Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 64 glasov Ocenite to novico!
Robert Kristan, Žiga Pance, Boštjan Goličič in Aleš Mušič (Slovenija) slavijo zmago nad Avstrijo
Slovenija je največje presenečenje hokejskega turnirja v Sočiju, zaradi katerega so o "risih" na dolgo in široko govorili v Rusiji, Kanadi, ZDA, Švedski, Finski, Češki, Švici ... Foto: Reuters
Selektor Matjaž Kopitar in "risi"
Slovenijo, ki je po novem na rekordno visokem 14. mestu IIHF-lestvice, je za četrtfinale Mednarodna hokejska zveza nagradila tudi s 437 tisoč evri. So se mogoče "Aljančičevi možakarji" prebudili tudi zaradi tega? Foto: STA
Jan Urbas (Slovenija) - Henrik Lundqvist (Švedska)
V četrtfinalu so "risi" z 0:5 klonili pred Švedsko, pri čemer je bilo še po 2. tretjini le 0:1. Nato so Slovencem pošle moči, Švedi pa so očitno tudi s pomočjo na olimpijskih igrah prepovedanih sredstev leteli. Foto: EPA
VIDEO
Vsi zadetki risov proti A...
VIDEO
Kristanu se je tresel glas
VIDEO
Tičar, "Raza" in Kopitar...

Dodaj v

Risi v Sočiju - največji uspeh slovenskih reprezentanc

Teden dni po koncu olimpijske pravljice v Sočiju
26. februar 2014 ob 10:24,
zadnji poseg: 26. februar 2014 ob 10:55
Soči/Ljubljana - MMC RTV SLO

Potegnimo črto pod Sočijem 2014: za Slovenijo najuspešnejše olimpijske igre vseh časov ne glede na letni čas in 7. mesto "risov", kar je največji uspeh slovenskega ekipnega športa* (z izjemo nogometa - beri spodaj).

"Prosim? Velik uspeh, a ne pretiravati ... Košarkarji so bili 4. v Evropi, rokometaši 4. na svetu in srebrni na stari celini, in to v športih z neprimerno večjo razširjenostjo."

Kateri je največji in najpomembnejši športni oder za košarko, rokomet, odbojko, hokej na travi, vaterpolo? Brez dvoma olimpijske igre! Slovenija je v ekipnih športih na najprestižnejšem tekmovanju pred Sočijem sodelovala le dvakrat, in sicer z moško rokometno reprezentanco, ki je bila v Sydneyju 2000 osma, v Atenah 2004 pa enajsta.

Na zimskih igrah prvo mesto med vsemi športi nedvomno pripada hokeju na ledu, kjer smo v zadnjih 16 let uživali v petih turnirjih, ko so se res najboljši igralci pomerili proti najboljšim na svetu in kjer se je šest sanjskih moštev in pol borilo za medalje.

In na tem izpostavljenem odru si je Slovenija z vsemi hokejskimi hibami in v nasprotju z vso logiko tega zahtevnega športa priborila visoko 7. mesto. Za "risi" so ostali Latvija, Švica, Avstrija, Slovaška in Norveška. Presežen je bil tudi Grenoble 1968 in 9. mesto Jugoslavije s samimi slovenskimi fanti in v povsem drugačnih razmerah, ob odsotnosti najboljših iz Severne Amerike.

Pred turnirjem sem si rekel, da bo vsaka osvojena točka enakovredna medalji - torej je zmaga po 60 minutah enakovredna zlati medalji. Slovenija je prvič premagala Slovaško, eno izmed sedmih velesil, sicer najmanjšo in najšibkejšo izmed njih. Drugič je dobila sosedski derbi z Avstrijo: tekmo, po kateri poraženca krepko boli glava.

V četrtfinalu so "rise" zaustavili poznejši olimpijski podprvaki, pri čemer pa je Švedski občutno pomagal na dopingu ujeti Nicklas Bäckström (njegov napad je prispeval ključna dva gola na začetku 3. tretjine). Po besedah samega švedskega zdravnika, ki je prevzel vlogo grešnega kozla, je sporno zdravilo v odmerkih, ki so se pri Bäckströmu izkazali za čezmerne, jemalo še štiri ali pet reprezentantov. Nič čudno, da so risom pošle moči, medtem ko so tri krone letele po ledu.

Ali sta potem zmagi hokejistov enakovredni dvema zlatima medaljama Tine Maze? Zame osebno, da. Za občasnega sodelavca, ki še zdaleč ni hokejski "frik" in se poklicno ukvarja z najodgovornejšim mogočim delom, so risi celo večji uspeh od olimpijskih naslovov Mazejeve. A najin skupni šef je odločno zavrnil to tezo, tako da uradno izjavljam: oboje je velik uspeh, a zlata medalja je le zlata (vsak komentar na to primerjavo bo izbrisan ;-).

In kaj zdaj? Priznam, da mi je zaigralo srce, ko sem slišal selektorja Matjaža Kopitarja po zmagi nad Avstrijo govoriti, da si želi petih novih dvoran. ("Kot da bi mene bral.") Razširiti je treba nabor igralcev, dobiti nove klube, nove obraze, razširiti šport, za katerega smo Slovenci očitno nadarjeni in ki zna hkrati tudi pritegniti pozornost države in sveta.

"A ne bi raje naprej uredili obstoječih klubov, ki so na psu?"

Nočem se neposredno vpletati v klube, a kot človek, ki je odrastel ob udejstvovanju v različnih društvih, vem, da so za težave najbolj krivi predvsem klubi sami. Prevelika ambicioznost, nerealnost in zamerljivost. Ob tem pa še tako urejena in odločna "oblast" težko pomaga.

Slovenski hokej nista in ne moreta biti samo Jesenice in Olimpija, ki sta tudi najbolj kriva, da je hokejska klubska stvarnost takšna, kot je: v 90. letih sta dušila druge klube, zdaj pa so se jima grehi vrnili v drugačni obliki (Nik Zupančič: Olimpija in Jesenice sta umetno zavirala razvoj drugih klubov). V tem smislu velja tudi razumeti Matjaža Kopitarja in njegovo izjavo za POP TV "o Aljančičevih možakarjih in smrduhih na Jesenicah".

Zdaj je naloga hokeja samega, da unovči olimpijsko pravljico, gre v Južno Korejo po zmago, ob tem uredi svoje vrste in prestavi v višjo prestavo, vse z namenom, da bo imelo čim več mladih priložnost igrati hokej na ledu. Država, mediji in navijači pa naj ne pozabimo prehitro, kaj je največji uspeh slovenskega reprezentančnega športa, in držimo pesti, da bomo še kdaj slišali Andreja Stareta: "Kakor vihar je krenil Jan Muršak in dosegel gol."


* zvezdica * - po mojem mnenju in mnenju velikega dela Zemljanov je NOGOMET nadšport: tako zaradi razširjenosti, konkurenčnosti, predvsem pa zaradi res svetovne odmevnosti, ki seže tudi v zakotne koče Madagaskarja, širjave mongolskih step ali ulice Manhattna. Zato še zlasti zadnji nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010 zaseda posebno mesto.

Toni Gruden, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
hermitko
# 26.02.2014 ob 10:36
Ojej. Ne morem verjet... Kot da ni dovolj tega prerekanja že v komentarjih. :) Še novinar čuti dolžnost, da izpostavlja kateri šport je več vreden in uspeh večji... Naj si vsak sam izdela sliko. Če mu je najpomembnejši hokej potem tako bodi, če ima raje smučanje naj bo potem Tina Maze, če ne more brez košarke naj bo to...

To se mi zdi enako prerekanje kot kateri avto je najlepši. Nesmiselno izgube vsake sekunde... Vsak oceni zase.
hermitko
# 26.02.2014 ob 10:39
Tale članek me spomni na primerjavo kdo ma večjega, debelejšega, bolj pravilnih oblik... Noben pa se ne vpraša kaj bolj paše ženskam... :)
trevler
# 26.02.2014 ob 10:40
Hermitko bravo! Popolni nesmisel. V odličnem kompotu iskati sadje, ki je najbolj okusno.
Bivši uporabnik
# 26.02.2014 ob 10:28
Nastopi in borbe naših hokejistov na OI je meni osebno vredno več kot vse naše medalje skupaj.
daryankoff
# 26.02.2014 ob 10:46
Absolutno je 7. mesto Risov na OI največji uspeh slovenskega ekipnega športa. AINEC
Kdor trdi drugače, ne pozna prav dobro razmerij v športu. Uspeh nogometašev bi bil večji, če bi se uvrstili med 16 na SP, a so klonili na neverjeten način tako kot že mnogo naših ekip poprej. Risi niso.
slamič
# 26.02.2014 ob 10:41
Se strinjam, uvrstitev in nato še 7. mesto na OI je absolutno največji ekipni uspeh Slovenije v vseh športih. Vsa čast rokometašem za srebrno, košarkarjem za lesene medalje, a glede na zmožnosti slo hokeja, odmevnost uspeha, pomembnost OI, je to krona vseh ekipnih slovenskih dosežkov. Primerjava z nogometom je res težka, mogoče presega celo prvo uvrstitev leta 2002.
svabo
# 26.02.2014 ob 11:20
Zadeva je zelo preprosta. S stališča globalnega uspeha je to največji in najbolj odmeven rezultat kateregakoli slovenskega moštvenega športa. Rokomet je tretjerazredna novica v športnih časopisih. Košarka razen NBA je drugorazredna. Močnejši je nogomet, vendar še nikoli nismo prišli iz skupine na svetovnih prvenstvih. Tako da definitivno prvorazreden rezultat. Kar se tiče pa moštvenega duha in borbe za dres pa so absolutno pred vsemi športniki z vsem spoštovanjem do košarkarjev. Kjer so izstopali trije igralci Dragiča in Nachbar s svojimi pristopi. Pri hokejistih pa vsi. Od prvega do zadnjega. Ko se največji zvezdnik moštva v poponosti podredi ekipi in diha, vodi, s svojim zgledom hrabri ostale smo lahko vsi navijači samo veseli in ponosni na rise. Mogoče se bo kdo spomnil različnih situacij. Upam pa, da je hokej gledal Zahovič. Da se morda spomni nase in svoje obnašanje, in ga primerja z obnašanjem Kopitarja. Ko se globalni zvezdnik hokeja obnaša tako, kot se Kopitar potem so vsi ostali športniki lahko samo tiho in se učijo. Kapo dol Risom. Za to njihovo borbo, željo patriotizem. Hokejisti so v olimpijsko moštvo vnesli tisti duh, ki je prinašal drznost ostalih športnikov. Zato na tej olimpijadi 8 kolajn in še 4 ki so bile na dlani, na ostalih pa 2, 3, ali pa nič.
daryankoff
# 26.02.2014 ob 11:00
Risi so dosegli absolutni maksimum, ki so ga sposobni doseč. Ne poznam slovenske reprezentančne ekipe, ki bi dosegla maksimum na nekem tekmovanju, vsi so bli sposobni doseči več a iz različnih razlogov niso.
Na drugo mesto bi dal srebrno medaljo rokometašev na EP, na tretje pa nogometaše na SP 2010.
Uspehe klubov v to kategorijo ne mormo štet, saj ne igrajo samo slovenski igralci.
Bivši uporabnik
# 26.02.2014 ob 10:52
Zakaj mi nastopi hokejistov pomenijo več?
Ker se lažje poistovetim z njimi.Predstavljajo družino,ki se je borila do zadnjega,tudi v realnem življenju se borimo,a ne za medalje,borimo se,da preživimo vse padce in prepreke.
Za družino se je vredno boriti,ker so močne vezi vredne maksimalno,to je navječja nagrada v življenju,močna družina,ki se podpira,pomaga in spodbuja,to je to.
svabo
# 26.02.2014 ob 13:51
Ko bom naslednjič videl igrati katerokoli slovensko reprezentanco v moštvenih športih, ki se bo družno zoperstavila nasprotnikom s tako borbenostjo, predrznostjo in moštvenim duhom potem bom to ekipo ravno tako poveličal kot hokejiste. Ko pa pametni kolegi na tem forumu komentirate zadnjo tekmo s Švedsko pozabljate ključna dejstva. Ne bom se zapletal v komentarje v zvezi z dopingom pri švedih. Bistven podatek je namreč drug. Švedi so počivali 3 dni pred tekmo s Slovenijo. Mi smo šli pa še polni adrenalina v posteljo po zmagi z Avstrijo in zjutraj je morala biti glava na mestu z Švedi. Ko je bilo goriva v posodi še dovolj je Švedska vodila 1:0. Ne trdim, da če bi mi imeli dan več počitka, da bi zmagali. Dejstvo pa je, da je bila Švedska v tem primeru priviligiran nasportnik kar se tiče fizične pripravljenosti. Zato je potrebno objektvno pogledati v dejstva. Kakorkoli tudi tekma s Švedsko je dokazala, da lahko mirno igramo s to elito. To je tudi največje priznanje, ki so ga doživeli sami hokejisti, ko so po prespanih nočeh lahko uživali v občutku, da sodijo zraven. To je tudi tisti občutek, ki športniku daje še dodatno osebno motivacijo.
Kekec99
# 26.02.2014 ob 12:06
Risom zlato medaljo za srčnost.
koki27
# 26.02.2014 ob 11:30
Nogomet je nadšport in najbolj razširjen iz preprostega razloga: kupiš patike za 60€ in to je to...hokej pa rabiš letno dat vsaj 1500€, da prideš čez sezono. (palca je cca 200€ pa vsaj 5 jih zlomiš in ostalo...)
oliva
# 26.02.2014 ob 11:25
Jaz bi tudi izpostavila Rise (ZOI Soči, naš 'izplen'); ne sam zaradi tega uspeha, pač pa tudi zaradi srčnosti, ekipnega duha, dobrega odnosa itd., kar je že nekdo napisal.
Najbolj močna in pozitivna energija je zame bila ravno ko so bili Risi v igri.

Rispekt. :)
gvišno
# 26.02.2014 ob 11:33
Malo slabša ekipa v nogometu lahko preseneti boljšo, v hokeju pa malo slabša v eni tretjini faše pet komadov ali več.
lintvern
# 26.02.2014 ob 13:19
Hokej je slovenska identiteta.
T-bag
# 26.02.2014 ob 11:32
Js sm košarkarski in nato še nogometni fanatik. A se strinjam da je hokejski rezultat največji ekipni uspeh do sedaj. Letos se bo pa spremenilo ko bomo dobili medaljo na sp v španiji :)
zamudnik
# 26.02.2014 ob 12:20
Skromno subjektivno mnenje:

Če bi v zadnjega pol stoletja za hokejem noreli Srbi in Hrvatje, bi bilo pri nas glede tega športa čisto drugače. Ker pa smo bili vzgajani tako, da na zemljevidu skoraj nismo gledali nproti zahodu in severu, ampak je bilo pomembno in "naše" samo to, kar se je dogajalo onstran Kolpe, je bilo treba pač forsirati kaj, kar se igra z žogo (seveda poleg samomučilnih individualnih disciplin, kjer si sicer lahko devetkrat zapored evropski ali svetovni prvak, a se to tudi pojavi na varni deveti strani športnih časopisov). In ker je bilo brcanje žoge ponos nekih drugih delov državnega ozemlja (in so bili tam zanj morda tudi res bolj nadarjeni kot pri nas), se je okoli fenomena Daneu na vse kriplje začela ustvarjati fama košarke kot slovenskega nacionalnega športa. Ko se je pokazalo, da Slovenec prostega meta večkrat ne zadane kot zadane, se je poskusilo z bolj drvarskim rokometom (kjer si pa v glavnem uspešen do takrat, dokler si kot mlad junec pripravljen biti na vsaki tekmi pretepen in poščipan).
V oba omenjena športa se je (in se še vedno) rine množice fantkov, uspeh pa morda pride takrat, kadar se tekmovanje igra doma in smo kot pridni organiozatorji vsem kar simpatični.

Potem pa se iz baze 150 igralcev nekega tretjega športa ustvari ekipa 25 mojstrov (ne petih ali dvanajstih, ampak petindvajsetih, ki od katerih jih mora na tekmi aktivno na led vsaj 18, ker drugače niti ne gre), ki na olimpijadi premagajo Slovake in naredijo krepko živčne tudi Ruse in Švede.

Sklep: tu bi se o nadarjenosti za posamezne športe res lahko razpravljalo.
Žarek
# 26.02.2014 ob 11:31
Vsi verjetno veste kako tujcem šepa geografija. Ko Američanu poveš, da si iz Slovenije, ne bo rekel oooo, Zahovič. Ne, rekel bo yes yes, Anže Kopitar.
Kar so slovenski hokejisti storili na OI - vsaka jim čast. Ob stanju v slovenskem hokeju je to nor uspeh.
In prav je, da se jih izpostavlja vsaj tako močno kot ostale dobitnike olimpijskih medalj.
icefire
# 26.02.2014 ob 16:29
Nekoč sem bi prisoten (nehote) pri debati o "pravih športih" pa je nekdo pribil, "fusbal je za muške pichke, hokej pa za gospode dedce".
svabo
# 26.02.2014 ob 14:08
Brisko
to je bil turnir. Premagali smo dve reprezentanci. Se uvrstili v četrtfinale. Torej kot košarkarji če že hočeš. Igrali v četrfinalu na polno proti Švedski. Kaj ne razumeš? Ko je bila Slovenija na evropskem v košarki se o tem ni pisalo NIKJER razen v naši domovini. Ko smo premagali Avstrijce in šli v četrtfinale se je športni populaciji po Evropi, Zda, in Kanadi zelo konkretno predstavila posebnost Slovenije. Zaradi hokejistov in njihovega izjemnega uspeha je Slovenija dobila izjemno veliko pozornost. Vseh medijev. Ko sem v Meribelu prejšni teden na francoski televiziji (France 2) gledal njihovo razlago fenomena Slovenije potem je jasno, kaj so fantje dosegli. Francozi, ki so v celem tednu predvajali izključno dogodke, kjer so bili uspešni njihovi športniki so se ustavili pri Slovencih. To so dosegli hokejisti. In to ne moreš razumeti iz svojega fotelja v Sloveniji. Ne bom te usmerjal na druge medije in na druge celine. Postavi se napr. na stran La kingsov in poglej forum navijačev.........
Ta pogum, mušketirski duh. To šteje.
twofours44
# 26.02.2014 ob 10:47
Nogomet ni nadsport, je pa sigurno na prvem mestu. Hokej pa je tudi sijajen in za razliko od nogometa so tudi pravila bolj jasna in sojenje bistveno boljše.
7.mesto na OI je sijajen nadsijajen rezultat, kapo dol pred Risi in strokovnim vodstvom.

Primerjav med jabolki in hruskami se pa vzdrzim.

Pogled naprej zal ni prevec vzpodbuden. O tem kdo je odgovoren za stanje infrastrukture in klubov raje ne bi. Ogromno ljudi trdo dela, ocitno pa to ni dovolj. Srecno hokej!
gigi76
# 26.02.2014 ob 16:30
Zame osebno je to najlepši dogodek ekipnega športa, pa še na tekmah sem bil v Sočiju, kot ljubitelj hokeja si nebi odpustil ,da bi kaj takega zamudil.
Končno je nekdo napisal članek v plus hokeju!!!
V vseh teh letih je nekaterim strujam v drugih športih uspelo izriniti hokej na obrobje medijskega spremljanja in forsiralo se je športe, ki niso veljali za tipične slovenske, hokej pa je edini šport, ki je bil vedno naš nacionalni, a nekateri so hoteli, da ni tako, pa se je sedaj izkazalo, da je točno tako!!
Primerjave med športi so zelo nehvaležne, meritve uspehov še bolj, meni je ta najljubši kot celota,
nekateri nogometni fani postavljajo nogomet pred vse kot nek nad šport, zakaj že?
Po atraktivnosti to ne more bit, ker če gledaš hokej pa potem nogomet, je kot bi se ustavil čas, nogomet je spopulariziran zaradi dostopnosti in enostavnosti, in ne zaradi tega ker bi bila to neka super igra, pa da ne bo kdo narobe razumel tudi sam ga gledam ampak, hokej zahteva še veliko inteligence in reakcijski čas v desetinko sekunde, kar zahteva vsaka hitra igra, nogomet pa to ni!
V Nogometu je kot slabša ekipa veliko lažje prešvercat rezultat z neko bunker igro, na koncu še celo zmagaš, pri hokeju ali rokometu in košarki to ni mogoče, zato je v nogometu lažje presenetit in celo naredit rezultat kot priblisk, v hokeju to ni mogoče!
Zame je že rezultat 3:3 proti Kanadi na svetonem prvenstvu bilo tako, kot bi Zavrč igral 1:! na gostovanju pri Barceloni, pa vemo kakšna bi bila verjetnost!
Katanec je lepo povedal, da bi si želel, da bi imeli nogometaši tak odnos do igre in reprezentance kot so ga imeli naši hokejisti, in če kdo, je Katanec tisti, ki ve kaj je pošten odnos predvsem do dela in igre!!
ikn1
# 26.02.2014 ob 16:15
Hokej je eden redkih športov, ki še promovira prave vrednote, kolikor je to v profesionalnem športu sploh še možno. Hokej je šport, kjer najbolj talentirana ekipa ni vedno tudi najboljša ekipa. Hokej je šport, kjer se simuliranje zaničuje, kjer smiljenje samemu sebi praktično ne obstaja. Kjer če se obnašaš kot idiot dobiš svoje, če se obnašaš normalno pa ti noben ne bo (normalno) skrivil niti dlake. Hokej je šport, kjer so fantje v ekipi drug drugemu bolj pomembni kot to koliko žensk imaš, v koliko denarja se valjaš, in na koliko youtube clipih si. Hokej je šport kjer želja in ekipa zmaga nad individualnim talentom (zato je pričakovano Rusija pogorela). Hokej je šport v katerga bi z veseljem vpisal svojega (hipotetičnega, saj ga še kar nekaj let ne nameravam imeti) otroka, če le imam finančno sposobnost, bi bila to dobra investicija v (pravi) karakter.
daryankoff
# 26.02.2014 ob 13:22
po mojem mnenju in mnenju velikega dela Zemljanov je NOGOMET nadšport: tako zaradi razširjenosti, konkurenčnosti, predvsem pa zaradi res svetovne odmevnosti, ki seže tudi v zakotne koče Madagaskarja, širjave mongolskih step ali ulice Manhattna. Zato še zlasti zadnji nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010 zaseda posebno mesto.

Ampak nastop in rezultat hokejistov na OI je bil svetovno gledano precej bolj odmeven kot nastop naših nogometašev na SP, čeprav je nogomet seveda daleč najbolj globalen šport. OI imajo pač posebno težo, OI turnir v hokeju spremljajo tud ljudje, ki hokeja drugače ne bi gledali. Po mojem mnenju bi se morali nogometaši uvrstiti v top 16 na SP, da bi prehiteli dosežek hokejistov. Ampak to je moje mnenje, spoštujem tud drugačna.
Samsa
# 26.02.2014 ob 12:06
Odličen članek za borbene in srčne hokejiste, ki si to zaslužijo. Nobenega zvezdništva in napihovanja, kakor v ostalih ekipnih športih pri nas. Zato so zame No. 1!!! Da o Anžetu ne izgubljam besed. Čisto vsakemu, ampak res čisto vsakemu slovenskemu športniku je lahko vzor. Tako znotraj, kot izven športnih prizorišč!

Hvala RISI!!!
octopus
# 26.02.2014 ob 11:39
zakaj nihče od novinarjev ne pobrska zakaj je v naših klubih tako kot je...kako gredo plače( zakaj ne ) domačim igralcem kako tujim..zavarovanja..denar od vstopnic..zakaj je strategija kluba imet 5 totalno zanič tujcev na pl.listi...domači mulci pa ne morejo igrat (niti zastonj) itd..
No kar se reprezentance tiče pa me zanima delitev nagrade za uvrstitev v 1/4 finale?
bad brains
# 26.02.2014 ob 14:33
Zame je uvrstitev risov na OI največji ekipni dosežek v Sloveniji. Zakaj ? Nekateri trdite, da je nogomet bolj množičen, igra ga cel svet. Ok, Slovenija ima seveda v nogometu lepe dosežke. Vendar, bi ti dosežki bili enaki, če bi tudi nogometaši imeli štiri menjave ? Predstavljajte si Slovensko 4. enajsterico napram Nemški 4. enajsterici...... Bi verjetno fasali xx golov v dvajsetih minutah. Hočem reči, da je Zahovič igral celo tekmo ( ok, vem, ni ... ) , medtem ko Kopitar igra 1/3 tekme. Hokej dejansko rabi 20 kvalitetnih igralcev, če hoče ekipa biti konkurenčna na OI. Pri košarkaših lahko zmagaš SP s sedmimi top igralci, pri hokeju pač ne. Enako je pri rokometu. Če bi košarkaška ekipe Slovenije lahko parirala USA dream team-u bi bil zame ekvivalenten uspeh hokejskemu. Pa vemo, da se to še ni zgodilo.
Da pa o odnosu igralcev do reprezentance ne govorim. Tu so hokejisti lahko vzor vsem športnikom, pa tudi še komu drugemu.
nanook
# 26.02.2014 ob 13:05
Povejte kakemu tujcu, da smo bili 7. v hokeju na OI, in da smo bili evropski rokometni podprvaki, in 4. na evropskem v kosarki, pa boste hitro dobili objektievn odgovor na vprasanje, kateri dosezek je vecji.

Smo poizkušali, pa me je večina njih vprašalo kaj to rokomet sploh je. Za 4. na evropskem v košarki se bodo strinjali da je velik dosežek, noben pa ne pozna nobenega slovenskega igralca.
Nimueh
# 26.02.2014 ob 11:16
Aja, pa glede na to, da smo bili od vrst vseh možnih strokovnjakov na začetku olimpijskega turnirja pričakovani in rangirani na zadnjem mestu (torej brez možnosti, da bi sploh zmagali kakšno tekmo), mi je še toliko bolj všeč, da so se lahko nato vsi po vrsti vgriznili v jezik. Halo, ne zadnje mesto - sedmo!
Nimueh
# 26.02.2014 ob 11:05
Mislim, da bi bilo prav izpostavit tudi to, da je klubski hokej v Sloveniji v poraznem stanju. Nogomet, košarka, rokomet, odbojka.. so športi, ki imajo, roko na srce, mnogo boljše razvojne pogoje, glede na to, koliko klubov obstaja v Sloveniji in na kakšnih nivojih igrajo igralci. Me prav zanima, kam bi s taknim pristopom in srčnostjo pridrsala hokejska reprezentanca, če bi dejansko imeli v državi več profesionalnih klubov in vsaj še nekaj več igralcev v NHL.
Sama osebno nimam nič proti ljudem, ki jim (naj)več pomeni nogomet ali košarka; sama pa od vseh ekipnih športov najbolj uživam v hokeju, ker je hiter, dinamičen, zanimiv, tudi agresiven, sojenje je res bolj dodelano.. pa tudi medsebojno spoštovanje je na visokem nivoju (mislim, da so tu egoti manjši, tudi med največjimi zvezdniki; pa mi je vseeno, če se komu zdi ta pripomba krivična).
Skratka, naj vsak uživa v športu, ki mu je najbolj všeč; jaz si želim, da bi vse slovenske reprezentance v prihodnje čimbolj in čimhitreje napredovale. Navsezadnje smo res športni fenomen in tega se v tujini bolj zavedajo kot ljudje tu, ki moramo neprestano nekaj kritizirat, tudi, če imamo 5 zlatih medalj... (hm, mogoče nas pa to tako žene naprej).
Drugače pa fajn članek!
Nimueh
# 26.02.2014 ob 14:42
Ko Kanadčani (kjer je hokej skoraj dobesedno religija) pripomnejo, da jih je Slovenija bolj impresionirala kot njihova lastna reprezentanca, ki je drugič zapored postala olimpijska prvakinja, potem, mislim, da to vse pove...
urosq
# 26.02.2014 ob 13:46
Se praktično v celoti strinjam z napisanim. Sem vesel, da si je nekdo upal napisati to.
xsašox
# 26.02.2014 ob 12:42
Toni Gruden... Čestitke!

Odlično zapisano. Vidi se, da poznate različne športne panoge, čeprav je primerjava med njimi večkrat nehvaležna. Pa vendar je pomembo, da kdaj osvetlimo dosežke tudi z drugačne perspektive. Ni gasilska olimpijada (vsa čast gasilcem, da ne bo pomote), enaka olimpijskem nastopu atletov, plavalcev, gimnastičarjev, kolesarjev, košrkašev, odbojkašev... V zimskih špotih pa ima hokej prav posebno mesto, kakor tudi biatlon, ki je vojaška disciplina z največjo konkurenco med zimskimi športi, ki se jim smučarski skakalci, krosisti, sankači... niti slučajno ne približajo!
svabo
# 26.02.2014 ob 11:27
Pa še nekaj bi rad dodal. Ne vem če se kdo še spomni izjave Kristana po tekmi z rusi, ko je dejal nekako takole. Zdajle so nas na tej tekmi nekaj gledali in opazili da znamo igrat. Vam pa povem, da zdaj pa se bodo res začeli z nami ukvarjat in ubadat.....Kar je povedal je ekipa uresničila do zadnje pike v povedi.....
nanook
# 26.02.2014 ob 11:08
@hermitko

Nimaš prav. Mislim da avtor poudarja neverjeten uspeh določenega zelo kompleksnega športa, pri katerem je glede na dane pogoje, situacijo in še kaj, praktično in logično nemogoče narediti takšen uspeh. Da bi to razumel, moraš širše poznati vse športe in kritično razmišljati (ne pravim da sem jaz tak maher, ampak to spoh ni bistvo) in tukaj sploh NE GRE za osebne preference. Ja hokej je zame nad vsem, ampak ta članek NI poveličevanje hokeja. Pa da ti vrnem v tvojem slogu, kaj pa če si npr. brez kembeljna in se trudiš žensko zadovoljiti brez njega. Je težko, pogoji so slabši, veliko konkurence, ampak mogoče si ti pa pri kakšni uspe uvrstiti v četrtfinale.
ikn1
# 26.02.2014 ob 16:27
Kucheysh tebi se vidi, da nisi gledal ene tekme v življenju. Da razumeš kodeks hokeja rabiš sigurno vsaj eno sezono v celoti gledat, s svojim zapisom si se samo osramotil kot velik nepoznavalec.
std04152
# 26.02.2014 ob 16:05
Upam, da je uspeh hokejske reprezentance vsaj delno motiviral ljudi, ki odločajo o prihodnosti tega prelepega športa in da se bo v prihodnosti na tem področju naredile korenite spremembe.
icefire
# 26.02.2014 ob 14:11
sochiogames


# 26.02.2014 ob 13:14
Prijavi neprimerno vsebino
Razlog prijave --Izberite razlog -- Sovražni govor Neprimerno Izven tematike Drugo Ekola svetovne lestvice, ki povejo veliko o razežnostih posameznih športov:

1.mesto NOGOMET (207 članic)
http://www.fifa.com/worldranking/ranking
table/
2.mesto KOŠARKA(85)
http://www.fiba.com/pages/eng/fc/even/ra
nk/p/openNodeIDs/943/selNodeID/943/rankM
en.html
3.mesto ROKOMET (79)
http://worldhandballranking.com/men/
4.mesto HOKEJ (48)
http://sochi2014.iihf.com/men/informatio
n/#world-ranking

Prav tako bi izpostavil še eno primerjavo in sicer na kakšnih stadionih, dvoranah se igrajo ti športi na največjih tekmovanjih kot so OI, SP, itd...kakšna je njihova kapaciteta...kapaciteta le teh z zadnjih večjih prvenstev:
1.mesto NOGOMET, finale SP v Južni Afriki, stadion Socccer City 84.490 gledalcev
2.mesto KOŠARKA, finale SP v Turčiji, dvorana Sinan Erdem v Istanbulu, kapaciteta 22.500
3.mesto ROKOMET, finale SP v Španiji, dvorana Palau Sant Jordi v Barceloni, kapaciteta 16.500
4. mesto HOKEJ, finale OI v Sočiju, dvorana Bolšoj, kapaciteta 12.000

Izpostavil bi tudi nagrade, ki jih posamezne ekipe prejmejo, bodisi za uvrstitev na samo prvenstvo , bodisi za uspeh na njem. Nikjer nisem zasledil, da bi bile te denarne nagrade večje kot 1.000.000 eur, razen v NOGOMETU. Denar namenjen nagradam mednarodne zveze prejmejo največ od sponzorjev in od trženja samih tekem (TV prenosi). Torej lahko sklepamo, da morajo podjetja za sponzoriranje oz. reklamiranje na velikih tekmovanjih plačati največ za nogometna prvenstva. In če pogledamo sponzorje posameznih prvenstev kaj hitro ugotovimo, da jih ima nogomet najmanj, so pa ti res največje svetovne multinacionalke, ki namenijo ogromne vsote denarja...in če nebi nogomet spremljalo toliko ljudi, verjamem, da podjetja nebi vlagala toliko denarja za lastno promocijo.

Iz teh treh primerjav lahko potrdim zgoraj napisano:
* zvezdica * - po mojem mnenju in mnenju velikega dela Zemljanov je NOGOMET nadšport: tako zaradi razširjenosti, konkurenčnosti, predvsem pa zaradi res svetovne odmevnosti, ki seže tudi v zakotne koče Madagaskarja, širjave mongolskih step ali ulice Manhattna. Zato še zlasti zadnji nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010 zaseda posebno mesto.+1
-2 sochiogames Komentar je skrit.Prikaži
________________________________________
__

Ti podatki so popolnoma nerelevantni. Če bi upoštevali takšen model vrednotenja uspeha nekega športa lahko za naše letošnje smučarske medalje mirno rečemo, da niso nič posebnega, saj se s tekmovalno smučarijo na resni oz. visoki ravni ne ukvarja prav veliko držav. Pa še od teh jih je na ZOI poslalo nekaj smučarjev in smučark bolj zaradi prisotnosti kot tekmovalnih presežkov. Takšni modeli vrednotenja "popularnosti" ter "množičnosti" katerega koli športa je povsem neustrezno in neprimerljivo. Če smo odkriti lahko potem trdimo, da je naslov svetovnega šahovskega prvaka vrednejši od naslova nogometnega porvaka, saj šah dejansko najmnožičnejša igra in ga igrajo po celem svetu.
Brigate Rosse
# 26.02.2014 ob 13:32
Zame vredno več kot vse dosedanje olimpijske medalje + tri uvrstitve nogometašev na velika tekmovanja skupaj.
judoka
# 26.02.2014 ob 12:18
Risi in mogoče nogometaši pred leti so edina reprezentanca v moštvenih športih ki je maximizirala svoj potencial. Risi so ga verjetno še presegli.

Košarkaši, rokometaši, odbojkarji..vsi bi lahko posegli po višjih mestih. Kar pa ne pomeni da so njihovi uspehi vredni manj.
svabo
# 26.02.2014 ob 14:52
Brisko
Espn je pisal še več o tem pa nima smisla. Na olimpijski turnir se uvrsti 12 reprezentanc. Na košarkarsko prvenstvo se jih uvrsti 24. Brez veze primerjat. In če si bral moje poste, si lahko verjetno prebral, da sem v postu pisal, da upam, da je hokej gledal Zahovič in primerjal svoje obnašanje in obnašanje Kopitarja. In verjetno se strinjaš da je Kopitar pač prišel v športna nebesa, ko Zahovič še Svetega Petra športnih nebes povohal ni. To so pač dejstva. In Razen nogometnega svetovnega prvenstva so najbolj pomembni olimpijski moštveni turnirji. Tako pač je v športu. In še nekaj čisto človeškega na koncu. Gre za preprost odnos do dresa, spoštovanje do države in do navijačev. Zato so hokejisti dodana vrednost naše države. Nekaj zelo osnovnih vrednot v športu so potrdili. Če si pošten do sebe, do moštva, do selektorja in nasprotnikov te poljubi bog sreče. Pozicijo t.i. objektivnega fotelj opazovalca, ki ga očitno furaš pa sam po sebi ne predstavlja nič posebnega. Manjka mu pa tista prava doza navijaštva, ki daje dogodku vedno dodano vrednost.
sirob
# 26.02.2014 ob 14:25
Toni Gruden - hvala za vaš članek. Upam, da se ne bo preveč vsulo po vas, ker ste povedali svoje mnenje (kateremu se brezpogojno pridržujem) glede "teže" medalj.
Nogomet imam zelo rad in tudi meni je jasno, kaj pomenijo nekateri rezultati naše reprezentance v preteklosti. Ampak zame je je dosežek teh fantov (risov) ob boku dosežkov nogometašev ... la pa še malo čez bok ... :))) Hvala še enkrat - res odličen članek.
icefire
# 26.02.2014 ob 13:59
Sem pričakoval burne odzive na zgornji članek. Vendar dejstvo ostaja, na tako velikem in kakovostnem tekmovanju kot je olimpijada se nobena naša reprezentanca ni uvrstila višje. Tukaj je povsem nepomembno kolikšna je razširjenost, ali popularnost katerega koli športa oz. športne panoge po svetu. Gre za končno uvrstitev na najvišji ravni. 7. mesto hokejske reprezentance ima še toliko večjo težo, ker je bilo doseženo z minimalnim materijalnim ter finančnimi vložki. Količine denarja vložene v slovenski nogomet, košarko, rokomet in še kam drugam, so neprimerljive s skromnimi sredstvi, ki jih je deležen hokej. Prav tako nesramno nizka je medijska pozornost, sploh nacionalkina. Vse to so dejstva, ki se jih ne da izbrisati ali opravičiti.
oliva
# 26.02.2014 ob 13:20
@alfabet, brez zamere, ampak meni se pa tvoj komentar zdi "odraz slovenske miselnosti" - namreč: 'vsi ostali (razen mene) so slovenceljni' (=slovenska miselnost pa to).
Men se zdi skratka to tipično slovensko, da se vedno najde nekdo, ki drugim določa kakšni so in pametuje in kritizira komentatorje.

(poleg tega nas je pa veliko napisalo, zakaj se nam zdi to tak dosežek in sicer zaradi srčnosti, ekipnega duha itd. - sam ti si pač hotel ven dobiti tak point, kot si ga, da si lahko to napisal)

Videti Kristana po tekmi oz. poslušati intervju z njim ali pa s kom drugim.... neprimerljivo.
Tako se igra za reprezentanco.
daryankoff
# 26.02.2014 ob 11:16
hokej na nekem nivoju igra 15 držav, koliko jih igra fuzbal pa brezveze govorit...

Če igra hokej na nekem nivoju 15 držav, pol igra fuzbal ene 50. Ni neke vlke razlike....
Sedaj pa še primerjaj pogoje, ki se pri hokeju precej bolj razlikujejo med državami kot pr nogometu. Nogomet lahko igraš skor za vsakim vogalom, hokeja pač ne moreš.
oliva
# 26.02.2014 ob 16:16
Itak, Srbi so krivi. :o)

(še dobr da so nam 'pustil' vsaj smučat)
icefire
# 26.02.2014 ob 15:04
@bad brains
26.02.2014 ob 14:33
Zame je uvrstitev risov na OI največji ekipni dosežek v Sloveniji. Zakaj ? Nekateri trdite, da je nogomet bolj množičen, igra ga cel svet. Ok, Slovenija ima seveda v nogometu lepe dosežke. Vendar, bi ti dosežki bili enaki, če bi tudi nogometaši imeli štiri menjave ? Predstavljajte si Slovensko 4. enajsterico napram Nemški 4. enajsterici...... Bi verjetno fasali xx golov v dvajsetih minutah. Hočem reči, da je Zahovič igral celo tekmo ( ok, vem, ni ... ) , medtem ko Kopitar igra 1/3 tekme. Hokej dejansko rabi 20 kvalitetnih igralcev, če hoče ekipa biti konkurenčna na OI. Pri košarkaših lahko zmagaš SP s sedmimi top igralci, pri hokeju pač ne. Enako je pri rokometu. Če bi košarkaška ekipe Slovenije lahko parirala USA dream team-u bi bil zame ekvivalenten uspeh hokejskemu. Pa vemo, da se to še ni zgodilo.
Da pa o odnosu igralcev do reprezentance ne govorim. Tu so hokejisti lahko vzor vsem športnikom, pa tudi še komu drugemu

___________________________________

Čestitam za ta argumetirani prispevek!
uros23
# 26.02.2014 ob 11:31
Za hokej bi se recimo strinjal, da so OI najpomembnejše tekmovanje, ker je (vsaj odkar nastopajo NHL-ovci) tudi najkakovostnejše. Enako velja za košarko, čeprav je tudi svetovno prvenstvo dobro "zasedeno". Pa tudi odbojka, čeprav je tam tudi svetovna liga. Recimo v rokometu je pa že vprašanje, najboljše reprezentance so v glavnem iz Evrope, potem so tu recimo Južna Koreja, Brazilija, Egipt, Tunizija, potem se pa že konča. Tako da je, vsaj po moje, v rokometu skoraj težje priti visoko na EP kot na OI (čeprav je prestiž pri OI nedvomno največji). Še vedno pa je SP v nogometu na prvem mestu in skorajda ne verjamem, da bo kdaj katerikoli drugi šport prišel blizu.

Drugače pa ja, tale dosežek Risov je tudi po moje med največjimi uspehi slovenskega športa.
ikn1
# 26.02.2014 ob 17:02
Kolikokrat je Kopitar bil v pretepu? Noben te ne sili v nic.
icefire
# 26.02.2014 ob 15:07
Najsmešneje pri vsem skupaj pa je, da nekateri v isti koš mečejo športne dosežke na olimpijadah z onimi iz SP ter EP. Tukaj ni primerjave in je tudi ne more biti. Nekateri športi recimo sploh ne popznajo EP ali pa kakšno celinsko tekmopvanje, na olimpijadah pa jih trenutno sploh ni.
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Toni Gruden
link
Risi predobri za drugo ligo in preslabi za elito. Kako dolgo še?
88
1. maj 2016 ob 06:35 Naloga je opravljena in risi gredo znova, že sedmič, med hokejsko elito, a Katovice niso bile glavni turnir leta, temveč bo to Minsk, kjer se bo na začetku septembra borilo za olimpijske sanje.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo