Damien Hirst Foto: EPA
Damien Hirst Foto: EPA

Jeffa, ki je pred kratkim končal študij na "prestižni" umetniški šoli Goldsmith's, sem že omenjal. V pogovoru z njim sem mimogrede omenil Damiena Hirsta. Jeff je takrat izrekel magične besede: "Ne razumem Damiena Hirsta."
Znanemu ljubljanskemu umetniku sem pred leti razlagal o umetniški postavitvi Ištvana Huzjana v galeriji Podnar. Huzjan je šel od Ljubljane do Amsterdama in vsake 100 kilometrov najel kvadratni meter zemlje. Moj sogovornik je po opisu Huzjanove umetniške akcije rekel: "Ne razumem."
Germaine Greer je pred leti takole okrcala znanega umetnostnega kritika Roberta Hughesa, ko je pisal (Hughes je bil zelo grob kritik) o sodobni umetnosti: "Bob, dragec, Damien Hirst je samo še eden od sodobnih umetnikov, ki jih ne štekaš."
To je samo majhno število primerov. Njihova skupna značilnost je, da so ljubko eksplicitni. Poskusimo tole dekonstruirati.
Dveh vrst umetnikov namreč preostali svet v realnem času ne razume: genijev in tistih inferiornih. Prvih zato, ker je njihovo (spo)znanje presežno, drugih zato, ker (spo)znanja sploh nimajo.
Zato lahko spet oblikujemo igro treh gun (o tem sem že pisal, glej stare kolumne), ki nam bo pomagala opisati ta izsek resničnosti. Možnosti so torej tri:
A: Ne Razumem, ker me presega. (tamas guna, teza, mir, ker ni energije)
B: Razumem, saj (da) nima smisla. (radžas guna, antiteza, nemir, ker je energija)
C: Ne razumem, saj (zato ker) nima smisla. (satva guna, sinteza, mir, ker je energija)
Četrte gune ni mogoče sestaviti: po definiciji ni mogoče razumeti tistega, kar me presega.
Gotovo je na svetu v tem času nekaj umetnosti, ki je "ne razumemo", ker "je presežna". Ste prepričani, da je to prav ta umetnost, s katero nas pita esteblišment? Če to drži, potem je tovrstne, presežne umetnosti danes zares ogromno, saj imamo po svetu poplavo muzejev, galerij in bienalov sodobne umetnosti. To bi pomenilo tudi, da se umetniški geniji dandanes rojevajo kar po tekočem traku.
Ali pa kakšne umetnosti "ne razumemo" preprosto zato, ker ni česa razumeti, saj "nima smisla"?
PS: Nekje sem zasledil, da trdim, da je trivialna umetnost nasprotna kompleksni, visoki. To ni res: menim, da sta kategoriji komplementarni. Kar imajo artefakti ene kategorije, manjka artefaktom druge in obratno.