Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 24 glasov Ocenite to novico!
Angela Merkel in Wolfgang Schäuble
Nemška kanclerka Angela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble. Foto: EPA
Polona Fijavž
Polona Fijavž je dopisnica RTV Slovenija iz Berlina. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Teorija kaosa

Kolumna Polone Fijavž
6. julij 2015 ob 15:51,
zadnji poseg: 6. julij 2015 ob 16:23
Berlin - MMC RTV SLO

Ko so na ZDF-ju v nedeljo zvečer v posebnem programu predstavljali izide referenduma v Grčiji, njihov poročevalec iz Aten ni mogel skrivati razočaranja nad izidom.

Nekdanja konservativna grška zunanja ministrica Dora Bakoyani, ki se je za oddajo oglasila iz Aten, je dejala, da je referendum farsa in da je Cipras Grkom dajal lažne obljube. Gost iz CDU-ja je razlagal, da lahko Grki denar dobijo le v zameno za reforme, prispevek o tem, kaj menijo v bundestagu o grških tegobah, pa so začeli z razlago besede kaos, ki je, kakšno naključje, grškega izvora. Chaos po Dudnu pomeni razkroj, odsotnost reda.

Chaos označuje stanje stvari pred nastankom sveta, v vsakdanjem življenju pa pod to besedo razumemo nekaj, kar je naključno, nepredvidljivo, nima oporne strukture, je nekaj, česar ni mogoče natančno opisati in je zato nemogoče razumeti. Tudi na nemški javni televiziji ARD je voditeljica ob opisu razmer v Grčiji uporabila besedo kaos. Skratka, nemška javnost je po včerajšnjem referendumu dobila vtis, da v Grčiji vlada popoln in nenadzorovan kaos, v katerem grški volivci zdaj kar sami odločajo o svoji usodi in nadaljnji poti, čeprav bi zanje bili pripravljeni poskrbeti v mednarodnih finančnih institucijah. Že ves teden prej so na nemških televizijah, radijskih postajah, v časopisih potekale razprave o tem, kaj neki počne grška vlada. Pri voditeljici Maybrit Illner je skušala svetovalka Aleksisa Ciprasa Kaki Bali sogovornikom v studiu in javnosti, v tekoči nemščini, s konkretnim primerom pokazati, zakaj reforme, ki jih zahtevajo v zameno za denar, zanje niso sprejemljive. "Si predstavljate, da bi sredi Oktoberfesta od münchenskih hotelirjev zahtevali zvišanje davka s 7 na 19 odstotkov, tako kot sredi turistične sezone zahtevajo od grških hotelirjev?" je bila zgrožena. A Kaki Bali tudi s to primerjavo nemške politike in javnosti ni postavila niti v dvom o upravičenosti zahtev mednarodnih finančnih institucij do Grčije. Isti dan, ko se je okoli 60 odstotkov Grkov odločilo, da zaupa in podpira vlado Aleksisa Ciprasa, bi 89 odstotkov Nemcev ukinilo vsakršno pomoč Grčiji.

Kaotične želje
Vodilni nemški politiki po referendumski napovedi niso več skrivali želje, da bi si zelo želeli menjavo vlade in bolj "nekaotične" sogovornike v Grčiji. Novega sogovornika si je želel Schäuble in ta se mu je kljub drugačnemu izidu referenduma, za katerega so navijali v Nemčiji, izpolnila. Želje po menjavi vlade ni skrival niti Sigmar Gabriel na parlamentarni razpravi. Voditelj nemških Socialdemokratov je s svojo do Grkov neprizanesljivo retoriko sploh presenetil. V sredo v parlamentu se je občasno celo zdelo, da je v svojih trdih stališčih bližje Schäubleju kot kanclerki Merklovi. Človek je ponekod celo imel vtis, da vlada v nemškem parlamentu glede Grčije popoln kaos. Da so na eni strani CDU/CSU, skupaj z SPD-jem, ki povsem in popolnoma zaupajo in sledijo Wolfgangu Schäublu, ki ima Grčije, Varoufakisa, pogajanj, dogovarjanj, novih zahtev, neposlušnosti in ugovarjanj dovolj, vsak nadaljnji korak grških politikov pa le še utrjuje njegovo že staro stališče, da bi bil evro brez Grčije močnejši. Da je na drugi strani opozicija, ki trdi, da notranjepolitične razmere zamegljujejo jasen pogled na dogajanje v Evropski uniji in da so taka trda koalicijska stališča recept za propad demokratične Evrope ter da nekje vmes lebdi kanclerka Merklova, ki želi biti dobra Evropejka. Vrata za pogajanja uradno pušča odprta, vmes pa se je že odločila, da je morda evro varnejši, če Evropa deluje po jasno začrtanih in znanih pravilih, ne pa da bi morali zaradi Grkov pisati ta na novo, s čimer bi projekt Evrope lahko ogrozili. V tem kontekstu je treba razumeti tudi njen najbolj citiran stavek v zadnjih dneh: "Če pade evro, pade Evropa."

Kaos kot napoved prihodnosti?
Na ARD-ju je Cem Özdemir B90/Zeleni sinoči dejal, da so nemški mediji polni populizma na račun Grčije. Ti tudi danes ne prikrivajo zadovoljstva, da Varoufakisa ne bo več v Berlin in Bruselj. Kako srečen mora šele biti Wolfgang Schäuble. Merklova, ki zadeve rada premisli, se bo o nadaljnjih korakih najprej pogovorila s Hollandom pozno popoldne v Parizu. Tisti, ki Merklovo poznajo bolje, pravijo, da si ne želi, da bi bila Nemčija v očeh drugih odgovorna za propad Evrope že v tretje. Tega nemška kanclerka ne bo dopustila. Grki od nje pričakujejo še eno priložnost. A zakaj bi jo morali dobiti? Evropska unija po zdaj delujočih pravilih je trdnejša, kot če bi morali pravila strogega varčevanja in fiskalne askeze spreminjati, potem pa bi kaj podobno nemogočega zahtevali še Francija in Italija.

Stališča in pogledi na dogajanje v Evropski uniji so stvar zaupanja. Interpretacij je preveč, da bi se lahko preprosto oprli na eno izmed njih, treba je preprosto zaupati, da ima ena izmed strani, ki odločajo o usodi Grčije in Unije, prav. Kdo torej zares želi rešiti Grčijo in kdo Evropsko unijo, in ne le poskrbeti za lastne interese? In ali se prvi dve želji res izključujeta? So to evropske in finančne institucije ali kaotična grška vlada? Nemci seveda bolj zaupajo svojim politikom. Kaj pa drugi Evropejci?

Chaos, pravijo, ni naključje, ampak je globinska urejenost navidezno naključnega. Je stanje, ko sedanjost določa prihodnost, a le približek sedanjosti ne more določiti niti približka prihodnosti. Po grški razlagi je chaos tudi stanje stvari pred nastankom sveta. Katerega sveta?

Polona Fijavž, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Dami
# 06.07.2015 ob 16:16
''Isti dan, ko se je okoli 60 odstotkov Grkov odločilo, da zaupa in podpira vlado Aleksisa Ciprasa, bi 89 odstotkov Nemcev ukinilo vsakršno pomoč Grčiji.''

Najpomembnejši stavek v vsem prispevku!
what?
# 06.07.2015 ob 16:08
Če zapustijo € cono, razglasijo bankrot, jim ne bo treba plačevati dolgov, lahko bodo tiskali svoj denar, bodo sami svoj gospodar itd...ne bodo več hlapci, bodo imeli vso dostojanstvo
Zakaj tega nočejo?!!?
Naj mi nekdo razloži?


če je Grčija tako pogrešljiva in bo EUju menda brez grčije šlo čisto v redu, zakaj se potem na vse pretege matrajo Bruseljčani obdržati Grčijo v EUju?
zakaj so do prejšnjega tedna vsi razglašali kako je z referendumom konec pogajanj z Grčijo, ampak v petek je potem Angela rekla da se bodo pogajanja nadaljevala tudi po referendumu?
zakaj se Grčijo sili vzeti en paket pomoči in se hkrati govori da ta paket sploh ne bo pomagal rešiti situacije.

naj mi nekdo razloži?

?
what?
# 06.07.2015 ob 16:11
To so zakuhali ti pokvarjeni levičarji skriti v sirizi

aha, ker stranka, ki je na oblati pol leta je lahko kriva za neurejenost države zadnjih...od vedno v bistvu.
Moje_mnenje
# 06.07.2015 ob 16:06
Aha, voditeljem banksterjev je nekdo pokazal sredinec in so v šoku. Zdaj bi se pa v zdanjico grizli, ker nekdo ne skače kakor bi oni igrali. Najbolj očitno skačejo v luft Nemci. Sprašujem se zakaj? Seveda diktat USA in prvi pudelj USA so prav Nemci, sledijo pa vse ostale desno vladne države.
Tudi škodljivo ekonomsko vojno proti Rusiji so skuhali Nemci. Zdaj pa peče, ker se Cipras pogovarja z Rusi. he, he.
Norland
# 06.07.2015 ob 16:54
@what

V Grčiji že pol leta ne gre več za finančno vprašanje, ampak za politično. Angelca ne bo s socialisti sklenila nobenega kompromisa, ker jih hoče ponižat v očeh grkov. Ta računica se ji sicer ni izšla, na referendumu je namreč Siriza dobila še 1x toliko glasov kot na volitvah januarja.
Me res zanima, kako bodo sedaj postopali nemci, tudi zaradi poročila IMF-ja, katerega objavo so poskušali preprečiti..
Norland
# 06.07.2015 ob 16:29
Demokracija po evropsko - menjajmo vlado tuje suverene države...meni je to vojno stanje..
Mojmir
# 06.07.2015 ob 16:20
Zakaj ne morjo it tko kt islandija.
KLIPAN
# 06.07.2015 ob 16:58
"Vodilni nemški politiki po referendumski napovedi niso več skrivali želje, da bi si zelo želeli menjavo vlade in bolj "nekaotične" sogovornike v Grčiji."

A take sogovornike, ki so Grćijo pripeljali v to stanje??
Take, ki so podpisali to zadolžitev, ki je ni mogoče odplačati niti v sto letih ali take, ki so veselo skupaj z ameriškimi bonitetnimi hišami prirejali bilance vsako leto, Bruseljska elita pa je to dopuščala ??
Verjamem, da so taki podložniki absolutno boljši kot Syriza.

Vem, da bo Grkom težko, morda bodo celo nemiri, kaos, banke ne bodo delovale.......
Ampak, kljub vsemu jih cenim, da so politično-bankirski eliti rekli NE!!
Bivši uporabnik
# 06.07.2015 ob 16:49
Pravila poslovanja bank je potrebno napisati na novo. Banke nebi smele posojati več denarja, kolikor pa imajo lastnih rezerv. Rezerve morajo biti sigurne in prave, ne pa virtualne. Obresti za posojen denar nebi smele biti za faktor 1.5 večje od obresti, ki jih dajejo varčevalcem. Skratka, te bankirske podleže bi bilo potrebno priviti, da v bodoče preprečimo svinjarije, ki so se počele do sedaj in so prišle na plano po letu 2008.
tim sein
# 06.07.2015 ob 16:18
@janezdolzan
Če poenostavim po tvoje.... Zato, ker nihče noče na enostaven način izpustiti iz rok enega izmed svojih fevdov.
svizecka
# 06.07.2015 ob 16:04
janezdolzan @, saj hočejo. Gre le za obdobje od sedaj do normalizacije razmer v Grčiji...in pod kakšnimi pogoji bo normalizacija potekala.
velenjcan
# 06.07.2015 ob 16:58
merklova je združeno evropo v resnici pripeljala na rob obstoja in privilegiranemu položaju nemčije ter koncertirani akciji medijev se ima zahvaliti, da nemci tega ne spregledajo. medtem so celo američani večkrat in z različnih strani opozorili nemce, da je to neumnost, kar delajo, ampak brez uspeha.

očitno se v berlinu bojijo, kaj bo, če se izkaže, da so sami zasr*li ekonomsko politiko in da je to, kar je prineslo nemčiji prednost, hkrati potunkalo druge, predsvem južne dežele.

za analizo grškega primera prim. članek 'kako se finančno krizo prevali na prebivalce izmučene dežele', http://www.heise.de/tp/artikel/45/45347/
1.html
janezdolzan
# 06.07.2015 ob 15:59
Če zapustijo € cono, razglasijo bankrot, jim ne bo treba plačevati dolgov, lahko bodo tiskali svoj denar, bodo sami svoj gospodar itd...ne bodo več hlapci, bodo imeli vso dostojanstvo

Zakaj tega nočejo?!!?

Naj mi nekdo razloži?

?
soncece
# 06.07.2015 ob 16:41
To, da je "nemska javnost dobila vtis, da v Grciji vlada popoln in nenadzorovan kaos" me pa popolnoma nic ne preseneca. Imam obsezne izkusnje z delom z Nemci in bi lahko ure in ure o njihovi obsedenosti s pravili in z raznimi obcutki jezne nemoci, takoj ko malo zadisi po nepredvidljivosti. Sem dozivela dobesedno obsedeno oklepanje nekih pravil, ki smo jih postavili, preden se zaceli dogodki odvijati nekoliko po svoje (pa nic drasticnega), da je to kar tezko verjet. Nobene intuicije, flekskbilnosti in dialektke. Je bilo prav mucno razlagati ljudem, da se zadeve tudi spreminjajo ter ubirajo nenacrtovane smeri in da je treba temu primerno tudi ravnati in se kdaj sprijazniti tudi z nepricakovano korekcijo ali spremembo smeri. Ma isto tukaj. Saj so verjetno cisto v krcu revezi...
zozozo
# 06.07.2015 ob 16:37
A še nikoli nisi slišal da mora imeti vsak papirnat denar svoje pokritje??

To si pa konkretno mimo vsekal. Skoraj noben svetovni denar nima pokritja. Ima pa zaupanje, kar je nekaj čisto drugega.
paver
# 06.07.2015 ob 16:31
Moj ata je vedno rekel da v kompaniji še pes crkne. Zakon iz koristoljubja nima bodočnosti.
apatija
# 06.07.2015 ob 16:38
ko se družbeni sistem zasiči, je čas za gradnjo novega, boljšega
KovacevaKobila
# 06.07.2015 ob 16:26
Evropska unija po zdaj delujočih pravilih je trdnejša, kot če bi morali pravila strogega varčevanja in fiskalne askeze spreminjati ...

Heh. Evropska unija se vam zdi po zdaj delujočih pravilih trdna?
tupamaross
# 06.07.2015 ob 16:10
Dejstvo je,da nekaj starčkov grozi čisto sleherni državi v Evropski
Uniji, le svojim domicilnim državam ne. To resnično sploh več ni
politika, pač pa prej neke vrste "zona somraka." Ali, kot je gospa
Fujavž navedla, "Teorija kaosa."
zozozo
# 06.07.2015 ob 17:31
NAŠ IMA ZA ISTO DELO 400 EUR PENZIJE, ONI PA 900...

To, da imajo naši penzionisti sramotno nizke penzije (imamo praktično najnižje razmerje med penzijami in plačami v Evropi) je ločen škandal od grške krize.
zozozo
# 06.07.2015 ob 17:14
@bo.star:
a dej no dej, zaupanje??? Iz česa je pa to zaupanje zgrajeno?? Lepih oči morda?? Ti rečeš zaupanje jaz pa pokritje, ampak v bistvu je enako
Ne, niti približno ni enako. Pokritje je bilo takrat, ko je na denarju pisalo koliko konkretne dobrine (ponavadi zlata) lahko dobiš za ta bankovec.

Bistvo je, da ima država pokritje v svojem natiskanem denarju, tako v zlatu, kot v gospodarstvu, kot v cel kup drugih dejavnikih in seveda potem tvorijo celoto, ki je na koncu vrednost valute.

Ne bo tako preprosto. Zaupanje je v tem, da bodo podjetja in posamezniki, ki so si denar izposodili (in ga je v tistem trenutku banka ustvarila iz zraka), v prihodnosti proizvedli dovolj izdelkov oz. opravili dovolj storitev oz. zaslužili dovolj denarja, da bodo lahko dolgove vrnili. Zato je ves papirnat (sploh pa elektrinski) denar na svetu kaj vreden samo dokler obstajajo pogoji, da se bo proizvajalo in delalo.

In dokler to zaupanje obstaja (pa magari je zgrešeno), lahko banke in države (ki pa sicer zadnje čase tega ne počnejo, zato pa so padle pod upravo bank) tiskajo denarja, kolikor želijo. Se ga pa večinoma trudijo natisniti samo toliko, da cene osnovnih življenjskih potrebščin kljub ogromnemu tehnološkemu napredku ostajajo približno nespremenjene, in se zato pretvarjamo, da inflacije ni.
svabo
# 06.07.2015 ob 16:37
Razen nekaj zelo konkretnih člankov v Spieglu, je v vseh dnevnih časopisih, pa če je to Süddeutche Zeiting/Bavarska, Frankfurter Algemeine, Der Zeit vse enako "dirigirano". Ne morem drugače. Ker članki so copy paste ene mantre. V časopisih ni zaslediti različnih mnenj, tudi ni bilo več kot notic o poročili IMF izdanem v četrtek. Kaj šele informacij, da je bilo že leta 2010 s strani IMF ocenjeno, da je dolg Grčije nevzdržen in da je edina rešitev, ki je seveda v ekonomskem svetu vsak dan v uporabi prisilna poravnava (dirigiran stečaj v primeru držav), kar pravzaprav pomeni odpis dolgov. Zatorej so danes Nemci med najmanj obveščenimi Evropejci kar se tiče dogajanj v Grčiji. Da o različnih scenarijih niti ne govorimo. Jih ni, o njih se ne piše. Razen svetle izjeme Spiegla, ki pa pravzaprav ni Nemška revija, temveč predvsem Evropska revija razumnikov. To kar so v zadnjih letih počeli v Evropski uniji je kriminal in zato se v angleških spletnih medijih že pojavljajo pozivi k pozivom k odgovornosti Evropske komisije, ECB Dragihija in pomembnih držav. Namreč da ne bo pomote. Leta 2010 je Nemčija sforsirala konverzijo dolgov zasebnih bank v javni dolg Grčije, za katerega garantirajo posamezne države Euro skupnosti. Sedaj bodo pa moral popiti grenko pilulo odpisa, in soočenja Nemške slabo obveščene javnosti o vseh dejstvih, ki so bile znane že leta 2010.
paver
# 06.07.2015 ob 16:35
Moj predlog Grkom je UZDAJ SE USE I U SVOJE KLJUSE! To pa velja tut za nas.
and13
# 06.07.2015 ob 16:23
''Isti dan, ko se je okoli 60 odstotkov Grkov odločilo, da zaupa in podpira vlado Aleksisa Ciprasa, bi 89 odstotkov Nemcev ukinilo vsakršno pomoč Grčiji.''

Evo, to je demokracija. Eni bi samo jemal in so se demokratično tako odločili, drugi pa jim ne bi dajal in je najbolje, da se tudi demokratično tako odločijo.

Potem pa naj Grki kar imajo svojo demokracijo ;-)
kozorog1973
# 06.07.2015 ob 16:07
vprašanje pa je kako bo to vplivalo na standard navadnega Grka
venčeslav
# 06.07.2015 ob 16:01
ne vem če so tlele to že napisal, ampak ciprasa je že klical putin
KLIPAN
# 06.07.2015 ob 17:29
"Milijarde.... A so oni kaj več vredni (spet čast...) od slovenskega upokojenca... NAŠ IMA ZA ISTO DELO 400 EUR PENZIJE, ONI PA 900..."

No in kdo je sedaj tu nor??
Mi, ki pristajamo na 400 eur penzije ali oni, ki jo imajo 900?
Sicer v praksi ni tako, ampak vseeno.....
velenjcan
# 06.07.2015 ob 17:21
svabo

# 06.07.2015 ob 16:37


saj imaš prav, samo tudi spiegla ne kovat v zvezde. tisti spiegel, ki je obstajal pod starim augsteinom, je preteklost - saj so tudi polovični lastniki zdaj isti kot pri bildu (springer). najbolj drastično se je to opazilo lani ob vojni v ukrajini. glavni zasuk se je zgodil že okoli 1990. kar naenkrat se je od vzhičenja nad združeno nemčijo stopila prej prislovična distanca do oblasti in vladajočih.

bolj se splača spremljat nachdenkseiten.de (repozitorij), telepolis (heise.de), tudi deutsche wirtschaftsnachrichten z dobrimi analizami, ki pogosto odstopajo od nemških optik, pa recimo flassbeckovo stran (ekonomist, bivši šef unctada). novičarsko je derstandard.at dober naslov.
zozozo
# 06.07.2015 ob 17:16
@velenjcan - Eh, nam so pa kot "reformo" naložili, da državne banke ne smejo posojat denarja gospodarstvu razen pod oderuškimi krediti. Za koga naj bi to bilo dobro, ne vem. Razen seveda za privatne kupce, ki potem kupujejo banke za manj denarja, kot ga imajo te v trezorju.
K_ris
# 06.07.2015 ob 16:59
@Forex

A misliš, da so Grki kredite jemali v zlatu ali v dolarjih? VRNILI jih bodo v EVRIH

Če bodo bankrotirali, jih ne bodo vračali nit v evrih niti v drahmah. Če ne bodo bankrotirali, pa tudi ne bodo šli na drahmo.
ZalifMulafa
# 06.07.2015 ob 16:58
KAJ JE TO!? Je to za vas novica? O moj bog ...
"Chaos po Dudnu pomeni razkroj, odsotnost reda.
Chaos označuje stanje stvari pred nastankom sveta, v vsakdanjem življenju pa pod to besedo razumemo nekaj, kar je naključno, nepredvidljivo, nima oporne strukture, je nekaj, česar ni mogoče natančno opisati in je zato nemogoče razumeti."
zozozo
# 06.07.2015 ob 19:00
Tega nisem napisal v tem postu, pač pa v prejšnjih: obenem bi razglasili bankrot

S tem se jim ne bi odpisal dolg. Če bi bilo tako preprosto, bi lahko mi tudi jutri razglasili bankrot.
MajWill
# 06.07.2015 ob 18:11
what?

Izstop Grčije bo imel precej slabe posledice za € - to se že kaže na nižanju tečaja. Poleg tega bodo močno poskočile obrestne mere zadolževanja "slabih" držav (med njimi tudi nas), saj če izstopi eden ni zagotovila, da bi v primeru slabih rezultatov reševali druge...

Torej - filanje denarja Grčiji je za EU definitivni slaba izbira, a žal tudi izstop Grčije ni rožnata...
janezdolzan
# 06.07.2015 ob 18:02
bo.star
janezdolžan...a ti to resno??? A še nikoli nisi slišal da mora imeti vsak papirnat denar svoje pokritje?? Pa dejva čisto po kmečko, morda poštekaš........ti prodajaš eno traktorsko prikolico krompirja in jaz pač ker nimam evrov , natiskam svoj denar, ki sicer ni nič vreden, ampak vseeno hočem plačati z njim tvoj krompir. Nagradno vprašanje se glasi:

a. Mi boš prodal krompir za ničvreden denar

b. poiskal boš drugega kupca z legitimno valuto

Je bilo dovolj preprosto??? In seveda to je le najbolj banalen primer!!


Pa saj drahma ne bi bila ničvredna valuta. Bila bi vredna toliko kot bi jo naredili vredno, dostojanstveno in častitiljivo marljivo Grško ljudstvo. In če ubogemu grškemu ljudstvu to preprečujejo njihovi politiki in oligarhi pa naj si izvolijo druge.

Morda mi lahko podaš še kakšno ruralno obrazložitev zakaj bi to ne delovalo?
SamoRes
# 06.07.2015 ob 17:06
Tile Švabi se mi skorajda gnusijo. Kakšna aroganca, povsod bi bili radi glavni in komandirali ter postavljali pogoje. Če se že gre kdo EU potem naj bi imela Romunija ali Slovenija enako težo kot Nemčija. Beograd je bil demokracija v primerjavi s to švabsko diktaturo.
velenjcan
# 06.07.2015 ob 17:05
semaino
# 06.07.2015 ob 16:11
Grki so nas tako ze 100x izigrali. Zadnjic leta 2010, ko so napovedali oz obljubili referndum ljudem, pa ga potem vlada GR ni izvedla. Pokasirali so dobrih 200 milijard €, in se preslepali 5 let naprej.
Ce je telo bolano, je treba bolan del, ki se noce pozdraviti izrezati. Pa naj med sabo poracunajo oz vrnejo 300 milijard €, ki jih imajo v CH bankah.


sedanja grška vlada je edina, ki se je tega res lotila, tako da so s švicarji v teku pogajanja. pogovarjajo se o amnestiji davčnih utajevalcev pod pogojem, da plačajo 21% davek na doslej v švici skrit denar.

po dosegljivih informacijah so prejšnje vlade prihajale na pogovore s 25-članskimi delegacijami, ki očitno že od začetka niso imele resnejših namenov.
KovacevaKobila
# 06.07.2015 ob 17:00
Die Zeitov intervju s Thomasom Pikettyem.

https://medium.com/@gavinschalliol/thoma
s-piketty-germany-has-never-repaid-7b5e7add6fff
Ninja007
# 06.07.2015 ob 16:52
Grki kot izrazito turistična država niti nebi imela velikih težav z ohranjanjem tečaja drahme, saj dobijo letno miljarde Evrov ki jih prinesejo turisti in s temi Evri lahko brez težav nastopajo na trgih kjer bodo njihove evre sprejeli! Verjetno se bodo morali Grki začeti bolj obračat na Vzhod k svojim dolgoletnim sovražnikom Turčiji, ki je ravno tako trn v peti EU in proti nekdanjim sovjetskim republikam in Rusiji. Za njih bi bilo mnogo bolje da bi sklenile gospodarski in energetski pakt z vzhodnjaki, kot pa Germansko krvoločno EU.
P.S. Ko vidim v Grčiji vse Angleške in Švabske Opel Manta fahrer prepite kot rake kuhane in v obraz rdeče mentalno retardirane turiste ki padajo po tleh,in vidim kako doma vihajo nos nad nami nekulturnimi Balkanci se lahko samo zasmejem.
andjo
# 06.07.2015 ob 16:50
Bobrock.......spremeni si nick v Superhik.
zozozo
# 06.07.2015 ob 16:38
Če zapustijo € cono, razglasijo bankrot, jim ne bo treba plačevati dolgov

Kdo ti pa pravi, da jim potem ne bo treba plačevati dolgov? Bankrot države ni isto kot stečaj d.o.o.-ja.
Labod
# 06.07.2015 ob 16:37
Če zapustijo € cono, razglasijo bankrot, jim ne bo treba plačevati dolgov, lahko bodo tiskali svoj denar, bodo sami svoj gospodar itd...ne bodo več hlapci, bodo imeli vso dostojanstvo
Zakaj tega nočejo?!!?
Naj mi nekdo razloži?

Ne da tega nocejo ampak ni enostavno. Naslednja strategija zahoda bo da jim destabilizira drzavo. Vzpostavi nerede in kaos vse z namenom zrusiti vlado in nastaviti novo, ki bo njim po godu. Poleg tega je Cipras izhod iz monetarne unije po moje planiral na jesen ko je konec turisticne sezone. A se je vse prej odvilo in kaj dosti prelagat se ne bo dalo ceprav bodo poskusali vse skupaj cim bolj zavlecti v jesen. Koncni rezultat bo v vsakem primeru Grcija s svojo valuto kar je edino pravilno tako za Grcijo kot za EU. Izgube bodo. Predvsem bo EU izgubila stratesko pozicijo v tistem pomembnem delu sveta. Izgubila bo trg in se marsikaj. Zato se bo Merklca se dolgo jokala... Ampak tako je to, ce si prevec pohlepen!
mlamat
# 06.07.2015 ob 16:35
Rohnenje Zevsa nad stekleno kupolo ARD studija pa niste omenili?
Kunguruj
# 06.07.2015 ob 16:11
Skratka, nemška javnost je po včerajšnjem referendumu dobila vtis, da v Grčiji vlada popoln in nenadzorovan kaos, v katerem grški volivci zdaj kar sami odločajo o svoji usodi in nadaljnji poti, čeprav bi zanje bili pripravljeni poskrbeti v mednarodnih finančnih institucijah.

Nemci bi njim brisali riti, Grki pa tega nočejo
MajWill
# 06.07.2015 ob 19:29
Jocipros
Merklova pač na žalost ni Marija Terezija. Če bi bila, bi bilo nam vsem bolje.


Njenemu celotnemu ljudstvu pa slabše... Biti izvoljen v demokratični državi ni karitativna funkcija...
Jocipros
# 06.07.2015 ob 19:04
Merklova pač na žalost ni Marija Terezija. Če bi bila, bi bilo nam vsem bolje.
janezdolzan
# 06.07.2015 ob 18:35
MayWill
Zakaj jim ne bi bilo potrebno odplačevati dolgov?

Tega nisem napisal v tem postu, pač pa v prejšnjih: obenem bi razglasili bankrot
tako kot so ga že 5x v zadnjih 200 letih, pa so vedno preživeli....
janezdolzan
# 06.07.2015 ob 18:09
what

ne vem če je to res, morda pa je, morda pa bodo v Bruslju rekli dovolj je bilo, po drugi strani pa se mi zdi da se bojijo izgube Grčije iz političnih razlogov, češ, manjša Evropa?
MajWill
# 06.07.2015 ob 18:08
Če zapustijo € cono, razglasijo bankrot, jim ne bo treba plačevati dolgov, lahko bodo tiskali svoj denar, bodo sami svoj gospodar itd...ne bodo več hlapci, bodo imeli vso dostojanstvo

Zakaj tega nočejo?!!?

Naj mi nekdo razloži?

?


Zakaj jim ne bi bilo potrebno odplačevati dolgov? Kaj misliš, da se dolgovi odpišejo, če se odločiš za izstop? V zadnjem postu pa praviš, da bojo Grki kr sami določili vrednost drahme? ;)
Vrednost določa valutni trg... Dejstvo je, da če prevzamejo drahmo se ves njihov denar razvrednoti in njihova kupna moč pade ogromno.. Če pri tem nič država ne ukrene izstradajo v enem letu... Verjetno pa bi država uvedla kupone za poplačitev dolgov + na novo bi si sposodila denar - po kakšni obrestni meri pa raje sploh ne ugibam...

Tale oxi je za Grke samomor...
what?
# 06.07.2015 ob 18:06
Pa saj imajo vse škarje in platno v rokah Grki. Oni lahko zapustijo € območje kadar hočejo. V bistvu so tako zelo hoteli v € območje, da so celo potvarjali bilance.

tudi bruselj ima škarje v rokah - reče jim "adijo" pa je stvar rešena.
celo tako zelo si zelijo grčijo v EUju, da vanjo mečejo na kupe denarja - kljub temu da vedo da so potvarjali bilance jim spet hočejo dati posojilo.
ko nekdo vidi brezupen primer se ga losa - Bruselj ali ne vidi brezupnosti, ali pa ima zadaj drugo agendo (oz. raje korist), da je vredno še kar naprej metat denar v grčijo.
janezdolzan
# 06.07.2015 ob 17:59
what
če je Grčija tako pogrešljiva in bo EUju menda brez grčije šlo čisto v redu, zakaj se potem na vse pretege matrajo Bruseljčani obdržati Grčijo v EUju?
zakaj so do prejšnjega tedna vsi razglašali kako je z referendumom konec pogajanj z Grčijo, ampak v petek je potem Angela rekla da se bodo pogajanja nadaljevala tudi po referendumu?
zakaj se Grčijo sili vzeti en paket pomoči in se hkrati govori da ta paket sploh ne bo pomagal rešiti situacije.

naj mi nekdo razloži?

Pa saj imajo vse škarje in platno v rokah Grki. Oni lahko zapustijo € območje kadar hočejo. V bistvu so tako zelo hoteli v € območje, da so celo potvarjali bilance.
Polona Fijavž
link
Ko želi Nemčija omejiti priseljevanje, Slovenija postavi ograjo
13. november 2015 ob 11:37 V Uradu kanclerke so prejšnji teden hvalili odlično sodelovanje s Slovenijo pri ravnanju z begunci. Da se Merklova in Cerar redno slišita in usklajujeta, so povedali. To je bilo v ponedeljek.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo