Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 25 glasov Ocenite to novico!
Moskva
"Streli nedaleč od cerkve Vasilija Blaženega so Borisa Nemcova oropali apolitične smrti," piše Andrej Stopar. Foto: Reuters
Boris Nemcov
Nemcov je bil eden najvidnejših predstavnikov opozicije v Rusiji. Foto: Reuters
Andrej Stopar
Andrej Stopar je sodelavec Radia Slovenija in je osem let preživel kot RTV-jev dopisnik iz Moskve. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Prekletstvo političnega konteksta

Kolumna Andreja Stoparja
28. februar 2015 ob 13:06,
zadnji poseg: 28. februar 2015 ob 15:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

So politiki, ki že v času življenja vstopijo v Panteon, pa potem veter zgodovine – prosto po Stalinu – odpihne listje z njihovih grobnic. Ali pa obratno, jih zasuje in preda pozabi. So pa tudi takšni, ki se v Panteon povzpnejo šele po stopnicah, ki vodijo skozi njihov lastni grob.

Za Borisa Nemcova (1959–2015) je sprva kazalo, da bo sodil med prve, ampak se očitno uvršča med slednje. Streli nedaleč od cerkve Vasilija Blaženega so ga oropali apolitične smrti. "Čudežnemu otroku jelcinovske politike", ki je v devetdesetih letih postal najprej gubernator Nižnjega Novgoroda, nato podpredsednik vlade, je usoda v Putinovi Rusiji namenila opozicijsko kariero. Očarljivi Nemcov je bil vidni, ampak še zmeraj tipični predstavnik krogov, ki so bili nekoč na vrhu, nato pa so ustanavljali stranko za stranko, a po letu 2003 vedno znova pristali pred vrati državne dume. Morda je kdo sedel v poslanski sedež kakšnega regionalnega parlamenta (Nemcov je bil kot član RPR-Parnas poslanec jaroslavske dume), ali morda gubernatorja, kot je to uspelo kolegu Nemcova iz pokojne stranke SPS Nikiti Belihu. Vrata v visoko politiko in na vplivne uradniške položaje v centru pa so jim bila zaprta. Kot še en vidni soborec, nekdanji premier Mihail Kasjanov, je bil Nemcov ljubljenec predvsem tujih medijev, ker ga, razen peščice opozicijskih doma, ruski niso upoštevali, njegov forum pa je postal tudi ulica. Protesti. V tretjem Putinovem mandatu sicer redkejši pojav, zato pa v letih 2011–12 toliko opaznejši.

Znana opozicijska novinarka in političarka Olga Romanova je položaj ruske zunajparlamentarne opozicije primerjala s kokonom. Kremelj je te ljudi izoliral, jih prepustil notorični kritiki Putina, zaradi katere je bilo videti, da drugih ciljev, kot je odstranitev predsednika, sploh nimajo. Oblasti so jim odvzele javni prostor in dosegle, da so govorili sami sebi in prepričevali prepričane. Pa je to res? Brezzobih politikov ne ubijajo za streljaj od kremeljskega obzidja. Umor Borisa Nemcova je bil provokacija. Vprašanje, kdo je koga s tem provociral, pa seveda ostaja. Zdi se, da Kremlju umor znanega politika ne koristi. Napovedani nedeljski opozicijski shod bo zdaj namenjen spominu Borisa Nemcova in bo pritegnil neprimerno večjo pozornost. Postavlja pa se tudi vprašanje, kako trden je režim, ki ni sposoben poskrbeti za varnost v neposredni bližini samega središča oblasti. Putin je svojo podobo stabilnosti gradil predvsem kot popolno nasprotje mafijskemu kaosu devetdesetih. Zdaj pa tole. Razen ...

Ključno v zgodbi Nemcova je naslednje: Boris Jefimovič je bil predstavnik v Rusiji zgodovinsko izpričanega idejno-političnega toka "liberalcev", "zapadnikov", "inteligence". Vsako obdobje je tem ljudem prilepilo svojo, v širši javnosti pretežno negativno etiketo. Neučinkoviti blebetači v poznem monarhičnem, disidenti v sovjetskem, grobarji SZ in ruskega gospodarstva v devetdesetih letih ter petokolonaši v Putinovi Rusiji. Precej stvar okusa, bi rekel, ampak njihove ideje imajo močno stalnico: Rusija je evropska država in bi tudi morala živeti tako, z razvitimi državnimi, civilnimi, demokratičnimi institucijami in v sožitju z Zahodom. Ne le z njim, seveda, ampak prav gotovo ne v sporu z Zahodom. V zadnjem času je ruska politika ubrala popolnoma nasprotno smer. Čeprav je mitologija o "posebni ruski poti", "duhovnih vezeh in vrednotah ruskega sveta" in "pravoslavni civilizaciji" v ruskem javnem prostoru danes prevladala, so predstavniki domnevno poražene skupine še zmeraj tarče sovražnih izbruhov. Očitno ne le verbalnih. Paradoks, ampak le na videz, kajti za rusko družbo in njeno blagostanje so "liberalci" dolgoročno gledano bistvenega pomena.

Kar navadili smo se, da konflikt na vzhodu Ukrajine, pred tem krimski primer, in ves njun kontekst razlagamo v mednarodnopolitičnem, geostrateškem ključu. Seveda. Pa vendar mislim, da je treba izhajati iz notranjepolitičnih motivov in posebnosti, ki jih v Rusiji ne manjka. Zgodba Nemcova je v tem primeru presek obojega. Boris Nemcov ni bil le kritik Putinove politike in korupcije v Rusiji, ampak je bil zelo povezan tudi z Ukrajino, odločno je nasprotoval ruski politiki do sosede in je celo pripravljal poročilo o vpletenosti Rusije v konflikt v Donbasu. Gotovo ni naključje, da so se takoj pojavile govorice, da naj bi v ruskem zaporu umrla ukrajinska pilotka Nadežda Savčenko, ki gladovno stavka, a so se na srečo informacije izkazale za lažne. Nič nenavadnega ni, da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko uboj Nemcova primerjal z rušenjem mostička med Ukrajino in Rusijo. Kot ni nič presenetljivega, da se je takoj oglasil Barack Obama. In pričakovano je bilo, da je Vladimir Putin preiskavo uboja "vzel pod osebni nadzor".

Dela bo imel veliko. Rusija se panično boji "barvne revolucije", Majdana, ki ga bo zmeraj v prvi vrsti (in ne brez razloga) interpretirala kot vmešavanje od zunaj, nikoli pa ne kot zahteve po reformi družbe in političnega sistema. Ampak v tem trenutku bi jo moralo skrbeti nekaj drugega. Iz Ukrajine v Rusijo ne polzi Majdan. Domov se vrača Donbas.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Fernspaher
# 28.02.2015 ob 14:39
V Ameriki imajo najboljši sistem za "kontrolo množic"...samo dve stranke pod kontrolo istih ljudi, če to ni čista genijalnost. v Rusiji realno vsaj obstaja prava opozicija kar za Ameriko ne moremo reč, kdo jo sponzorira je pa spet druga stvar
PONOS
# 28.02.2015 ob 15:21
Kako so nekateri naivni.
Napovedi vodilnih politikov se uresničujejo in ZDA je nedolžna:)
peščica je kupila ZDA in EU.Sedaj hoče globalno dominacijo.
what?
# 28.02.2015 ob 14:49

What?, veliko raje živim v državi z borznim indeksom, kjer lahko tudi sam vlagam, kot tam kjer pospravljajo voditelje opozicije. Je kaj narobe z mano?


moraš malce dlje od lastnega vrtička pogledat. zato da na zahodu ni treba pobijat voditeljev opozicije umirajo voditelji opozicije in nedolžni ljudje drugje po svetu (daleč od tvojih oči).
Naj se spomnimo da so Talibani prišli na oblast s pomočjo ZDA; naj se spomnimo da je Husseinov Saddam bil čudovit kolega z zahodom včasih, naj se spomnimo Pinoche-ja; naj se spomnimo Vietnama; naj se spomnimo Sudana, naj se spomnimo da je lep delež ISa bil del opozicije proti Assadu....ampak nedolžni drugje po svetu tebi niso važni in te ne zanimajo, tebi je edino važno da dobesedno pred tvojim nosom ne ubijajo voditeljev opozicije - čeprav so "voditelji opozicije" ala Nemcov enake osebe kot so bili v afganistanu Talibani v 80ih in kot je bil IS opozicija Assadu v Siriji.

če meni pripisuješ ideološko steklo, pa imaš sam kar ideološki zid iz titana.
PONOS
# 28.02.2015 ob 14:41
Ameriško finančno podprta ruska opozicija ni prinašala zaželjenih uspehov zato so se odločili da bi morda mrtev opozicijski voditelj kot mučenec pred napovedanim shodom dal boljše uspehe...
what?
# 28.02.2015 ob 15:30
Nasilne smrti Putina nasprotnikov

dokaj siromašen seznam napram milijonom smrti zaradi zahoda:
-Manuel Noriega, Augusto Pinoche, vladavina talibanov in post 9/11 ponovno rušenje Afganistana, Saddam Hussein in ponovna vojna v Iraku, Vietnam,....pa to je samo vrh ledene gore in tukaj govorimo o milijonih nedolžnih oseb, ki niso imeli popolnoma nobene veze z vodstvom države ali z opozicijo in so želeli samo živeti življenje oz. niso imeli želje po oblasti.

če je Putin čisto morilec, so dejanja zahoda čisti genocid.
marijači
# 28.02.2015 ob 15:00
Vedno moramo imeti pred očmi večstoletne mokre sanje zahodnih monstrumov. Pokoriti Rusijo in se polastiti njenih naravnih dobrin. Da bi to dosegli ne izbirajo prav nobenih sredstev razen direktnega vojaškega spopada, ki bi bil za zahod samomor.
what?
# 28.02.2015 ob 14:30
Evolucija pač favorizira močnejšega, v zadnjih par tisočletjih pa fizična moč ni več edini faktor.

dejansko je ravno sedaj fizična moč najbolj pomembna - glej kako uspešno zahod izvaža demokracijo - ali kje niso smrtne žrtve zaradi t.i. demokratizacije?
what?
# 28.02.2015 ob 14:28
Dobrodošli v Putinovi Rusiji 21 stoletja. Edinemu upanju v boju z zahodno dekadenco in neoliberalizmom, kot bi rekli ljubitelji in častilci Putina!

dobrodošel v Ameriškem zahodu - edinemu upanju v boju proti terorizmu in komunizmu, kot bi rekli častilci in ljubitelji klanja nedolžnih z namenom izboljšanja borznih indeksov.
isfahan
# 28.02.2015 ob 14:19
Frecciarossa..sicer slikce so mi všeč še posebno tista ljubka s Timošenkovo in Porošenkotom...joj kako so cotkani :) ...vsi sami svetniki, joj kako lepo
what?
# 28.02.2015 ob 14:16
če ne pa napiši, koga od pomembnih so zaprli ali ubili, ker je kaj rekel proti Obami?

vprašaj Snowden-a kako mu gre potem ko je odprl gofljo.
Ali pa še bolje - vprašaj tistega vojaka, ki je dostavil material Wikileaks.

svobodni zahod pa take bajke in fantazije...
Ramus
# 28.02.2015 ob 13:46
"Zdi se, da Kremlju umor znanega politika ne koristi."

Seveda ne, ta umor koristi tistim, ki želijo da Putinov režim pade. To je več kot očitno.
generacija56
# 28.02.2015 ob 15:51
Po vsebini sodeč, še ena prodana duša.
Dopisnico, ki je poročala iz Moskve objektivno, so suspendirali.
Danes dobi še samo kak marginalen termin.
Če pa se ližeš z oblastjo, trendom masovnih morilcev tudi v EU, dobiš prvo stran.

Ni težko sestaviti koščkov, zakaj ta umor. Komu odgovarja.
Kakšno življenje je Nemcov živel, povedo čisto navadna dejstva. Ob umoru je bila navzoča Ukrajinska super-manekenka. Več kot dvakrat mlajša od njega.
To stane.
Koliko stane, bi vam znal povedati senator Mc Cain, podpornik, katerega lahko najdete na fotografiji z Nemcovom.
Koliko pa lahko takšna afera stane stabilizacije Rusije, koliko naivnežev verjame v naročen umor nekega marginalnega vodje opozicije, lahko med drugim zasledite v komentarjih.
Žalostno je le torej, da se pisec, kot tale zgoraj, prodaja.... Zakaj?
PONOS
# 28.02.2015 ob 14:51


Če še niste pozabili vas spomnem ljudje namreč hitro pozabljajo.....glejte datumnapovedi:)
FOAB
# 28.02.2015 ob 14:14
@Slippy

v ameriki je opozicija že zdavnaj počiščena in v zaporih. Njihovi mediji umorov in odstranitev seveda ne objavijo. In "opozicija" ne pride niti do medijev. Tako imajo dve frakciji enopartjskega režima.
FOAB
# 28.02.2015 ob 14:08
v bistvu je bil Nemcov spravljiv politik. Bil je kritičen do oblasti v Kremlju, ni pa (hotel) širiti laži ali dezinformacij.

Mogoče razkol v njegovi stranki, bi lahko bil motiv...
soci
# 28.02.2015 ob 15:34
Po prebiranju komentarjev na spletu se še najbolj nagibam h komentarju Gorbačova:
„Seveda se bodo nekateri poskušali za svoje cilje izkoristiti ta zločin. Oni razmišljajo samo o tem kako bi naškodili Putinu. Mislim, da se zahod ne bo opredelil za ta korak. Morilci so sigurno računali na ta korak!“
Sicer pa: zakaj bi Putin stal za tem!? Njemcov mu zagotovo ni bil nevaren, kajti na minulem mitingu je zbral le kakih 2.000privržencev! Poleg tega pa bi mu bil koristen živ, kajti ni mu težko slediti, nekateri pa so komaj čakali na kaj podobnega..... Hudičeva rabota, upam da ne tista, ki je bila že tolikokrat videna...
what?
# 28.02.2015 ob 15:22
Ali je fizična moč ameriških vojakov edini faktor pri njihovi vojaški premoči?

če ne gre zlepa (demonstracije in propaganda), gre vedno lahko zgrda ("demokratizacija").

predvsem pa glede na to da je Slovenija članica Nata in EUja in da je ameriški ambasador obveščen o vsakem najmanjšem koraku slovenske politike...ne bi mogli reči da stremimo k Rusiji, prej nasprotno - da smo zakopani globoko v anusu Washingtona.
PONOS
# 28.02.2015 ob 14:24
Skippy
,koga pa so v ZDA ubili v zadnjih desetletjih, ker je razmišljal drugače?

Bradley Manning,Assange,Snowden...itd.
Volitve bodo zopet med Bushem in Clinton malo dolgočasno in nedemokratičen nepotizem se vam ne zdi?
isfahan
# 28.02.2015 ob 14:13
Skippy...Martin Luther King, JFK, Malcom X etc...glede novinarjev je bilo kar nekaj "čistk" nazadnje odmeven primer v zvezi s Snowdenom, pri njih je tega veliko ampak se vse pomete pod preprogo, pač zahodni madiji in tisti v ozadju ne bodo pluval sebi v skledo
what?
# 28.02.2015 ob 16:12
kako kvaliteten umik tega prispevka s prve strani in jako lepo nadomeščen z novico o smrti.

in potem slovenci menda stremimo k Rusiji....

ne resno - a bolj prozorni ne morete bit na RT VSLO :-)
PONOS
# 28.02.2015 ob 15:29
Teroristi in diktatorji se nahajajo tam kjer je nafta.Če se jih odstrani se pa organizira nove kot ISIS.
Pa ne zaradi nafte same ampak zaradi nadzora v kaki valuti se ta prodaja.
Kaj imata Gadafi in Sadam,Asad,Putin skupnega prodajali so in kupovali nafto mimo dolarja..Putin to razširja z BRICS.Rusija se de facto bori za svoboden svet in se želi otresti dolarskemu davku.
what?
# 28.02.2015 ob 15:00
What? vidim da nisi preveč dojemljiv. Zakaj se delaš kot da veš kdo ga je ubil? Vidiš, nisi sposoben niti priznat, da tvoje argumente vodijo splošna ideološka prepričanja. Jaz nisem nikjer zatrdil da vem, za razliko od ostalih pametnjakovičev tukaj na forumu (in tebe), ki vedo vso "resnico".

lahko prosim citiraš kje govorim o temu kdo je ubil Nemcova? da vidimo test pismenosti in dojemanja. hvala.
isfahan
# 28.02.2015 ob 13:59
Jutri se bo zgodil že dolgo napovedan shod opozicije in Putin ravno danes poči Nemceva liderja opozicije?...btw. tih "shodnikov" se ponavadi ni nabralo za niti 0,1% Moskve kaj šele Rusije, Nemcev ni predstavljal niti najmanjšo grožnjo Putinu katerega podpira 80% državljanov....in potem Putin naredi to??? halo logika, to bo edino škodovalo Putinu in ne koristilo
Ramus
# 28.02.2015 ob 13:43
"Ampak v tem trenutku bi jo moralo skrbeti nekaj drugega. Iz Ukrajine v Rusijo ne polzi Majdan. Domov se vrača Donbas."

Ne gospod Stopar,... Ne polzi Majdan iz Ukrajine v Rusijo, pač pa ga porivajo.
SamoRes
# 28.02.2015 ob 13:28
Tisti Charlie Hebdo in sedaj še tole. Možje v črnem so se spravili nad Evropo.
Robiland
# 28.02.2015 ob 17:18
Nemcov je bil nepomemben politicni element v Rusiji. Nekdo ga je izkoristil za naslovnico proti Putinu. To je vse.
tupamaross
# 28.02.2015 ob 16:20
What,
če mmc hoče usmerjati javnost nekam drugam, za to vedno
zadostuje Janša.

Recimo, 12 milijard EUR novih posojil, okrog 9 milijard EUR
mašenje bančnih lukenj, rubeži-razlastitve delničarjev in še
posebej imetnikov obveznic, napoved rubeža-razlastitev
imetnikov depozitov v naslednjem letu, bankrogt Factor in
PRO banke in pokritje depozitov v znesku glavnice okrog
600 milijonov EUR, z obrestmi pa okrog milijarde...

Vendar, kaj nam to mar. Vsi raje beremo, da so umorili tam
nekega Nemceva, ki je bil v družbi (glej čuda) Ukrajinke, ki
je bila lepotica vseh lepotic....
Follow Me
# 28.02.2015 ob 14:46
Sej ni čudno potem, da se stric boji Putina. Jaz se mu smejem v fris XD in še bolj potenciram.
Ko bi začel govort o zahodni demokraciji bi bilo komaj zanimivo.Zaključek Putin je ubil nasprotnika, za to dejanje je čakal 10 let in več.
Fernspaher
# 28.02.2015 ob 14:42
btw. truplo in v ozadju Kremelj ...če to ni težka simbolika, verjetno gre slika v zahodno zgodovino
ALFAinOMEGA
# 28.02.2015 ob 21:29
Iz Ukrajine v Rusijo ne polzi Majdan. Domov se vrača Donbas.

Avtor hoče cinično in že skoraj škodoželjno povedati, da se domov vračajo ljudje, ki jim je Porošenk podrl domove, uničil infrastrukturo, jim ne izplačuje več pokojnin, itd.
Avtor podcenjuje ruski živelj, kakor ga podcenjuje ves zahod že stoletja in stoletja, brez da bi iz zgodovine izvlekel nek poduk.
Ruski narod je zelo enote in potrpežljiv. Ko je v nevarnosti njegova samobitnost, se na nevarnost nameri z vsemi sredstvi. In da se Rusi pri tem združijo ne potrebujejo propagande, le na svoje mrtve se ogledajo.
Robiland
# 28.02.2015 ob 17:21
faantasycamp, torej po tvoje je bil Putin, ravno zato, ker bi bilo prevec ocitno? Torej pravis, da ti je vseeno v vsakem primeru bos mislil, da je bil Putin. Je to racionalno....in inteligentno?
ALFAinOMEGA
# 28.02.2015 ob 22:29
Na zahodu se propaganda uporablja kot viagra.
če je ni, potem se ljudstvo ne dvigne.
m72
# 28.02.2015 ob 21:18
Mrtev jim koristi več kot živ... Kdaj bo na vrsti Porošenko?
what?
# 28.02.2015 ob 18:11
Če so ga rez zahodni plačanec in so ga
pospravili njegovi zahodni prijatelji, potem
je vprašanje kakšno korist bi sedaj od tega
imeli, če je pa bil skoraj edini ki se drzne
kritizirati in protestirati proti Putinu? Ne bi
valda sami sebi jamo kopali.


Nemcev kot vodja opozicije je imel nekih 20000 privržencev, pa recimo da jih je imel 50000. To je v Rusiji zanemarljivo. Zdaj je njegova smrt na vseh možnih naslovnicah in se govori samo o tem - število privržencev opozicije se v nobenem primeru ne bo zmanjšalo, ampak kvečjemu povečalo.
Ne trdim da Putin žaluje za igubo opozicijskega vodje, samo od vseh akterjev profitira ravno Putin najmanj oz. je v krepki izgubi. Opozicija pa bo (je) postala močnejša - to ni pljuvanje v lastno skledo.
what?
# 28.02.2015 ob 16:01
Žalostno je le torej, da se pisec, kot tale zgoraj, prodaja.... Zakaj?


tudi on bi rad stal na odru z dvakrat mlajšo Ukrajinsko manekenko? hehe...
nagual
# 28.02.2015 ob 13:40
Kdo ima največje koristi od umora Nemcova?
CIA, ker ima še eno zgodbo o "zločinskem" Putinu s katero bo še bolj demonizirala Rusijo in Putina. Zdaj ima še lažjo pot za organizacijo obarvanih revolucij v Rusiji.
Zahodni mediji imajo še eno "zgodbo" o nedemokratičnosti Rusije in še eno temo za indoktrinacijo zahodne družbe z rusofobijo.
Ruska opozicija podkrepljena z dolarji in inštrukcijami iz ameriške ambasade v Moskvi.
Robiland
# 28.02.2015 ob 17:17
vedno znova sem sokiran nad prispevki g. Stoparja.
tupamaross
# 28.02.2015 ob 15:38
Nemcev in Kasjanov so bili tuji plačanci, dokler se ni prišlo do
podatkov,da sta oba delala za Putina, svoje podpornike pa so
dobesedno molzli.

V politiki ni relno tisto,kar je najbolj realno, pač pa je naravnost
nasprotno logičnemu.

Skoraj je nemogoče dobiti lojalnega rusa za vohuna zahoda,
ko pa se Rusom po svetu dobesedno ponujajo najbolj lojalni
vohuni v katere normalen človek nikoli ne bi podvomil.

Recimo,kustos angleške kraljevske družine,ki mu niso sodili
zaradi strahotne sramote v svetu. Pripadal je skupini Kima
Filbija in ostalih fantov, ki so kolegi iz Cambridgea.
Ramus
# 28.02.2015 ob 13:53
". Ne le z njim, seveda, ampak prav gotovo ne v sporu z Zahodom. V zadnjem času je ruska politika ubrala popolnoma nasprotno smer. "

g. Stopar zahod je tisti, ki vidi tekmeca (sovražnika) v Rusiji. Zahod je tisti, ki ne vidi v Rusiji partnerja in zaveznika, pač pa še eno država, ki si jo je potrebno podrediti. To pa pri rusih ne gre,.... Zahod je tisti, ki je ubral popolnoma nasprotno smer. Rusija je vseskozi Rusija,... in nikoli ni bila Evropska.
Šiška-1107
# 28.02.2015 ob 21:22
Domov se vrača Donbass? Kaj naj bi to pomenilo, da prostovoljci prihajajo domov? Saj vojne ni konec.
tupamaross
# 28.02.2015 ob 16:13
Preprosto in enostavno. Dokler te rabijo, te pač rabijo, ko te
pa več ne rabijo, te preprosto počijo, da iz njih ne boš delal
še norce in v svetovnih časopisih se hvalil,kako si jih za nos
vlekel, oni pa so te za to vlečenje za nos še mastno plačali.

Edino, kar še lahko iz njih "pozitivneg" dobiš, je to, da jih pač
počiš, vendar tako, da to izgleda kot politični umor, ki naj bi
ga izvedli njegovi politični nasprotniki.
navaron
# 28.02.2015 ob 13:56
Ramus
# 28.02.2015 ob 13:46
Prijavi neprimerno vsebino
"Zdi se, da Kremlju umor znanega politika ne koristi."

Seveda ne, ta umor koristi tistim, ki želijo da Putinov režim pade. To je več kot očitno.
---
Noben umor politika ne koristi,..če gledamo zunanjo podobo države in sistema! Če pa ta človek operira z podatki, ki bi Kremelj glede njenega vpletanja v Ukrajini postavili na laž?! E to je pa povsem druga zgodba in ravno z takimi razkritji je Nemcev grozil...
Henrik
# 28.02.2015 ob 13:28
G. Stopar, spet dober komentar, eden redkih, ki izhaja iz notranje političnih značilnosti Rusije in t.i. ruske duše.
tupamaross
# 28.02.2015 ob 16:09
Pravi vohun je recimo Snovden, pred katerimi se zahodne
tajne službe ne praktično in ne teoretično ne morejo sploh
ubraniti, saj ne delajo za denar, pač pa iz prepričanja in to
so resnični in pravi vohuni.

Plačani vohuni so vedno dvojni agentje in nikoli praktično
ne veš, za koga dejansko delajo ali komu delajo večjo in
nenadomestljivo škodo in v resnici nikoli niso bili nevarni.
Gre preprosto za dejstvo, da če si plačan, kot je primer
Nemceva, delaš fol javno in z nekim fanatizmom za tiste,
ki te plačajo in proti tistemu kamor so te usmerili,resnica
pa je čisto drugačna in to nekako vsi vedo.Žal je življenje
takih ljudi resnično kratkotrajno, česar se sami zavedajo,
vendar bogato z avanturističnimi dogodivščinami, ko so
lepe manekenke, kazinoji...
AndrejP
# 28.02.2015 ob 14:23
Slovenija si zasluži vse, kar je dobila in kar bo še dobila. Evolucija pač favorizira močnejšega, v zadnjih par tisočletjih pa fizična moč ni več edini faktor. Še več, v zadnjem stoletju je počasi postala sekundarnega pomena, intelekt je veliko pomembnejši. Iz komentarjev zgoraj je razvidno, da pri nas zdravega razuma ni in če večina populacije tako razmišlja bo pač prišlo do ekstinkcije šibkejšega. Plenilci in lakota bodo naredili svoje.
fantasycamp
# 28.02.2015 ob 14:07
Glih to da je preveč očitno je meni preveč značilno da to ni Putin naredill, Putin bi to delal po traktu če bi resnično rabil...

Putina se da odstavit edino če ga narod zasovraži, on ni tako neumen da bo pred Kremljem to naredil, izspostaviti se tako...
Ljudje pa na zanko takoj zagrabijo...

Probali so sankcije, vojaške intervencije pred mejami Rusije, zastraševanja, edino kar mogoče deluje je da Putina predstavijo kot atentatorja...
Fluux
# 01.03.2015 ob 00:11
Razlikujemo pet vrst vohunov: lokalne, notranje, dvojne, mrtve in žive. Ko deluje vseh pet vrst vohunov in nihče ne pozna njihovih poti, govorimo o genialni organizaciji. Ta je za vodstvo nadvse dragocena.

Tisti, ki pozna ta izsek, lahko sklepa o situaciji.
kamnojed
# 28.02.2015 ob 13:19
Pri atentatu, kjer storilca ne najdejo, se je menda treba vprašati - kdo je imel od atentata največjo korist? In ta je krivec...
Prav zaradi tega dvomim, da je bil "zadaj" Putin sam. Preveč očitno je. Nekdanji KGB-jevec bi vendarle deloval nekoliko bolj diskretno - prometna nesreča, okužba z nečim smrtonosnim, infarkt v kopalni kadi...
Saj je bil lahko kdo od Putinovih simpatizerjev, ki imajo od njega oziroma od režima korist. Takih pa najbrž ni malo.
anoh
# 11.03.2015 ob 00:07
Zmazek od članka.
Laskodrinker
# 01.03.2015 ob 07:38
Zelo dober in zanimiv komentar g. Stoparja. Vsem levosučnim antiimperialistom in anti-USA nastrojenim, ki venomer navajajo Assanga, Snowdena in gdč. Manning pa naslednje: Snowden in Manning(ova) sta bila uslužbenca ameriške vlade. Ko sta nastopila službo sta, tako kot vsak, podpisala pogodbo o zaposlitvi, v kateri so, kot v vseh tovrstnih pogodbah, opredeljene uslužbenčeve pravice in dolžnosti. Ker sta pogodbo prekršila, sta pač podvržena kazenskim sankcijam, ki sledijo vsled neizpolnjevanja členov pogodbe. Tudi vsi mi smo temu podvrženi, če neupravičeno izostanemo iz službe ali kako drugače kršimo pogodbo o zaposlitvi. Seveda, kadar gre za državne skrivnosti, so sankcije precej hujše, kot pri večini drugih zaposlenih. Assange je drugačen primer, je svobodni novinar in kolikor vem, ga USA ne preganjajo, niti niso izdale kake tiralice proti njemu (kot npr. proti Karnerju), ampak ga sodno preganja in njegovo izročitev zahteva Švedska in to zaradi spolnega delikta.
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo