Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 43 glasov Ocenite to novico!
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič ne pričakuje, da bo Kampl še igral za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Kevin Kampl
Kevin Kampl je za Slovenijo zbral 25 nastopov. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Oblak: Nobenega razočaran...
VIDEO
Matavž znova ujel pravo s...

Dodaj v

Primer Kampl: Reprezentanca je nekaj več

Kolumna Iva Milovanoviča
31. avgust 2017 ob 08:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mene novica o ravnanju Kevina Kampla ni presenetila. Je pa res, da je nisem pričakoval v tem trenutku.

Pred slovensko nogometno reprezentanco sta po mojem vedenju odločilna spopada za naskok vsaj na 2. mesto v skupini in s tem za dodatne kvalifikacije za SP 2018. Strokovno vodstvo je ravnalo preudarno.

Vem, da ima Kevin Kampl upravičeno tudi v Sloveniji veliko privržencev in še kako dobro vem, da je pravi Kevin Kampl potreben slovenski reprezentanci. Toda …

S Kamplom res nisem imel prav veliko opravka. Domišljam si, da vsaj približno znam oceniti njegovo nogometno kakovost (visoka ocena), težko pa sodim, kakšen je človek. Ne bom si dovolil špekulacij o tem, vsekakor pa imam že dolgo izoblikovano mnenje o odnosu športnika do državne reprezentance. Tu ni nobenega odstopanja. Reprezentanca je nekaj posebnega, zvenelo bo malce patetično, je nekaj posebnega, in če hočete, je nekaj, kar spada tudi v razred časti in ponosa.

Kevin Kampl se je spet odločil, da ne bo igral za Slovenijo. Zanj je pomembneje, da uredi prestop iz Bayerja v Leipzig, in priznam, da ga po svoje razumem. Mož morda rešuje svojo prihodnost in za to ima vso pravico ravnati po svoje. Nečesa pa le nima prav. On in tudi nihče drug si ne more privoščiti, da bo odločal, kdaj bo prišel na priprave in kdaj ne. Težko me bo kdo prepričal, da se prestopa ne da tako urediti, da si na pripravah reprezentance države, ki se poteguje za svetovno prvenstvo. Aktualnih primerov je, kolikor hočete. Težko verjamem, da Kampl nima ljudi, ki bi urejali pogodbene podrobnosti, in po moji oceni je eno samo vprašanje: "hočeš ali ne"?

Kamplov odgovor je, vsaj jaz ga tako razumem, ne. Spet prav. Nalašč bom pozabil, kar je Kevin Kampl (zagotovo ni ne prvi in ne edini) pred časom pripovedoval o odnosu do slovenske reprezentance, o želji zastopati domovino staršev na velikem tekmovanju in tako naprej. Tako govori marsikdo in takega govorjenja je bilo v preteklosti, kolikor hočete, in tako bo tudi v prihodnje. Vendar, danes je vse povedano zapisano, posneto.

Kevin Kampl si za vse, kar je prispeval slovenski reprezentanci, zasluži zahvalo, hkrati pa tudi zelo jasno sporočilo, da nanj, kdor koli bo selektor, ne računa več. Zanj bi morala biti vrata reprezentance zaprta. Zagotovo bo nekdo rekel, saj ga reprezentanca potrebuje, igra v močnem klubu, slovenski nogomet takega igralca nima in še in še. Zagotovo je marsikaj res, življenje pa nas je izučilo, da nihče ni nenadomestljiv. Tudi brez Kampla je slovenska reprezentanca igrala in zmagovala in tako bo, o tem sem prepričan, tudi v prihodnje. Pa v tem primeru "Kampl" ne gre samo za Kampla. Nočem in ne želim ga obešati na steber sramu. Kampl je izbral svojo pot. Ali je ta prava ali ob pravem, času, pa je že drugo vprašanje.

Prepričan sem, da gre pri vsaki reprezentanci za posebno vrednoto, ki mora obveljati tudi pri slovenskih (in seveda drugih) športnikih. Ne bom ponavljal, da so prav reprezentanti najmočnejši vzorniki in kako hitro se "prime" prav tisto, kar ni prav. Tokratno ravnanje strokovnega vodstva slovenske nogometne reprezentance je pohvale vredno in dokaz, če hočete tudi smerokaz, kakšen naj bo odnos do reprezentance. In ne nazadnje, s svojo odločitvijo so opozorili, da v športu, tudi poklicnem, tudi v nogometu, obstajajo tudi druge vrednote. Zagotovo pa je njihovo ravnanje tudi pomemben poduk vsem mlajšim rodovom.

Ivo Milovanovič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Lesinar
# 31.08.2017 ob 08:27
Tudi mene ta članek ni presenetil, le pričakoval ga nisem
Lesinar
# 31.08.2017 ob 08:10
Ne bom si dovolil špekulacij o tem, vsekakor pa imam že dolgo izoblikovano mnenje o odnosu športnika do državne reprezentance. Tu ni nobenega odstopanja. Reprezentanca je nekaj posebnega, zvenelo bo malce patetično, je nekaj posebnega in če hočete, je nekaj kar sodi tudi v razred časti in ponosa.

Ali se je pravkar rodila nova fraza Iveka?
koksli
# 31.08.2017 ob 08:25
Poteza ga ni presenetila, le ni je pričakoval v tem trenutku. Ivek, potem te je presenetila v tem trenutku.
Pjanc
# 31.08.2017 ob 08:11
Nalašč bom pozabil, kar je Kevin Kampl (zagotovo ni ne prvi in ne edini) pred časom pripovedoval o odnosu do slovenske reprezentance, o želji zastopati domovino staršev na velikem tekmovanju in tako naprej. Tako govori marsikdo in takega govorjenja je bilo v preteklosti kolikor hočete in tako bo tudi v prihodnje. Vendar, danes je vse povedano zapisano, posneto.

Se strinjam. Ivek, pozabil pa si, da si tudi ti nam, svojim zvestim 'oboževalcem' obljubil, da greš v penzijo. Kdaj že?

Nehaj že enkrat s*at in daj mesto mlajšemu!
Springbok
# 31.08.2017 ob 08:24
Danes do polnnoči traja prestopni rok. Mnogi reprezentanti bodo danes podpisovali pogodbe o prestopu v drug klub in bili na zdravniških pregeldih. Toda nihče od reprezentatov svoje države ne bo izpustil reprezentančne tekme zaradi zdravniškega pregelda in podpisa pogodbe. To se opravi, če je potrebno tudi z zasebnim letalom. In ne potrebuješ 6 dni in spustiš 2 !!!!! tekmi, kot Krampl. Pa saj nismo v 19. stoletju, ko se potuje s poštno kočijo.
smeško 562
# 31.08.2017 ob 08:25
Toliko brezveznega filozofiranja, preprosto se ga ne kliče več.
davide
# 31.08.2017 ob 08:17
Kaj če bi šel končno v penzijo, pa odpri blog pa filozofiraj......
felsner
# 31.08.2017 ob 08:56
Sploh ne vem zakaj taksna drama okrog kevina. Pac bo realiziral ta prestop v Leipzig in morda je bolj prav, da ce z glavo ni pri reprezentanci izpusti ti dve tekmi. Sicr je pa tut fifa mal cudno izbrala ta termin za reprezentancne akcije, ker se je tocno vedel, da bo prslo do taksnih stvari. Bi pac prestavl reprezentancne tekme za en tedn naprej, oz. prestopni rok koncal 2-3 dni prej.

Milivanovic pa spet isce neke teorije zarote. Rajs bi si poiskal kaksen prenos veslanja v petek in ponedeljek zvecer in bi nam s tem omogocil normalno spremljanje tekme nasih fuzbalerjev. Tako bom spet moral poslusati informacije o barvi dresov, s katere strani napada slovenija, kako slab vecer ima sodnik, koliko listov belezke bo popisal. 'Mojster' tale milovanovic, zgleda ga bomo po njegovi uri morali poslusati se vsaj dva reprezentancna ciklusa.
SamoRes
# 31.08.2017 ob 08:33
Kdor odkloni nastop za reprezentanco naj izgine za vedno. Igra se srcem, raje vpokličite tretjeligaše, fante ki delajo in igrajo nogomet. Namišljene preplačane zvezdice naj gredo čim dlje od reprezentančnega dresa.
Vitorio
# 31.08.2017 ob 09:24
G. Ivo ima prav. Kot primer poglejte P. Couthinha. Gre za 2. najvecji prestop (€) v zgodovini nogometa. Brazilija je ze kvalificirana, razdalja Barcelona-Liverpool-Juzna Amerika, pa je na propravah (in se cudezno ozdravljen). Za informacijo, iz Evrope letis ca. 10-12 ur v J. Ameriko. Ampak je na pripravah. Nasa "Sneguljcica" od Kampla pa je obremenjena z prestopom in ne more na priprava, ko gre za biti ali ne biti!!!
Treba mu prepovedati igranje v reprezentanci, nima duse (pa tudi neki igralec ni, roko na srce)
Sašo77
# 31.08.2017 ob 09:19
Pa kaj vi spremljate kaj tuje medije, glede prestopov igralcev v času vpoklica za reprezentanco. Alex Oxlade-Chamberlain je opravil zdravniškega, v reprezentančni bazi itd. Kjer je volja je tudi pot. Če pa ni želje pa naj pove, ne da čaka in si pušča odprta vrata. Takih ne rabimo. Ampak problem ni samo v športnikih in njihovem odnosu do državnega dresa, temveč v nas SLOVENCIH samih! Koliko vas za praznik izobesi ZASTAVO?
JohnSmith
# 31.08.2017 ob 08:05
Spet filozofiranje o Kamplu.
ivan ne
# 31.08.2017 ob 08:54
po eni strani ma prav, Kampl se že dolgo norca dela iz nas. Ko pa v klubu ne bo igral, kar se bo zgodilo hitro, bo pa prvi na zboru. Takih ne rabimo, pa če smo vedno zadnji.
celtic1888
# 31.08.2017 ob 08:40
Prestope urejajo managerji, tako da če bi Kevinček želel igrati bi že zdavnaj. Tako pa ne tič ne miš, spet en fajn karakter. Razlogov zakaj za grb noče igrati je verjetno več in jih ne poznamo tako da je težko komentirati. Tudi Srečko ni po župi priplaval.
OutOfThisWorld
# 31.08.2017 ob 08:30
Oba pojdita v penzijo. Ivo in Kevin.
Conchis
# 31.08.2017 ob 08:19
Primer Milovanovič: športno novinarstvo je nekaj več (kot ta zmazek)
burruchaga1986
# 31.08.2017 ob 08:15
Ivo milovanovič.... tip ni sposoben spremljati nogometne tekme, pa tudi, če ima ob sebi stokovnjaka branka zupana.
Njegovo mnenje pri meni ne šteje nič.
dodd
# 31.08.2017 ob 09:37
Brez filozofiranja: Kampl naj dela pač kar sam hoče in ne kličite ga več v reprezentanco. Dober gor ali dol, če nima srca na pravem mestu sploh ne bi smel igrati za Slovenijo. Kaj je malo drugih borcev, ki komaj čakajo??
šurda
# 31.08.2017 ob 08:27
wisan
A smem prijazno vprašati ZAKAJ ? nista primerna oba ?
Naj ugibam, ker sta oba doma blizu Ljubljane !

Glede nastopa Kevina Kampla, sam ga ne pogrešam,
tudi rezultati brez njega so zgovorni !

Sam bom celo napovedal 2 ZMAGI, ja tudi na Slovaškem !
Micesar
# 31.08.2017 ob 08:19
Lesinar a misliš na "Tu ni nobenega odstopanja" ? Saj pomojem je prvo napisal "tu ni nobenega dvoma" in potem popravil!
Leut
# 31.08.2017 ob 20:22
Puhli komentar, kot v direktnih prenosih (po moji uri še ... in sodnikov podaljšek), ko utišam ton na tv, gledam samo sliko in poslušam komentar na radiu.
YACKO
# 31.08.2017 ob 18:17
Ivo....dej pejt v penzijo....prosim
dadinho10
# 31.08.2017 ob 09:28
lahko podpiramo kampla ali ne, vendar je dejstvo da ob prvi moznosti in koliko toliko spodobnem opravicilu, on ne pride na priprave in ni na voljo...njemu je vse pomembnejse in ima prioritete cisto drugacne kot nekateri drugi...pa ceprav smo mali, je ta drzava imela boljse nogometase in z boljsimi karijerami, ki so prihajali na zbor brez pomislekov....
tudi ko je prislo do kreganja zaho-katanec, se je jasno in glasno povedali kako je in kako ni....
ce je katanec tezava, naj kampl pove, jaz njega ne maram, ne razumem, on od mene zahteva nekaj drugega in ne bom igral za slo dokler je on selektor...ali pa ne bom vec igral za slo, ker nimam motiva, zelje, volje, boli me k.... za slo itd....
ne pa danes tece med in mleko in potem pa naslednji zbor pa ima zobozdravnika in mu je prav zal, soseda praznuje 31. rojstni dan in je rekel da pride. zena je skuhala krompir in spinaco, to pa se ne pogreva in mora biti na vecerji.....

meni je to motece......

pa se ena stvar zakaj bi transfer roki morali biti nastavljeni tako, da ne motijo procesov...klubskih in reprezentancnih....
Fndesjekl
# 31.08.2017 ob 09:02
po moji uriiiiiiii.............. Kevin zamuuujaaaaa na prirpave
Springbok
# 31.08.2017 ob 08:28
Štavčna struktura, slovnica in semantika sta tujek za Iveka.
V tem komentarju pač ni mogel uporabiti svoje ure, beležnice in pisala.
urednik01
# 01.09.2017 ob 08:34
ti boš sodil o Kamplu ti, ki se zbudiš 1. v mesecu in plača je zagotovljena ti, ki nočeš iti v penzijo(no kdo bi pa šel, da bi imel za isto dela manj denarja) ti , ki nočeš dati mesta mlajšemu?
kramp123
# 31.08.2017 ob 23:21
Ivo pojdi v penzijo dost je.
kumimonster
# 31.08.2017 ob 22:53
A ta človek je še vedno zaposlen na RTV? Njegovo komentiranje trpimo že ničkoliko let, menda mu sedaj ne plačujete še za te zmazke od kolumn? Briga me tvoje mnenje, pluval si po Vujoviću in ne vem koliko uspešnih športnikih, da bi se pa enkrat ozrl na kritike lastnega dela, ki jih je s strani nas gledalcev, bralcev in plačevalcev RTV pripevka vse polno, pa ne?
i855849
# 31.08.2017 ob 19:16
Ivo, ko boš ti selektor, boš izbiral igralce po svoji presoji, s pametovanjem iz fotelja, kakšen nivo patetike je še sprejemljiv za reprezentanta, pa lahko kar takoj nehaš.
kodsoj
# 31.08.2017 ob 15:20
IVO NE BIT PEDZDEK, OSTANI RAJE JOKICA
simple
# 31.08.2017 ob 13:39
Daj Milovanovič,kdo pa si ti,da javno polemiziraš in kritiziraš? Te zanima moje mnenje? Malo se zamisli nad svojim obupnim komentiranjem in najboljše,da čimprej greš v penzijo.
SpicyWeiner
# 31.08.2017 ob 09:33
peroaroma
Sem prepričan da je tudi zahteva Leipziga da ne igra teh dveh tekem. Nemci so previden in logičen narod. Igralec ki ni 100% pri stvari ima precej večje možnosti poškodbe . In kaj bi bilo bolj groznega kot da se ti poškoduje igralec prvi dan podpisane pogodbe, ali pa recimo da se kevin poškoduje na treningu en dan pred podpisom pogodbe. Tu so v igri miljoni, tu ni heca in rekreacije


Kaj ima tukaj veze, kaj misli Leipzig? Pravila so na tem področju že dolgo časa povsem jasna. Nogometni klubi, kot tudi igralec, v primeru vpoklica slednjega v reprezentanco po pravilih FIFE in UEFE, nimajo prav nobenega ugovora pri temu.Lahko jokajo kako se jim godi krivica, kako bo igralec nespočit, kako se bo poškodoval itd., to je pa tudi vse. Zato pa lahko vedno beremo novice, kako so kakšni klubi nezadovoljni, ko poškodovani igralec, ali pa nekdo, ki se je ravno pozdravil, odide na zbor reprezentance in s tem reskira novo poškodbo in dodatne glavobole za klub. NZS ima vse vzvode, da lahko prisili Kampla, da se udeleži zbora. Predvidevam, da niso forsirali njegove pristonosti, ker so po eni strani siti njegovega "bullshita", po drugi strani mu pa verjetno ne želijo dokončno zapreti vrat reprezentance. Ampak to si jih je že več ali manj itak sam zaprl.
JohnSmith
# 31.08.2017 ob 09:11
@davide: Kaj če bi šel končno v penzijo, pa odpri blog pa filozofiraj......

Je dobil informativni izračun penzije in ugotovil, da še ne more v penzijo, prenizka je.
dante123
# 31.08.2017 ob 08:12
Kaj če bi bil recimo en tak članek o katancu? Aja. Si ne upate.
nightwing
# 31.08.2017 ob 17:31
Ivo Milovanovič, tipični primer kvazi strokovnjaka, ki zaseda mesto mlajšim.
slodroid
# 31.08.2017 ob 17:11
Ivo, niste ravno kompetentni, da bi lahko sodili.
romanoprodi
# 31.08.2017 ob 14:50
Dragi gospod Ivo Milovanović!
Mislim, da je nastopil čas, da greste v pokoj.
Slo_v_k
# 31.08.2017 ob 13:44
kdo si ti milovanovic da bos sodil?
Opravljaj svojo novinarsko delo al pa pejd v penzijo, za tvoje osebno mnenje me b. k.
Bondjanez
# 31.08.2017 ob 11:05
Joj ste polni pameti. Kdaj so se pa fantje nazadnje klali za vsak meter na igriscu??? Nic od nic. Kampla placuje klub. Repka je pa za uzitek.
Kako pa NHL KOMENTIRATE. Se mora Kopitar skregat pa razdret pogodbo za OI ??? Aja tist je pa normalno. Kr neki.....
politik kritik
# 31.08.2017 ob 10:47
Kevin Kampl si za vse, kar je prispeval slovenski reprezentanci, zasluži zahvalo, hkrati pa tudi zelo jasno sporočilo, da nanj, kdor koli bo selektor, ne računa več.

Haha. V Slo. reprezentančnem fuzbalu je tako, da je prvi Oblak, potem Kampl, nato dooooolgo nič in šele potem vsi ostali. Pa brez zamere.

In sedaj bi Ivo, Kamplu zaprl vrata. Bom še jaz kmet, pa bom imel traktor v garaži, oral bom pa potem z voli.
kotzi
# 31.08.2017 ob 09:19
pac se mu ned a nastopat ..kaj cmo
joy
# 31.08.2017 ob 09:06
Ja, ko ne gre ne gre.
stojko27
# 31.08.2017 ob 09:00
Pisanje za razmislek. Vsem, tako nam navadnim smrtnikom kot tudi NZ Slovenije!!
Kaj je prav in kaj ni ...... ampak grb je grb!!
Gremo Slo - ve - ni - ja
urednik01
# 01.09.2017 ob 08:36
Upam , da ne bo danes komentiral ivo milo
veza
# 31.08.2017 ob 15:05
Ivo,
časi so se spremenili, če so kdaj prestopi potekali na dolgo in široko, se danes zgodijo skoraj čez noč, dvomim, da bi Kampl ustrezno sodeloval na pripravah in tekmah, če so bila pogajanja še v teku, sedaj so še tu zdravniški pregledi, vse na brzino, ne klati neumnosti, če nimaš pojma.
Če se ne motim, je vodstvo reprezentance zadevo dalo pod rubriko opravičena odsotnost, ne delat drame in afere tam, kjer ni potrebe!
ElTorro
# 31.08.2017 ob 13:00
Očitno je prišlo do velikega kratkega stika med Kamplom in Katancem. Ker do tiste prve njegove "utrujenosti" se je vedno brez težav odzval, prav tako je že od vsega začetka povdarjal, da mu je igrati za slovensko reprezentanco velika čast in največja želja iz otroštva.

Jaz ga pri tem razumem. Če do selektorja nimaš nobenega spoštovanja in če si mnenja, da te postavlja na položaj ali v vlogo, kjer ne moreš bistveno prispevati, polega tega morda gojiš še kakšne osebne zamere.....je bolje pač ne priti.

Tudi Oblak se verjetno ne bi odzval, če bi ga Katanec postavljal na levo krilo.....Sarma pa se je raje reprezentančno upokojil kot da bi igral drugo violino Oblaku.
schawlly
# 31.08.2017 ob 11:56
Mene pa zanima, če se Slovenija slučajno uvrsti na SP, a se bo Krampl prislinil zraven al ne? Sicer pa jaz zdaj tudi ne morem hodit na delo, ker urejam z bodočim delodajalcem, kjer bom imel plačo 200 eu večjo! Priznam pa, da bi šel lahko vseeno na šiht!
veliki_globus
# 31.08.2017 ob 11:39
Pri njem se mi zdi da je bolj problem v odnosu do reprezentance ne pa o tem če mu Leipzig dovoli igrat ali ne.. res upam da če se uvrstijo na prvenstvo da ga ne kličejo zraven!!
B in .
# 31.08.2017 ob 10:07
Kampl ima problem z odnosom do selektorja ali do reprezentance.
Če je prvo, je zadeva rešljiva in ima neko logiko v ozadju. Katanec redko koga prepriča kot selektor, verjetno tudi igralce in neprikoritniško stroko.
mikic007
# 31.08.2017 ob 10:02
Reprezentanca je v bistvu zanimiv fenomen. Si predstavljate, da bi moralo 22 najboljših ekonomistov v državi praktično zastonj vsako leto nekajkrat delati za skupno dobro, oz celo za dobiček nekoga drugega? Ali zdravnikov, policistov, vojakov, kdorkoli torej. Kakor je sedaj, se to pričakuje samo od športnikov, gasilcev in grsja. Pa še to ne vsi športniki, nekaterim je reprezentanca praktično edini vir prihodka. In potem se sprašujemo, čemu košarkarji ali nogometaši kdaj pa kdaj nočejo igrati.

Kamplu očitno reprezentanca ne koristi, ne razume se s selektorjem in ne pričakuje, da bo to zanj dobro. Lahko je le slabo v primeru poškodbe ali slabe igre, za katero morda niti ni sam kriv. V glavnem, tudi od reprezentance morajo biti direktne koristi, sicer se športniku tam ne splača biti..
Svetovno prvenstvo v nogometu
link
Popolno zaupanje Fife v varnostne ukrepe za SP v Rusiji
4
6. marec 2018 ob 13:56 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ima popolno zaupanje v ruske varnostne ukrepe na svetovnem prvenstvu, ki bo junija in julija v Rusiji.
Več novic ...
Ivo Milovanovič
link
Kdo bo naslednji?
226
10. marec 2017 ob 06:55 Se še spomnite izjav gospodov Mandarića in Stojića: "Luka je naša prihodnost! Njega smo si želeli pred Pušnikom! Ni razlogov za njegov odhod! Luka je …, Luka je … , Luka ima …" In še in še bi lahko ...
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
4
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo