Kolumne
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 25 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Tiha reforma varnostnega aparata

Kolumna Studia City
9. januar 2017 ob 21:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pustite vsako upanje, vi, ki želite prositi za mednarodno zaščito! Nov zakon o tujcih v primeru tako imenovanih "spremenjenih razmer" omogoča popolno zaporo državne meje za migrante brez dokumentov, tudi če želijo po Ženevski konvenciji zaprositi za mednarodno zaščito.

Drži, izjeme so možne za primere zdravstvenih težav, mladoletnih migrantov in bojazni, da bi s tujcem v državi vrnitve nečloveško ravnali. A o vsem tem odloča kar za to neusposobljena policija.

Koga nas mora biti v resnici strah? Gotovo so se varnostne razmere globalno dramatično poslabšale. In politično najlažji, za pomiritev notranje javnosti tudi najučinkovitejši odgovor je seveda represivni. Do neke razumne mere bi bil celo razumljiv, če bi politika delovala tudi preventivno, če bi se ukvarjala z vzroki za poslabšanje varnosti, če bi begunski val prepoznala kot humanitarno katastrofo, če bi bili ukrepi sorazmerni, politično racionalni in v skladu z mednarodnim pravom. A nanj se uradna Ljubljana sklicuje le, ko ji to odgovarja, denimo pri arbitraži. V primeru zakona o tujcih ga gladko obide s kolektivnim zanikanjem pravice do mednarodne zaščite. In pri vprašanjih, kjer ne gre za manj pomembne spremembe zakonodaje, ampak za civilizacijski odnos do pravne države, je velika levo-desna koalicija vse bolj uglašena, utihnil je tudi do tega kritični minister Klemenčič. Zato si ne delajmo utvar, da je dvotretjinska večina, potrebna za razglasitev "spremenjenih razmer" kakšna posebna varovalka. Nas potiska v militarizacijo družbe: z novim načinom uporabe električnega paralizatorja, novim vodnim topom, policijskimi pooblastili vojski ...

Ni dolgo, kar se je EU-politika zgražala nad "diktatorjem" Orbanom. Danes sta skrajno desna višegrajska politična metodologija in retorika pri vprašanju migracij vse bolj uradna agenda političnega centra. Slovenija postaja svetilnik 21. stoletja. A svetilnik, ki z žico na schengenski meji in novo represivno zakonodajo "sveti" v naslednjo epizodo somraka človekovih pravic v trdnjavi EU. Ne dvomite, da bo ista politika enako enotna navalila tudi, ko bodo spet krčili pravice vsem nam, ne le tujcem, s katerimi nam "grozijo" zdaj. Kajti za varnost gre, bodo rekli.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Tetameta
# 09.01.2017 ob 21:40
Migranti brez dokumentov nimajo kaj za iskat v Sloveniji...
Mica
# 10.01.2017 ob 08:27
v bistvu Stepišnik and company potrebujejo samo malo časa.
Ko se bo v SLO zgodil Berlin ali Nica....potem pa bodo tudi oni bolj previdni v svojih norih razmišljanjih.
juk
# 10.01.2017 ob 16:56
Lahko je biti proti, ampak kakšne so pa alternative? radikalna levica jih nikoli ne ponudi
designprologo
# 10.01.2017 ob 09:18
G. Stepišnik, a ste progresivci kdaj preverili kdo in kaj je Soros, Open Society Foundation, White helmets, Kalergi plan in kdo so nagrajenci European prize Coudenhove-Kalergi?!

A se vam zdi, da V polovica EU želi po poti Swe, Fra, Bel, Ita...??
galoper
# 10.01.2017 ob 18:59
Novinarji za denar napišejo karkoli. Stanje je takšno, ker smo preveč prestrašeni še iz preteklosti, da bi si upali odkrito nastopiti in razkriti bistva.
Šikanirali so me že v OŠ zaradi preteklosti mojega očeta, o čemer nisem znal ničesar. Študirati nisem mogel željene znanosti, ker semodklanjal izkaznico KP, v službi so mi ponudili vodilno mesto, če bi se včlanil v KP, zaradi odklonitve so me primerno oškodovali, pri iskanju stanovanja so mi omejevali kvadraturi, ker noseča žena še ni rodila, samski partizanski politkomisar je dobol 52% večjo površino in garažo, delam za njegovo pokojnino in dodatke. Iz naših davkov financirajo prebežnike in jim nudijo več, kot lahko uživa množica Slovencev. Mnogi dvomimo v bodoče zmogljivosti sistema, da izplačuje pokojnine. Zagovorniki propadle filozofije se s podporo prebežnikov hvalijo na oblasti in fiktivno pričakujejo fiktivno mednarodno sekiro v medu.
karambo
# 11.01.2017 ob 07:50
Ne dvomite, da bo ista politika enako enotna navalila tudi, ko bodo spet krčili pravice vsem nam, ne le tujcem, s katerimi nam "grozijo" zdaj. Kajti za varnost gre, bodo rekli.

No vidiš obstajajo tudi točke, kjer se strinjam z avtorjem. Aktivistom, ki se ne spoznajo na geopolitične igre in niso sposobni strateškega, analitičnega in kritičnega razmisleka o dolgoročnem vplivu permisivne politike do ilegalnih migracij, bi priporočil, da svoje moči usmerijo v spremembe zakonodaje, povezane s povečanjem represivnih ukrepov proti lastnim državljanom: paralizatorju, vodni topovi, ustvarjanje vojske redarjev, ... Velike igre pa naj prepustijo velikim fantom, ker petje kumbaya ne bo prineslo rešitve.

Tako da upam, da bomo v naslednji kolumni lahko prebrali kritiko predlagane zakonodaje za povečanje pooblastil policije do svojih državljanov. Razen, če vam je do zadnjega ilegalnega migranta več kot do soseda.
sv
# 14.01.2017 ob 06:54
Slabo mi je od te zlagane odprtosti in gostoljubnosti.
kukalo
# 07.02.2017 ob 12:06
Kdo ti krši pravice, potem pojdi v D z njimi...
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
7
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo