Grigor Dimitrov je v mladosti zaradi primerjav z Rogerjem Federerjem dobil vzdevek 'Babi Fed'. Foto: Reuters
Grigor Dimitrov je v mladosti zaradi primerjav z Rogerjem Federerjem dobil vzdevek 'Babi Fed'. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal se je po prvem obračunu odločil, da konča turnir. Vseeno je lahko zadovoljen s sezono, saj je četrtič v svoji karieri leto končal na vrhu lestvice ATP. V tej generaciji igralcev se s tem lahko pohvali še Novak Đoković, petkrat pa je bil ob koncu leta številka ena Roger Federer. Rekord ima Pete Sampras (6). Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je zaigral le na 12 turnirjih, a vseeno zasedel drugo mesto. Osvojil je namreč kar sedem turnirjev. Foto: Reuters

Nadal in Federer sta dobila prav vse grand slame v letu 2017 in bosta novo leto pričakala na samem vrhu. Nadal je eden od velikanov tega športa, a še vedno ni osvojil zaključnega turnirja sezone. Kot nekajkrat do zdaj je tudi letos turnir najboljših moral predčasno končati zaradi poškodbe. Federer je bil v odlični formi, a se je nepričakovano spotaknil v polfinalu. Turnir elite je tako dobil Grigor Dimitrov. Po letu 1998 in Alexu Corretji je postal sploh prvi debitant, ki je osvojil zadnje dejanje (posamične) sezone. S 1.500 točkami se je izstrelil na tretje mesto lestvice ATP.

To je bila brez dvoma sezona poškodb, ki je v večji polovici drugega dela koledarja močno skrčila listo največjih asov. Tako so predčasno končali Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka in Kei Nišikori, to so štirje igralci, ki so lani končali med petimi najboljšimi na svetu. Kar naenkrat se je odprlo okno priložnosti, predvsem za tiste "mlade" igralce, ki v resnici niso več mladi, a so večji del kariere preždeli v senci največjih. Oba finalista v Londonu Dimitrov in David Goffin ter menjava Pablo Carreno Busta namreč štejejo že 26 let, le leto mlajši je Jack Sock, največja osvežitev in pridobitev pa je brez dvoma 20-letni Alexander Zverev.

V tem stoletju sta bila mlajša člana prve peterice ob koncu leta le Nadal in Đoković, kar je za mladega Nemca res imeniten obet, da prihodnje leto nadaljuje pohod proti vrhu s tako velikimi koraki. Po kosanju z najboljšimi in zmagama na turnirjih serije 1.000 (Rim in Montreal) je zdaj naslednji korak grand slam. Dvotedenski maratoni so zanj za zdaj še precejšnja neznanka, saj se je enkrat samkrat prebil v osmino finala.

In leto 2018? Morda še nikoli ni bilo tako velikega vznemirjenja med sezonama. Občutek, da je konec zlate ere blizu, temu doda velik čar. Vprašanj je veliko. Motivov še več. Lahko pet let mlajši Nadal na lestvici osvojenih grand slamov vendarle ogrozi Federerja? Ta si neznansko želi dveh ciljev. Vsoto slamov povišati na 20 in se še enkrat prebiti na prvo mesto lestvice ATP (ki je oddaljeno za dobrih tisoč točk, kar je pravzaprav izjemno malo, glede na to, da je izpustil velik del sezone). Lahko padla šampiona Đoković in Murray stopita spet na zmagovalne tirnice (in pravzaprav ponovita sezono vrnitve Nadala in Federerja)? Lahko mlada garda dokončno zamenja prej omenjene? Je na vidiku spet kak najstnik, ki lahko opozori nase (eden od vročih kandidatov je brez dvoma Denis Shapalov).

Najbrž pa prihajajoča sezona ponuja še kakšno presenečenje in zanimivo zgodbo.

Lestvica ATP, 20. november:            
  1.   (1) R. NADAL        ŠPA   10.645
  2.   (2) R. FEDERER      ŠVI    9.605
  3.   (6) G. DIMITROV     BLG    5.150
  4.   (3) A. ZVEREV       NEM    4.610
  5.   (4) D. THIEM        AVT    4.015
  6.   (5) M. ČILIĆ        HRV    3.805
  7.   (8) D. GOFFIN       BEL    3.775
  8.   (9) J. SOCK         ZDA    3.165
  9.   (7) S. WAWRINKA     ŠVI    3.150
 10.  (10) P. CARRENO BUS. ŠPA    2.615
 11.  (11) J.-M. DEL POTRO ARG    2.595
 12.  (12) N. ĐOKOVIĆ      SRB    2.585
 13.  (13) S. QUERREY      ZDA    2.535
 14.  (14) K. ANDERSON     JAR    2.480
 15.  (15) J.-W. TSONGA    FRA    2.320
 16.  (16) A. MURRAY       VB     2.290
 ...                                   
102. (102) B. KAVČIČ       SLO      563
208. (208) B. ROLA         SLO      248