Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 48 glasov Ocenite to novico!
Ministrstvo za šolstvo v Deskle pošilja inšpekcijo, da ugotovi širše okoliščine dogodka.

Dodaj v

Šola ni šala

Kolumna Eugenije Carl
19. december 2014 ob 10:46,
zadnji poseg: 21. december 2014 ob 14:11
Koper - MMC RTV SLO

Kdor je v teh dneh spremljal dogajanje na osnovni šoli Deskle, kjer so petošolci pretepli sošolca zaradi njegove bosanske narodnosti, se mu je verjetno vsaj za hip zazdelo, da se je znašel v kakšnem od Dickensovih romanov.

A če je literarni velikan družbeno življenje na trenutke in času primerno opisoval humorno, v goriški zgodbi prostora za šale zagotovo ni. Kot ga ne bi smelo biti za toleranco do medetičnega in sploh vsakega nasilja, zmanjševanje pomena nasilnega dogodka, relativizacijo in sprenevedanje. Goriška zgodba naštete primesi ima in je zato prej zgodba za se pošteno zjokat. Zaradi žrtve, malih pretepačev - brez dvoma tudi žrtev, staršev, še najbolj bridko pa nad šolo, ki otroku in njegovi materi ni ponudila nikakršne zaščite.

Najprej nas prvi dan ravnatelj, ki je po sili v javnost pobeglih informacij pravkar zlezel iz širše anonimnosti, razsvetli o dogodku in takoj razloži, da je razred problematičen že vse od vrtca, torej že kakih šest let, prostodušno prizna, da nasilju ni kos, zaključi pa s tem, da stvari niso videti take, kot bi se na prvi pogled zdelo in da delež krivde nosi tudi pretepena žrtev, ki se noče vključiti v skupnost. Kar pomeni, da skuša ravnatelj krivdo za trpinčenje desetletnega otroka porazdeljevati med povzročitelje nasilja in žrtev. Izjava, ob kateri ti ne preostane drugega, kot da globoko vdihneš in se uščipneš v lice, da bi se prepričal, ali se slučajno nisi znašel v kakšnem vzporednem vesolju.

A se nisi; tukaj in zdaj sledi nadaljevanka. Le da ravnatelj dan potem ni več sam. Na pomoč mu priskoči ena izmed mam; predstavnica staršev problematičnega razreda. Pove, da ni tako, kot se govori, ne, sploh ni problem, da je deček iz Bosne. In kakšno maltretiranje neki, ni bil pretepen, lepo vas prosim! Prišlo je samo do manjšega prerivanja, ker ni hotel zapustiti učilnice, ko so drugi vadili igrico. Na "minimalko" bi spet skočil tudi ravnatelj. Res je, težave so že več let, ampak manjše stvari, ki smo jih obravnavali, če je bilo treba, smo vključili tudi policijo.

In doda svoje še šolska socialna delavka, ki se strinja, da doslej niso bili uspešni v bitki z nasilništvom, da morajo ubrati nove poti, se še učiti. Po vseh letih, kar peščica problematičnih otrok drži v šahu celo šolo, se morajo oni še učiti, najbolje kar teorijo? «... Za češnjico na torti iz Oliverja Twista pa je poskrbel sam predstavnik združenja ravnateljev, ki studijski pogovor zaokroži s polnasmeškom na ustih, češ da je v pričanju žrtve in storilcev verjetno resnica nekje vmes.

Aja? Kje vmes pa je lahko resnica, gospod? Imamo pretepenega otroka, na katerega je opozoril zdravnik, nazorne fotografije, šolarja, ki zaradi strahu ostaja doma, in dvom o tem, da bi si mama tepež izmislila, zato da se pojavi na TV-ekranu. Ali torej v tisti drugi polovici resnice legitimirate nasilniško akcijo, ker deček ni želel iz učilnice, pa jih je posledično malo fasal?

Ko bi že in upravičeno pričakovali, da so se vsi nekoliko ugriznili v jezik, izkopali glave iz peska, prevzeli odgovornost in poiskali rešitev, da žrtev ne bi bila še večja žrtev, nasilna mularija pa dobila vzgojno lekcijo za vse življenje, ravnatelj tretji dan poskrbi za "creme de la creme". Naravnost iz antropoloških učbenikov povleče tezo, da gre pri nasilni mulariji za obliko obnašanja otrok, ki je lahko tudi prirojena, lahko pa tudi privzgojena. Česa ne poveste? Da otrok noče v šolo je, kakopak, lahko tudi psihično, ni nujno, da zaradi poškodb in saj je mamo ves čas opozarjal, da je otrok prišel v problematičen razred. Da pa ni nujno, da je otrok dobil poškodbe med tepežem, ne, lahko se je samo udaril v mizo. Še koga ta izjava spominja na tiste stopnice, po katerih tako rade in pogosto padajo ženske? In v tem slogu tudi rešitev, ponujena mami; prešolanje otroka. Po tipičnem slovenskem vzorcu: žrtev odstranimo, nasilnež ostane v domači postelji.

Najbolj bizarno pri vsej zadevi pa je pomešanje vlog. Kot v kakšni ponesrečeni odrski uprizoritvi, kjer je ravnatelj nemočen pri desetletnikih, kjer zdravnik opravlja delo ravnatelja, ko pokliče policijo, kjer predsednica sveta staršev opravlja delo zdravnika, ko pove, da ni šlo za pretep, ampak za prerivanje. In ko mediji opravljajo delo hudičevega odvetnika, ko poročajo o duševnih bolečinah staršev pretepačev.

Zaradi vsega tega ministrstvo za šolstvo v Deskle pošilja inšpekcijo, da ugotovi širše okoliščine dogodka in še kaj za nazaj in naokoli. Vendar je že zdaj nekaj neizpodbitno jasno; vodstvo šole je pogrnilo na celi črti. Tako v obvladovanju razmer kot tudi v izjavah. Kdo ve, kaj vse bi še utegnilo iti narobe, če zgodba ne bi prišla v javnost. Zagotovo pa ne bi nikoli izvedeli za zgodovinski šolski unikum, ko mora mama pred razredom čakati na konec pouka, da se njenemu sinu ne bi kaj zgodilo. In se vodstvo šole s tem še povsem strinja, ker druge rešitve za zdaj baje ni. Bi zato bil že skrajni čas, da mu nekdo z vrha pove, da šola ni šala in da bi ob njegovem nazivu že včeraj morala stati besedica bivše.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Bivši uporabnik
# 19.12.2014 ob 12:27
U tri krasne iz dna duše sovražim pomanjševanje vloge teh malih bullyjev, njihovih staršev, sprenevedanje odgovornih. A je tako težko staršem teh bullyjev reči, ja naš mali je bil, ne bi smel, ga bomo vzeli v roke in tega ne bo več počel. A je tako težko ravnatelju reči, to je zadnji primer na naši šoli, da se je zgodilo kaj takega, osebno bom poskrbel, da takšnih zgodb na naši šoli ne bo več. A je tako težko medijem jasno povedati, da gre za problem največje širine, slabo in neustrezno vzgojo staršev, da gre za pomanjkanje sodelovanja, strpnosti, sprejemanja različnosti in tako dalje.

Vsi ti bullyji se niso rodili takšni, pri 10-letnem otroku lahko govorimo večinoma o privzgojenih vzorcih. Tudi sam imam otroke, ki se bližajo 10 letom in VEM, da jim takšno vedenje še na pamet ne pade. Pa ne ker branim svoje otroke, kakor ti starši iz Deskel svoje, ampak ker so bili vzgojeni tako, da rajši podarijo, kot da imajo vse zase, da rajši sodelujejo, kot da so svoj svet, in da jim je drugačnost zanimiva in nekaj lepega, ne pa nova ideja za zaničevanje.

Starši, na vas je, da spoznate, kakšna (za moje pojme prijetna) odgovornost je otrok.
asskicker
# 19.12.2014 ob 14:33
Vse skupaj je kozlarija. Ni kriva šola ali udeleženi posamezniki. Kriv je šolski sistem, ki je zaradi pretiravanja s permisivno vzgojo v slepi ulici. V mojih časih s(m)o nasilneži takoj na licu mesta dobili dve okrog uh in je bil mir. Če ni šlo drugače, je sledila lekcija pri ravnatelju. In je bil mir.
Zdaj so pa mladi gospodje in gospe zaščiteni kot kočevski medvedi in vedo le za svoje pravice, o dolžnostih pa jim je malo mar
mitja_i
# 19.12.2014 ob 12:36
Odličen prispevek, tudi sam sem ob poslušanju maloumnih izgovorov popolnoma enakih misli! Izgovori odgovornih so ogabni. Škoda da se tega ni poudarilo med prispevkom, ne pa takole kot komentar.
čofotalček
# 19.12.2014 ob 11:33
Ne vem, če je nasilništvo med otroki nekaj, kar se dogaja le na Goriškem. Mislim, da se to dogaja med fanti v kar 99, 9999999 % šol. Morda je kaka generacija bolj in kaka manj podvržena temu a, če vzamemo povprečje, recimo zadnjih 10 let bi verjetno ugotovili da med regijami bistvenih razlik ni.

Seveda je nasilje med vrstniki zelo raznoliko in ga ni možno metari vsega v isti koš.
Iz moje mladosti imam nasilje med vrstniki v spominu kot del odraščanja...
fantasycamp
# 19.12.2014 ob 12:22
Bistveno vprašanje je vprašanje sošolcev ki vedo kaj se dogaja!

Oni so tisti alarm ki bi se moral sprožiti vendar se ni ker tudi njim doma ''nabijajo'' kako so tisti iz juga manjvredni!

Ali dodati predmetnik ali pa nekem predmetu dodati splošen bonton in učenje spoštovanja človekovih pravic in to že od prvega razreda dalje!
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 14:53
Spoštovana Ivijana Banić. Tudi jaz sem rasel gor brez očeta in kljub temu, da sem Slovenec že več generacij nazaj imam kakšno slabo izkušnjo. Povedati moram tudi to, da sem bil vzgojen v enakopravnem duhu in mogoče se še tako čudno sliši, imel sem rad vse, ne glede na nacionalnost, raso in ostale razlike. Npr... V osnovno šolo sem hodil v del mesta, ki je dokaj poseljen s pripadniki neke skupnosti, katere ne smem nazvati, tako kot je v slovenskem jeziku, ker bi izpadel nestrpen (pa nisem). Skratka... Imel sem kar nekaj sošolcev iz te skupnosti, bili so povečini starejši od mene tam 3 leta (in tudi več). Prav v tej starosti (torej okrog 9-10 let) imam tudi najbolj neprijetno izkušnjo. In sicer... Ponavadi se je dogajalo, da so pripadniki te skupnosti izsiljevali otroke, ki so šli iz šole (še na šolskem dvorišču) za denar. Logično, da ga pri teh letih nisem imel. (Naj povem to, da to niso delali samo meni, ampak ogromno drugim, sem bil priča recimo, kako so 3-4 leta starejši pripadniki te skupnosti preiskovali žepe učencem, ki so popoldan hodili od krožkov).

..in sedaj k mojemu neprijetnemu doživljaju (enemu od njih iz strani pripadnikov te skupnosti). Pri starosti kakšnih 10 let sem šel domov (do šole sem imel slaba 2 km peš) in obstopili so me trije pripadniki te skupnosti, starejši od mene kakšne 3-4 leta (en je bil moj sošolec). Kaj so naredili? Dva sta me držala, tretji pa mi je preiskoval žepe. Seveda se nisem pustil in se hotel iztrgati. Takrat me je ta tretji začel daviti in ne bom pozabil njegovega obraza, preden sem se onesvestil. Sproti so me še malce obrcali (na nogah, pa tudi rokah in glavi sem imel tudi približno takšne hematome, kot tale deček na slikah), potem pa očitno nisem imel nič zanimivega v žepih in so odšli... Zakaj to pišem? To je bilo javljeno POLICIJI, ŠOLI IN ŠE KRAJEVNI SKUPNOSTI, NAREDIL PA NI NOBEN NIČESAR in NOBENEMU OD NAPADALCEV SE NI ZGODILO NIČ, ČEPRAV SO BILI ZNANI! Ker že takrat je bilo nepisano pravilo, da se ti pripadniki te skupnosti bolj kot ne pustijo pri miru. Aja še to... Tistega obraza, ki ga ne bom nikoli pozabil se spomnim še iz nekaj let kasneje, ko so v enem tedniku pisali o "Pristni romski poroki" (se je poročil ane).

Pa lep dan in življenje brez nasilja VSEM želim!
yanker
# 19.12.2014 ob 12:36
@Unssen ... BRAVO lepo vzgajaš svoje otroke
janko49
# 19.12.2014 ob 15:12
Ali mora biti pretepen "Bosanec", da lahko govorimo o nasilju na šoli?

Ali mora biti pretepen "Slovenec", da ne govorimo o nasilju? Tudi to se dogaja.
zlatkopes
# 19.12.2014 ob 14:36
Glede na dejstva,da so starši nasilnih in hiperaktivnih otrok,kateri maltretirajo posameznike oz.cel razred, povsem zadovoljni s svojimi otroci, češ saj maltetira druge, bom jaz povedal rešitev.
Otrok ni načeloma nič kriv, je samo podaljšana roka vedenja svojih staršev, se prav veliko z njim niti ne bi ukvarjal. Bi se pa z veseljem pogovoril z njegovimi starši in na vsak udarec njegovega otroka na mojega, bi jih najprej fotru vrnil dvojno...
Mislim, da bi vsak starš že zavoljo bušk na lastnem telesu,hitro ukrepal tudi pri sebi doma...
Pa ne zagovarjam nasilja, zgolj branim nedolžne in šibkejše...
delusional
# 19.12.2014 ob 15:04
Hvala bogu, da je vsaj nek novinar povedal tako kot je. To, kar smo zadnje dni spremljali je sramota brez primere - s tem ciljam predvsem na izjave vpletenih. Polom na celi črti.

Ne morem in nočem verjeti, da starši, učitelji, ravnatelj, CSD in policija (slednji so tukaj dejansko najbolj nemočni) niso sposobni teh bulijev spraviti v red.

Ko sem bil v 4. ali 5. razredu osnovne šole sem tudi sam bil žrtev dveh, nekaj let starejših bulijev, ki sta me nekaj časa vsakodnevno maltretirala (med odmori, po koncu pouka, na šolskem avtobusu itd.). Ko sem o tem obvestil razrednika, je potem le-ta skupaj s šolsko pedagoginjo nemudoma ukrepal in sem imel mir. Tam, kjer je volja, je pot; če si zatiskamo oči in relativiziramo nasilje pa s tem damo moč tej nevzgojeni mulariji.

Ravnateljeva logika pa spominja na tisto ''saj si je sama kriva, ker se je tako izzivalno oblačila''. Bravo slovenski šolniki! Čas je, da se vas stimulira z nižjimi plačami. Verjetno bi to edino pomagalo.
koprcan
# 19.12.2014 ob 14:04
ko so sošolca zaradi dolgih las pretepli tisti, ki so tu žrtve, pa nihče ni nič storil...to je problem...če je žrtev predstavnik manjšine si nestrpen, če je obratno je vse ok..ni vredu to....
janko49
# 19.12.2014 ob 15:15
Če Slovenec pretepe Bosanca, je to nasilje.

Če Bosanec pretepe Slovenca, je to multikulturnost, ali vsaj socialna okoliščina.
ikn1
# 19.12.2014 ob 14:27
Medijska bomba samo zaradi tega, ker so Slovenci pretepli Bosanca. Vse kar se je zgodilo seveda ni prav, vendar jih vsak dan lih tako faše kaki Slovenski otrok, verjetno tudi iz strani "južnih", pa se o tem nikoli ne piše in nikoli ne bo. Pač ne spada pod dnevno agendo medijev, pa tudi očitno ni tako tržno privlačno, da bi poročali. Moralizirati sedaj v takem tonu kot v tem članku češ "fuj, kaj je narobe z nami" je hipokrizija svetovnih razsežnosti. Če se gremo to, po tem dajmo to storiti za vse primere, ne bit selektivni samo glede na to kar spada pod medijsko agendo in kaj je boom zgodba. Lahko se je skriti pod površinskim moraliziranjem, noben ne bo seveda trdil, da je to kar se je zgodilo prav, seveda ni in prav je da obsodimo. Vendar bo malo bolj inteligenten bralec pravtako videl skozi hipokrizijo in svetohlinstvo medijev.
Leni
# 19.12.2014 ob 16:02
Evo, zdajle so objavili izjavo ravnatelja, "da obsoja materino medijsko izpostavljanje primera" !

TA RAVNATELJ NI PRIMEREN ZA TO DELOVNO MESTO !!!! Vsi bi morali iti v medije, če se njegovemu otroku dogaja kaj podobnega.
alfabet
# 19.12.2014 ob 15:39
@janko49, zelo lepo posplosujes, ko berem tvoje komentarje in komentarje raznih farmergirl postaje hitro jasno, kako starsi vzgajajo svoje otroke v solah. Mali pretepejo nekoga v soli, starsi pa takoj "ja kaj pa priseljenci, ko pa oni tepejo je pa vse ok?!" namesto da bi poskrbeli za svojega razvajenega pamza - krivi so drugi, moj sinko je angelcek. Tudi na moji soli je bilo dosti "juznjakov", ki so delali tezave, kdaj sem jih tudi fasal. Pa ne zato, ker sem jaz Slovenc on pa ne, ampak ker so taki osebki problematicni. Nikdar pa se ne spomnim, da bi se okoli mene zbral cel kup "priseljencev", ki bi mi med batinami govoril, da naj se speljem nazaj domov. In tudi nimam nobenih zamer ali predsodkov, ker sem spoznal veliko idiotov tako iz "tam dol" kot iz Slovenije. Ce so bile z njimi tezave so bile iz drugih razlogov - slaba vzgoja, socialni polozaj, okolica, ali pa kar kombinacija vseh teh dejavnikov. Tukaj je problem drug - nasilje zaradi porekla. In ne vem kaj ima en pretep pred diskacem veze z enim 10-letnikom, ki so ga mulci prebutal, ker je iz Bosne. Eni bi verjetno radi, da mediji pisejo samo o pi*darijah, ki jih delajo tujci, zraven se napisejo ime in priimek, pa seveda drzavo z velikimi tiskanimi crkami, ko pa kak Slovenec kaj naredi pa na hitro omenit pa zacetnice zraven.
Je pa zanimivo, da ravnatelj zatrjuje, da je bil razred od nekdaj problematicen, istocasno pa pojasnjuje, da se mali ni dobro integriral. Aha, razred mulcev, ki ze leta skupno delajo probleme, potem pa pride nov dijak iz Bosne, ki jo Slovenci po teh komentarjih sodec obozujemo, in se pricakuje, da bo vse v redu...
cerebro
# 19.12.2014 ob 15:32
Ko Brazilkoti pretepejo koga na novomeški avtobusni postaji, je pa medijski molk in policija nič ne ve o tem. Dokler nekomu ne poči film... In naenkrat multikultivatorji skočijo pokonci in vpijejo o šovinizmu, rasizmu, nacionalizmu... V bistvu je pa samo na gobec počil idiota.
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 15:20
@what?

Kaj pa je narobe povedano? Zelo dobro je janko49 povedal... In mu dam prav:

"Če Slovenec pretepe Bosanca, je to nasilje.

Če Bosanec pretepe Slovenca, je to multikulturnost, ali vsaj socialna okoliščina." (Se opravičujem, ker sem si citat sposodil.)
Kajzer Franz
# 19.12.2014 ob 14:59
ko so sošolca zaradi dolgih las pretepli tisti, ki so tu žrtve, pa nihče ni nič storil

tvojega sošolca je pretepel tale deček, ki je bil tu pretepen?

tu ni nikogar, ki bi "bili žrtve",
je samo ena žrtev.

--
mene bolj zanimajo imena staršev, ki vzgajajo nacionaliste...
ikn1
# 19.12.2014 ob 15:51
delusional izbral si si izredno primerno ime

"Po logiki nekaterih komentatorjev na tem portalu, bi o nasilju lahko govorili zgolj, če bi žrtev bil Slovenec."

To je seveda tvoja izmišljotina. Prav je, da se to izpostavi in obsodi, a žalostno je, da se izpostavi in obsodi SAMO za to, ker mediji molzejo zgodbo Slovencev, ki so pretepli Bosanca. Če teh specifičnih okoliščin ne bi bilo, tudi poročanja ne bi bilo, ampak bi zgodba ostala nekje v obskurnosti tako kot 100 drugih. Kot vidiš, nikjer ni izpostavljeno, da mediji ne bi smeli poročati o primeru, izpostavljena je le njihova selektivnost in moraliziranje na podlagi narodnosti, ki je seveda ravno zaradi njihove selektivnosti ogabno. Od nacionalnih medijev bi pač pričakoval višje standarde, kot molzenje zgodbe na podlagi narodnosti, ki je v malo drugačnih okoliščinah sploh ne bi bilo.

"Ker pa žrtev ni Slovenec, so mediji naenkrat hipokritski že zato, ker poročajo o tem primeru."

Mislim, da ti ni povsem jasno kaj beseda hipokrizija pomeni. Če poročas samo o določenem primeru, o tem moraliziraš in molzeš neko zgodbo in potem ignoriraš vse ostale identitčne primere, ker pač niso v skladu z agendo medijev oziroma niso dovolj zanimivi zaradi neke drugačne banalne podrobnosti potem je to hipokrizija. Moralizirat ker so Slovenci Bosanca in potem molzt in posplošit to na neko trkanje po prsih češ kako je sramotno med-etično nasilje tako kot je to storjeno v tem članku, hkrati pa ignorirat to isto nasilje z malo drugačnimi vlogami je hipokrizija. In dejstvo je, da se to v Slovenskem medijskem prostoru in družbi dogaja.

"Še več, nekateri od medijev zahtevate, da bi morali poročati o čisto vseh primerih nasilja v slovenskih šolah"

Torej ali je ena žrtev vredna več od druge? Ali kako? Katere pogoje mora žrtev izpolniti, da se o njej poroča?

"A je kdo od vas že mogoče pomislil, da mediji poročajo o tem primeru zato, ker je deček pristal pri zdravniku zaradi vaše nevzgojene ksenofobne mularije in ne zato, ker je bosanec? A je mogoče kdo pomislil, da pa ta primer vendarle ni običajen primer nasilja med vrstniki, ampak je nekoliko skrajnejši?"

Ksenofobne mularije je povsod veliko v obeh smereh. Ti imaš problem med ločenjem specifičnega problema od malo širše slike. Skratka tvoja reakcija je podobna temu, kot da bi psu ponudil kost za glodat. Veliko nas je pa takih, ki lahko obravnamo ta specifičen problem, hkrati pa tudi se zamislimo nad malo večjo sliko o stanju v slovenski družbi in medijih in drugih žrtvah in se vprašamo kam sploh gre ta Slovenska barka kot celota, morda je to za tvojo sposobnost razmišljanja malo preveč, vendar ja nekateri od nas smo sposobni izrazit obžalovanje nad tem specifičnem dogodku kot tudi razmišljat malo širše. Morda bi moral upoštevati svoj lasten nasvet: "Problem je, če je tvoja sposobnost logičnega razmišljanja in povezovanja primerljiva s sposobnostjo enoceličnih organizmov."
alfabet
# 19.12.2014 ob 15:45
Pa tudi drugace lahko vsak, ki kaj spremlje ta portal, vidi, da je najbolj pogost izgovor v Sloveniji (ko kdo kaj ukrade, koga pretepe itd.): ja kaj pa xy, ko je pa on to naredil je bilo pa vse ok? Ni cudno, da je mularija taksna kot je, ce pa odrasli uporabljajo logiko 10-letnih otrok.
Kajzer Franz
# 19.12.2014 ob 15:02
Ko se pa priseljenci na slovence spravljajo pred šolami, nočnimi klubi, diskači, je pa vse super kajne? Naj se še kakšna kolumna o tem lepo razpiše. Ni treba samo bogih priseljencev zdej ujčkati.

o moj bog,
kaka relativizacija

kaj ima veze karkoli drugega. to je povsem ločen primer - imamo eno žrtev (ki ni odgovorna za "zločine" vseh ostalih priseljencev) in pač ene nasilne mulote..

sploh ni težko razumet
megatron
# 19.12.2014 ob 14:57
odgovorni delavci sole bi morali ostati brez sluzbe in pristati v preiskavi. ne zaradi izjav ampak zaradi dejstva, da so ucenca iz druge drzave, ki bo imel tezave pri vkljucevanju ze zaradi menjave okolja, razporedili v problematicen razred. ne verjamem da so strokovni delavci sole naredili tako hudo napako, gnalo jih je sovrastvo
Kajzer Franz
# 19.12.2014 ob 14:56
Bistveno vprašanje je vprašanje sošolcev ki vedo kaj se dogaja!

pričakovati v slvoeniji, ki je narod povprečja, da nekdo izstopi in brani nekoga, nad katerim se vrši nasilje - je akr precej iluzorno, ne bi rekel...
interakt
# 19.12.2014 ob 14:41
pa o tem ni pisal niti lokalni časopis v izdaji 1500 izvodov 3x letno, kaj šele vsi največji slovenski mediji na svojih naslovnicah
libby
# 19.12.2014 ob 16:39
@delusional

Res se zdi, da je to boj z mlini na veter.
Ampak v vsakdanjem življenju vztrajat pri ravnanju po svoji vesti je pomembno. S tem lahko človek naredi največ dobrega.
pok vejice
# 19.12.2014 ob 16:24
saj ni čudno, če gre debata pod tekstom na temo tako kot gre.

uživajte pri vzgoji prihodnjih generacij lovcev in bojevnikov.
pok vejice
# 19.12.2014 ob 16:00
zgrožena sem. ponavljate, da je takšnih zgodb povsod veliko, da je narobe, ker mediji izpostavljajo to le zaradi narodnosti?

veliko zgodb, ko nekaj desetletnikov ekipno, kot tolpa, prebuta vrstnika, da mora ta po zdravniško pomoč? nekaj let me pa res že ni bilo blizu šol, edini stik imam, ko poslušam znanca z otroci. res je, to so zgodbe o nasilju med dečki. zanimivo da so oni presenečeni (znanec in ostali starši), čeprav jih učijo, naj na udarec nekoga odgovorijo z udarcem. baje je to legitimno in legitimno je to učiti, tako da je to, zdi se mi, kar dogovor med starši na roditeljskem sestanku. zanimivo. napotki odraščajočim lovcem in bojevnikom pač.

kljub vsemu me dogodek v desklah preseneča.
1. desetletniki
2. so organizirani v timu,
3. namerno
4. nekoga spravili k zdravniku.

saj pravim, lahko da že dolgo nisem bila v šoli.
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 15:51
@Leni

Poznam primer, ko tudi ni noben ukrepal, ko se je otrok onesvestil od davljenja pripadnika neke skupnosti, ki se je ne sme imenovati. Javljeno je bilo povsod. Noben ukrepal. Kdo bi odgovarjal, če bi tak otrok umrl?
velenjcan
# 19.12.2014 ob 15:00
bravo, zelo dobro napisano. a se bojim, da ne bo veliko pomagalo, že zato ne, ker se vsi skrivajo. čez pet let bodo pa fantje sami rešili problem, nam pa - seveda - spet ne bo všeč...
miss_theory
# 20.12.2014 ob 14:27
A bo ta evidentno nesposobni ravnatelj, ki se mu je zgodila'zagonetka' klican na odgovornost? Ga bo ministrica razrešila? To si pri taki nonšalantni obravnavi, ker pač ne more storiti nič, tudi zasluži. Enako velja za razredničarko in socialno delavko. Naj gredo raje krave past, če tega ne znajo razrešiti.

Nesposobni šolniki mi gredo na jetra.
karambo
# 20.12.2014 ob 09:31
Če povzamem vse skupaj, je zgodba naslednja:
V zadnjih 15 letih je prišlo (morda) do porasta medvrstiškega nasilja na osnovnih šolah. V tem času je pri šlo do neznanega števila incidentov med otroci. Večinoma ti incidenti niso bili javno izpostavljeni, čeprav je morda komu tekla kri. V vsakem primeru jasna sestava razlogov za posamezen incident oziroma statistična slika ni znana: kolikokrat je rdeči zelenega, kolikokrat vijoličasti belega, kolikokrat skupina zelenih rdečega itd.

V kolikor rdeči spadajo v manjšinjsko skupnost, je medijsko nesprejemljivo, da se o tem govori, ker rdeči baje še niso asimilirani v družbo in morajo biti podleženi pozitivni diskriminaciji. V kolikor rumeni zelenega to ni medijsko zanimivo, ker se te stvari pač dogajajo.

Ko pa se zvezde poravnajo se zgodi, da skupina zelenih napade rumenega. To spoštovani broaci, pa je vsekakor vredno novice in medijskega prostora! Novinarji brusijo peresa, socialne delavke pojasnjujejo, kakšno je stanje v šolah, psihologi razpredajo o permisivni vzgoji, pacifisti se obračajo v grobu. To je novica. To!

In kdorkoli reče enako, kot sem jaz napisal zgoraj, je takoj označen za nacionalista, nizkotno žival ki si drzne oporekati medijskemu linču. Obtožen je podpihovanja sovraštva, kar je tako ali tako etiketa, ki so jo avtomatično pridobili storilci. Medetično sovraštvo je sprožilo regionalni incident. Dobro da ni kdo končal v bolnici ali bil celo močno poškodovan! In kaj je z mano? Nemogoč relativist, ki skušam s statistiko poravičiti grozni dogodek in s prstom kažem na druge.

Ampak vsi vemo, da ni tako. Novinarji so senzacionalistično naravnani in samocenzurirani. V tem primeru to pomeni:
** če so rumeni rumenega: urejanje odnosov znoraj etnične skupnosti
** če so beli belega: običajno ravsanje v stilu boys will be boys
** če so rdeči belega: cenzura poročanja, izpostava dejanja bi bila takoj označena kot nestrpnost do drugačnih
** če so beli rumenega: ZDAJ JIH PA IMAMO

Ker menim, da je spoštovana novinarka ena izmed redkih v Sloveniji, ki si zasluži naziv raziskovalne novinarke, bi jo javno pozval, da iz tega, kar sem napisal zgoraj naredi celovito zgodbo z mnogo širšim ozadjem. Potem pa se lahko forumski znalci zaprejo v sobe, vklopijo svoje kalkulatorčke in povedo kaj pametnega.
interakt
# 19.12.2014 ob 17:49
Zaradi te mentalitete najbrž ni ne ravnatelj ne učiteljica ukrepala. Žalostno in porazno a tkako to je....

kakšna mentaliteta?

dejstvo je, da tega članka potemtakem tukaj ni, čeprav se dogaja nasilje met otroki tudi v "kontra" smeri
Farmergirl
# 19.12.2014 ob 17:28
Ga. Slovenka leta Eugenia Carl... Javno vprašanje!?

Bi vas vzpodbudilo k pisanju te kolumne tudi to, če bi bile vloge obrnjene (en Slovenec in več Bosancev)?


Normalno, da se nebi pisalo. Niti haloja po TVju nebi bilo, kaj šele, da bi se varuhinja otrokovih pravic oglašala. Zakaj se pa ne piše o incidentih na dolenjskem? Že to vse pove kako zadeve stojijo v sloveniji in koga se ščiti.
3dc
# 19.12.2014 ob 16:24
Ga. Slovenka leta Eugenia Carl... Javno vprašanje!?

Bi vas vzpodbudilo k pisanju te kolumne tudi to, če bi bile vloge obrnjene (en Slovenec in več Bosancev)?


Zaradi te mentalitete najbrž ni ne ravnatelj ne učiteljica ukrepala. Žalostno in porazno a tkako to je....
Leni
# 19.12.2014 ob 16:18
@tadej-miklavec

Otrok, ki prispe iz drugega okolja (npr. iz Bosne) se ne znajde najbolje v novem okolju. Ne razume jezike, prevzame ga žalost, ker ni več s svojimi prijatelji iz starega okolja... Normalno, da otrok ne more biti kot ostali otroci iz novega okolja !!! Za to je potreben čas, da se prilagodi. Ne pričakujte, da bodo otroci iz tujine v enem mesecu znali "Na Golico", da bodo govorili domači dialekt in podobno... NE GRE !!!

In če date priseljencu čas in ga dobro sprejmete, se bo zagotovo sčasoma prilagodil in prevzel vzorce obnašanja novega okolja.

In ja Tadej, ne da mislim, da je stanje tako, kot sem zapisal, tako slep nisem, bi pa moralo biti tako in se moramo kot družba zavzeti, da bo tako!

Ravnatelj pa je povsem neodgovoren in še enkrat, moral bi oditi !!
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 16:06
@Leni

Pa še ti ni jasno. Jaz ravnatelju verjamem.
Sem srečal že takšne z Bosne, ki so namerno izpostavljali to, da so iz kakšne južne republike in kako so vsi do njih nesramni, ker so "južnjaki". In vsi (ne samo Slovenci) so do njih zelo GRDI, GRDI.

..mimogrede... S takimi podpludbami, kot tale deček, sem jaz s šole nekajkrat prišel (tudi po glavi) - prizadete so bile povečini s strani pripadnikov tiste skupnosti (ki se je ne sme prav imenovati, ker bi bil nestrpen pa NISEM NESTRPEN).

VSAKO NASILJE JE NAROBE! Ampak še enkrat.. Če bi bil ta deček Slovenec (plav po nogah in hrbtu)... Bi mediji poročali? NE BI ! Je kri kogarkoli kaj manj rdeča od kakšnega drugega. NI! Še takrat ne, ko je barva kože različna, je kri ISTE BARVE! TO JE NAROBE. VSAKO NASILJE NE SAMO, DA JE NAROBE, AMPAK JE ZAVRŽNO!
Leni
# 19.12.2014 ob 15:59
@tadej-miklavec

Tudi če pripadniki drugih narodnosti diskriminirajo in ogrožajo slovenske otrokev v šolah je potrebno ukrepati takoj!
- ločiti problematične otroke znotraj razreda
- ločiti problematične otroke na različne šole
- zagotoviti prisotnost profesorja tudi med odmori
- zagotoviti nadzor s strani starejših šolarjev na šoli (na šoli vedno obstajajo tudi učenci z vzornim vedenjem)
- zagotoviti video nadzor, če je potrebno
- zagotoviti stalno prisotnost (dodatnega) šolskega psihologa
- začasno iz šolskega procesa izključiti problemtične otroke (npr. za 1 teden)

Vsak pameten starš bo slejkoprej uvidel, da ima s svojim problematičnim mulcem same težave in jih bo začel reševati. Dokler pa se gre takim staršem na roke in se jih ne kaznuje, ne materialno ne vzgojno, pa ne bodo mignili s prstom...
delusional
# 19.12.2014 ob 15:47
O moj bog...Kaj imajo veze ti vaši primeri s tem konkretnim primerom? Otrok je bil žrtev nasilja, moral je celo k zdravniku, prisotna je bila celo policija. Kaj ima veze tvoj primer tadej, s tem primerom? Zakaj ti neke svoje izkušnje primerjaš s tem primerom, ko pa nimajo absolutno nobene povezave? Pa kdo pravi, da bi Slovenca manj bolelo?

Logika tipičnega slovenčka: Mene je enkrat nek priseljenec pretepel, pa ni nihče ukrepal, zato si zdaj ta 10-letni bosanec zasluži, da ga naružijo. Kaj je zdaj ta dotični otrok kriv, da ste imeli vi slabe izkušnje v preteklosti? A naj zdaj on plača, ker učitelj v vašem primeru ni ukrepal zoper nekega nasilneža?
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 15:34
...In tudi nimam razloga, da ne bi verjel materi, ki je pojasnila, da do pretepa ni prišlo, ker je deček Bosanec, ampak zato, ker se ni hotel odstraniti iz razreda. Imajo še enega Bosanca v razredu, s katerim pa ni bilo problema. Torej... Eni si lahko mislijo tako, eni drugače, kako je bilo zares pa gotovo vedo akterji tega.

Pa nikakor ne zagovarjam nestrpnost. Nikakor! Tudi mi smo imeli v razredu kar nekaj beguncev, ker je bila takrat vojna na Hrvaškem in v Bosni, nekateri so znali bolje, drugi slabše, z nekaterimi sem še sedaj v stiku.

Slučajno se je tudi meni zgodilo, da me je ena ženska imela za nestrpnega, ker me NI RAZUMELA. Kasneje pa je videla, kakšno bedarijo je naredila...
tadej-miklavec
# 20.12.2014 ob 11:09
@Kajzer Franz

Kako ne razumete tega? Osebno poznam dečke, ki so končali v bolnici zaradi tega. Zaradi ravsa v razmerju Slovenec-Slovenec, neslovenec-Slovenec itd... Ampak ta zgodba VLEČE. In nisem edini, ki mu to ni prav.

Poleg tega. ljudje obsojajo ravnatelja in kaj vem kaj še vse... Ta ravnatelj je tam in pozna razmere. In, če rečeš, da je mati začela medijsko gonjo, mu verjamem. Konec koncev je že 17 let na šoli in ja pozna učence.
interakt
# 19.12.2014 ob 19:13
mimogrede če koga zanima: o tej novici se več govori po vsej državi kot v samih Desklah
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 16:00
@Leni

...in ti dejansko misliš, da se bo to zgodilo ali kaj?
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 15:49
Zakaj svoje izkušnje primerjam s tem primerom? Zaradi tega, ker moje izkušnje so bile javljene na iste inštance, pa se NI ZGODILO NIČ. Če bi bil pa jaz verjetno iz južne republike in pretepen z druge strani (obrnjene vloge), bi pa takoj vsi uradi skočili v luft zaradi nacionalističnih izpadov.

...a pa se ti ne zdi čudno, da je malo dosti takšnih "tipičnih Slovenčkov", ki imajo takšne izkušnje, da noben ne ukrepa? A to se ti zdi vse sprejemljivo in okej. Očitno že.
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 15:44
@alfabet

Torej tisti, ki so od drugod so "problematični", tisti, ki pa niso od drugod so pa nasilni. Tako nekako je razumeti to izvajanje. In v nasprotju s teboj, so se na mene pripadniki neke skupnosti drli kar konkretno, malo v njihovem jeziku (nisem razumel) in malo v približku našega jezika, da mi malo j.. mamu Slovensku itd...
interakt
# 19.12.2014 ob 15:38
ko se je na osnovni šoli v sosednjem kraju dogajalo izsiljevanje s strani otrok južnih priseljencev pa o tem ni pisal noben lokalni časopis, kaj šele rtvslo, 24ur, delo, žurnal in niti Slovenka leta Eugenija Carl
tadej-miklavec
# 19.12.2014 ob 15:30
@delusional

Kaj je skrajno pri tem? Da je mali deček Bosanec? Ali po tem takem, če bi bil Slovenec, ga bi manj bolelo samo zato, ker je Slovenec.

Veš, že včasih so govorili, da imajo otroci rihtarja za plotom. In, tukaj pa tudi jaz malo verjamem ravnatelju, da mati malce pretirava.. Sem namreč srečal kar nekaj pripadnikov iz bivših republik Jugoslavije, ki so potencirali in izpostavljali svoje poreklo, češ da se jim za to še posebej godi krivica. Včasih ja.. Velikokrat pa sploh ne in so bili celo veliko bolje obravnavani, kot pa nekateri, ki niso bili od tam. Tukaj pa sem meni zdi kar veliko HIPOKRIZIJE.
cocker
# 19.12.2014 ob 14:54
Nasilja v šoli so tolk stara kot šola. Potrebno se je borit proti temu. Mislim , da v tem primeru nasilja verjetno ni razlog narodnost enega učenca , ampak kakšna druga in ste novinarji to izrabili za senzacialnost članka. Poznam pa razmere v vzgojnih zavodih pri nas, tam je pa alarmantno stanje takšnih problemov in se stopnjujejo ..
KlGr
# 19.12.2014 ob 14:48
asskicker, sem malo površno prebral. Vseeno me resno zanima relacija med trenutnim šolskim sistemom in pojavom permisivne vzgoje v družbi.
Tkalka
# 19.12.2014 ob 14:24
Joj, kakšen histeričen članek... Obesit se na vsako besedo ravnatelja in jo še obrnit in skomentirat po svoje.
Takšnih in podobnih zgodb je na vsaki šoli dovolj, samo vprašanje, kaj pride v javnost.
Dejstvo pa je, da so za vzgojo svojih otrok odgovorni izključno starši in nihče drug. Šola ne more vplivat na vzgojo in obnašanje otrok, če starši delajo ravno obratno!
tadej-miklavec
# 20.12.2014 ob 11:04
@3dc

To gospo poznam skozi njene prispevke. In, ker vem, da se fizične grožnje, napadi in ostalo dogaja v obeh smereh, vem, da ni pisala v obratnem primeru (ki je bil). Ta primer pač "vleče" medije, ker jim daje neko kost za glodanje.

Če mi pa še enkrat rečeš, da sem nacionalist, samo zato, ker sem za enakopravnost VSEH, potem boš pa pokazal svoj pravi obraz.
Eugenija Carl
link
Zimmermannova obrambna taktika: kaže vloge, ne dovoljenj. Ker jih nima.
5
23. junij 2016 ob 22:00 Razvpiti zdravnik Janez Zimmermann je na svojem blogu, ki ga je nekritično povzel tudi eden izmed medijev, objavil zapis, s katerim poskuša izpodbijati naše poročanje, da za izvajanje operativnih ...
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo