Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 18 glasov Ocenite to novico!
Prebežniki
"Tisti, ki so jih vojne na Bližnjem vzhodu oropale vsega, predvsem tudi človeškega dostojanstva, so pretresljiv lakmusov papir, kako EU ni sposoben resno vsebinsko nasloviti večplastnega vprašanja, kot je begunska kriza," piše Matija Stepišnik. Foto: Reuters
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Dodaj v

Tudi v novi krizi je le Nemčiji spet jasno, kaj je lahko njen interes

Kolumna Matije Stepišnika
28. september 2015 ob 21:23,
zadnji poseg: 28. september 2015 ob 21:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Koncept človekovih pravic se je po Hannah Arendt sesul, ko so njegovi utemeljitelji naleteli na ljudi, ki so dejansko izgubili vse.

Tisti, ki so jih vojne na Bližnjem vzhodu oropale vsega, predvsem tudi človeškega dostojanstva, so pretresljiv lakmusov papir, kako EU ni sposoben resno vsebinsko nasloviti večplastnega vprašanja, kot je begunska kriza. Zadnji teden kriznih sestankov ni prinesel premika iz tehnokratske logike delitve kvot, od organiziranja begunskih taborišč in odzivov na ravni represivnih oziroma nadzornih ukrepov na mejah.

S konceptualno razsutostjo, odsotnostjo politične vizije je EU upravljanje strahov, paniko in vrnitev ideologije grešnih kozlov prepustil skrajni desnici. Ko je v devetdesetih v avstrijsko vlado vstopil Jörg Haider, je portugalski premier, tedaj predsedujoči EU-ju, Guterres napovedal, da bo predsednik evropskega sodišča imenoval tri osebe, ki bodo "preučile zavezanost Dunaja skupnim evropskim vrednotam, vključno s pravicami beguncev in priseljencev".

Danes Orban gradi na mejah ograje in za njimi stoji vojska. Nekaj zgražanj slišimo iz politike, a tu se Evropa, promotorka človekovih pravic, zdaj ustavi. Gesla zborovanj nosilcev ksenofobnih idej brez distance prenašajo tudi resni mediji. Brutalni dokaz, kako Evropa pušča nacionalizem iz steklenice, pa je Grčija: neonacistična Zlata zora je tudi otrok evropske politike do Aten. Tam imajo begunsko krizo že leta, toda z razsutjem grške socialne države v režiji trojke, ki tako še težje upravlja begunski val, je Zlata zora dobila oder, na katerem je "zablestela".

Levica medtem vztraja v zgodovinski dezorientiranosti, ko v lovljenju zaostanka za desnico išče svoje populistične momente. In pri beguncih ne zmore globlje od ugotovitve, da so del humanitarne tragedije in žrtve vojn. Ni resne opredelitve beguncev kot političnih bitij in konkretnih rešitev. Akcije različnih aktivistov na mejah pogosto izpadejo kot poceni provokacije.

Če se je Latinska Amerika na neki točki med krizo pogreznila v levičarski populizem, EU še bolj odpira neka druga vrata pekla. Tiha rehabilitacija fašizma je danes vse glasnejša. In tudi v tej novi krizi je le Nemčiji spet jasno, kaj je lahko njen interes: iz dela begunske množice bo ustvarila delovno silo za vzdrževanje gospodarske rasti.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mrgo12345
# 29.09.2015 ob 11:00
Ob taki kolumni se vprašam, ali gre zgolj za naivnost ali pa preprosto zlobo in sovraštvo do lastnega naroda. Ali moramo Evropejci zaradi visokih etičnih standardov (človekovih pravic) dovoliti, da se na naš kontinent zgrneta cela Azija in Afrika? Pravica do varovanja lastne kulture, lastnih dosežkov (npr. demokracije) je pa menda samo ideja kmetavzarjev in primitivcev? Dragi kolumnist, ali si kdaj pomislil kakšne etične standarde glede človekovih pravic in spoštovanja gostiteljev prinašajo s sabo prišleki? Ne? Mogoče bi bilo bolje malo zdrave kmečke pameti in manj konceptualnosti, konsezualnosti, političnih vizij, dezorientiranosti, humanitarne tragedije, tehnokratske logike... To, čemur vi rečete "rehabilitacija fašizma" ni nič drugega kot samoohranitveni nagon nesrečnega Evropejca, ki dela v treh izmenah, si ne upa vzeti dopusta, regres (če ga dobi) porabi za plačilo položnic, hkrati pa plačuje nore davke, na račun katerih živijo razni "FDV izobraženci" na raznoraznih inštitutih, ki opravljajo "delo", ki ga nihče ne potrebuje. In se seveda boji, da bo delal še več in plačeval še več davkov, da bo vzdrževal "begunce".
melanholik
# 29.09.2015 ob 14:05
Naj samo pokomentiram tisto o dezorientiranosti levice: tudi v tej krizi se je, kot že tolikokrat doslej, pokazalo, kaj je njena prava težava. Prava težava je, da levica ne more prikriti svojega prezira do delavskega razreda. In tako se raje izgublja v moraliziranjih o tem, da je treba sprejeti vse in odpreti meje, kot pa da bi dejansko razmislila, kaj vse to pomeni za položaj nižjih slojev. Ne, niso dovolj puhlice o tem, kako "begunce rabimo" in kako "koristijo gospodarstvu". Potrebno je, prvič, preveriti, v kolikšni meri je to res, in drugič, preveriti, komu dejansko koristijo in kdo jih dejansko rabi. In ko to pogledamo, nam je jasno, da je ta agenda "odprtih meja" v resnici v interesu velikega kapitala, nižjim slojem pa bi precej bolj pomagala politika, ki jo je težje povzet v lepo zveneče floskule.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
43
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo