ne vem, no. Nisem strokovnjak za te zadeve."

Malo preveri bližnjo zgodovino vsaj za 100 let nazaj glede srbov in hrvatov in ti bo jasno da se je skozi zgodovino skoraj vedno zgodilo da so znašli na nasprotnih bregovih vojne vihre in tudi zločini kot so se dogajali v Jasenovcu so vzdrževali tlečo žerjavico in potrebeno je bilo le malo sprovocirati obe strani za nove medsebojni spopad - kar je zahodu ponovno uspelo s sponzoriranjem Beograda in miloševića na eni strani ter Zagreba in tudjmana na drugi strani.
Šamolin
# 22.02.2015 ob 11:44
@frog master ne bo držalo - ukrajinska redna vojska in prisilno mobilizirani v večini ne počnejo teh nagnusnih zločinov zato pa vse to debelo nadoknadijo pripadniki nacističnih paravojsk,desni sektor,tuji plačanci itd.Ropajo in pobijajo civiliste v mestih kjer imajo še nadzor in nič drugače ali lepše ni od razmer na takratnem balkanu - žal.
vxxxx
# 22.02.2015 ob 11:33
Šamolin
# 22.02.2015 ob 11:29
Prijavi neprimerno vsebino
@šmajser lepo da si še enkrat prilepil video blamažo premierja brez primere.V sramoto je pahnil večino slovencev in zelo oslabil temelje sicer dosedaj zglednega gospodarskega sodelovanja z Rusko Federacijo.
---------------------------------------------------------
Take rabmo !
Našo državo bojo domači ritolizniki uničl !
Šamolin
# 22.02.2015 ob 11:29
@šmajser lepo da si še enkrat prilepil video blamažo premierja brez primere.V sramoto je pahnil večino slovencev in zelo oslabil temelje sicer dosedaj zglednega gospodarskega sodelovanja z Rusko Federacijo.
šmajser
# 22.02.2015 ob 11:13
3dc
# 22.02.2015 ob 11:07
A se ni hotla Srbija priključit kos Hrvaške, isto kot Rusija kos Ukrajine ?

Bistvo zgodbe je načrten izbris 250.000 srbov iz hrvaške in kraja premoženja pod vodstvom zahoda in seveda borcev za "nacionalne" interese. Na hrvaškem imaš celo magnetogramske zapise in video posnetke o tem pa še vedno trobite laž.

Tako kot naša gospa Todorovski.
Šamolin
# 22.02.2015 ob 11:05
Sponzorji vojne in genocida nad prebivalci Donbasa ne mirujejo.

http://www.liveleak.com/
view?i=f0c_1424586674
nagual
# 22.02.2015 ob 10:20
Oprostite, ni mit. Obrazec delovanja je enak, tudi akterji, ki iz ozadja vlečejo niti so isti.
Razbitje Juge kot tudi razbitje SZ se nahaja v spisih Bžežinskega že več kot 30 let.
Režiserji državljanske vojne v Jugi in Malorusiji/Ukrajini so isti (CIA, NATO in ostale zahodne obveščevalne službe). Glavno vlogo pri odcepitvi Slovenije je igrala nemška obveščevalna BND.
Fragmentacija edinaga velikega naroda na več manjših z namenom "divide et impera" je začeta na področju Juge ob koncu 19. st s strani Vatikana in Dunaja - dobili smo Hrvate, Bošnjake (od1993), Makedonce in Črnogorce pa še to na tako majhnem prostoru, da je kar sumljivo. Kar je začel Vatikan, so nadaljevali njihovi globalistični zavezniki komunisti, kar je privedlo do majhnih in skreganih državic z majhnimi narodi brez identitete (izjema Slovenci in Srbi).
Na področju ruskega narodnega korpusa je vsako ozemlje, ki je prišlo pod oblast zahoda (katolikov) imelo posledico odnarodovanje in drobljenje ruskega nacionalnega korpusa. Začelo se je s poljsko-litivsko invazijo na Rusijo, nadaljevala s katastrofalnim podpisom Unije (unijatska cerkev) in končalo z oktobrsko revolucijo (kdo že jo je financiral in vodil?). Tako je od ruskega naroda nastal nikoli obstoječi ukrajinski, brez zgodovinske identitete, kulturno umetniške elite in svojega jezika.
The Saker je vse lepo opisal in dokumentiral.
SamoRes
# 22.02.2015 ob 08:08
http://www.rtvslo.si/pda
/?&c_mod=pda&op=blog&func=en
try&id=77013&public=pub

V obeh primerih so ZDA krojile usodo.
RESNICA
# 22.02.2015 ob 13:33
Tudi postopanje z ujetniki je enako - Makedonija - Ukrajina - vladne enote

vxxxx
# 22.02.2015 ob 13:33
vojnaslo91
# 22.02.2015 ob 13:29
Prijavi neprimerno vsebino
Kaj ima veze kam beži narod?

Narod beži tam kjer so razmere boljše... in tam kjer ima že svoje sorodnike.
Lahko so v Nemčiji, v Madžarski, Srbiji...
-----------------------------------------------------------------

Jaaa, običajno je tako, da imajo Albanci več sorodnikov v Nemčiji kot pa v Albaniji - a ni to mal čudno ?
Isto kokr da bi Rusi iz Donbasa bežali v Litvo al pa Poljsko al pa še lepš v Anglijo.
RESNICA
# 22.02.2015 ob 13:24
[video]Makedonija 2001 Bitkata za aracinovo Eve ja vistinata[/video]

[video]MI 24 Vo Napad na Tetovo[/video]

[video]Macedonia 2001 (1/2) | TD[/video]

[video]Macedonia 2001 (2/2) | TD[/video]

Kot bi gledaali Ukrajino, tudi besednjak je enak!
Krissssss
# 22.02.2015 ob 13:18
In nevem kaj sanjajo te Kosovarji , govorijo o enem genocidu nad njimi in hocjo odskodnino, ce noben ni bil obtozen genocida med glavno vojno .. tudi tukaj noben ne bo tko da to so le mokre sanje Kosovarjev..
J@st
# 22.02.2015 ob 13:16
vojnaslo91
# 22.02.2015 ob 12:01
Prijavi neprimerno vsebino
Dobro neka podobnost obstaja. Tako kot je Putin pustil Srbe na cedilu, tako je EU pustila na cedilu Ukrajino.
-----------------
Rrrrr... Daj poguglaj, kdaj je Putin prišel na oblast.
vxxxx
# 22.02.2015 ob 13:11
vxxxx
# 22.02.2015 ob 13:06
Prijavi neprimerno vsebino
vojnaslo91
# 22.02.2015 ob 12:58
Prijavi neprimerno vsebino
vxxxx # 22.02.2015 ob 12:47
"Albanci napadli Srbe"
Kdo Albancem nasilno odvzame leta 1989 avtonomijo?

Imajo Albanci zdej avtonomijo, pa zakaj masovno bežijo iz te avtonomije ?
Ma kakšna avtonomija na tuji zemlji - jz bi to vse steru nekam !
ALFAinOMEGA
# 22.02.2015 ob 13:06
Če v tvoji razlagi ni Krimskih Tatarov... potem tvoja razlaga pač ne drži.

Šamolinova razlaga čisto drži.
el CARTEL
# 22.02.2015 ob 13:01
Kdo Albancem nasilno odvzame leta 1989 avtonomijo?

no, to je še en povsem nepotreben izgovor za samostojnost
ker kdo pa vrne avtonomijo albancem (leta 2004 ali 2005, ne vem točno - tadićeva vlada je bila). in nato par let kasneje se pa ta izgovor (odvzem avtonomije) uporabi kot eden od dveh razlogov za odcepitev

v smislu, ja res ste nam vrnili avtonomijo, ampak sedaj je že prepozno in hočemo samostojnost

seveda če albanci ne bi imeli podpore ZDA, bi z veseljem sprejeli samostojnost
Ilinka Todorovski
link
21 gramov duše na politični tehtnici
15
22. marec 2015 ob 11:02 Čustva in denar so osnovne sestavine eksplozivnega ozračja, v katerem na Hrvaškem potekajo priprave na skorajšnje parlamentarne volitve.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo