Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Jean-Claude Juncker
Juncker je stavil na svoje politične izkušnje, a je treba priznati, da komisija tudi pod njegovim vodstvom ne daje posebej krepkega političnega odtisa v EU-ju. Foto: Reuters
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ta nesrečna Komisija

Kolumna Matjaža Trošta
22. julij 2017 ob 08:57
Bruselj - MMC RTV SLO

Moč Evropske komisije je težko določljiva, njen politični položaj ali njena moč v EU-ju ni popolnoma jasna. Pogosto se dogaja, da je Bruselj sočasno zaveznik in sovražnik. Slovenija to dokazuje, ko napoveduje tožbo zaradi terana in hkrati kliče na pomoč pri uveljavljanju arbitraže.

Komisija pod vodstvom Jean-Claudea Junckerja se označuje za politično komisijo, se pravi za enega v vrsti političnih akterjev, ki soustvarjajo politiko evropske povezave. Jasno je, da je njena moč v političnem smislu in na polju političnega relativno majhna.

Tako je pravzaprav ves čas, le da morda tega niti nismo opazili, dokler je komisijo denimo vodil Jose Manuel Barroso, ki si ni delal utvar, da lahko ob dvojcu Merkozy dejansko vodi politiko EU. Juncker je stavil na svoje politične izkušnje, a je treba priznati, da komisija tudi pod njegovim vodstvom ne daje zelo krepkega političnega odtisa v EU. Če bi bilo drugače, potem bi države članice sledile njenim poudarkom, njenim stališčem in pozivom, če nikjer drugje, potem v migrantski krizi, ki za Italijo ostaja tam, kjer je bila. Balkanske poti ali dogovora s Turčijo tudi ni dosegla komisija, res pa je, da se je zelo kmalu priključila vozu, ki je zapiral meje med Turčijo in Evropsko unijo.

Zdaj, dve leti po nastanku sheme o delitvi migrantov oziroma beguncev med državami Unije, bi morale države biti blizu zastavljenemu cilju, ki je pri 120 tisoč preseljenih beguncev iz Italije in Grčije. Pred mesecem dni je bilo iz Italije in Grčije preseljenih nekaj več kot 20 tisoč ljudi, neposredno iz tretjih držav pa so članice Unije prevzele približno 16 tisoč ljudi, ki imajo pravico do mednarodne zaščite. Ciljna številka evropskih premestitvenih programov je sicer določena pri 160 tisoč. Zaradi kvot za premestitve sta Slovaška in Madžarska Evropsko komisijo postavili pred Evropsko sodišče. Prihodnji teden je pričakovati mnenje generalnega pravobranilca tega sodišča, temu mnenju navadno sodniki pozneje sledijo. Če se bo sodišče odločilo, da so kvote nezakonite oziroma neskladne z evropsko zakonodajo, potem se bo seveda postavila pod vprašaj pravna logika komisije tudi pri drugih odločitvah. V nasprotnem primeru seveda bi to lahko okrepilo položaj komisije in njeno možnost, da nadaljuje z ukrepanjem proti tistim, ki kršijo EU zakonodajo.

In prav v tem je moč EK-ja, ne v kreiranju visoke politike, saj je Bruselj dejansko lahko najmočnejši v politični razpravi takrat, ko to politično ali včasih (ali pa pogosto) politikantsko razpravo razgali s trdno, pravno utemeljeno logiko, ki prenese tudi pretres na mizah sodnikov. Trenutno ima namreč Unija več kot dovolj političnih akterjev, ki si po svoje razlagajo evropska pravila, duh svobode in sodelovanja ter podobno.

Kar nas pripelje k teranu in arbitraži in k svojevrstnemu položaju, v katerem se je znašla Slovenija, ko na eni strani komisiji napoveduje tožbo in jo po drugi strani prosi, naj ukrepa zaradi hrvaškega zavračanja odločitve arbitražnega sodišča. Slovenija bo tako očitno tožila isto pravno službo, ki je dala prav slovenskim stališčem o povezavi med arbitražnim sporazumom in evropsko zakonodajo.

Tak položaj sicer ni nič posebej nenavadnega. Hrvaška, katere stališča o arbitraži je komisija zavrnila, je denimo prav pred nekaj tedni od iste komisije dobila odobritev sredstva za gradnjo Pelješkega mosta. Ta čas je morda najbolj izpostavljena Poljska, ki se ji obetajo postopki zaradi vladnih reform na področju pravosodja, prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je Varšavi zagrozil tudi z možnostjo uporabe 7. člena pogodb EU, s čimer bi ji začasno odvzeli glasovalne pravice pri odločanju v Uniji. Po drugi strani je seveda Poljska ena tistih držav, ki ji komisija namenja največ evropskih sredstev. In nihče, vsaj za zdaj, ne govori o tem, da bi se moralo na tem področju kaj spremeniti.

Matjaž Trošt, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
danimmc
# 22.07.2017 ob 09:14
Razsodba je zavezujoča za obe stranki v arbitražnem postopku, vendar le v primeru, če oziroma dokler se strani ne dogovorita drugače.

Slovenija in Hrvaška se načeloma lahko vedno dogovorita tudi drugače.

KLIK
Valuk_
# 22.07.2017 ob 10:03
Če je ne bi vodil zapit Juncker, bi mogoče še mela svoje mesto. Drugi problem je zbirokratiraniast, in masa birokratov, ki že več let živi v Bruslju na dobri plači in popolnoma zgubijo stik z realnostjo, z obrobjem EU in njenimi problemi.
Srečni Luka
# 22.07.2017 ob 12:00
NLB komisija čisti sledove pranja denarja za Iran. Srečneži na vrhu!
wowoo
# 07.08.2017 ob 14:42
EK je brezzoba institucija, ki govori eno, "izvaja" drugo, podpira pa tretjo opcijo in to tisto opcijo, ki vedno ustreza velikim!!! Vedno pa jo vodi nekdo, ki je (pre)dobro plačan, istočasno pa se mu hebe za vse... Juncker je lep primerek takega hebiveterskega nastopača! Od EK-ja Slovenija še nikoli ni dobila podpore, razen nekaj floskul, konkretno pa nikoli .. lep primer je arbitraža!
Bolek
# 25.07.2017 ob 09:17
Če bi sodil po teh komentarjih, potem Slovenija ni bila nikoli kvalificirana za članstvo v EU.
cairns
# 22.07.2017 ob 15:49
Juncker je stavil na svoje politične izkušnje, a je treba priznati, da komisija tudi pod njegovim vodstvom ne daje posebej krepkega političnega odtisa v EU-ju.

Njegove politične izkušnje so omejene na hlapčevanje multinacionalkam, katerim je kot predsednik vlade v Luksemburgu omogočil plačevanje minimalnih davkov.

Največ izkušenj pa ima dejansko v pijančevanju in žaljenju drugih politikov.
RJSlo
# 22.07.2017 ob 13:12
No ja. Članek bi lahko bil čisto kratek. Evropska komisija je tam samo zato, da dela zmedo.

Dejstvo je, da so dobro idejo o ZDE uničili, zbirokratizirali tisti Bruselj. In to je to. Vsi v Bruslju imajo nekakšne svetovalce, ti svetovalci imajo nekakšne pomočnike, ti pomočniki imajo nekakšne namestnike, tajnice, tajnike, sekretarje, namestnike sekretarjev, pomočnike sekretarjev, itd.

Enaka zgodba je v Evropskem parlamentu.

P. S. Bodite brez skrbi, da so se birokrati v Bruslju iz totalitarnih socializmov marsikaj naučili. Zdaj na zadnja vrata uvajajo diktaturo in socializem zavit v celofan, s kapitalistično zakonodajo. Kar pa vemo, da ne zdrži dolgo.

Euforija EGS in prve širitve je mimo. Druga širitev je že strel v prazno.
hehet
# 22.07.2017 ob 13:11
@Komisar od razširitve ki je gospodarsko destabilizirala EU je minilo komaj 13 let. Grčija je za čas od vstopa do totalnega poloma potrebovala dobrih 30 let. Totalitarizem se je začel šele z Evrom pred 15 letimi. Konec EU je v polnem teku, samo večina ljudi je nesposobna gledati na dolgi rok.
alcatraz
# 22.07.2017 ob 11:33
Kaj Slovenci jamramo nad EU, samo poglejte malo naokoli kaj vse se gradi, ureja in razvija z EU denarjem.

še bistveno več bi se lahko, če bi ne bilo toliko lokalnih petelinov in požrešnih ust in tistega slovenskega: če jaz nimam, tudi ti ne smeš imeti.
že dolgo je znano, da smo kaj slab koristnik EU sredstev.
RJSlo
# 22.07.2017 ob 13:04
Komisar
# 22.07.2017 ob 10:21
----------------------------------
No ja. Mogoče je britxit prvi znak?
Springbok
# 22.07.2017 ob 12:20
@ Miham - Junckerja je za kandidata izbrala EPP (slovenski člani so SDD, NSi in SLS). Ker je EPP dobila relativno večino na volitvah v EP, je Juncker postal šef Komisije. Zelo podobno kot v Sloveniji. Samo koalicija je drugačna.

In EP lahko odstavi Junckerja in Komisijo.

Leta 2019 bodo ponovno volitve v EP. Do tedaj pa premišljuj, koga boš volil. Kandidat, ki ti je blizu na lokalni ravni, utegne podpreti tebi neljubo osebo na evropski ravni.

V info: SMC je v ELDR, SD pa pri S&D na evropski ravni.
alcatraz
# 22.07.2017 ob 11:33
predvsem pa manjka vizija - usmeritev, v kaj naj se Slovenija razvija in kaj naj postane.
el CARTEL
# 22.07.2017 ob 11:14
Ciljna številka evropskih premestitvenih programov je sicer določena pri 160 tisoč. Zaradi kvot za premestitve sta Slovaška in Madžarska Evropsko komisijo postavili pred Evropsko sodišče. Prihodnji teden je pričakovati mnenje generalnega pravobranilca tega sodišča

ne vem, ali sem samo jaz spregledal vse te silne novice o tej tožbi slovaške in madžarkse glede kvot migrantov, ali pa teh novic dejansko ni bilo preveč za opazit.

a slovenija pa se kar strinja s tem, da ji EK določi, koliko migrantov bo sprejela? lepo je vedeti.

pred leti, ko so američani hoteli podturiti tista dva zapornika iz guatanama - kot so wikileaks depeše razkrile - je janša rekel, da bi jih sprejel, a se boji vstaje ljudstva. kaj se je spremenilo medtem, da danes sprejmemo vse, na stotine ljudi?
Bivši uporabnik
# 22.07.2017 ob 10:25
Kaj Slovenci jamramo nad EU, samo poglejte malo naokoli kaj vse se gradi, ureja in razvija z EU denarjem.
Komisar
# 22.07.2017 ob 10:21
@hehet

Napovedovanje konca EU je enako kot napovedovanje padca dolarja - priča se o tem že desetletja, cahna, da se bo zgodilo, pa od nikoder.
el CARTEL
# 22.07.2017 ob 11:54
Kaj Slovenci jamramo nad EU, samo poglejte malo naokoli kaj vse se gradi, ureja in razvija z EU denarjem.

dokler so bili britanci drugi neto plačniki, je bilo lahko opletat z njihovimdenarjem (pa še to smo bili komaj prejemniki),
sedaj ko VB odide, bo slovenija verjetno postala tudi plačnica.

tako bomo lahko predvsem z našim denarjem gradili poljske mostove in bolgarske ceste
Miham
# 22.07.2017 ob 09:44
Mene pa zanima po kaksnem kljucu je bil Juncker izbran za kandidata za komisarja, to je zelo NEdirektna demokracija

In kako se ga splih da odstavit, ce ne dela v dobro Evropejcev (ampak za neevropejce, lobije, OZN, Goldman sachs, Sorosa ipd)
Bo tudi on potem dobil sluzbo pri Goldman sachs, kot prejsnji predsednik EU komisije?
Tu160
# 22.07.2017 ob 09:22
Privat monetarna unija kjer pac dejansko strici iz ozadja postavijo neke komisarje ki se imajo cas zabavati z majhnimi pudlji. Predsednik Tusk (otrok nacisticne poljske druzine), Potem so tu vojni dobickarji kot je npr Barosso, pijancek in turboutajevalec davkov Juncker in celo krdelo se jih da nasteti. Ampak vazno je da ta komisija nekaj naklada in da mediji o tem govorijo.
hehet
# 22.07.2017 ob 09:13
Vaša Sovjetska Zveza in njen centralni komite, ki ga je nekdaj vodil bivši komunist Barroso, danes pa totalitarni agent svetovnih bankirjev Juncker, razpada.

Vem, žalostna novica za vse novinarje in za druge člane elite, toda morali se boste sprijazniti, da je zabave konec.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kazalo