Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 17 glasov Ocenite to novico!
CIA
Predstavniki Cie so se enotno uprli navedbam poročila. Foto: Reuters
John McCain
John McCain je bil kot ameriški pilot sestreljen nad Hanojem, hudo ranjenega so vietkongovci dolgo mučili - posledice čuti še danes - izpuščen je bil šele leta 1973. Foto: EPA
VIDEO
Tudi Obama o nedopustnem...
VIDEO
Cia z mučenjem ni prepreč...
VIDEO
V ZDA objavili poročilo o...

Dodaj v

Resnica - skazica!

Kolumna newyorškega dopisnika
11. december 2014 ob 07:44,
zadnji poseg: 11. december 2014 ob 07:58
New York - MMC RTV SLO

Ameriškemu republikanskemu senatorju iz Arizone John McCainu velja zadnja leta vedno prisluhniti. Zaradi kilometrine v senatu mu že dolgo ni več treba več tehtati vsake besede, nadaljevanje njegove politične kariere že dolgo ni odvisno od njegove politične korektnosti.

Vietnamski veteran, nekdanji predsedniški kandidat in senator, ki je dosegel skoraj vse, kar se v ameriški politiki da, ima poseben privilegij, da lahko nastopa brez dlake na jeziku in da pove tisto, kar si politiki po pravilu drznejo izdati novinarjem le pod krinko tako imenovanih zaupnih virov.

Bič njegovih besed v senatu so Obamovi občutili pred dvema tednoma, ko se je spravil na novo ameriško veleposlanico na Madžarskem Colleen Bell. "Njene edine diplomatske vrline so, da je producirala televizijsko serijo Drzni in lepi, v zadnji kampanji pa je darovala Obami 800.000 dolarjev!" je rohnel senator. Bela hiša se s senatorjevimi besedami seveda ni mogla strinjati, a Obamov tiskovni predstavnik, ki mu je pod plazom novinarskih vprašanj zmanjkalo besed, je na koncu lahko dejal le, da pač ni bil poleg, ko so jo imenovali!

Ponedeljkov McCainov nastop v senatu, potem ko je poročilo o mučenju zapornikov predstavila demokratska senatorka Diane Feinstein, je bil zaradi njegove vietnamske izkušnje deležen posebne pozornosti. John McCain je bil kot ameriški pilot sestreljen nad Hanojem, hudo ranjenega so vietkongovci dolgo mučili - posledice čuti še danes - izpuščen je bil šele leta 1973. Od republikanskega senatorja, ki velja za enega najostrejših kritikov Obamove zunanje politike, še posebej na Bližnjem vzhodu, je bilo torej pričakovati uničujoč protinapad na poročilo Feinsteinove z vsemi mogočimi patriotskimi orožji ...

A John McCain tudi tokrat ni razočaral: poročilo je brez zadržkov podprl, demokratom se je celo zahvalil za njegovo objavo. "Iz lastne izkušnje vem, da informacije, izsiljene z mučenjem, niso zanesljive," je dejal. Zaradi njegovega vietnamskega ujetništva, ki je v Združenih državah, še posebej med starejšimi generacijami dobro poznano, so imele njegove besede v senatu dodatno težo. McCain sovraži okolišenje, govoril je o mučenju in ne oposebnih zasliševalskih metodah, kar je evfemizem, ki ga Cia uporablja še danes.

A McCainove besede so bile že naslednji dan pozabljene - predstavniki Cie so se družno zoperstavili navedbam poročila, nekdanji predsednik George Bush se je seveda tudi tokrat zavil v molk in tako kot nekoč se je tudi tokrat v medijsko bitko po televiziji Fox vrgel njegov podpredsednik Dick Cheney. Skoraj nobeden od njih ni zanikal, da so se mučenja, tako kot jih podrobno opisuje poročilo, resnično dogajala; njihov glavni očitek Feinsteinovi je bila njena ugotovitev, da z mučenji niso pridobili bistvenih informacij, ki jih ne bi bilo mogoče dobiti na drugačen način. Po njihovih navedbah je mučenje imelo smisel in učinek; Cia je z njim pridobila nenadomestljive informacije za ohranitev nacionalne varnosti.

Dodajajo, da poročilo zapostavlja čas, v katerem so se izvajala mučenja. Cia je dobila ukaz, da po 11. septembru za vsako ceno prepreči nov teroristični napad, za katerega nihče ni natančno vedel, kako blizu je in kje naj bi se zgodil. V posebnih razmerah neposredno po napadih, kakršnih Združene države Amerike niso doživele še nikoli, so bile vse ameriške obveščevalne in protiobveščevalne agencije pred izzivom, ki je bil vse prej kot učbeniški primer, kakršne imajo akademiki čas premlevati mesece, leta, morda celo kariero ... "Cijini operativci so reševali življenja," je dejal podpredsednik Cheney in dodal: "Vse je potekalo povsem zakonito!"

Zdaj, ko je duh izpuščen iz steklenice, se celo predsednik Obama noče postaviti na eno ali drugo stran. Vztraja, da zasliševalske metode, ki jih je Cia uporabljala pod predsednikom Bushem in ki jih je takoj po vstopu v Belo hišo prepovedal, nedvomno so mučenje. A hkrati ne odgovarja na vprašanji, ali so z njimi Cijini operativci pridobili podatke, brez katerih na primer ne bi mogel dati svojega znamenitega ukaza o likvidaciji bin Ladna, in ali je Cia o učinkovitosti mučenja zapornikov zavajala Belo hišo in ameriško javnost. Senatno poročilo senatorke Feinstovnove ugotavlja oboje! Tako sedanji direktor Cie John O. Brennan kot njen nekdanji direktor Leon E. Panetta, Obamova najtesnejša sodelavca, trdita, da so bile z mučenjem pridobljene koristne informacije, da pa ga je vseeno Obama povsem upravičeno prepovedal.

Kakršen koli bo končni epilog, objava poročila o mučenju je poteza Združenih držav Amerike, ki je marsikatera druga, celo v praksi delujoča demokracija, ko gre za obračun s svojo polpreteklo zgodovino, ni sposobna. Kljub edinstvenim razmeram neposredno po terorističnem napadu 11. septembra so bile Združene države komaj dobrih deset let pozneje sposobne pogledati resnici v obraz in jo predstaviti javnosti. Za to je bilo treba veliko političnega poguma, a hkrati tudi samozavesti in prepričanja o ameriških vrednotah. In kot je v senatu dejal senator John McCain: Resnico je včasih težko sprejeti, vendar si jo Američani zaslužijo!

Edvard Žitnik, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
soci
# 11.12.2014 ob 09:12
Duh iz steklenice niso spustili demokrati, še manj Feinstovnova, steklenica je bila enostavno prepolna in ocenili so, da je boljše, da sami pregledajo 6000strani, jih filtrirajo in dajo pač v javnost usmerjeno in ne da prihaja necenzurirano. Tak način se lahko nadzoruje, ne more pa se nadzorovati počasno in trajno curljanje informacij. Kaj bodo dosegli s predstavitvijo: šok, ki bo trajal kratek čas, plasirali bodo občutek, da so demokratična država, vse ostale grozote, ki se skrivajo na preostalih straneh pa bodo mirno počivale v raznih trezorjih. Prišlo bo do političnega obračunavanja z nebistvenimi stvarmi, ki bo zasenčilo bistvo, to pa bo bledelo dokler ne bo poniknilo v pozabo. Ni kaj, uspešno izveden (politični) trik
Šamolin
# 11.12.2014 ob 10:33
"John McCain je bil kot ameriški pilot sestreljen nad Hanojem, hudo ranjenega so vietkongovci dolgo mučili - posledice čuti še danes - izpuščen je bil šele leta 1973. "

Posledice vsekakor so vidne že na daleč - človek je bolan psihopat in ne sodi drugam kot v za to namenjene ustanove.............
svitos
# 11.12.2014 ob 08:52
Sadisti bodo mučili še naprej z dovoljenjem ali brez...
PONOS
# 11.12.2014 ob 08:02
mataj-finance
# 11.12.2014 ob 09:09
likvidacija bin Ladna

Posnetkov ni, truplo naj bi kakor pokopali v morju, domnevni udeleženci so umrli v neki čudni helikopterski nesreči, edini dokaz je slika obamine resnicoljubne face.

Po najboljših podatkih, ki jih imam, je Bin Ladn umrl tam enkrat okoli leta 2001 zaradi odpovedi ledvic. O Obaminih izjavah nima smisla niti premišljevati. Ameriška politika ima približno toliko kredibilnosti kot tisi nigerijski princ, ki po elektronski pošti vse po vrsti sprašuje če lahko nakaže 20 milijonov na njihov račun.

Se mi pa zdi precej čudno, da je poročilo sploh prišlo v javnost. To sploh ni v ameriškem stilu. Ponavadi trdovratno spinajo do bridkega konca. Verjetno gre za kak limited hangout, ali kaj podobnega.
trevor
# 11.12.2014 ob 10:50
"nadaljevanje njegove politične kariere že dolgo ni odvisno od njegove politične korektnosti"
Nadaljevanje njegove politične in post-politični kariere je bilo, je in bo še vedno odvisno od ameriških korporacij, katerim ljudje, kot so John Mccain služijo do smrti.

"da lahko nastopa brez dlake na jeziku"


"Od republikanskega senatorja, ki velja za enega najostrejših kritikov Obamove zunanje politike, še posebej na Bližnjem vzhodu"
Kritika v smislu več intervencionizma, več denarja za obrambo, …
samoIet
# 11.12.2014 ob 08:29
pitje kave ob takem članku je grozljiva izkušnja.
Rasta75
# 11.12.2014 ob 09:59
Resnica je skazica. Nobenemu politiku se ne splača prisluhniti, še manj ga poslušati.
zapatist
# 11.12.2014 ob 09:59
@Zitnik

To, da so ZDA objavile poročilo je korak v pravo smer...ampak dokler ljudje, ki so sodelovali v teh kaznivih dejanjih ne bodo pripeljani pred sodišče, jaz nikakor ne vidim razloga za petje hvalnic ameriški demokraciji in sposobnosti prevzeti odgovornost za ta hudodelstva.

Tako, da če bi bilo v prispevku nekoliko manj zanosa nad ameriškim, mu gotovo ne bi škodilo, pri njegovi kredibilnosti.
mataj-finance
# 11.12.2014 ob 10:40
@ata
Amerika je daleč od idealnega sistema, a vseeno zmore lastne napake razgaliti in priznati...

... zato, da lahko še naprej dela po starem.
biancocelesti
# 11.12.2014 ob 12:28
Kakršen koli bo končni epilog, objava poročila o mučenju je poteza Združenih držav Amerike, ki je marsikatera druga, celo v praksi delujoča demokracija, ko gre za obračun s svojo polpreteklo zgodovino, ni sposobna. Kljub edinstvenim razmeram neposredno po terorističnem napadu 11. septembra so bile Združene države komaj dobrih deset let pozneje sposobne pogledati resnici v obraz in jo predstaviti javnosti. Za to je bilo treba veliko političnega poguma, a hkrati tudi samozavesti in prepričanja o ameriških vrednotah.

Žitnik je po letih življenja v ZDA postal pravi vzorni ameriški patriot kateremu je ameriška medijska mašinerija popolnoma oprala glavo. ZDA vedno delajo vse z namenom, tako so tudi to novico objavili, ker bo imela "vlada iz sence", za katero CIA dejansko dela, koristi od nje.
Mogoče pa želijo sprožiti množične proteste muslimanov po svetu, predvsem v Evropi, kjer so velike muslimanske skupnosti, avtohtone Evropejce pa prepričati, da morajo njihove države zaradi nevarnosti terorizma uvesti strožji nadzor na lastnimi prebivalci, ki bi s tem izgubili nekaj svobode. Samo ugibam… To je tudi eden izmed razlogov da so ZDA izvedli False Flag z 11. septembrom, po katerem so Američani izgubili del svoje svobode in del osebnih pravic… Zakaj pa potem Bela Hiša ne prikaže rezultatov neodvisnih raziskav o škodljivosti GMO hrane, ki jo na veliko nevede uživajo njeni prebivalci in hude posledice, ki jih uživanje te hrane prinaša… Ali pa recimo raziskava, da pridobivanje nafte in plina iz skrilavca zelo negativno vpliva na okolje oziroma ga uničuje… Takih primerov je ogromno…
mataj-finance
# 11.12.2014 ob 11:31
Tole zgleda smiselno. Namen mučenja je bil dobiti lažna priznanja, ki so bila kasneje uporabljena v propagandi, s pomočjo katere je ameriški režim dobil javno podporo za napadalne vojne in krčenje državljanskih pravic.
mataj-finance
# 11.12.2014 ob 09:21
@soci

Lep opis limited hangout-a
Space Voyager
# 11.12.2014 ob 08:16
"Kakršen koli bo končni epilog, objava poročila o mučenju je poteza Združenih držav Amerike, ki je marsikatera druga, celo v praksi delujoča demokracija, ko gre za obračun s svojo polpreteklo zgodovino, ni sposobna."

Jup, prav res. Tole je pa o Sloveniji.
Ofinger
# 11.12.2014 ob 12:22
John McCain je faca, USA No1!
Tako se berejo prispevki newyorškega dopisnika. Nikjer nobenih "disidentov", "blogarjev", "kritikov Capitola". Zato pa bo naslednji prispevek onega (bivšega) dopisnika iz Moskve Stoparja ali eno samo pljuvanje - da ne bo kdo slučajno rekel, da RTVSLO ni uravnotežen medij.
zapatist
# 11.12.2014 ob 10:01
Imamo situacijo v kateri poznamo kazniva dejanja, poznamo izvrševalca in poznamo naročnike...

V kolikor ameriška pravna država ne bo odreagirala, je to dokaz, da ima tam politika še kako vpliv nad pravosodjem in da le to ni neodvisno.
Humanist_sem
# 11.12.2014 ob 13:19
Ponos, Švegljeva poroča na podoben način, kot ga opisuje Udo Ulfkotte
zapatist
# 11.12.2014 ob 10:27
Tudi Slovenija je priznala...ne enkrat, temveč neštetokrat, da so bili povojni poboji na primer "napaka".
Torek
# 11.12.2014 ob 11:33
Debata o tem, ali so, posebne zasliševalske metode, opravičljive, v kolikor le- te omogočijo podatke, s katerimi rešijo življenja državljanov, je zgrešena. Svet, v katerem nekateri spokojno počivajo ob bazenu le, če drugje, za devetimi gorami, njihovim domnevnim sovražnikom, z metodami španske inkvizicije, krajšajo zaporniške dni, je politično korektna šala.
Nikec3
# 11.12.2014 ob 21:56
Cijini operativci so reševali življenja," je dejal podpredsednik Cheney in dodal: "Vse je potekalo povsem zakonito!"

Hja, sej ravno to je problem!
SF-SN
# 11.12.2014 ob 15:05
Ameriškemu republikanskemu senatorju iz Arizone John McCainu velja zadnja leta vedno prisluhniti.

Warmonger da trenutno ni večjega
ThinkIt
# 11.12.2014 ob 18:00
A"meriškemu republikanskemu senatorju iz Arizone John McCainu velja zadnja leta vedno prisluhniti."

McCain je najhujši warmonger ter podn od podna. Norec. In rtv piše, da mu je vredno prisluhnit?

Sj človek ne more verjet, kaj prebere.
aboveU
# 11.12.2014 ob 17:40
Bog pomagi o kaksnih ljudeh se pisejo clanki..za McCaina je vsakemu jasno kaksno politiko ZDA podpira..
basmek-petransky
# 11.12.2014 ob 08:08
https://www.youtube.com/watch?v=zoqmH49V
BC0

2:20
legija1
# 12.12.2014 ob 23:31
McCain je mogo bit slab pilot ce so ga sestrelili!
DrMatilda
# 11.12.2014 ob 22:25
McKeina spremljam že 20 let, če je bil Bush agresor in globalni terorist, je ta tip pravi demon, ena zadnjih oseb na planetu, ki bi mu zaupal kakršen koli politični vpliv.
frenkb
# 11.12.2014 ob 18:10
Sprenevedanje je že dolga leta velika jenkijevska vrednota. Ta senator je nekaj posebnega samo zato, ker nekaj pove enostavno po resnici. ZA KOZLAT . . .
ThinkIt
# 04.03.2015 ob 10:47
Mccain je warmonger ter ni vredno, da se ga posluša.
calvo
# 04.02.2015 ob 18:20
Swooosh
# 13.12.2014 ob 00:34
E moj Žitnik.... upam da Langley nakaže žepnino!
borut-blas
# 12.12.2014 ob 04:43
po islamski doktrini je itak vse božja volja, torej je mučenje nesmiselna borba z alahom, ki je ameriško politiko po skrivnostnih božjih poteh pripeljal do samomorilskih potez
espero
# 11.12.2014 ob 23:13
Res mi je in mi je bilo žal da ga je Obama premagal za dlako na predsedniških volitvah. Je že dlje časa najsposobnejši politik v ZDA. Obama ga je vedno poklical na razgovor in svetovanje ob vojaških in strateških odločitvah. Tako proti Iranu , še posebej ob krizi v Siriji ...Mc Cain je človek z veliko začetnico. Dokazal je kaj zmore in kaj so z njim zamudili američani.!
ata
# 11.12.2014 ob 10:16
@zapatist: se strinjam, da je treba odgovorne pripeljati pred sodišče.

Sedaj si zamisli podobno situacijo pri nas: "glejmo v prihodnost", "UDBA je branila državo"... in še kup demagoških floskul. Amerika je daleč od idealnega sistema, a vseeno zmore lastne napake razgaliti in priznati...
Edvard Žitnik
link
Velika pričakovanja
45
21. marec 2017 ob 06:50 Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla: "Kdo danes sploh še ve za Obamo!" Po "moško" sem preslišal ne ravno prijazno opazko, na nacionalki sicer nič nenavadnega.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
62
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo