Peyton Manning, dvakratni zmagovalec Lige NFL. Foto: Reuters
Peyton Manning, dvakratni zmagovalec Lige NFL. Foto: Reuters

A v resnici to ni ameriška ekskluzivna pravica, ampak popolnoma človeška lastnost. V noči na ponedeljek smo čez lužo videli eno tako pravljico. Najbrž najboljši podajalec v dozdajšnji zgodovini rednega dela Lige NFL Peyton Manning je na pragu svoje upokojitve (ki še ni uradna!) osvojil drugi naslov prvaka.

Ni težko sklepati, da ima njegova zgodba filmski potencial. Gora rekordov, zmag in nagrad MVP, a v končnici je nizal neslavne rekorde. Največ porazov v prvih krogih. Njegova roka je v trdi zimi, ko se v Ligi NFL igra končnica, običajno zamrznila. Trdovratna poškodba je bila kriva, da se mu je Indianapolis odpovedal. Številne operacije, leto odsotnosti, krhka roka - vsi so ga odpisali. Vrnitev, magična sezona 2013 s številnimi rekordi, a nato polom na Super Bowlu pred dvema letoma. Letos vnovična poškodba in izguba začetnega mesta v ekipi. Pred nekaj urami je postal prvak Lige NFL. Kdo ne mara takih zgodb?

Liga NFL jih je polna. Če ostanemo zgolj v kontekstu zadnjega Super Bowla. Prvi kadrovnik Denverja John Elway je izgubil tri Super Bowle in nato ob sončnem zahodu uspešne kariere osvojil dva šampionska prstana. Pa zgodba igralca Caroline Michaela Ohera, ki je dobila knjigo in film.

Ni presenetljivo, zakaj se take zgodbe prodajajo kot za med. Identifikacija. Radi se primerjamo z zmagovalci. Radi imamo zmagovalce. Radi bi bili zmagovalci. Zato tudi radi verjamemo v zgodbe, ki so morda videti preveč lepe, da bi bile resnične. Kot seveda tista o Lanceu Armstrongu, ki je premagal raka in si pokoril Dirko po Franciji. Sedemkrat.

Na tej strani luže se v teh mesecih piše še ena taka pravljica. Nogometaši Leicestra, ki so se lani komaj rešili izpada iz elitnega angleškega nogometnega prvenstva, po dveh tretjinah letošnje sezone presenetljivo vodijo. Lisice so po finančnih sposobnostih daleč od najbogatejših klubov, a vseeno kljubujejo naravnemu finančnemu redu. Kdo temu davidu ne privošči, da bi na kolena spravil goljata? Pravzaprav celo armado goljatov.

Želim si, da bi bile podobne zgodbe navdih za iskanje poti in rešitev na katerem koli področju, ne le športnem. In hkrati zavedanje, da na vsako eno uspešno zgodbo, ki jo opevamo in hvalimo, pride več tisoč zgodb, ki se končajo z razočaranjem in ne pridejo v medije. In prav zaradi take redkosti so uspešne zgodbe tako pravljične.