Morda je tudi Rothko na svojem vrtu gojil solato in kdaj kaj spekel, vendar ni nakladal o tem. Foto: EPA
Morda je tudi Rothko na svojem vrtu gojil solato in kdaj kaj spekel, vendar ni nakladal o tem. Foto: EPA
Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar kulturnega uredništva na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Povsod kuhajo, manično, obsedeno. Da ja ne bomo lačni. Po mestih se odpirajo hitre pekarne. Vse drugo je že propadlo oziroma se je preselilo na splet. Ampak kdo vse to, kar se skuha in speče, poje? Kaj ljudje po novem jedo desetkrat na dan?
Gledate kdaj čez leto Dobro jutro na TV Slovenija? V oddaji obiskujejo vrtičke in vrtnarijo. No, tudi o tem govori aktualni U3.

Sveži U3 ima izjemno natrpan program. Performansi, koncerti, posveti, okrogle mize in ne vem kaj še vse. V matičnih prostorih na Metelkovi, v Muzeju za sodobno umetnost, imajo razpostavljene nekaj krame. Veliko več dogajanja bo naokoli.

Če se na Beneškem bienalu še občasno zgodi, da se establišment 'zmoti' in tja pošlje kaj kompleksnega, se v Sloveniji to gotovo ne more zgoditi. Tu prikazujemo banalnosti; opomenjene in opremljene, da se zdi, da so nekaj več. Značilnost malomestne province pač: je treba pokazati svetovni kuratorski in umetniški srenji (ki se občasno 'zmoti'), kaj je prava sodobna umetnost. Mi smo hardcore!

Koncept letošnjega U3 je prožnost. Prožnost česa? Umetnin, umetnosti, umetnikov? Je bil kdaj čas, ko umetniki niso bili prožni? So obstajale kdaj umetniške službe za umetnike? Umetnik osem ur na dan? Si to želijo umetniki? Med veliko gospodarsko krizo so v ZDA ustanovili 'Federal Art Project'. Umetniki so v okviru programa proizvedli več kot 200.000 del za neko plačilo. V trdnjavi najbolj grobega kapitalizma! Mogoče je pa smiselno razmišljati v tej smeri. Kaj če bi imeli nekaj takega tudi v EU? Ampak aktualni U3 govori o prožnosti ljudi nasploh. Zakaj pa umetniki in kustosi o tem nakladajo?

Veliki ameriški slikar Mark Rothko je nekoč izjavil, da je umetniška svoboda svoboda stradanja. Tako pač je. Morda je tudi on na svojem vrtu gojil solato in kdaj kaj spekel, vendar ni nakladal o tem. Je imel pač svoje slike, ki so veliko bolj zanimive kot njegovo ukvarjanje s kolerabo. Morda je tudi Rothko kdaj pa kdaj kaj naredil 'together' z drugimi umetniki. Pa kaj. Zakaj bi nas to moralo zanimati? Zakaj naj nas take stvari zanimajo zdaj? Ker so slabi časi? Časi so slabi za vse in 'kreativni subjekt' se ukvarja z vsem mogočim. Tudi z biotehnologijo; prav tako kot vaša soseda, ki ste jo zjutraj srečali na hodniku v fertahu.

Čisto na koncu: umetniki nas zanimajo zato in takrat, ko naredijo kaj posebnega. Vse drugo je nakladanje. In na aktualnem U3 ni ničesar posebnega.