Kolumna Romane Kocjančič. Foto:
Kolumna Romane Kocjančič. Foto:

Danes je svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Toda ne vem, kaj vse si lahko pod tem pojmom predstavljam ...

Papež Frančišek je za ta 48. svetovni dan napisal poslanico. In tu so mi stvari veliko jasnejše in razumljivejše, kaj vse si lahko predstavljam ob tem dnevu. Da, to je svet digitalnih medijev, ki so že kar del našega življenja. Ne samo najstniki, tudi odrasli smo pogosto prilepljeni na mobilne telefone in družbena spletna omrežja. Računalniki ali tablice so del naše vsakdanje preme.

Kje pa najdete na njih dobro in lepo? Ta mesta me še posebej zanimajo.

V svetu digitalnih medijev namreč živimo, se gibljemo, preživimo kar velik del dneva in noči. Prek njih je naš svet zelo majhen. Zelo hitro izvemo, kaj se dogaja na severu ali jugu, vzhodu ali zahodu naše Zemlje. Kljub temu pa se v tem svetu čutimo zelo daleč drug od drugega. Ločujejo nas le revščina, konflikti, raznovrstno izključevanje, ekonomski, politični, ideološki in verski razlogi. Zaradi tega se počutimo daleč drug od drugega, nerazumljeni, nekje na samotnem oddaljenem otoku.

Digitalni mediji pa nam odpirajo možnosti za čudovito povezovanje ljudi dobre volje, v katere lahko vključimo tudi vse odrinjene. Koliko privlačnih in lepih informacij si pošiljamo s fotografijami, videi, animacijami in interakcijami? Novi elektronski mediji nam zaradi digitalne informacijske in komunikacijske tehnologije omogočajo ustvariti toliko lepega, dobrega in resničnega. Za vse, ki želimo v svetu digitalne etične kulture širiti solidarnost in dostojanstvo, se nam tu odpira nešteto možnosti.

Papež Frančišek pa v poslanici z naslovom Komunikacija v službi pristne kulture srečanja pravi, da se moramo v svetu digitalnih medijev poslušati. To pomeni, da sprejemamo drugega takšnega, kakršen je, da ga spoštujemo v njegovem različnem razmišljanju, kot je naše. Izreden božji dar za papeža je splet. Ni čudno, da tako spodbudno tvita jasna, kratka, upajoča sporočila. Pravi, da ni dovolj, če smo povezani z digitalnim svetom, ampak se moramo v tem digitalnem svetu tudi med seboj srečati, pozorno poslušati drug drugega, odgovarjati drug drugemu na dvome, hoditi skupaj v iskanju resnice, smisla bivanja. Komunikacijske tehnologije nam namreč same po sebi ne zagotavljajo dobrote in resničnosti. A vendarle je digitalni svet svet človeških oseb, ki smo pogosto ranjene in iščemo upanje.

Zato, pravi papež Frančišek, pomeni dialogizirati v digitalnem svetu biti prepričan, da nam želi drugi povedati nekaj dobrega in da na svoje ideje kdaj pozabimo. To pa ne pomeni, da niso pomembne, ampak da nam je drugi dragocen.

"Ne bojte se biti prebivalci digitalnega sveta," sklene papež svojo poslanico. Res si želim, da bi v svetu digitalnih medijev razvili občutek pripadnost človeški družini, pomoč drug drugemu in dostojanstvo vsakemu. Mi smo ustvarjalci tega prostora. Če bomo širili svoj mir in dobro voljo, bo za marsikoga novi dan trenutek svetle lučke, ki mu je zagorela v vedenju, da na tem svetu ni sam!