Lado Ambrožič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lado Ambrožič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pohvala oddaji Dobro jutro, gasilcem in vsem drugim, ki so se spopadali z naraščajočo vodo in niso čakali, da bo to namesto njih storil kdo drug.

Potem pa je prišla sobota. Dež ponoči ni pojenjal, razmere so se za poplavljena območja še poslabšale, ponekod dramatično. A to smo gledalci TVS lahko le slutili. Videli pač ne. Kajti ob sobotah in nedeljah oddaje Dobro jutro ni v shemi predvajanja. Lahko smo gledali otroški program, ponovitev Tarče in pozneje ponovitev nogometne tekme Dinamo : Salzburg, o poplavah pa ničesar. Vse do 13.00, ko je na vrsti prva informativna oddaja.

Na srečo sta tu dobri stari radio in MMC, televizija se pač ni odločila za posebna jutranja Poročila, kar ne bi bil kakšen poseben napor in finančen zalogaj: voditelj v studiu, na terenu pa avtomobil, snemalec in reporter.

Četrti člen Zakona o RTVS nedvoumno določa, kaj vse sodi v delokrog javne radiotelevizije: med drugim mora zagotavljati informacije o pomembnejših vprašanjih varnosti ljudi, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter obrambe države ter posredovati nujna obvestila v povezavi z ogroženostjo ljudi, premoženja, kulturne dediščine in okolja.

Torej zakon in morda še bolj javni interes sta imperativ, ki jasno določa, kaj bi morala Televizija Slovenija storiti preteklo soboto in nedeljo. Vendar tega ni storila.

Ker je pri nas ob sobotah in nedeljah zaprto.