Igor Vidmar Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Igor Vidmar Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Te, tudi liberalne, so odgovorne zanj; evropskih elit odziv na finančno in begunsko krizo, ki sta prizadeli cele države, regije, ne le Grčijo, pa je odgovoren za vzpon nacionalizmov. Ob odsotnosti pomeščanjene levice tako evropski Trumpi demagoško izkoriščajo velike deficite demokracije, solidarnosti, evra, begunske politike itn. Aktivirali so molčeči del javnosti, ki so jo desni in levi liberalci ignorirali, in tako je bil v ZDA izvoljen grozni Trump.

No, tudi mi imamo svoje Trumpe, enega smo izvolili za predsednika države. Novi ameriški red bo morda najbrž še slabši, bo pa bolj očiten: protesti so se takoj začeli, drugače od konsenzualne dvoličnosti evropskega socialnega neoliberalizma z 20 milijoni brezposelnih.

Tudi naši moderni sredinci so svojo naravo skrivali za moralizmi in pravnostjo, da smo jih izvolili, zdaj pa lagodnost, elitizem, privatizacije, malo skrbi za revne, bolnike, pa več tolerance za sistemsko korupcijo itd. Ampak zdaj je Slovenka v Beli hiši! Naši velmožje se bodo poleg krila g. Merklove lahko oprijeli tudi krila ameriške prve dame! Njen uspeh je zgodovinski tudi za Slovenijo, tako je sam premier v abotnosti tekmoval s prilizovanjem ministra Krjavlja in pop televizij.

Lahko noč in srečno.

*Prosto po Asterixu.