Slavko Jerič
Košarkarji Slovenije
Trenutki poenotenosti - Slovenija je evropski prvak v košarki. Foto: Reuters
Luka Dončić in Goran Dragić
Luka Dončić in Goran Dragić sta bila izbrana v idealno postavo EuroBasketa 2017. Foto: Reuters
VIDEO
Košarka leto dni pozneje
VIDEO
Eno leto od zmagoslavja s...
VIDEO
Latvijci v zadnji četrtin...

Dodaj v

Leto od košarkarskega zlata: Pot na vrh je dolga, padec pa hiter

Kolumna Slavka Jeriča (207)
17. september 2018 ob 06:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Malo je dni, ki ostanejo v kolektivnem spominu prebivalcev posamezne države, sploh ko je govor o športnih dosežkih.

Vsak ima svoje spomine. Moje tri najmočnejše (po časovnem redu) sestavljajo 17. november 1999, ko je Miran Pavlin v snegu našel pot do gola, nogometno reprezentanco prvič poslal na veliko tekmovanje in sprožil spontano romanje na Brnik. 23. septembra 2000 je slovenski šport dočakal prvo zlato medaljo na olimpijskih igrah v času samostojnosti – in to kar dve (strelec Rajmond Debevec ter veslača Iztok Čop in Luka Špik). Najbolj svež spomin je star komaj leto dni – 17. septembra 2017 so košarkarji postali evropski prvaki in nas ponesli v košarkarski raj (kot je spontano in navdušeno po tekmi v eter Vala 202 kričal reporter Franci Pavšer).

Danes mineva natanko eno leto od tistega čarobnega carigrajskega večera. Le eno leto, a po križih in težavah, v katerih se je znašla reprezentančna košarka, se zdi, da se je vse skupaj dogajalo pred desetletjem, košarkarski bogovi pa so Slovenijo hitro vrgli z Olimpa, kot da bi se v izbrani družbi znašli po pomoti.

Tako lahko sklepamo po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, v katerih je Slovenija v sedmih tekmah zbrala le dve zmagi, v svoji skupini pa je prikovana na dno skupine.

Kje se je torej zalomilo?

Ni skrivnost, da se je zlata zgodba začela okrog dvojca Goran Dragić in Luka Dončić. Neverjeten branilski par sta sestavljala izkušeni Dragić in golobradi Dončić, ki je na začetek priprav prišel s samozavestno izjavo, ki ji nihče ni posvečal resnosti ("prišel sem po medaljo"). Svoje je dodala premišljena izbira selektorja, Igor Kokoškov je bil namreč pripeljan ravno z željo, da potegne največ iz kapetana.

Dvojec je bil brez dvoma gonilna os zlate zgodbe, a v resnici gre zmago pripisati celotni slovenski reprezentanci, tudi tistim igralcem, ki so v celoti dobivali majhno minutažo. Ne pozabimo, Slovenija je zadnje minute finala proti Srbiji odigrala brez obeh zunajserijskih D-jev.

Zaradi spremembe tekmovalnega sistema je Slovenija kljub naslovu evropskega prvaka ostala brez neposredne vstopnice na svetovno prvenstvo, dolg kvalifikacijski ciklus pa ni odvzel le NBA-jevcev na igrišču, ampak tudi tistega ob igrišču. Kokoškov je bil brez dvoma arhitekt slovenske zgodbe, ki na uradnih tekmah ni utrpela niti enega poraza. Imenovanje Rada Trifunovića na mesto njegovega naslednika je na neki način mogoče razumeti, saj je bil Trifunović ves čas del zlate ekipe. A to dejstvo ni prineslo želenega prenosa tudi pri uspehu.

Trifunović, ne nazadnje slovenska in celotna košarka so bili žrtev v nesmiselnem sporu med organizacijama, ki je preprečila številnim izjemnim košarkarjem, da bi sodelovali v kvalifikacijah. Trifunović seveda ni bil kriv za ta primanjkljaj, lahko pa mu očitamo vodenje nekaterih tekem. Nihče mu ne bo očital obeh porazov s Španijo, a poraza proti Belorusiji in Črni gori bi se lahko ognil. Opazna je bila predvsem nemoč v skoku, na to težavo selektor ni znal pravočasno odreagirati.

V tem kvalifikacijskem oknu v oči bodejo številne odpovedi. Po eni strani gre razumeti boj posameznikov za klubski status, klubi so ne nazadnje tisti, ki igralcem prinašajo kruh. A težko je verjeti, kako se je zmagovalno vzdušje in povezanost akterjev skrhala v enem letu. Namesto poenotenega vzdušje smo tako videli nepotrebno komunikacijo v boju za (obljubljene) nagrade, Klemenu Prepeliču se je zaradi tega na Twitterju uspelo spreti z navijači, ki so ga prej tako navdušeno podpirali.

Ni skrivnost, da ima Slovenija majhen kakovosten kader, kar priča upad števila slovenskih igralcev v Ligi NBA in Evroligi, ki smo mu priča v zadnjem desetletju. Ravno zato bi se moral KZS boriti za vsakega igralca posebej in pozabiti na vse prejšnje zamere. Pot na vrh je trda in dolgotrajna, padec pa je (očitno) hiter in boleč. Misli je treba usmeriti v prihodnost, EuroBasket 2021 je nov cilj, ki mu je treba prilagoditi tudi selekcijo igralcev in dolgoročni načrt.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako
Komentarji
lfcfan
# 17.09.2018 ob 06:50
Ok, še vedno imamo iste igralce, le da jih ne moremo zbrati na kup. Ne gre zameriti tega padca.
bilzerian
# 17.09.2018 ob 07:16
kot se temu strokovno reče, imamo prekratko klop.
ne gre jim zameriti, kot je napisal lfcfan.

zameriti gre samo FIBI, ki je naredila res neumen način kvalifikacij. mogoče so celo namerno naredili tako, da se ne bi kdaj zgodilo, da bi tako majhna in nepomembna reprezentanca kot je slovenija, prišla na SP predaleč.
kajti v polni postavi in z žrebom, ki bi nam namenil ZDA šele v finalu, bi lahko prišli zelo daleč.
Binder Dandet
# 17.09.2018 ob 07:49
"Vsa čast na našo zlato medaljo, moramo pa tudi povedati, da je bila konkurenca okrnjena, mankala so mnoga zveneča imena."

To smo verjetno samo Slovenci sposobni tako minimizirati zgodovinski uspeh (veliko ljudi tako razmišlja).:) Vedno je konkurenca okrnjena, ker praktično nikoli ni vseh najboljših. Že samo mi smo vedno predstavljali okrnjeno konkurenco, ko nismo uspeli najboljših zbrati.:)
bayernmb
# 17.09.2018 ob 08:23
Za zgodovino gledano je bolje, da so 1x prvi in 1x totalno pogorijo kot pa da so 2x četrti :).
Fleaa
# 17.09.2018 ob 07:50
2. Kolikšne so možnosti, da Slovenija dobi Wild card?

ne najboljše, če se pa hrvaška ne bo uvrstila so pa enake 0.--- ker bojo prej naši južni brati zrihal sebi, še preden bo pri nas o tem kdo sploh pomislu
jakosol
# 17.09.2018 ob 07:54
Wild card pozabite, ker ga ni več!
Mislim, da imamo samo možnost, da nas povabijo na dodatne kvalifikacije za OI 2020. Poleg 16, ki se bodo na dodatne kvalifikacije prebili iz SP, bo FIBA iz vsake regije (Evropa, Amerika, Azija in Afrika) povabila še po 2 ekipi (skupaj 8 ) in tako bo 24 ekip (po 6 na turnir) igralo dodatne kvalifikacije za 4 preostala mesta na OI. Glede na to, da smo aktualni evropski prvaki, bi morali biti med dvema povabljenima iz Evrope, ker bo večina najboljših verjetno že kvalificirana bodisi neposredno na OI, bodisi na dodatne kvalifikacije.
Dodatne kvalifikacije bodo junija 2020, mesec dni pred OI. Takrat bi lahko nabrali najboljše, kar premoremo (Dončić, Zoki Dragić in ostali, morda bi poskušali prepričati Gorana).
2px_orbitala
# 17.09.2018 ob 07:31
Joj, sprijaznite se že. Tu debate niso potrebne, saj je vse jasno. Na EP smo igrali z Dončićem, Dragićem, Prepeličeml - danes pač ne. Vse je jasno, zakaj in kako. Ljudje pa govorijo o nekem padcu in o katastrofi.
lmatjaž
# 17.09.2018 ob 07:14
Najlepse bi bilo kar deset let kraljevati na samem vrhu. ;)
threepointer
# 17.09.2018 ob 08:33
Dober Članek! Še posebej me veseli, da je v zadnjem odstavku zapisano, kar globoko verjamem : "... bi se moral KZS boriti za vsakega igralca posebej in pozabiti na vse prejšnje zamere". Malo me je sicer zbodlo, da po njegovem nihče ni posvečal resnosti izjavi Dončića, da je prišel po medaljo. Pravzaprav je Luka na prvem intrevjuju za nacionalko povedal, da sanja o zmagi na EP ali SP. Jaz sem bil po tej izjavi skorajda prepričan, da jo bo tudi dosegel, vendar si nisem predstavljal, da že na prvem nastopu. V medaljo sem pa verjel ves čas!

Slovenci smo precej nagnjeni k ekstremom. Kako bi bilo sicer mogoče razložiti, da imamo v tem raju pod alpami eno največjih stopenj samomorilnosti na svetu? Realnost je običajno med temi ekstremi. Na EP je bila po naši moči in odpovedih nekaterih zvezdnikov v drugih ekipah medalja zelo realna. Zmaga pa ne najbolj, še posebej zato, ker Slovenija do takrat ni imela še nobene medalje. Po navadi je potrebno dolgo stati v vrsti za takšne uspehe kot je morala na primer Francija in ji je potem uspelo ravno pri nas tudi z zmago nad nami, ko smo mi mogoče celo prvič realno upali na medaljo.

Prav tako ni naša košarka zdaj naenkrat ničvredna kot bi želeli nekateri prikazati. Na EP se je poklopilo vse, v kvalifikacijah za SP pa skoraj nič. Prvi problem so seveda odpovedi, ampak KZS se niti približno ni uspela prilagoditi na spremenjeno situacijo. Nikoli ne gre z glavo skozi zid in če kdo kot na primer Rado to poskuša, ga je treba čim prej zamenjati.

Slovenska košarka ima kljub vsem težavam zelo trdne temelje in to je delo z mladimi. Infrastrukturo imamo, znanja in entuziazma tudi dovolj, denar pa v teh starostnih kategorijah še ni najhujši problem. Zaradi navedenega sem prepričan, da bo na slovensko košarko ponovno sijalo sonce in to mogoče še prej kot si upamo sploh pomisliti. Niti najmanj namreč ne dvomim, da bomo udeleženci kvalifikacij za OI 2020. Že sedaj se je potrebno obrniti samo proti temu cilju. Od tega, da najdemo dobrega selektorja, do tega, da na KZS izboljšajo komunikacijo z igralci in že sedaj delajo vse za to, da takrat nihče ne bo odklonil sodelovanja. Sicer pa je zares ključno mogoče samo, da se dogovorijo z Dončićem. Če bo zraven on, tudi ostalih ne bo težko prepričati. Mogoče res celo Goran prekine zasluženi pokoj :).

Gremo Slovenija, v nove zmage!
Binder Dandet
# 17.09.2018 ob 07:47
Ta članek je kot sol na rano.:)
bilzerian
# 17.09.2018 ob 07:38
sicer pa bomo videli, po EP 2021, če bodo spet kvalifikacije za SP po starem, ko bo na EP zmagala kaka Španija.
fc11
# 17.09.2018 ob 07:30
@bilzerian
Tacno tako kot si napisal. Malo kdo je verjel,da smo zmozni osvojiti EP. Zato je pojem narejeno tako,da zdaj po novem osvojitev EP ne pomeni nic. V tem smislu,da se nemores direktno uvrstiti na SP,kar je hecno plus tega pa v kvalifikacijah tepe ze to,da nimamo navoljo dovolj kakovostnih igralcev. Sicer prihodnost mladih je in samo upajmo,da jim uspe, da se ponovi EP 2017:)
KmečkaPamet
# 17.09.2018 ob 06:54
Najbrž je res boj posameznikov za boljši status v njihovih klubih prehud.

Škoda le da nimajo malo več "državnega" ponosa in škoda da država NE podpira športa.
valuk3
# 17.09.2018 ob 09:18
Lanski Eurobasket je zagotovo eden od dogodkov, ki ne bo nikoli pozabljen. Tedni veselja po vsaki zmagi v družbi prijateljev in družine ter evforija ob zmagi v finalu - nepozabno. Še enkrat hvala celotni ekipi in strokovnemu štabu za vse te trenutke.
Čeprav se ob vsakem porazu za trenutekjezim, vse to odtehtajo spomini na Eurobasket. Vem, da se fantje trudijo po najboljših močeh, enako pa tudi Trifunovič, ki je prispeval svoj delež k osvojitvi prvenstva, sedaj pa možnost daje mladim košarkarjem (sicer veliko druge izbire niti nima), ki imajo po mojem (nestrokovnem) mnenju potencial, da ponovno posežejo po visokih uvrstitvah.
troha
# 17.09.2018 ob 08:50
Se vedno ponosen.

sportivko
# 17.09.2018 ob 10:02
Ni problema, vsaj Danija Bavca ne bo več treba gledat na Kongresnem trgu kako je uničil sprejem naših zlatih košarkarjev.
threepointer
# 17.09.2018 ob 09:04
@borchica, ne bodi takšen pesimist! Jaz sem skoraj prepričan, da bomo na kvalifikacijah za OI in da se bomo na OI tudi uvrstili. Je ni nobene logike, da tam ne bi bilo aktualnega evropskega prvaka. Prav tako ni logike, da tam ne bi bilo reprezentance z mogoče celo najboljšim oziroma najbolj zanimivim mladim igralcem na svetu!

Se pa strinjam, da mora KZS že sedaj diplomatske aktivnosti usmeriti samo v ta cilj. Kot prvo mora biti čim prej javno znano, da bo Luka nastopil na kvalifikacijah. Kot drugo pa morajo v nulo naštudirati pravila za uvrstitev, da ne bo potem spet kot pred tekmo z Belorusijo, ko nismo vedeli, da šteje. Potem pa s polno paro proti cilju, OI 2020!
borchica
# 17.09.2018 ob 08:05
Lepo in realno je to napisal Jerič. In bravo, da je izposzavil tudi ponesrečeno izbiro selektorja. Ki je prvi, ki nosi odgovornost za rezultat. Kaj po naredil po porazu z Turčijo? Nič, ker je plača predobra in ve, da nima šans, da ga kakšen normalen klub povabi na trenersko klop...
RAZOČARAN
# 17.09.2018 ob 07:44
Vsi vedo, kdo je zaslužen za evropski naslov in kdo so priskledniki.
lukace5
# 17.09.2018 ob 11:44
NAsa kosarka ni nic nazadovala in ta neuvrstitev na SP ne bo vplivala na razvoj popolnoma nic. Lani smo pac zbrali celotno ekipo, jo okrepili z Randolphom in to je bilo to. Sedaj ti isti igralci (razen Gorana) se vedno igrajo, vecina jih je krepko napredovala in za naslednjih 10-15 let se res ni potrebno bati. Sistem kvalifikacij se bo slej ko prej moral spremeniti in potem bomo spet zraven.

Me pa zanima kaj bi Jeric konkretno spremenil. Tam kritizira tezave v skoku proti CG... Pa kako bos pariral CG v skoku ce imajo 5 igralcev 210cm in 120kg, mi smo imeli pa 2 od katerih eden ne more igrati niti 2. ABA lige? Treba je pogledati realno stanje, jaz sem ze pred kvalifikacijami napovedal da se na SP ne bomo uvrstili ker mi je bilo jasno, da ne bo ne Doncica, ne Dragica ali Randolpha. Slednji me je presenetil z udelezbo ampak sedaj je itak prepozno.

Sicer pa ne vem zakaj toliko pritozevanja nad neuvrstitvijo. Na OI se nismo se nikoli uvrstili pa zaradi tega ni nikoli bilo toliko kritik, ceprav so OI neprimerno vecje in bolj popularno tekmovanje kot SP. Kosarka se bo igrala se naprej, letos nas caka za nas najbolj zanimiva klubska sezona v zadnjih 20. letih in popularnost kosarke bo v SLO zaradi Doncica v NBA se naprej rastla.
TamaraK
# 17.09.2018 ob 10:26
Ne glede na to, kaj se trenutno dogaja s slovensko košarko, bo tole spomin za vedno. Tako patriotsko ponosna ne vem, če sem se že kdaj čutila, solze so tekle v potokih vse od Latvije naprej... Res hvala za ta spomin, fantje, o tem bom pripovedovala svojim otrokom in vnukom nekega dne.
AlBundy
# 17.09.2018 ob 10:12
Drugi igralci in drug trener, drugačni rezultati, tu ni kaj dosti za pametovati. Bomo pa še polna tri leta evropski prvaki, yeees ...
zapravico
# 17.09.2018 ob 07:53
Bi bilo naredit kakšne menjave,ker niso vsi dobri,zadaj pa čaka mladina
ZZK-1c
# 17.09.2018 ob 07:21
"Pot na vrh je dolga, padec pa hiter," ponižanje s strani države pa še hitrejše.
happy schimetzky
# 17.09.2018 ob 09:45
@threepointer
meni se zdi, da tudi svetovno prvenstvo brez evropskega prvaka nima nobene logike :)

Je pa problem, da je slovenija majhna in s tem tržno nezanimiva, zato bo povabilo verjetno dobila kakšna večja reprezentanca... hudič pa je, ker je na žalost dandanes v športu v ospredju vse drugo, samo šport ne.
Rui
# 17.09.2018 ob 08:39
Ko dosežeš vrh ostane še samo ena pot, tj. navzdol. Edino kar si želiš da ni prehudo in predalač. Žal pa se Slovenji dogaja ravno to. Nekaj je na račun okoliščin in dejavnikov na katere nimaš vpliva, drugo pa je realno stanje slo. (klubske) košarke, ki je praktično od samostojnosti na neki najnižji točki. Kvaliteta je od tistih zlatih časov ves čas padala, včasih smo imeli evroligaše, evro ligo sta celo igrala Krka in Laško, cel kup igralcev v Evroligi in nekaj v NBA, danes pa.....

Tako da smo si tudi sami krivi, da nimamo več tiste širine v kvaliteti in smo danes praktično neka povprečna evropska reprezentanca, kam pa glede na vložek tudi spadamo.
skof1ek
# 17.09.2018 ob 10:09
Srečno 1. obletnico največjega uspeha slovenskega športa!
mile952
# 17.09.2018 ob 09:27
Nič ne moremo tu, brez najboljših pri tako ozkem naboru košarkarjev preboj na SP ni samoumeven.
ne6c
# 17.09.2018 ob 09:04
Trifko, kjerkoli si bil si uspel sesuti ustaljen sistem. Pokaj kufre!
troha
# 17.09.2018 ob 08:54
link do uspeha
Applecore
# 17.09.2018 ob 07:43
1. FIBA se lahko zamisli, da se zaradi sistema kvalifikacij na SP ne morejo uvrstiti evropski prvaki.

2. Kolikšne so možnosti, da Slovenija dobi Wild card?
Dejstvo
# 17.09.2018 ob 14:29
Kolikor jaz vem smo še vedno na vrhu in tam bomo ostali do leta 2021.
carlos roberto
# 17.09.2018 ob 12:01
Ko enkrat dosežeš vrh ,višje ne gre. Ali ostaneš na vrhu ali pa padeš z njega. Noben še ni ostal na vrhu .Tako da to ni ne vem kakšna tragedija .Kje pa piše da ne morejo(moremo) nikoli več na vrh
Trubadur
# 17.09.2018 ob 11:57
KmečkaPamet
# 17.09.2018 ob 06:54
Najbrž je res boj posameznikov za boljši status v njihovih klubih prehud.
Škoda le da nimajo malo več "državnega" ponosa in škoda da država NE podpira športa.


Če ne poznaš dejstev, potem ti niti kmečka pamet ne pomaga... vse je kriva država je najenostavneje napisat in se jezit... Ali Miro Cerar ali Marjan Šarec ali Pahor. Oni zastopajo/so zastopali državo.. kdo je po tvojem od teh "fantov" kriv za poraze Slovenije na kvalifikacijah?
Prosim, premisli preden svojo jezo stresaš kartako vsepovprek...
Savnik
# 17.09.2018 ob 10:40
Težava, o kateri se pogovarjamo, je posledica neprimerne organiziranosti in delovanja svetovne košarkarske zveze. V nogometu npr. v času kvalifikacij ni drugih tekmovanj. Ne reprezentančnih, ne klubskih.
Svetovna košarkarska organizacija mora ta svoj naziv upravičiti tako, da ji je podrejena vsa svetovna košarka, sicer bolje, da je ni. Torej - v času kvalifikacij, če že morajo biti (obstajajo tudi drugi, boljši sistemi, kot npr. v hokeju na ledu), drugih tekmovanj enostavno ni.

Toda ker danes šport obvladuje denar in je bistvo športa postavljeno na stranski tir, o tem, kar sem napisal, lahko samo sanjamo. Žal.
fuzbalhejtr
# 17.09.2018 ob 10:12
Mislim da bi bilo pošteno, da dobimo povabilo za igranje kavalifikacij za OI, samo tako kot je rekel threepointer mora se vedeti da bo Luka igral in če se da naj se prepriča še Dragiča ter pa Kokoškova in potem če nastopimo na OI z nekim dream teamom recimo. PG: Dragič, Nikolič, Rebec SG: Prepelič, Z. Dragič, Mesiček SF: Dončič, Blažič. PF: Randolph, Čančar, C: Vidmar, Macura. Mislim da bi bili s tako ekipo ter s trenerjem kova kot je Kokoškov, zelo nevarni za medaljo tudi na OI.
rangerno1
# 17.09.2018 ob 10:04
Pot iz vrha na dno je hitra ja... če daš za selektorja Trifunovića, ki v življenju še ni dosegel NIČ. Eksperiment Trifunović se je pač KZSju kavrno končal! Menjat vodstvo KZSja ter reprezentance in začeti znova! Pa ni težava samo Trifunovič temveč tudi odnos in komunikacija med zvezo, reprezentanco in igralci, kot so Omić, kar so tako priznali!
fc11
# 17.09.2018 ob 09:03
PG: Bratec(20),Samar(17),Duscak(16)
SG:D.Alibegovic(18),Glas(17),Kralj(19),V
ujacic(18)
SF:Kavas(22),Radovic(17)
PF: Durnik(21),Stipanicev(19),Vesel(20),Kram
pelj(23)
C:Macura(19),Kraljevic(20),Scekic(18)

Evo nepopolen seznam se ne izbrusenih vendar zelo talentiranih kosarkarjev. Manjka seveda se nekaj kosarkarjev ampak recimo,"da je to to zaenkrat".
veza
# 17.09.2018 ob 07:33
ZZK-1c
# 17.09.2018 ob 07:21

"Pot na vrh je dolga, padec pa hiter," ponižanje s strani države pa še hitrejše.

kdo je ta država, država smo mi vsi, povej poimensko, kdo je ponižal igralce in jim dal nagrado nekaj tisoč evrov, od katerih so moral še plačati davek?
koncert
# 17.09.2018 ob 20:36
@S. J.
Leto od košarkarskega zlata: Pot na vrh je dolga, padec pa hiter
Tradicija uspehov je dolga, predahi med njimi kratki.
deficente
# 17.09.2018 ob 15:47
#jakosol
Dodatne kvalifikacije bodo junija 2020, mesec dni pred OI. Takrat bi lahko nabrali najboljše, kar premoremo (Dončić, Zoki Dragić in ostali, morda bi poskušali prepričati Gorana).

Saj lepo, da optimizem ostaja, ampak nekateri z malo boljšim spominom še nismo pozabili tiste komedije "Od Aten do Pekinga" iz l. 2008, ko smo v dodatnih kvalifikacijah za OI igrali z neko smešno postavo in nas je mirno pospravil Portoriko, ki je evidentno prišel v Atene samo na žur - Ayuso in Arroyo sta imela s sabo celo familijo na čelu z mamo, cele noči si jih lahko srečeval na Plaki.
deficente
# 17.09.2018 ob 15:39
# Fleaa
2. Kolikšne so možnosti, da Slovenija dobi Wild card?
ne najboljše, če se pa hrvaška ne bo uvrstila so pa enake 0.--- ker bojo prej naši južni brati zrihal sebi, še preden bo pri nas o tem kdo sploh pomislu

Ne klati oslarij, kaj ima veze Hrvaška? Ne oni ne mi ne bomo dobili wildcarda, ker WILDCARDOV NI VEČ! Pa tudi če bi bili, so od nekdaj stali par milijonov, kar so si običajno lahko privoščili samo Tur, Rus, Grč in v svetlih trenutkih mogoče še kdo.
Zlobni genij
# 17.09.2018 ob 15:10
Glejte z malce drugačne perspektive. hesteg #mojtim bodo evropski prvaki še naslednja tri leta, tako, da PR-a s strani KZS-ja bo še vedno dovolj in ga še dolgo časa ne bo zmanjkalo. :)
threepointer
# 17.09.2018 ob 11:08
@borchica, pa naj se hvalijo, če bo rezultat. Meni je čisto vseeno. Nesposobni ljudje, ki se samo skrivajo, a znajo izkoristiti ugodne okoliščine, me nikoli niso motili. Motijo me pa sposobni, ki so pripravljeni delati tudi škodo, samo da ohranijo svoj položaj. Jaz sem sicer prepričan, da vsaj nekateri iz vodstva KZS ne spadajo v nobeno od obeh kategorij. Kaj morajo storiti, je pa tako zelo jasno, da tega ne bi smeli spregledati tudi, če spadajo v prvo.
borchica
# 17.09.2018 ob 10:33
@threepointer
Prav tako ni logike, da tam ne bi bilo reprezentance z mogoče celo najboljšim oziroma najbolj zanimivim mladim igralcem na svetu!


Se strinjam, da je to edina šansa. Ker je Luka izredno tržno zanimiv. Samo če ne bo igral, bomo zagotovo od FIBA dobili rdečo luč. In če bo in se uvrstimo, se bo KZS spet trkala po prsih, češ, kako je zrihtala udeležbo.
lexani89
# 17.09.2018 ob 14:42
neponovljivo ...
borchica
# 17.09.2018 ob 08:40
jakosol
Na žalost dodatnih kvalifikacij ne bomo videli, če se dvema od naslednjih držav iz Evrope ne uspe uvrstiti na OI ali v kvalifikacije: Grčija, Srbija, Hrvaška, Rusija, Turčija, Izrael, Italija, Nemčija, Španija, Francija, Litva, Latvija. Ker bodo povabljene prej. In spet bo kriva KZS, ki se bo užaljeno izgovarjala na krivico imenovano FIBA. Namesto da bi že sedaj začela z diplomatskimi pritiski in akcijami. Samo glede na užaljeno in amatersko spisano pismo krovni košarkarski organizaciji lani po prvenstvu, v katerem je na podlagi pobožne želje zahtevala nagrado za prvo mesto, ki mi bila predvidena, sklicujoč se na predpise pri FIFA, smo si že sami zabili zadnji žebelj v krsto.
smithies
# 17.09.2018 ob 18:03
Realno smo bili prvaki tudi malo po srečnem spletu okoliščin. Imeli smo vse najboljše (razen Zokija), pri ostalih velesilah pa so manjkale cele prve peterke, če ne celo ekipe. Zato pa je bila Latvija najbolj nevarna, ker so imeli poleg nas kompletno ekipo.
kotzi
# 17.09.2018 ob 11:59
toliko smo se smejali hrvatom k so pofilal proti špancem v nogometu..pa ceprav so bili drugi na svetovnem prvenstvu..kaj ša mi..evropski prvaki..pa cisto ponizani v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo...samei porazi..torej...smo na istem kot hrvatje...
veza
# 17.09.2018 ob 07:36
Vsa čast na našo zlato medaljo, moramo pa tudi povedati, da je bila konkurenca okrnjena, mankala so mnoga zveneča imena.
Vseeno, pa noben strokovnjak nam ni dajal možnosti proti Španiji, proti njim so naši fantje odigrali epsko tekmo, finale pa je bil itak legendaren.
Kazalo